Το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 

Το τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter
Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης διεκδικούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi
0

ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ να κρατήσει η ηγετική ομάδα του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό που συνέβη στο Γκάζι δεν είχε καμία σχέση με συνέδριο δημοκρατικού κόμματος. Περισσότερο με παρωδία συνεδρίου έμοιαζε. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έγινε ήταν για να αποβάλουν από το κόμμα τους και επισήμως τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν, άλλωστε, αποφασισμένοι από καιρό, και ήταν γνωστό. Θα υλοποιούσαν το σχέδιό τους με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα, προκειμένου να «διορθώσουν το λάθος» που οι ίδιοι έκαναν όταν πριν από έναν χρόνο τον υποδέχονταν στην Κουμουνδούρου μετά βαΐων και κλάδων ως μεσσία, παραδίδοντάς του τα κλειδιά.

Το συνέδριο-παρωδία είχε πορτιέρηδες, μπράβους, συνέδρους που έμπαιναν κρυφά από την πίσω πόρτα και άλλους σε απομονωμένες αίθουσες ή κλειδωμένους έξω που δεν τους άφηναν να μπουν, απόλυτη αδιαφάνεια, καταγγελίες για μαγειρέματα, λιποθυμίες και ακραίες καταστάσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί. 

Από τις καταστάσεις του συνεδρίου εξαφανίστηκαν εκλεγμένοι σύνεδροι, ακόμα και ολόκληρες οργανώσεις, ενώ εμφανίστηκαν μη εκλεγμένοι και όταν η πλευρά Κασσελάκη δήλωσε ότι καταθέτει 1.934 υπογραφές συνέδρων που ζητούν να είναι υποψήφιος, η ηγετική ομάδα απέρριψε το αίτημα. Ισχυρίστηκαν ότι οι σύνεδροι είναι πάνω από 4.000, ενώ στην αίθουσα ήταν κάπου 500, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι οποίοι εξέλεξαν διά βοής πρόεδρο του συνεδρίου τον δικηγόρο και στενό συνεργάτη του Νίκου Παππά, Γιάννη Μαντζουράνη

Κατά τ’ άλλα, απαλλαγμένοι από τον Στέφανο Κασσελακη, τον οποίο είχαν αφήσει απέξω μαζί με άλλους που διαμαρτύρονταν, ενέκριναν όλες τις άλλες υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως κατάλληλες και σοβαρές. 

Τα επόμενα επεισόδια του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να γραφτούν στα δικαστήρια, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη·η Κουμουνδούρου για τις offshore του Κασσελάκη και ο Στέφανος Κασσελάκης για τις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποψηφιότητα που στηρίζει η «φρουρά του Τσίπρα» είναι αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος, λογικά, τώρα που φεύγουν οι άλλοι, θα εκλεγεί. Με τον Παύλο Πολάκη υπάρχει μια προσωρινή (λυκο)συμμαχία, καθώς διακεκριμένα στελέχη της «φρουράς» ήταν εκείνα που, όχι πολύ καιρό πριν, απαιτούσαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να τον διαγράψει πλήρως. Σίγουρα δεν τον αγάπησαν ξαφνικά τώρα, αλλά τους ήταν χρήσιμος για να διώξουν τον Κασσελάκη και αναμένεται να «λογαριαστούνε» μετά. 

Ο Νίκος Φαραντούρης είναι κι αυτός ένας όψιμος «συριζαίος» όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον οποίο έχουν αρκετές ομοιότητες. Πρόκειται για άλλη μια μεταγραφή του Τσίπρα, από αυτούς που έφερνε στον ΣΥΡΙΖΑ ως καλά βιογραφικά για να συμβάλουν στην αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Ο Ν. Φαραντούρης έχει πράγματι μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, έχει υπηρετήσει σε υπουργούς επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, είναι πολύ φιλόδοξος και οι συνεργάτες του Τσίπρα τον θεωρούσαν πολύ επικοινωνιακό. 

Ο Απόστολος Γκλέτσος, παρότι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με πρόσφατες δηλώσεις του, οι οποίες θεωρήθηκαν ρατσιστικές, καθώς συνέδεσε μετανάστες με βιασμούς και εγκληματικότητα (αλλά και στο παρελθόν είχε κάποια εμπλοκή με ποινική υπόθεση που είχε απασχολήσει και τα ΜΜΕ), θεωρήθηκε κατάλληλος υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε, όπως και οι άλλοι τρεις. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στο συνέδριο του κόμματός του, παρότι δηλώνει πως «είναι εδώ». Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ήταν στο μπάσκετ με τα παιδιά του, παρακολουθώντας από μακριά τις διαδικασίες. 

Δύο ήταν οι πρωταγωνιστές που σφράγισαν με την παρουσία τους το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας ήταν ο πρόεδρός του, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους διαμαρτυρόμενους μέχρι και για «ύφος στρατοδίκη», επειδή φώναζε στο μικρόφωνο «η τάξη θα διασφαλιστεί», ενώ πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τώρα τον ρόλο του στο παλιό σκάνδαλο Κοσκωτά. Η ηγετική ομάδα, όμως, θεωρεί ότι ο κ. Μαντζουράνης τα πήγε περίφημα και ότι κανένας άλλος δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα σε τόσο δύσκολη συγκυρία. 

Το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter
Η υποψηφιότητα που στηρίζει η «φρουρά του Τσίπρα» είναι αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος, λογικά, τώρα που φεύγουν οι άλλοι, θα εκλεγεί.

Το άλλο πρόσωπο είναι η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στρατηγός εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τα πολύ έμπιστα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα. Η κυρία Τσιριγώτη, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην πλευρά του Κασσελάκη, είχε αναλάβει το πιο δύσκολο έργο, αυτό του συντονισμού, ώστε να περνάνε μέσα στον χώρο μόνο οι εγκεκριμένοι σύνεδροι και να μείνουν έξω οι εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι, έργο που έφερε εις πέρας με επιτυχία. Η ίδια όμως, με ανάρτησή της στο Facebook, χαρακτήρισε τις σχετικές πληροφορίες ψευδείς και συκοφαντικές.

Το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter

Τα επόμενα επεισόδια του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να γραφτούν στα δικαστήρια, καθώς και δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη· η Κουμουνδούρου για τις offshore του Κασσελάκη και ο Στέφανος Κασσελάκης για τις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, τα γνώριζαν όλα για τον Στέφανο Κασσελάκη, από την πρώτη στιγμή, τουλάχιστον αυτοί που τον έφεραν. Γνώριζαν για τις επιχειρήσεις του, τις οποίες άλλωστε δεν έκρυβε αλλά μάλλον επιδείκνυε. Ο Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη, και οι δύο μαζί είχαν αναλάβει την τεκμηρίωση σκανδάλων της Νέας Δημοκρατίας, ήταν δικηγόρος της οικογένειάς του και γνώριζε κάθε λεπτομέρεια. Επιπλέον, τα περισσότερα είχαν γραφτεί πριν από καιρό στον Τύπο και ήταν γνωστά. Τότε όμως δεν τους ενοχλούσαν, αντιθέτως δικαιολογούσαν όλα όσα τώρα καταγγέλλουν. Σκελετοί στις ντουλάπες υπάρχουν πολλοί για πολλούς, αλλά ανασύρονται κατά περίπτωση και αυτό είναι το σημείο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα. Η «φρουρά του Τσίπρα» έχει δηλώσει ότι η κόκκινη γραμμή ήταν οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στα μαύρα ταμεία και το γεγονός ότι μίλησε δημόσια γι' αυτά. 

Τώρα, όσοι έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν σε λίγες μέρες τον νέο πρόεδρό τους, ο οποίος, όπως είπε πρόσφατα το παλιό στέλεχος του κόμματος, Νίκος Σκορίνης, είναι εκείνος που θα αναλάβει «να κηδέψει τον νεκρό».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ