Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης ριάλιτι ή mansplainer

Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης από ριάλιτι, η «ψυχή του πάρτι», ή mansplainer. Facebook Twitter
Το Τ9 είναι μια εφαρμογή, και όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, έτσι και αυτό έχει μια evil πτυχή, θέλει να εξελιχθεί με απώτερο σκοπό να αντικαταστήσει το ανθρώπινο.
0

ΠΟΛΛΟΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΙ ΛΕΝΕ πως η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Επεκτείνοντας τη διατύπωσή τους, εγώ υποστηρίζω πως το autocorrect είναι ο ορισμός του «ζωντανού», έχει παλμό 72 bpm και, για να είμαι ειλικρινής, όχι απλά ζει αλλά και βασιλεύει, αποκτώντας οριακά ανθρωπόμορφες εγωιστικές συμπεριφορές.

Ενώ ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του θα έπρεπε να είναι η αυτόματη διόρθωση ορθογραφικών λαθών, με λίγες χρήσεις διαπιστώνει κανείς πως εμείς οι άνθρωποι εντέλει διορθώνουμε περισσότερο το Τ9, παρά αυτό εμάς, καθώς είτε παρεμβαίνει στο περιεχόμενο του μηνύματος, είτε επιμένει όταν δεν το εμπιστευόμαστε, είτε δημιουργεί συνεχώς αμήχανα επικοινωνιακά ατυχήματα. 

Αθώα μηνύματα γεμάτα διάθεση, όπως «Κερνάω», που είχαν ως προορισμό το chat της μαμάς μου, με το χεράκι του διορθωτή δημιούργησαν ανησυχίες, μιας και με ήθελε να «Ξερνάω».

Παρατηρώντας το ιστορικό των προσωπικών μου επικοινωνιακών ευτράπελων, θεωρώ πως το Τ9 μόνο βοηθητικό δεν υπήρξε, δηλαδή αν τον έπαιρνα στο γάμο μου, θα μου λέγε και του χρόνου.

Χιλιάδες επαγγελματικά mail «οne sec» που σαν χαμαιλέοντες μεταμορφώθηκαν σε σεξουαλικές προτάσεις «one sex», αθώα μηνύματα γεμάτα διάθεση, όπως «Κερνάω», που είχαν ως προορισμό το chat της μαμάς μου, με το χεράκι του διορθωτή δημιούργησαν ανησυχίες, μια και με ήθελε να «Ξερνάω», φιλοφρονήσεις αγοριών που είχαν ως αφετηρία το «έχεις ματάρες» και κατέληξαν σε φιλοφρονήσεις τηλεκοντρόλ «έχεις μπαταρίες» είναι λίγες από τις πολλές αφηγήσεις που επιβεβαιώνουν τη δυσλειτουργική περίπτωση του Τ9.

Έχω δει μέχρι και ένα απλό «Haha» να διορθώνεται σε «Shabaka», γιατί, εννοείται, ποιος δεν γελάει κάνοντας επίκληση σε έναν Αιγύπτιο Φαραώ, Τουταγχαμών – ωχ, συγγνώμη για το γελάκι. Μιλάμε για ανεξέλεγκτα γλωσσικά makeover, που σε σχέση με τις επιλογές που μας δίνει το Τ9 θα ήταν προτιμότερο να γράφαμε μεθυσμένοι ή με βρεγμένη οθόνη, έστω.

Σε μια πιο παρατραβηγμένη σκέψη, πιστεύω πως το Τ9 είναι ύπουλο, τοξικό και καταστροφέας σχέσεων. Το Τ9 αν ήταν άνθρωπος θα ήταν ο κλασικός παίκτης από ριάλιτι, που επιμένει να παρερμηνεύει τους διαλόγους, έχει ψύχωση με το σεξ και είναι αγγελιοφόρος των ψεύτικων ειδήσεων. Και όσο το Τ9 ξερνάει... και ΚΕΡΝΑΕΙ πόνο, τόσο περισσότερο αναγκαζόμαστε εξαιτίας του να απολογηθούμε: «Όχι, στο ορκίζομαι, δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, άκουσε με one sex». 

Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης από ριάλιτι, η «ψυχή του πάρτι», ή mansplainer. Facebook Twitter

Αλλά όπως και ο κακεντρεχής παίκτης των ριάλιτι παραμένει για καιρό λες και έχει άγκυρα στο σπίτι, κάνοντας τους τηλεθεατές να απορούν γιατί, έτσι και το Τ9 εδραιώνεται. Το Τ9, όσο και να προσπαθώ να το υποβαθμίσω, ανατινάζει όλα τα ευκαταφρόνητα οδοφράγματα που του τοποθετώ, και καθιερώνεται στα περισσότερα smartphones, δικαίως, γιατί είναι αρκετά λειτουργικό και εύχρηστο, έως και σωτήρας για άτομα με δυσλεξία, με αδέξιους αντίχειρες ή ανορθόγραφους.

Δεν χρειάζεται να ανοίξετε το λεξικό τσέπης ή να γκουγκλάρετε για να απαντήσετε σε ένα μήνυμα της στιγμής, μήτε να ταπεινωθείτε και να ξεγυμνωθείτε μπροστά στον διαδικτυακό κόσμο και να φανεί ότι δεν είστε δεξιοτέχνης χειριστής της ελληνικής γλώσσας, και να αποκαλυφθεί πως τελικά δεν είστε ο πρύτανης που φαντάζεται η μαμά σας μετά το πτυχίο. Υπάρχει μπουντρωμένος στο κινητό σου ένας ψηφιακός Μπαμπινιώτης, και αυτό αναμφίβολα είναι μια μεγάλη χρονική και χωρική πολυτέλεια.

Αλλά άραγε είναι τόσο φιλάνθρωπο το Τ9 που προσφέρει αφειδώς τις γλωσσικές του δεξιότητες; Μήπως πίσω από το ανθρωπιστικό του προσωπείο ξεπροβάλλει ο ναρκισσισμός του Ξερόλα; Τηρώντας την ίδια καχύποπτη γραμμή της αρχικής μου θέσης, θεωρώ πως ο κορέκτορας είναι η ψυχή του πάρτι, το παιδί που είχε την εγωιστική ανάγκη να διορθώσει δυνατά τους άλλους συμμαθητές, ο σπαστόνευρος που περιμένει σαν τον Χάτσικο τον Οκτώβρη, για να οργώσει το ίντερνετ και να διορθώσει όλα τα «μ», ο τύπος που χορεύει πεντοζάλι κάθε φορά που ακούει «ΣΤΙΣ ΜΙΑ», μιλάμε για το άτομο με τη μηδενική δεξιότητα listener, που σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο στο οποίο μπορεί να σου έχει ξεφύγει ένα «Καταρχήν», σχολιάζει κάνοντας το πληκτρολόγιο πιάνο «Καταρχάς».

Ναι, καταρχάς, είσαι legit ηλίθιος. Αν αυτό το άτομο διόρθωνε με τον ίδιο ζήλο τα «εγκλήματα πάθους» σε «γυναικοκτονία» ίσως να ήταν και πιο ουσιαστικό. Αυτό είναι το Τ9, λοιπόν, ένα άτομο που, επιστρατεύοντας ως άμυνα τη διανοητικοποίηση, κατάφερε να παίρνει επιβεβαίωση.

Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης από ριάλιτι, η «ψυχή του πάρτι», ή mansψυχή του πάρτυ”, ή mansplaplainer. Facebook Twitter

Την τελευταία κορίνα της υπόληψής μου, όμως, το Τ9 τη ρίχνει ξεκάθαρα εξαιτίας του γαϊδουρίσιου πείσματός του. Όλα τα παραπάνω τα θεωρώ πταίσματα σε σχέση με αυτό. Δεν ξέρω αν αυτό έγκειται σε ειδικές, προσωπικές ρυθμίσεις που έχω μόνο εγώ, ή αν είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, αλλά πολλές φορές ο κορέκτορας, ενώ με έχει διορθώσει με δική του πρωτοβουλία, σβήνω τη διόρθωσή του και όπως ξαναγράφω τη λέξη που ήθελα, χτυπάει με combo, και ΜΕ ΞΑΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Οριακά έχω αναγκαστεί να βρω συνώνυμο της λέξης για να με αφήσει ήσυχη. Νιώθω πως είναι ένας χειριστικός σύντροφος που μου κάνει mansplaining.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο κορέκτορας κάνει «Phonesplaining», ShabakaShabakaShabakaShabaka – συγγνώμη για το γελάκι!  Για να καταλάβετε πόσο μαεστρικά έχει οικειοποιηθεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές ο κορέκτορας, κάθε φορά που έχω ανοιχτό το caps, σταματάει να διορθώνει, λες και φοβάται τις εντάσεις, είναι σε φάση «Καλά, καλά, μη φωνάζεις... μια κουβέντα είπα». 

Αυτή η εξαίρεση που κάνει στα κεφαλαία, βέβαια, είναι και λίγο απερίσκεπτη, λες και στα κεφαλαία δεν μπορείς να σκοτώσεις την ελληνικιά γραμματικιά. Στα πεζά, το Τ9 σε αντιμετωπίζει λες και γράφεις τα test της captcha, στα κεφαλαία, όμως, σε αντικρίζει λες και είσαι Γάλλος διαφωτιστής, έχεις το αλάθητο του Πάπα. *caps lock* «ΣΤΙΣ ΜΙΑ, ΣΤΙΣ ΜΙΑ, ΣΤΙΣ ΜΙΑ, ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ ΝΙΑ ΝΙΑ ΝΙΑ!!».

Ασφυκτιώντας στη μεταμοντέρνα εποχή, έχοντας φάει το παραμύθι της τεχνολογικής ανάπτυξης, εμπιστευόμενοι τυφλά πως το Τ9 υποτίθεται σχεδιάστηκε για να μας γλιτώνει χρόνο, τελικά συμπεραίνω πως αθροιστικά μας τρώει πολύ περισσότερο από τότε που δεν ήταν εγκατεστημένο.

Το Τ9 είναι μια εφαρμογή, και όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, έτσι και αυτό έχει μια evil πτυχή, θέλει να εξελιχθεί με απώτερο σκοπό να αντικαταστήσει το ανθρώπινο. Τα ρομπότ, παραδείγματος χάρη, αντικατέστησαν τα εργατικά χέρια. Το Τ9 πιστεύω πως θέλει να αντικαταστήσει τα ανθρώπινα λάθη. Και πριν γοητευτείτε από το θετικό deal μιας εφαρμογής που μας παρουσιάζει γραμματικά τέλειους με μηδενικό προσωπικό κόπο, να σας υπενθυμίσω το εξής:

Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης από ριάλιτι, η «ψυχή του πάρτι», ή mansplainer. Facebook Twitter

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Τα λάθη είναι διαδικασία μάθησης και εξέλιξης. Και τα λάθη εκφράζουν μια αλήθεια του εαυτού μας. Εγώ τα γουστάρω τα λάθη γιατί χωρίς την «αποτυχία» δεν θα ήμουν εδώ που είμαι τώρα. Ναι, οκ, το ξέρω ότι η θέση στην οποία έχω αξιωθεί να βρίσκομαι δεν σας παρακινεί ούτε σας πείθει ιδιαίτερα – δεν είμαι και ο Ομπάμα, αλλά προσωπικά όταν απενεργοποίησα τον αυτόματο διορθωτή απελευθερώθηκα ολοκληρωτικά από την τυραννία του. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. ΚΑΝΤΕ ΛΑΘΟΙ.

ΥΓ: Φανταστείτε οι βελόνες των τατουάζ να είχαν Τ9. ΠΑΝΙΚΟΣ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ