Ο Ράμα, ο Μπελέρης και οι Ευρωπαίοι

Ο Ράμα, ο Μπελέρης και οι Ευρωπαίοι  Facebook Twitter
Η ιταλική κρατική τηλεόραση έχει ενοχλήσει τον Ράμα με την παρουσίαση ρεπορτάζ για την κυβέρνησή του, όπως και τη Μελόνι, μόνο που ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει αντιδράσει πολύ έντονα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ συνάντηση με τον Έντι Ράμα ως ευρωβουλευτής και μέλος της αντιπροσωπείας για τη σύνδεση Ε.Ε. - Αλβανίας θα είχε χθες ο Φρέντης Μπελέρης, εάν δεν τον έστηνε, κάτι που στην πραγματικότητα ήταν απολύτως αναμενόμενο, για όποιον γνωρίζει τον χαρακτήρα του Αλβανού πρωθυπουργού. Αποστολή της αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου είναι η συνεργασία με το αλβανικό κοινοβούλιο και τους θεσμούς της χώρας, προκειμένου να παρακολουθούν την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Ο Φρέντης Μπελέρης δεν είναι ο μόνος πολιτικός που βρίσκεται στο στόχαστρο του Έντι Ράμα, του οποίου όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν συλληφθεί. Πρόσφατα συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, με κατηγορίες για διαφθορά, ενώ πριν από καιρό τα ίδια πέρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. τού έχουν ζητήσει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. μέχρι το 2030, αλλά ο Ράμα στέλνει επιλεκτικά στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους. 

Στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, σχολιάζοντας τη χθεσινή συμπεριφορά του Αλβανού πρωθυπουργού, είπε ότι ντροπιάζει την Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι ο Ράμα συνηθίζει να υποκινεί επιθέσεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και ότι δεν γνωρίζει όρια εναντίον όσων δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του. Και δεν είναι ο μόνος που έχει την άποψη αυτή για τον Έντι Ράμα. 

Παρότι στην Αλβανία τα προβλήματα είναι πολλά, με το κράτος δικαίου, τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, την καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών προτιμούν να κάνουν ότι δεν τα βλέπουν, γι' αυτό ακόμα και στην έκθεση προόδου της Αλβανίας αποσιωπούνται πολλά σημαντικά προβλήματα.

Κατά την άφιξη του Φρέντη Μπελέρη είχε στηθεί ένα σκηνικό με μερικούς «διαμαρτυρόμενους» οπαδούς του Έντι Ράμα και μια γνωστή φιγούρα, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, που πέταξε αυγά και γιαούρτια. «Πρόκειται για ένα σκηνικό που είχαν στήσει άνθρωποι του Ράμα, με σκοπό να κατασκευάσουν εικόνες που προσβάλλουν τον Μπελέρη για να παίξουν στα ΜΜΕ», αναφέρει Αλβανός δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική.   

Ο Ράμα, ο Μπελέρης και οι Ευρωπαίοι  Facebook Twitter
Ο Φρέντης Μπελέρης δεν είναι ο μόνος πολιτικός που βρίσκεται  στο στόχαστρο του Έντι Ράμα, του οποίου όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν συλληφθεί. Φωτ.: EUROKINISSI

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για το περιστατικό και να μην αναφερθούν στον Αλβανό πρωθυπουργό, ούτε να δώσουν συνέχεια. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται μόνο ότι «οι αλβανικές Αρχές οφείλουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την κατοχύρωση της ασφάλειας των ευρωβουλευτών και της ελευθερίας να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους. Οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να απολαύουν του προσήκοντος σεβασμού». 

Ο Φρέντης Μπελέρης καταδικάστηκε από την αλβανική Δικαιοσύνη και έμεινε στη φυλακή 16 μήνες, με την κατηγορία της εξαγοράς οκτώ ψήφων με το ποσό των 360 ευρώ, χωρίς να παρουσιαστεί στο δικαστήριο κανένα τεκμήριο, πλην μίας μαρτυρίας ατόμου που κατέθεσε ότι κάποιος, που δεν θυμάται ποιος ήταν, του είπε κάτι για εξαγορά, ενώ παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από την αλβανική αστυνομία. 

Αυτά βεβαίως δεν συμβαίνουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε στην Ελλάδα, όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαν συλληφθεί τρεις συνεργάτες υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου στο όχημα του ενός βρέθηκαν 197 δελτία ταυτότητας, σακούλα με φακέλους και ψηφοδέλτια.

Παρότι στην Αλβανία τα προβλήματα είναι πολλά, με το κράτος δικαίου, τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, την καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών προτιμούν να κάνουν ότι δεν τα βλέπουν, γι' αυτό ακόμα και στην έκθεση προόδου της Αλβανίας αποσιωπούνται πολλά σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ ιταλικών μέσων, διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν την Αλβανία ως «ναρκοκράτος» λόγω της ισχυρής επιρροής των καρτέλ της αλβανικής μαφίας στις κυβερνητικές δραστηριότητες.

Η ιταλική κρατική τηλεόραση έχει ενοχλήσει τον Ράμα με την παρουσίαση ρεπορτάζ για την κυβέρνησή του, όπως και τη Μελόνι, μόνο που ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει αντιδράσει πολύ έντονα. Μετά από έρευνα για το πώς οι υπουργοί της Μελόνι είχαν επιχειρήσεις στην Αλβανία με την υποστήριξη του Ράμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έρευνα λάσπη και αποτέλεσμα συνεργασίας με πολιτικούς που δεν έχουν πατρίδα, θρησκεία και πίστη. 

Την περασμένη άνοιξη, η εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης η οποία αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας για το Μεταναστευτικό παρουσίασε, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, και ρεπορτάζ για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, στο οποίο αναφερόταν ότι «κάποιες σκιές φτάνουν μέχρι τον αδελφό του πρωθυπουργού Έντι Ράμα», τον Όλσι Ράμα, ο οποίος, όπως γράφτηκε, δεν ανακρίθηκε καν και «το όνομά του έχει διαγραφεί από τους δικαστικούς φακέλους». 

Πάντως, με τον ίδιο τρόπο που ο Έντι Ράμα εξυπηρετεί την Ιταλία και τις αντιδημοκρατικές πολιτικές της Τζόρτζια Μελόνι για το Μεταναστευτικό, εξυπηρετεί και άλλα κράτη, όπως τη Γερμανία, τις ΗΠΑ κ.ά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκεί βρίσκεται και το κλειδί της «ασυλίας» της οποίας χαίρει ο Ράμα και οι λόγοι που δεν τον ακουμπάει κανείς. 

Έμπειρος διπλωμάτης, με καλή γνώση της Αλβανίας, αναφέρει στη LiFO πως η Ε.Ε., πριν ξεκινήσει οτιδήποτε, χρειάζεται να αντιληφθεί τι σημαίνει ο πρωθυπουργός μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας να μη σέβεται τους θεσμούς και ότι θα πρέπει να γίνει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

LiFO politics / O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ