Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΕΣΕ κάτω από το 30%. Ο Στέφανος Κασσελάκης έπιασε 14,92%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε μέχρι το 12,79%. Ο Κυριάκος Βελόπουλος πούλησε το αφήγημά του στο 9,30% όσων πήγαν να ψηφίσουν. Το ΚΚΕ έπεισε το 9,25%. Το κόμμα Νίκη ψήφισε «ενάρετα» το 4,37%. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πάει στην ευρωβουλή με καύσιμο 3,40% και τελικά η Αφροδίτη Λατινοπούλου έλαβε το 3,04% των ψήφων καταφέρνοντας να θεωρήσει το πολιτικό της διαβατήριο για μια πενταετή παραμονή στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.
Το εκλογικό αποτέλεσμα από τις ευρωεκλογές είναι προσωπική ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι σχεδόν μόνος είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ επιλέγοντας να δίνει κάθε μέρα το τελευταίο 20ήμερο δυο-τρεις συνεντεύξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις περιοδείες του έλεγε και ξανάλεγε για το πρόβλημα της ακρίβειας και ζητούσε σταθερότητα αλλά μάλλον δεν έπεισε τους πολίτες. Και για να δικαιολογήσουν το 28,31% που έλαβε η ΝΔ, από το πρωθυπουργικό γραφείο επιχειρηματολογούν πως οι πολίτες ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και γι' αυτό διαμαρτυρήθηκαν.
Έχει αυτή η τάση εξόδου των ψηφοφόρων από τα συστημικά κόμματα συγκεκριμένο προσανατολισμό; Η πρώτη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων αποδεικνύει μάλλον τη φθορά της κυβέρνησης, που συμπληρώνει πέντε χρόνια στην εξουσία.
Το 59% της αποχής δεν το λες και μικρό ποσοστό όμως. Ούτε λίγο ούτε πολύ έξι στους 10 ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Και από τα αποτελέσματα προκύπτει μια διάθεση αντισυστημικής ψήφου.
Έχει αυτή η τάση εξόδου των ψηφοφόρων από τα συστημικά κόμματα συγκεκριμένο προσανατολισμό; Η πρώτη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων αποδεικνύει μάλλον τη φθορά της κυβέρνησης, που συμπληρώνει πέντε χρόνια στην εξουσία, και τα τραύματα στο παλαιό –ή εκείνο που θέλει να μασκαρευτεί σε νέο– πολιτικό σύστημα.
Αντισυστημική ψήφος προς μικρότερα κόμματα ναι, υπήρξε στις ευρωεκλογές, αλλά μάλλον το εκλογικό σώμα δεν έχει εντοπίσει κάποιον επικεφαλής πολιτικού κόμματος που θα το γοητεύσει, θα το συναρπάσει και θα το πείσει ότι έχει πειστική, υλοποιήσιμη, κοστολογημένη και πρακτικά εφαρμόσιμη πρόταση για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Η κεντροαριστερά μάλλον δεν πείθει. Όσο κι αν φωνάζει ο Στέφανος Κασσελάκης ότι μόνο εκείνος είναι έντιμος και οι άλλοι όλοι διεφθαρμένοι και κλέφτες που ενδιαφέρονται για την κατασπατάληση του κρατικού χρήματος, όσο κι αν υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος από την εκλογική επίδοσή του. Αλλά επειδή δεν έχει τύψεις για τον τρόπο που αγωνίζεται, όπως ο ίδιος δήλωσε, μάλλον στο ίδιο μοτίβο θα συνεχίσει να πολιτεύεται.
Το ΠΑΣΟΚ επίσης πολύ οργισμένο όλη αυτή την περίοδο, αλλά οι πολίτες δεν πείστηκαν. Στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στα δύο κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς, θα ασκηθεί κάποια πίεση για κάποιου είδους συνεργασία. Στο 27,71 που συγκέντρωσαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αν προστεθεί το 2,45% της Νέας Αριστεράς (που μάλλον μας τελείωσε ως κόμμα αφού δεν πήγε ούτε στις χαλαρές ευρωεκλογές), το 2,54% του Γιάνη Βαρουφάκη, το 1,45% του Ανδρέα Λοβέρδου και το 1,08% του Κόσμου του Πέτρου Κόκκαλη, η προοπτική δεν είναι άσχημη, χωρίς καν κάποιος να μπει στον κόπο να προσθέσει το 3,40% της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ούτε λόγος για το 9,25% του ΚΚΕ που ως γνωστόν δεν θα συνεργαστεί ποτέ με κανένα άλλο κόμμα αλλά θα περιμένει την ημέρα του μεγάλου πολιτικού τζακ ποτ που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Πώς θα μπορούσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν; Έστω ότι γίνεται κάποιο θαύμα και ο Κασσελάκης με τον Ανδρουλάκη πείθονται να παραμερίσουν τις φιλοδοξίες τους να γίνουν πρωθυπουργοί, ποιος θα μπορούσε να είναι ο νέος ηγέτης της κεντροαριστεράς; Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας; Δύσκολο ως απίθανο αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βγάλει πάλι κάποιον λαγό απ' το καπέλο. Νομίζω ότι αυτές οι εκλογές ήταν μάλλον η τελευταία φορά που κατάφερε να σώσει την παρτίδα. Καλό θα ήταν τα στελέχη της ΝΔ να αντιληφθούν ότι δεν κέρδισαν στις ευρωεκλογές –όπως βλέπετε, δεν λέω ότι έχασαν– και να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με την αλαζονεία των ελέω θεού ηγετών. Και ίσως έχει σημασία στο κυβερνών κόμμα να συμπεριφερθούν, να λειτουργήσουν και να αρχίσουν να πράττουν όπως θα έκαναν αν είχαν χάσει.
Στο μεταξύ, όλη η Ελλάδα θα συνεχίσει να ζει τη μέρα της μαρμότας. Επανάληψη καθημερινή και βίαιη των ίδιων δυσκολιών. Όπως διαπίστωσαν όσοι βγήκαν σήμερα και ψώνισαν, η ακρίβεια μια από τα ίδια –μη σου πω και χειρότερα– όπως και χθες. Το κυκλοφοριακό στα ίδια χάλια. Οι τιμές για ενοικίαση σπιτιού στο + άπειρο. Ίσως είναι καιρός για ψυχοθεραπεία, μπας και καταφέρουμε να ανακτήσουμε την αυτονομία μας ώστε να αποφασίζουμε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας.