Η ουκρανική κρίση επηρεάζει το πολιτικό τοπίο και στην Ελλάδα

Η ουκρανική κρίση επηρεάζει το πολιτικό τοπίο και στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 και δήλωσε ότι στους επόμενους δεκαπέντε μήνες που απομένουν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το υπόλοιπο 20% των προεκλογικών δεσμεύσεων, καθώς, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το 80% το έχει υλοποιήσει ήδη.
0

ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ έκλεισε στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός το θέμα των πρόωρων εκλογών, έτσι που πολύ δύσκολα πια θα επιχειρήσει κανείς να το ξανασυζητήσει, στα σοβαρά τουλάχιστον, μέχρι και το καλοκαίρι.

Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε και την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση. Προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη (και όχι το καλοκαίρι) του 2023 και δήλωσε ότι στους επόμενους δεκαπέντε μήνες που απομένουν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το υπόλοιπο 20% των προεκλογικών δεσμεύσεων, καθώς, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το 80% το έχει υλοποιήσει ήδη.  

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν αύξηση της κυβερνητικής φθοράς, όχι ραγδαία αλλά αισθητή, η οποία έχει ως συνέπεια και τη μείωση της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως εμφανίζεται στάσιμος, χωρίς να μπορεί να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποχωρεί ελαφρώς, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις της κοινής γνώμης, και μοιάζει να του κόβεται λίγο η φόρα. Το ξεφούσκωμά του, πάντως, αποτελεί στρατηγική επιδίωξη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά θα ξαναπαίξουν το παιχνίδι της πόλωσης για να συσπειρώσουν το κοινό τους. 

Tην ώρα που ο κόσμος βιώνει μια διεθνή γεωπολιτική κρίση, στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των πολιτικών δεν αφορά την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων αντιμετώπισής της ή κάποιο εθνικό σχέδιο αλλά το αν η κρίση είναι εισαγόμενη.

Παλαιό και έμπειρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι μια μικρότερη δημοσκοπική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ τους συμφέρει περισσότερο, διότι η μεγάλη διαφορά καθησυχάζει, ειδικά όσους τους ψήφισαν το 2019 για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν η διαφορά είναι μεγάλη και οι ψηφοφόροι του ’19 θεωρούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Άρα χρειαζόμαστε την “απειλή ΣΥΡΙΖΑ” για να κρατήσουμε συσπειρωμένες τις δυνάμεις που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογές» λέει και εξηγεί ότι ένα ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ θα ήταν εμπόδιο στον σχεδιασμό του κυβερνώντος κόμματος για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. 

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μια τάση εξόδου δεξιών ψηφοφόρων, γι’ αυτό και έγινε η πρόσφατη επιχείρηση «τάξη και ασφάλεια» στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες για την αύξηση της μικροεγκληματικότητας.

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν επίσης ότι αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιηθεί στα υψηλά ποσοστά που εμφάνισε τελευταία, ενδεχομένως να προσελκύσει τους κεντρώους που τους ψήφισαν επειδή είναι αντισύριζα και όχι επειδή ανήκουν ιδεολογικοπολιτικά εκεί. Άλλωστε ο διπλασιασμός των ποσοστών του μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας εν πολλοίς οφείλεται (και) σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που σήμανε συναγερμό και αλλαγή της γραμμής αντιμετώπισής του. 

μπογδάνος Facebook Twitter
Ο Κ. Μπογδάνος λέει ότι απευθύνεται στον φιλελεύθερο-συντηρητικό χώρο. Φωτ.: Eurokinissi

Η ίδρυση της πολιτικής κίνησης «Εθνική Συμφωνία» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου δεν πέρασε απαρατήρητη από την κυβέρνηση, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αυτή την ώρα αν θα βλάψει ή θα ωφελήσει τελικά τη Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, όπως συζητείται.

Ο Κ. Μπογδάνος λέει ότι απευθύνεται στον φιλελεύθερο-συντηρητικό χώρο. Στην εκδήλωση που προετοιμάζει θα προσκαλέσει παλιούς νεοδημοκράτες που έχουν απομακρυνθεί, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Ο Κ. Μπογδάνος, πάντως, ασχολείται επιμελώς και με τις διεθνείς επαφές του. Πρόσφατα βρέθηκε σε συνέδριο του συντηρητικού πολιτικού χώρου που έγινε στις Βρυξέλλες, το οποίο συνδιοργάνωσε το αμερικανικό think tank Edmund Burke. 

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας για την ώρα υπάρχει μόνο το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, με το οποίο –ακόμα και αν κάποιοι το σκέφτονταν ως λύση ανάγκης για τη δύσκολη ώρα– δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας στο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, πριν από λίγες μέρες, στη Βουλή, περίπου ταύτισε τον Κ. Βελόπουλο με το ρωσικό λόμπι.

Η όχι αμελητέα επιρροή που διατηρεί ο έγκλειστος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης είναι επίσης κάτι που απασχολεί και ανησυχεί. Γενικά πολλοί εδώ και καιρό διαπιστώνουν πως η μετακίνηση του Μητσοτάκη προς το κέντρο αφήνει ακάλυπτο έναν χώρο στα δεξιά, στον οποίο προς το παρόν «παίζουν» μόνο ακροδεξιοί λαϊκιστές και χρυσαυγίτες. Το θέμα, λοιπόν, είναι ποιοι θα καλύψουν αυτό το κενό.

Η ουκρανική κρίση και όσα ανέδειξε έχει παίξει κι αυτή τον ρόλο της στις παρασκηνιακές εξελίξεις. Αν ο Κ. Μπογδάνος καταφέρει να χτίσει ένα δεξιό κόμμα με αξιώσεις και πιθανότητα να μπει στη Βουλή, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που χρειαστεί εταίρο μετά τις εκλογές και τον βρει σε αυτόν. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς, για χάρη αυτού του συλλογισμού, να απορρίψει εκ των προτέρων ότι ένα δεξιό κόμμα Μπογδάνου ίσως θα αφαιρούσε κάποιες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να διατηρήσουν το αφήγημα ότι έχουν ρεύμα, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν το ευνοούν αυτό. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις, καθώς θεωρούν ότι είναι στημένες ώστε να ευνοούν την κυβέρνηση. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει μπροστά και είναι πλέον πρώτο κόμμα.

Στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ως ένδειξη της, κατ’ αυτούς, ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ τη μαζική συμμετοχή που είχε η συναυλία ειρήνης, όπου τραγούδησαν καλλιτέχνες όπως ο Γ. Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μ. Μητσιάς και άλλοι. Η συναυλία αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ ως «συναυλία ΣΥΡΙΖΑ», παρότι ο κομματικός μηχανισμός του τη στήριξε και τη προώθησε, αλλά ως ανεξάρτητη πρωτοβουλία. 

Η συγκεκριμένη συναυλία, στην οποία έδωσαν το «παρών» όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης και κριτικής από τη Νέα Δημοκρατία, μέλη της οποίας άφηναν υπονοούμενα για το «ποιος τη χρηματοδότησε», ενώ κατηγορήθηκε ότι δεν ήταν αρκούντως καταδικαστική προς τον εισβολέα και αλληλέγγυα προς τον ουκρανικό λαό. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πολύ ικανοποιημένα από τη συμμετοχή του κόσμου, την οποία κάποιοι από αυτούς ερμήνευσαν και ως αντικυβερνητική διαδήλωση. 

τσίπρας νταλάρας Facebook Twitter
O Aλέξης Τσίπρας με τον Γιώργο Νταλάρα στα παρασκήνια της συναυλίας ειρήνης. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκφράζοντας το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα του, δήλωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δεν έχει καμία νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά δίχως εκλογές», διότι «άλλη εντολή πήρε το καλοκαίρι του 2019. Έλεγε για καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα. Δεν τα είδαμε». Ο Νίκος Παππάς ισχυρίστηκε ότι «στον κ. Μητσοτάκη έχουν πάει τα δημοσκοπικά μαντάτα, γι’ αυτό έπαψε να μιλάει για αυτοδυναμία» και ότι ο πρωθυπουργός «βλέπει παντού και τη φθορά και την πολιτική του απομόνωση». Στέλεχος των λεγόμενων προεδρικών διαβεβαίωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και θα κάνει συμμαχική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές». 

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η προτεραιότητα του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη αυτή την εβδομάδα ήταν το χτίσιμο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού του προφίλ και της «κυβερνησιμότητας» του κόμματός του. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρέτησε και η πρώτη επίσημη επίσκεψη με το επιτελείο του στην Πορτογαλία και η συνάντηση με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στην έδρα του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Η επίσκεψη αυτή ήταν κατά κάποιον τρόπο και μια υπενθύμιση στον ΣΥΡΙΖΑ ποιον αποδέχονται ως εκπρόσωπο των σοσιαλιστών στην Ελλάδα οι άλλοι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές. 

Κατά τα άλλα, την ώρα που ο κόσμος βιώνει μια διεθνή γεωπολιτική κρίση με συνέπειες σε όλους τους τομείς, στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των πολιτικών δεν αφορά την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων αντιμετώπισής τους ή κάποιο εθνικό σχέδιο αλλά το αν η κρίση είναι εισαγόμενη, όπως λέει η κυβέρνηση, ή είναι «κρίση Μητσοτάκη», όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», δήλωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει και «θα ξεφύγουμε από τους ασφυκτικούς κανόνες του Μάαστριχτ», χωρίς να μπορούμε να παραγνωρίσουμε, όπως είπε, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλό χρέος το οποίο πρέπει να αρχίσει να μειώνεται μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας, η ίδια όμως «πρέπει να είναι σε θέση και να παράγει μικρά, πλην όμως όχι αμελητέα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να συνεισφέρει με τον τρόπο της στη μείωση του χρέους».

Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε και το δίλημμα που θα θέσει στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν σε δεκαπέντε μήνες, όπως υποστήριξε, όταν δήλωσε ότι ο «στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος;

Οπτική Γωνία / Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις, σύμφωνα όμως με τις σχετικές έρευνες, υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία.
LIFO NEWSROOM