Μαλλιά κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπαρξιακή ήττα

Μαλλιά κουβάρια στο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαρξιακή ήττα Facebook Twitter
Η στρατηγική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μουδιάσει τους πάντες και το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι πολύ βαρύ.
0

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι, την εκλογική συντριβή που υπέστη. Οι αισιόδοξοι είχαν την πεποίθηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην εκλογική μάχη έχοντας αφετηρία και όχι ως ταβάνι, το 32% που πήρε στις εκλογές του 2019», λένε στη LiFO στελέχη του κόμματος, που μας μεταφέρουν τις πρώτες αντιδράσεις μετά τα πρωτοφανές εκλογικό αποτέλεσμα.

Η στρατηγική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μουδιάσει τους πάντες και το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι πολύ βαρύ.

Ιστορικά στελέχη και βαριά ονόματα, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός και ο Δημήτρης Βίτσας, δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Ενώ αντίθετα υποψήφιοι που δεν είχαν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτιά του στο όνομα της αμφίπλευρης διεύρυνσης του κόμματος που επιχειρήθηκε από την προεδρική πλειοψηφία, τα πήγαν πολύ καλύτερα. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η Ράνια Θρασκιά στη Θεσσαλονίκη και η Μαρίνα Κοντοτόλη στα Τρίκαλα.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας, το οποίο τον ακολουθεί από την κυβερνητική θητεία του, αλλά και η έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων σε μεγάλα ζητήματα. Είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που διατηρούν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που φάνηκε με τόσο συντριπτικό τρόπο στην κάλπη. 

Λέγεται, μάλιστα, ότι τα ιστορικά στελέχη που δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη του σταυρού είναι έξαλλα με τις αμφιλεγόμενες επιλογές που έγιναν για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, «τα οποία έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στη συντριπτική ήττα».

Αυτός ήταν ο λόγος που χθες το βράδυ στη σύσκεψη που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Μιχάλη Καλογήρου, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, που αποτελούν την κλειστή ομάδα των συμβούλων του, ήταν παρών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλήθηκε για να ηρεμήσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της «Ομπρέλας», τον συνασπισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ από την τάση 53+ και άλλων στελεχών που συνιστούν το «αντίπαλο δέος» της προεδρικής πλειοψηφίας και στην οποία ανήκουν πολλά από τα στελέχη που έχασαν τη βουλευτική τους έδρα.   

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε στη LiFO ότι, εκτός από τις παραπάνω επιλογές, στοίχισαν στο κόμμα και συνετέλεσαν αποφασιστικά στη συντριβή του συγκεκριμένοι υποψήφιοι, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί, η Πόπη Τσαπανίδου αλλά και η Ελενα Ακρίτα. «Με όλους αυτούς τους υποψήφιους ο ΣΥΡΙΖΑ θόλωσε τελείως το ιδεολογικό του στίγμα».

Μαλλιά κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπαρξιακή ήττα Facebook Twitter
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε στη LiFO ότι, εκτός από τις παραπάνω επιλογές, στοίχισαν στο κόμμα και συνετέλεσαν αποφασιστικά στη συντριβή του συγκεκριμένοι υποψήφιοι, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί, η Πόπη Τσαπανίδου αλλά και η Ελενα Ακρίτα. «Με όλους αυτούς τους υποψήφιους ο ΣΥΡΙΖΑ θόλωσε τελείως το ιδεολογικό του στίγμα».

Παράλληλα, «δεν βοήθησε η επιλογή υποψηφίων με άτομα από τον στενό κομματικό σωλήνα. Η ηγετική ομάδα έβαλε υποψηφίους τους οποίους ήθελε να τους καταστήσει τοπάρχες, προκειμένου να ελέγξει την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα προς όφελός της. Ο λαός όμως αντέδρασε», εξηγούν. 

«Βάσει της θεωρίας του εκκρεμούς, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ  πίστεψαν ότι λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και εν συνεχεία των υποκλοπών, ο κόσμος απογοητευμένος θα πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί την πατήσαμε».

Στον αντίποδα μάλιστα βάζουν το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι η διαχείριση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή των υποψηφίων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη: «Το ΠΑΣΟΚ ανανέωσε τελείως τα ψηφοδελτιά του τοποθετώντας στελέχη από την κοινωνία, με βιογραφικό, αλλά κυρίως έβαλε στη μαρκίζα πρώτο το ΠΑΣΟΚ που είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνία. Γι' αυτό ανέβηκε ψηλά».

«Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ψάρευε σε θολά νερά. Δεν είχε ξεκάθαρη θέση για μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ενέργεια, η ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν είχε ξεκάθαρη θέση ακόμη και για τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητά τους εν μέσω της πανδημίας. Η ηγεσία και η γραμμή του κόμματος ήταν να το παίξουν καλοί μ' αυτούς, αλλά να μην συγκρουστούν και με τους άλλους. Οι παρεμβάσεις τους δεν ακολούθησαν πάντα ένα σταθερό αφήγημα και πολλές φορές ασκούνταν περιπτωσιολογικά».

Μαλλιά κουβάρια στο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαρξιακή ήττα Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στα γραφεία του κόμματος μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, Αθήνα Κυριακή 21 Μαΐου 2023. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ακόμη και μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που συγκλόνισε τους πάντες, οι συνομιλητές μας μάς θυμίζουν ότι «από την εύλογη δυσαρέσκεια του κόσμου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώθηκε δημοσκοπικά ούτε το ελάχιστο. Η οργή διοχετεύτηκε σε μικρότερα κόμματα». 

Με τη χώρα να οδεύει σε δεύτερες κάλπες, πιθανόν στις 25 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτο βήμα, θα προχωρήσει στη σύγκλιση των οργάνων για μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για τα αποτελέσματα της κάλπης, ανέφερες πως «οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες» και γνωρίζοντας πως οδεύουμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση, ξεκαθάρισε: «Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει», παραπέμποντας, ουσιαστικά, τις όποιες εξελίξεις στο κόμμα για μετά τις δεύτερες κάλπες.

Με την επισήμανση αυτή έκλεισε σενάρια για παραίτησή, τα οποία διακινήθηκαν νωρίτερα. Αρνητικά απάντησε ως προ το ζήτημα ηγεσίας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Ωστόσο, η Έλενα Ακρίτα έσπευσε να υπερασπιστεί τον Αλέξη Τσίπρα με το σχόλιό της να αναδεικνύει το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του. «Δρυός πεσούσης, αυτή η αλητεία. Από τώρα κάποιοι του γυρίζουν την πλάτη. Εμείς δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ανάμεσα τους», έγραψε.

Αλλά και ο Νίκος Σβέρκος, δημοσιογράφος της Αυγής, υπενθύμισε ότι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι με διαφορά έξι μονάδων δεν μπορεί να σταθεί. 

Είναι προφανές ότι υπάρχει και η δεύτερη κάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει στις δεύτερες εκλογές ακέφαλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόμμα μπορεί να προχωρήσει ακόμη και στη διεξαγωγή νέου συνεδρίου, αλλά αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανά του και σίγουρα μετά τις επόμενες εκλογές.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας, το οποίο τον ακολουθεί από την κυβερνητική θητεία του, αλλά και η έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων σε μεγάλα ζητήματα. Είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που διατηρούν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που φάνηκε με τόσο συντριπτικό τρόπο στην κάλπη. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ