Η αβάσταχτη αλαζονεία της εξουσίας

Η αβάσταχτη αλαζονεία της εξουσίας Facebook Twitter
H αλαζονεία της εξουσίας δεν περιορίζεται στο πολιτικό πεδίο, λαμπρά δείγματα του είδους ανευρίσκονται επίσης στο οικονομικό, το θρησκευτικό και πάει λέγοντας. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0



«ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΨΩΜΙ,
 ας φάνε παντεσπάνι!». Η περίφημη αυτή ρήση, που αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα και που της στοίχισε κυριολεκτικά το κεφάλι της, θεωρείται η πιο χαρακτηριστική έκφραση αλαζονείας όλων των εποχών. Νεότερες έρευνες αμφισβητούν ότι η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας είπε πράγματι κάτι τέτοιο για τους ξεσηκωμένους από την ανέχεια υπηκόους της, γεγονός όμως είναι ότι οι εκπρόσωποι των λογής εξουσιών –και όχι μόνο εκείνων που είναι αυταρχικές «με τη βούλα»– έχουν δώσει ανά τους αιώνες ουκ ολίγα ανάλογα δείγματα. 

Ακόμα και στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, που με όλα τα στραβά της θεωρείται η καλύτερη που είχαμε ποτέ, θα μπορούσε κανείς να συντάξει σωστό ανθολόγιο ρήσεων, αποφάσεων και πρακτικών που αφορούν όλα λίγο-πολύ τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Βεβαίως η αλαζονεία της εξουσίας δεν περιορίζεται στο πολιτικό πεδίο, λαμπρά δείγματα του είδους ανευρίσκονται επίσης στο οικονομικό, στο θρησκευτικό και πάει λέγοντας.

Πολλές φορές πρόκειται απλώς για ευθυνοφοβία, για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, είτε για την ακαταμάχητη ανθρώπινη βλακεία, όπως συνέβαινε, για παράδειγμα, με κάποιες εντελώς ακατανόητες απαγορεύσεις στης πανδημίας τον καιρό.

Δεν είναι πάντα, ωστόσο, ή δεν είναι μόνο ζήτημα ενός έρποντος ή καλπάζοντος αυταρχισμού ή μεγαλοϊδεατισμού. Πολλές φορές πρόκειται απλώς για ευθυνοφοβία, για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, είτε για την ακαταμάχητη ανθρώπινη βλακεία, όπως συνέβαινε, για παράδειγμα, με κάποιες εντελώς ακατανόητες απαγορεύσεις στης πανδημίας τον καιρό. Για του λόγου το αληθές, ιδού τρία περιστατικά που σημείωσα πρόσφατα:    

• Με το που έσκασε το πρώτο κύμα καύσωνα, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε και διέταξε το… κλείσιμο όλων των πάρκων «για λόγους ασφαλείας», με δικαιολογία τον αυξημένο κίνδυνο φωτιάς, ξεσηκώνοντας δικαίως πολλές αντιδράσεις. Το γεγονός ότι οι λιγοστές πράσινες οάσεις που έχουμε σε αυτή την ασφυκτικά χτισμένη τσιμεντούπολη είναι από τα ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να καταφύγει ένας περαστικός ή περίοικος, και ειδικά όσοι δεν διαθέτουν την πολυτέλεια ενός κλιματιστικού ή/και ενός στοιχειωδώς βιώσιμου σπιτιού σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, μπορεί να μην περνά καν από το μυαλό ενός ανθρώπου της οικονομικής επιφάνειας του αξιότιμου κ. Περιφερειάρχη, δεν παύει όμως να είναι μια κραυγαλέα αλήθεια.

Ο πράγματι υπαρκτός κίνδυνος πυρκαγιάς μπορεί εύκολα να αποτραπεί αν αυξηθούν οι φύλακες και οι περιπολίες, αν υπάρχει επίσης σύστημα πυρόσβεσης που να λειτουργεί. Θα ήταν τιμιότερο να δηλώσουν «δεν έχουμε / δεν φροντίσαμε / δεν μας απασχολεί να έχουμε το αναγκαίο προσωπικό» από το να επικαλούνται διάφορες απίθανες δικαιολογίες – ανάμεσά τους τον κίνδυνο θερμοπληξίας, λες κι αυτός είναι μικρότερος στα γυμνά μπετά! Ψάχνοντας εξάλλου στο ίντερνετ, σε καμία χώρα δεν είδα να λαμβάνουν αυτό το «μέτρο» στα δημόσια πάρκα εν όψει καύσωνα. Είδα συστάσεις στους πολίτες, ακυρώσεις υπαίθριων εκδηλώσεων, απαγορεύσεις εισόδου όμως πουθενά!  

• «Οι περιοχές που επηρεάστηκαν (από τη φωτιά) αφορούν λιγότερο από το 10% της τουριστικής δυναμικής του νησιού», επαιρόταν ένα tweet της Πολιτικής Προστασίας για την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τη Ρόδο. Σοβαρά τώρα; Εδώ κοντεύει να καρβουνιάσει το μισό νησί κι εσύ ως Πολιτική Προστασία τουϊτάρεις ΑΥΤΟ; Που πάει να πει, στα κομμάτια τα χιλιάδες στρέμματα δάσους, τα σπίτια, τα μποστάνια, τα τόσα άγρια και οικόσιτα ζώα που χάθηκαν, πιθανόν εξαιτίας και της δικής μας ολιγωρίας ή ανεπάρκειας, σημασία έχει ότι σώσαμε την τουριστική υποδομή! Δεν ξέρω πόσοι ξένοι τουρίστες ακολουθούν την Πολιτική Προστασία στο Twitter, αν πάντως υπάρχουν κάποιοι, μάλλον θα φρύαξαν κι αυτοί. 

• «Ναι, το ξέρω ότι είμαι παράνομος, φέρτε την αστυνομία να με συλλάβει» φέρεται να δήλωσε προκλητικά επιχειρηματίας σε μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου που πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία, την οποία ο εν λόγω ιδιοκτήτης beach bar μετέτρεψε ετσιθελικά σε μια απέραντη πολυθρονο-ξαπλώστρα που τη χρεώνει κατά βούληση, επειδή προφανώς τον παίρνει κι επειδή μπορεί. Διότι βεβαίως, αν πάω εγώ, π.χ., να στήσω μια σκηνούλα εκεί παραδίπλα, με έχουν μαζέψει στο πιτς φυτίλι και έχω φάει και πρόστιμο που αν δεν εξοφληθεί έγκαιρα θα το χρεωθώ στην εφορία.

Και δεν πρόκειται καν για εξαίρεση – την ίδια απαράδεκτη κατάσταση συναντάς και σε άλλες παραλίες της Πάρου όπως και σε όλα πια τα τουριστικά νησιά, όπου οι τοπικές εξουσίες συχνά διαπλέκονται με τις οικονομικές, ντόπιες ή εισαγόμενες, και όπου διάφορες μικρομαφίες αναλαμβάνουν να συνετίσουν τους απείθαρχους, όπως συνέβη με τον «ενοχλητικό» αρχαιολόγο της Μυκόνου τον Απρίλιο, που έγινε μεν θέμα, όμως η «ομερτά» μια χαρά λειτούργησε και οι ένοχοι του άγριου ξυλοδαρμού του, φυσικοί και ηθικοί, δεν βρέθηκαν ακόμα και κοινή πεποίθηση είναι πως ούτε και πρόκειται.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ