ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
0

Υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι είναι ορατό, που να κρύβεται πίσω από την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό του Ρίσι Σούνακ; Από όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και σύμφωνα με όσα γράφουν οι εμπειροτεροι και εγκυρότεροι δημοσιογράφοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πέρα από τα προφανή, ούτε κάποιος κρυφός ή μυστηριώδης λόγος. 

Ο πολιτικά ευάλωτος Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση και προσπαθεί αγωνιωδώς να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών του κόμματος του, φαίνεται πως φοβήθηκε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε για τον ίδιο μια συνάντηση με έναν Έλληνα πρωθυπουργό που ζητάει επιτακτικά να επιστραφούν στη χώρα του τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα αίτημα το οποίο τελευταία έχει αρχίσει να αποδέχεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι όμως και οι πολύ συντηρητικοί του κόμματος του. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Γιατί ωστόσο, να φοβηθεί ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα τριβής εδώ και διακόσια χρόνια και θα έπρεπε να θεωρεί αυτονόητο ότι θα τεθεί, αφού τελευταία όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί το θέτουν στους Βρετανούς ομολόγους τους; Και γιατί δέχθηκε εξαρχής τη συνάντηση μαζί του τότε, αν δεν ήθελε να ακούσει το αίτημα για τα Γλυπτά; Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να συναντήσει τον Σούνακ και πέρσι, αλλά δεν είχε βρει ανταπόκριση. Αυτή τη φορά η συνάντηση κλείστηκε, αλλά η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC είχε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απήχηση και  δημοσιότητα, γεγονός που ο Σούνακ θεώρησε ότι θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. 

Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει πολιτικός επιστήμονας που παρακολουθεί τη Βρετανία,  ενώ οι αντίπαλοί του τονίζουν διαρκώς ότι είναι ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός. 

Μία από τις συντηρητικές εφημερίδες, και τα ελάχιστα βρετανικά μέσα που δεν τον κατηγόρησαν για την ακύρωση της συνάντησης, ανέφερε ότι ο Σούνακ φοβήθηκε ότι θα έπεφτε σε κάποια παγίδα που μπορεί να του έστηνε ο Μητσοτάκης, για να αναδείξει επικοινωνιακά το θέμα των Γλυπτών. Επιπλέον, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, (ο οποίος θεωρείται ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός στις εκλογές που θα γίνουν το 2024 και περνάει κατά πάρα πολλές μονάδες τον Σούνακ), η οποία προηγήθηκε, πήγε πολύ καλά. Ο Στάρμερ έχει πει ότι με την κυβέρνηση των Εργατικών που πιθανά θα προκύψει μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξουν εμπόδια σε μία συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Αυτή είναι μία πρόταση από την οποία θεωρείται ότι μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Φωτ.: EPA

Μόλις πριν από ένα μήνα ο Όσμπορν είχε αναφέρει στην Επιτροπή Πολιτισμού του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι αξίζει να διερευνήσουν το θέμα, ενημερώνοντάς τους ότι έχει βρεθεί σε άμεσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για κάποιου είδους συμφωνία που θα επέτρεπε σε μερικά Γλυπτά να μείνουν ένα διάστημα στην Ελλάδα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλή συνεργασία, η οποία θα σήμαινε ότι θα έρχονταν εδώ αρχαιότητες από την Ελλάδα, αντικείμενα που ίσως δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα και σίγουρα δεν έχουν ιδωθεί ξανά, ενώ αρχαιότητες από τη συλλογή του Παρθενώνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε στην ενημέρωση εκείνη, δίνοντας την εικόνα ότι όλα προχωρούσαν καλά, εικόνα που ενδεχομένως είχε και η ελληνική κυβέρνηση. 

Το άγχος όμως του Ρίσι Σούνακ να μην δυσαρεστήσει την (πολύ) δεξιά πτέρυγα που εκφράζει και χάρη στην υποστήριξη της οποίας διαδέχθηκε την Λιζ Τρας και έγινε πρωθυπουργός, υπονόμευσε το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Από το φόβο του να μην κάνει κάποιου είδους επικοινωνιακού σόου με τα Γλυπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος ακυρώνοντας τη συνάντηση μαζί του, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μεταξύ συμμαχικών χωρών με καλές διμερείς σχέσεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ και «με τον πιθανότερο επόμενο ένοικο οι σχέσεις είναι παραπάνω από καλές» αναφέρουν. Δεν μπορεί πάντως να μην παρατηρήσει κανείς ότι η περίπτωση Σούνακ είναι η δεύτερη, μετά την Ανγκελα Μέρκελ, όπου ο Μητσοτάκης δεν τα πάει καλά με τον δεξιό ομολογό του, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας απέκτησε πολύ καλύτερες σχέσεις με τον σοσιαλδημοκράτη επόμενο καγκελάριο και όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα συμβεί και με τον Βρετανό Εργατικό. Στα συν της υπόθεσης πιστώνεται και η στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συντασσόμενα με την εθνική θέση, χωρίς διάθεση κομματικής αξιοποίησης.  

Οπτική Γωνία
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ