Η «ΦΡΟΥΡΑ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ αποφάσισε ότι το ανώτερο όργανο του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή, και όχι το ανώτατο όργανο, που είναι το Συνέδριο, είναι ο «αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού και στην ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία αναφέρει ότι "το ζήτημα αυτό είναι λήξαν"». Τα στελέχη που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη, όμως, καταγγέλλουν εκλογική παρωδία, φράξιες και πραξικοπιματικές ενέργειες, ενώ καθηγητές της Νομικής μιλούν για θεσμική γελοιότητα και προβληματικές καταστάσεις. Τι ακριβώς συνέβη;
Η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε αμέσως μετά την αποτυχημένη πρώτη απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να τον ρίξει τον περασμένο Φεβρουάριο. Πριν από μερικούς μήνες, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ταχθεί από νωρίς απέναντι στον Κασσελάκη, όταν ακόμα ήταν χρήσιμος για τον Αλέξη Τσίπρα, είχε μιλήσει στη LiFO για την πρόταση μομφής που εκείνη την εποχή ακόμα σχεδιαζόταν. Ανέφερε τότε πως δεν είχαν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να προχωρήσουν, αλλά ακόμα και αν την έβρισκαν στην πορεία, η πρόταση μομφής από την Κεντρική Επιτροπή δεν αρκούσε για την καθαίρεσή του, καθώς ο Κασσελάκης είχε εκλεγεί από τα μέλη. «Αν περάσει η πρόταση μομφής, θα πρέπει να πάμε στο συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος, για να αποφασίσει να προσφύγουμε ξανά στη βάση και στα μέλη, και αυτά θα πρέπει να αποφασίσουν», είχε πει. Αυτή ήταν η ερμηνεία όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τότε, δεν υπήρχε καμία άλλη, γι' αυτό και κάποιοι ήταν σε απόγνωση, κάνοντας σχόλια, όπως: «έχουμε μπλέξει, τα πράγματα δεν είναι απλά».
Όλο αυτό, που ο Κασσελάκης και οι βουλευτές του καταγγέλλουν τώρα ως πραξικόπημα, ήταν σχεδιασμένο λεπτομερώς εδώ και πολύ καιρό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκαλύπτονται, αλλά ο ίδιος δεν είχε καταλάβει τίποτα λόγω της πολιτικής απειρίας του, ενώ οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του έχουν μάστερ και διδακτορικά στην κομματική ίντριγκα.
Μετά τις απειλές του Στέφανου Κασσελάκη για αποκαλύψεις περί μαύρου χρήματος στον ΣΥΡΙΖΑ, η «φρουρά» του Τσίπρα και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, που κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο, αποφάσισαν να τον τελειώσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Η πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή επιτεύχθηκε με την απόφαση για μυστική ψηφοφορία, η οποία δεν ήταν τελικά για όλους μυστική, καθώς υπήρξαν και ψήφοι μέσω τηλεφώνου.
Όλο αυτό, που ο Κασσελάκης και οι βουλευτές του καταγγέλλουν τώρα ως πραξικόπημα, ήταν σχεδιασμένο λεπτομερώς εδώ και πολύ καιρό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκαλύπτονται, αλλά ο ίδιος δεν είχε καταλάβει τίποτα λόγω της πολιτικής απειρίας του, ενώ οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του έχουν μάστερ και διδακτορικά στην κομματική ίντριγκα.
Πίσω από την εκδίωξη του Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου, φυσικά, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που τον «φύτεψε» στον ΣΥΡΙΖΑ και πέρσι τέτοιον καιρό τού ευχόταν να απολαύσει την παραμονή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (προφανώς όσο αυτή θα διαρκούσε). Δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει το αντίθετο, άλλο αν κανείς δεν το παραδέχεται δημόσια. Όλοι τους αποσιωπούν τον παρασκηνιακό του ρόλο, καθώς εκείνος δεν θέλει να φαίνεται, προκειμένου να εμφανιστεί ως Μεσσίας όταν οι συνθήκες θα θεωρήσει ότι είναι κατάλληλες. Αυτό ήταν και το αρχικό σχέδιο.
Τον ρόλο του «εκτελεστή» ανέλαβε, για άλλη μια φορά, ο Νίκος Παππάς, ο άνθρωπος του Τσίπρα για όλες τις δουλειές. Οι δυο τους, μετά από πολύ καιρό, συνεργάστηκαν προκειμένου να πάρουν από τον Κασσελακη τα κλειδιά του κόμματος, καθώς είχε αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος. Ο Κασσελάκης ήταν γι' αυτούς μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί και έπρεπε γρήγορα να τον «εξουδετερώσουν». Έτσι όπως τα είχαν κάνει όμως, αυτό δεν θα μπορούσαν να το πετύχουν με θεσμικό τρόπο και σεβασμό στις εσωκομματικές διαδικασίες.
Όταν πέρασε (όπως πέρασε) η πρόταση μομφής από την Κεντρική Επιτροπή, του ανακοίνωσαν ότι καθαιρέθηκε και πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το γραφείο του. Εκείνος, σοκαρισμένος και αιφνιδιασμένος, έφυγε, κάτι που όμως μετάνιωσε λίγες ώρες μετά, όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον υποστηρίζουν του είπαν ότι αυτό ήταν λάθος και ότι υπέκυψε στο μπούλινγκ που του έκαναν, ενώ, σύμφωνα με την κομματική νομιμότητα, έπρεπε να παραμείνει ως πρόεδρος μέχρι να αποφασίσει το συνέδριο και τα μέλη αν θα τον αλλάξουν.
Οι συνεργάτες του Κασσελάκη λένε ότι ήταν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου εκείνη που του είπε ότι πρέπει να φύγει και την οποία εμπιστεύτηκε, γιατί θεωρούσε δικό του άνθρωπο. Αυτά ακούγονται εξαιρετικά αφελή, καθώς η Σβίγκου στο τελευταίο συνέδριο ήταν επιδεικτικά απέναντί του και ήταν γνωστό ότι έπαιρνε γραμμή από τον Τσίπρα. Ο Κασσελάκης όμως, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είχε πιστέψει ότι μετά το συνέδριο πέρασε στη δική του πλευρά. Εκ των υστέρων και αφού την πάτησε, κατάλαβε και την παγίδα που του έστησε ο Νίκος Παππάς, τον οποίο θεωρούσε σύμμαχό του. Σήμερα δεν έχει καμία αμφιβολία για τον ρόλο του και όλοι στο επιτελείο του θεωρούν ότι άργησαν να αντιληφθούν αυτά που τώρα μοιάζουν προφανή.
Ο Παππάς, αφού τον παρότρυνε να φάει τον Φάμελλο για να πάρει τη θέση του, συνέχισε να κινεί τα νήματα κάτω από τη μύτη του και πολύ γρήγορα πήρε και τη δική του θέση. Τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να πάρει τη ρεβάνς και υπάρχουν ακόμα αρκετά μέλη που αντιδρούν στο «πραξικόπημα» και τον υποστηρίζουν. Η «φρουρά» του Τσίπρα, όμως, τον πέταξε έξω από την Κουμουνδούρου, πριν προλάβει να καταλάβει τι έγινε και, όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν έχει πρόσβαση πλέον ούτε στους υπολογιστές του γραφείου του, στους οποίους έχουν αλλάξει τους κωδικούς.
Η εκδίωξη του Κασσελάκη με τον μη θεσμικά σοβαρό τρόπο που έγινε σχολιάστηκε και από νομικούς, με ορισμένους να μιλούν για θεσμική γελοιότητα. Ο καθηγητής της Νομικής, Αντώνης Καραμπατζός, επισήμανε, μιλώντας στο Ποντίκι, ότι η διάσπαση σε μυστική και σε ανοιχτή ψηφοφορία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων είναι εξ ορισμού μια προβληματική κατάσταση, αλλά, και σύμφωνα με το καταστατικό, ο Κασσελάκης θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου. «Αν το καταστατικό ήθελε το όλο ζήτημα της παύσης να κρίνεται οριστικά-τελειωτικά από την Κεντρική Επιτροπή, λογικά θα έπρεπε να προβλέπει ρητά και ότι η επιτροπή ορίζει προσωρινή-μεταβατική ηγεσία μέχρι την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση». Αυτή ήταν και η ερμηνεία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισαν να ερμηνεύσουν διαφορετικά το καταστατικό τους. Όπως ισχυρίστηκε στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία, η οποία ελέγχεται πλέον από τη «φρουρά Τσίπρα», η Κεντρική Επιτροπή είναι ο «αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού», η οποία, «υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου».
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, είχε πει χαρακτηριστικά κάποτε, αναφερόμενος σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και η φράση αυτή έχει καταγραφεί: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση, και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, το «εμπόδιο Κασσελάκης» το έφερε εκείνος στον ΣΥΡΙΖΑ.