Η ουκρανική κρίση επηρεάζει το πολιτικό τοπίο και στην Ελλάδα

Η ουκρανική κρίση επηρεάζει το πολιτικό τοπίο και στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 και δήλωσε ότι στους επόμενους δεκαπέντε μήνες που απομένουν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το υπόλοιπο 20% των προεκλογικών δεσμεύσεων, καθώς, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το 80% το έχει υλοποιήσει ήδη.
0

ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ έκλεισε στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός το θέμα των πρόωρων εκλογών, έτσι που πολύ δύσκολα πια θα επιχειρήσει κανείς να το ξανασυζητήσει, στα σοβαρά τουλάχιστον, μέχρι και το καλοκαίρι.

Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε και την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση. Προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη (και όχι το καλοκαίρι) του 2023 και δήλωσε ότι στους επόμενους δεκαπέντε μήνες που απομένουν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το υπόλοιπο 20% των προεκλογικών δεσμεύσεων, καθώς, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το 80% το έχει υλοποιήσει ήδη.  

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν αύξηση της κυβερνητικής φθοράς, όχι ραγδαία αλλά αισθητή, η οποία έχει ως συνέπεια και τη μείωση της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως εμφανίζεται στάσιμος, χωρίς να μπορεί να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποχωρεί ελαφρώς, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις της κοινής γνώμης, και μοιάζει να του κόβεται λίγο η φόρα. Το ξεφούσκωμά του, πάντως, αποτελεί στρατηγική επιδίωξη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά θα ξαναπαίξουν το παιχνίδι της πόλωσης για να συσπειρώσουν το κοινό τους. 

Tην ώρα που ο κόσμος βιώνει μια διεθνή γεωπολιτική κρίση, στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των πολιτικών δεν αφορά την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων αντιμετώπισής της ή κάποιο εθνικό σχέδιο αλλά το αν η κρίση είναι εισαγόμενη.

Παλαιό και έμπειρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι μια μικρότερη δημοσκοπική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ τους συμφέρει περισσότερο, διότι η μεγάλη διαφορά καθησυχάζει, ειδικά όσους τους ψήφισαν το 2019 για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν η διαφορά είναι μεγάλη και οι ψηφοφόροι του ’19 θεωρούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Άρα χρειαζόμαστε την “απειλή ΣΥΡΙΖΑ” για να κρατήσουμε συσπειρωμένες τις δυνάμεις που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογές» λέει και εξηγεί ότι ένα ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ θα ήταν εμπόδιο στον σχεδιασμό του κυβερνώντος κόμματος για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. 

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μια τάση εξόδου δεξιών ψηφοφόρων, γι’ αυτό και έγινε η πρόσφατη επιχείρηση «τάξη και ασφάλεια» στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες για την αύξηση της μικροεγκληματικότητας.

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν επίσης ότι αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιηθεί στα υψηλά ποσοστά που εμφάνισε τελευταία, ενδεχομένως να προσελκύσει τους κεντρώους που τους ψήφισαν επειδή είναι αντισύριζα και όχι επειδή ανήκουν ιδεολογικοπολιτικά εκεί. Άλλωστε ο διπλασιασμός των ποσοστών του μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας εν πολλοίς οφείλεται (και) σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που σήμανε συναγερμό και αλλαγή της γραμμής αντιμετώπισής του. 

μπογδάνος Facebook Twitter
Ο Κ. Μπογδάνος λέει ότι απευθύνεται στον φιλελεύθερο-συντηρητικό χώρο. Φωτ.: Eurokinissi

Η ίδρυση της πολιτικής κίνησης «Εθνική Συμφωνία» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου δεν πέρασε απαρατήρητη από την κυβέρνηση, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αυτή την ώρα αν θα βλάψει ή θα ωφελήσει τελικά τη Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, όπως συζητείται.

Ο Κ. Μπογδάνος λέει ότι απευθύνεται στον φιλελεύθερο-συντηρητικό χώρο. Στην εκδήλωση που προετοιμάζει θα προσκαλέσει παλιούς νεοδημοκράτες που έχουν απομακρυνθεί, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Ο Κ. Μπογδάνος, πάντως, ασχολείται επιμελώς και με τις διεθνείς επαφές του. Πρόσφατα βρέθηκε σε συνέδριο του συντηρητικού πολιτικού χώρου που έγινε στις Βρυξέλλες, το οποίο συνδιοργάνωσε το αμερικανικό think tank Edmund Burke. 

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας για την ώρα υπάρχει μόνο το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, με το οποίο –ακόμα και αν κάποιοι το σκέφτονταν ως λύση ανάγκης για τη δύσκολη ώρα– δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας στο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, πριν από λίγες μέρες, στη Βουλή, περίπου ταύτισε τον Κ. Βελόπουλο με το ρωσικό λόμπι.

Η όχι αμελητέα επιρροή που διατηρεί ο έγκλειστος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης είναι επίσης κάτι που απασχολεί και ανησυχεί. Γενικά πολλοί εδώ και καιρό διαπιστώνουν πως η μετακίνηση του Μητσοτάκη προς το κέντρο αφήνει ακάλυπτο έναν χώρο στα δεξιά, στον οποίο προς το παρόν «παίζουν» μόνο ακροδεξιοί λαϊκιστές και χρυσαυγίτες. Το θέμα, λοιπόν, είναι ποιοι θα καλύψουν αυτό το κενό.

Η ουκρανική κρίση και όσα ανέδειξε έχει παίξει κι αυτή τον ρόλο της στις παρασκηνιακές εξελίξεις. Αν ο Κ. Μπογδάνος καταφέρει να χτίσει ένα δεξιό κόμμα με αξιώσεις και πιθανότητα να μπει στη Βουλή, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που χρειαστεί εταίρο μετά τις εκλογές και τον βρει σε αυτόν. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς, για χάρη αυτού του συλλογισμού, να απορρίψει εκ των προτέρων ότι ένα δεξιό κόμμα Μπογδάνου ίσως θα αφαιρούσε κάποιες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να διατηρήσουν το αφήγημα ότι έχουν ρεύμα, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν το ευνοούν αυτό. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις, καθώς θεωρούν ότι είναι στημένες ώστε να ευνοούν την κυβέρνηση. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει μπροστά και είναι πλέον πρώτο κόμμα.

Στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ως ένδειξη της, κατ’ αυτούς, ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ τη μαζική συμμετοχή που είχε η συναυλία ειρήνης, όπου τραγούδησαν καλλιτέχνες όπως ο Γ. Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μ. Μητσιάς και άλλοι. Η συναυλία αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ ως «συναυλία ΣΥΡΙΖΑ», παρότι ο κομματικός μηχανισμός του τη στήριξε και τη προώθησε, αλλά ως ανεξάρτητη πρωτοβουλία. 

Η συγκεκριμένη συναυλία, στην οποία έδωσαν το «παρών» όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης και κριτικής από τη Νέα Δημοκρατία, μέλη της οποίας άφηναν υπονοούμενα για το «ποιος τη χρηματοδότησε», ενώ κατηγορήθηκε ότι δεν ήταν αρκούντως καταδικαστική προς τον εισβολέα και αλληλέγγυα προς τον ουκρανικό λαό. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πολύ ικανοποιημένα από τη συμμετοχή του κόσμου, την οποία κάποιοι από αυτούς ερμήνευσαν και ως αντικυβερνητική διαδήλωση. 

τσίπρας νταλάρας Facebook Twitter
O Aλέξης Τσίπρας με τον Γιώργο Νταλάρα στα παρασκήνια της συναυλίας ειρήνης. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκφράζοντας το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα του, δήλωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δεν έχει καμία νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά δίχως εκλογές», διότι «άλλη εντολή πήρε το καλοκαίρι του 2019. Έλεγε για καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα. Δεν τα είδαμε». Ο Νίκος Παππάς ισχυρίστηκε ότι «στον κ. Μητσοτάκη έχουν πάει τα δημοσκοπικά μαντάτα, γι’ αυτό έπαψε να μιλάει για αυτοδυναμία» και ότι ο πρωθυπουργός «βλέπει παντού και τη φθορά και την πολιτική του απομόνωση». Στέλεχος των λεγόμενων προεδρικών διαβεβαίωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και θα κάνει συμμαχική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές». 

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η προτεραιότητα του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη αυτή την εβδομάδα ήταν το χτίσιμο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού του προφίλ και της «κυβερνησιμότητας» του κόμματός του. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρέτησε και η πρώτη επίσημη επίσκεψη με το επιτελείο του στην Πορτογαλία και η συνάντηση με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στην έδρα του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Η επίσκεψη αυτή ήταν κατά κάποιον τρόπο και μια υπενθύμιση στον ΣΥΡΙΖΑ ποιον αποδέχονται ως εκπρόσωπο των σοσιαλιστών στην Ελλάδα οι άλλοι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές. 

Κατά τα άλλα, την ώρα που ο κόσμος βιώνει μια διεθνή γεωπολιτική κρίση με συνέπειες σε όλους τους τομείς, στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των πολιτικών δεν αφορά την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων αντιμετώπισής τους ή κάποιο εθνικό σχέδιο αλλά το αν η κρίση είναι εισαγόμενη, όπως λέει η κυβέρνηση, ή είναι «κρίση Μητσοτάκη», όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», δήλωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει και «θα ξεφύγουμε από τους ασφυκτικούς κανόνες του Μάαστριχτ», χωρίς να μπορούμε να παραγνωρίσουμε, όπως είπε, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλό χρέος το οποίο πρέπει να αρχίσει να μειώνεται μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας, η ίδια όμως «πρέπει να είναι σε θέση και να παράγει μικρά, πλην όμως όχι αμελητέα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να συνεισφέρει με τον τρόπο της στη μείωση του χρέους».

Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε και το δίλημμα που θα θέσει στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν σε δεκαπέντε μήνες, όπως υποστήριξε, όταν δήλωσε ότι ο «στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ