Στο μυαλό του Ερντογάν

Στο μυαλό του Ερντογάν και ο ελληνικός παράγοντας Facebook Twitter
Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη χειρότερη λόγω σεισμού καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα του από το 1939 και κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.
0

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία άφησαν πίσω τους μια καταστροφή που μοιάζει σχεδόν βιβλική. Πάνω από 50.000 νεκροί –μια μάλλον μετριοπαθής εκτίμηση–, 2,5 εκατομμύρια άστεγοι, κόστος ανοικοδόμησης της περιοχής περίπου 84 δισ. ευρώ είναι ο πρώτος απολογισμός.

Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε με επίκεντρο κοντά στην περιοχή Παζάρτσικ της επαρχίας Καχραμάνμαρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Είχε μέγεθος 7,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 17,9 χιλιόμετρα. Ο συνδυασμός πολύ υψηλής έντασης και μικρού, σχετικά, βάθους έκανε ιδιαίτερα καταστροφικά τα σεισμικά κύματα, με την ενέργεια που απελευθερώθηκε να έχει κατευθυνθεί προς τα νοτιοανατολικά. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν ένας δεύτερος σεισμός, έντασης 7,6 Ρίχτερ, εκδηλώθηκε με επίκεντρο γύρω στα 100 χιλιόμετρα από το αρχικό.

Χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν σε μια γεωγραφική ζώνη με διάμετρο περίπου 350 χιλιόμετρα, που περιλαμβάνει μεγάλες πόλεις, από το Ντιγιαρμπακίρ, τα Άδανα και το Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας μέχρι το Χαλέπι και τη Χάμα της βόρειας και κεντρικής Συρίας. Στο τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας και στην επίσης τουρκική πόλη Αντιγιαμάν κατέρρευσαν νοσοκομεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη χειρότερη λόγω σεισμού καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα του από το 1939 και κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.

Το δόγμα της « αυταρχικής ισχύος» το οποίο διαπερνούσε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και είχε κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα με τον υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και τα ναυτικά επεισόδια με τη φρεγάτα «Λήμνος» μοιάζει, τουλάχιστον για την ώρα αλλά και για το επόμενο διάστημα, ανεπίκαιρο.

Είναι αναπόφευκτο μια τέτοια καταστροφή να επηρεάσει αποφασιστικά το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μένει όμως και μια κρίσιμη παράμετρος που μας αφορά, η επίδραση του γεγονότος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για την ελληνική πλευρά τα πράγματα μοιάζουν πιο απλά, αφού η συγκυρία δίνει προστιθέμενη αξία σε ενέργειές της όπως η έγκαιρη και συγκινητική αποστολή της ΕΜΑΚ στην περιοχή και η διάσωση πέντε ανθρώπων καθώς και η επίσκεψη Δένδια, με αποτέλεσμα να χτίζει αυτοπεποίθηση στο εσωτερικό, να μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος στο πλαίσιο καθημερινών διενέξεων και να εμπεδώνει τη στρατηγική της συστηματικής δουλειάς σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο και της επαγρύπνησης.

Για την τουρκική πλευρά όμως τα πράγματα μοιάζουν να βρίσκονται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Το δόγμα της «αυταρχικής ισχύος», το οποίο διαπερνούσε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και είχε κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα με τον υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και τα ναυτικά επεισόδια με τη φρεγάτα «Λήμνος» μοιάζει, τουλάχιστον για την ώρα αλλά και για το επόμενο διάστημα ανεπίκαιρο.

Η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία, στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και απειλεί την Ελλάδα. Η ανάμνηση της αυτοκρατορικής επιβολής στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα μόνιμο ορόσημο, είτε διακινείται μέσα από την οθωμανική παράδοση είτε μέσα από αυτό το μείγμα Ισλάμ και εθνικισμού που προωθεί ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια με μεγάλη ένταση και εκφράζεται από δόγματα όπως εκείνο του «Στρατηγικού Βάθους» για τα ανατολικά της σύνορα ή της «Γαλάζιας Πατρίδας» για τα καθ’ ημάς.

Οι δρόμοι για τον Ερντογάν μπροστά σε μια εκλογή αναμέτρηση, που αναζητά με μάλλον εύσχημους τρόπους να αναβάλει, είναι δύο: είτε θα συνεχίσει τη στρατηγική έντασης και την πολεμοκάπηλη τακτική του, η οποία αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, είτε αυτή η καταστροφή θα του δώσει την αφορμή για μια μετακίνηση της ατζέντας του στο εσωτερικό και για την ανοικοδόμηση της προνομιακής γι' αυτόν εκλογικά περιοχής της νότιας Τουρκίας που καταστράφηκε, για την οποία θα χρειαστεί σημαντική εξωτερική βοήθεια.

Μπορεί να μοιάζει κάπως ρομαντικό, αλλά η εικόνα εκείνου του μωρού που βγήκε σαν από θαύμα μετά από 128 ώρες από τα χαλάσματα εκφράζει ίσως μια ελπίδα για την αναστροφή μιας πορείας που έμοιαζε αναπότρεπτα πολεμική για την περιοχή. Εξαρτάται τι θα επικρατήσει στο μυαλό του Ερντογάν: να περάσει στην Ιστορία για έναν μεγάλο πόλεμο ή για την προσπάθεια μιας ειρηνικής στροφής προς την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής;

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ