Η Ρωσία πατάει το κουμπί του πανικού ή το κουμπί του πυρηνικού πολέμου;

Η Ρωσία πατάει το κουμπί του πανικού, ή το κουμπί του πυρηνικού πολέμου; Facebook Twitter
0

AYTO ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ φοβόντουσαν είναι έτοιμο να συμβεί. Οι αυτονομιστές ηγέτες σε τέσσερις θύλακες που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους εντολοδόχους τους στην Ουκρανία ανακοίνωσαν «δημοψηφίσματα» που θα διεξαχθούν από την Παρασκευή έως την Τρίτη για να αποφασιστεί αν τα εδάφη τους θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Οι ψηφοφορίες αυτές, οι οποίες είναι παράνομες σύμφωνα τόσο με το ουκρανικό όσο και με το διεθνές δίκαιο και θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές ως απάτη, είναι παρόμοιες με αυτές που διοργάνωσε η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Σε αντίθεση με τότε, η στρατιωτική κατοχή του Κρεμλίνου σε αυτά τα κρατίδια στις περιοχές Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας είναι πιο εύθραυστη, με την Ουκρανία να είναι στο μέσον μιας συνεχιζόμενης επίθεσης για την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η περαιτέρω ρωσική προσάρτηση ουκρανικών εδαφών –ανεξάρτητα από την ψευδεπίγραφη φύση της κίνησης– σηματοδοτεί την τελευταία ζαριά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ταπεινωμένος στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να πιστεύει ότι η αλλαγή των πολιτικών δεδομένων επί του εδάφους θα μπορούσε να ανακόψει τις ουκρανικές προόδους και να αναγκάσει τις δυτικές κυβερνήσεις να προβούν σε έναν επανασχεδιασμό.

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας αυστηροποιεί τις ποινές για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία και η ανυπακοή, εάν διαπράττονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής κινητοποίησης ή πολεμικών καταστάσεων. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του πολέμου ζήτησαν τέτοια αυστηρότερα μέτρα για να στηρίξουν την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Μετά την προσάρτηση των εδαφών, η Μόσχα πιθανότατα θα κηρύξει τις ουκρανικές επιθέσεις στις περιοχές αυτές ως επιθέσεις κατά της ίδιας της Ρωσίας», προειδοποίησαν οι αναλυτές, «ένα πιθανό έναυσμα για μια γενική στρατιωτική κινητοποίηση ή μια επικίνδυνη κλιμάκωση, όπως η χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας», γράφει η Robyn Dixon.

Η Ρωσία πατάει το κουμπί του πανικού, ή το κουμπί του πυρηνικού πολέμου; Facebook Twitter
Μαργκαρίτα Σιμονιάν

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αυστηροποιεί τις ποινές για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία και η ανυπακοή, εάν διαπράττονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής κινητοποίησης ή πολεμικών καταστάσεων. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του πολέμου ζήτησαν τέτοια αυστηρότερα μέτρα για να στηρίξουν την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. 

«Κρίνοντας από όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί είτε την παραμονή της επικείμενης νίκης μας είτε την παραμονή του πυρηνικού πολέμου», έγραψε στο Twitter η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού προπαγανδιστικού καναλιού RT. «Δεν μπορώ να δω καμία τρίτη επιλογή».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν εντυπωσιάστηκαν. «Τα εικονικά "δημοψηφίσματα" δεν θα αλλάξουν τίποτα. Ούτε οποιαδήποτε υβριδική "κινητοποίηση"» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας επιτιθέμενος που κατέχει παράνομα τμήματα της ουκρανικής γης. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της και θα συνεχίσει να τα απελευθερώνει, ό,τι κι αν λέει η Ρωσία».

Το ίδιο επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας την Τρίτη στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ως «επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών» και απευθύνθηκε  στα έθνη του αναπτυσσόμενου κόσμου που φαίνεται να κρατούν στάση ουδετερότητας κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.

«Όσοι σιωπούν τώρα για αυτόν τον νέο ιμπεριαλισμό ή είναι κρυφά συνένοχοι μαζί του δείχνουν έναν νέο κυνισμό που γκρεμίζει την παγκόσμια τάξη, χωρίς την οποία η ειρήνη δεν είναι δυνατή» είπε ο Μακρόν.

Με στοιχεία από την Washington Post

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ