ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ δεν υπήρξε στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων που χαρακτηρίζουμε ως κόμματα εξουσίας, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και μόνο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πλέον ανταποκρίνεται στον όρο, καθώς τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν εκλογική δύναμη που να δίνει προοπτική εξουσίας. Αλλά αυτό είναι και το ζητούμενο σε αυτές τις ευρωεκλογές, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τις εθνικές πολιτικές εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός έχει πει αρκετές φορές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν έναν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση σε αυτές τις κάλπες και εκείνος το αποδέχθηκε και σήκωσε το γάντι, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Παρ' όλα αυτά, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα διατηρήσει την εκλογική δύναμη που κατέγραψε πέρσι και θα έχει σημαντικές απώλειες. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το μέγεθος των απωλειών αλλά και το πού θα κατευθυνθούν οι περσινοί ψηφοφόροι που δεν θα την ψηφίσουν.
Σε αυτές τις κάλπες θα μετρηθεί το κοινό του Κασσελάκη και θα διαπιστώσουμε ποιοι θα είναι οι ψηφοφόροι του. Αν δεν τα πάει καλά και τα ποσοστά του κόμματος είναι πολύ χαμηλά, θα ξεκινήσει αμέσως η αμφισβήτησή του στην πράξη, αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, λένε οι πληροφορίες του ρεπορτάζ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι εκλογές θα κρίνουν για πρώτη φορά την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς το αποτέλεσμα θα το χρεωθεί αποκλειστικά ο ίδιος, αφού πήρε όλη την προεκλογική καμπάνια πάνω του, έστρεψε όλα τα φώτα επίσης πάνω του, τα όργανα σχεδόν καταργήθηκαν στην πράξη και τα στελέχη του κόμματος παραμερίστηκαν. Το αποτέλεσμα, καλό ή κακό, θα είναι όλο δικό του.
Θα παραμείνουν καθόλου αριστεροί ψηφοφόροι στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει μετατραπεί σε ένα προσωποπαγές κόμμα με τραμπικά χαρακτηριστικά; Θα πάει στις κάλπες το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο Κασσελάκης; Γιατί στις συγκεντρώσεις που έκανε δεν πήγε. Οι ομιλίες του είχαν ίσως το μικρότερο κοινό απ' όλα τα κόμματα. Κατάφερε, όμως, να τροφοδοτεί καθημερινά τα ΜΜΕ με περιεχόμενο, αμέτρητες «ειδήσεις», φωτογραφίες, δηλώσεις και επεισόδια πολιτικής σαπουνόπερας. Σε αυτές τις κάλπες, λοιπόν, θα μετρηθεί το κοινό του Κασσελάκη και θα διαπιστώσουμε ποιοι θα είναι οι ψηφοφόροι του. Αν δεν τα πάει καλά και τα ποσοστά του κόμματος είναι πολύ χαμηλά, θα ξεκινήσει αμέσως η αμφισβήτησή του στην πράξη, αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, λένε οι πληροφορίες του ρεπορτάζ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Είναι αποφασισμένος να οδηγήσει το κόμμα, του οποίου έχει τα κλειδιά και το ελέγχει, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν επίσης ότι θέλει να εκλεγεί οπωσδήποτε βουλευτής. Ο Κασσελάκης σκεφτόταν κάποια στιγμή και την Ευρωβουλή, αλλά λέγεται ότι τον πίεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να αλλάξει γνώμη.
Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε επιλέξει σχεδόν μονομέτωπο κατά της κυβέρνησης, αφήνοντας τον Κασσελάκη περίπου στο απυρόβλητο το προηγούμενο διάστημα και μόνο στο τέλος, μετά τις ακραία συκοφαντικές επιθέσεις που δέχθηκε από αυτόν, όταν τον κατηγόρησε πολλάκις ότι ο πρωθυπουργός τον κρατά στο χέρι λόγω των παρακολουθήσεων, ανέβασε κάπως τους τόνους. Αρκετά στελέχη του κόμματος θα ήθελαν μια πιο δυναμική απάντηση απέναντι στις ατεκμηρίωτες κατηγορίες και στον λαϊκισμό του Κασσελάκη, καθώς θεωρούν ότι αυτή η χλιαρή στάση τον βοήθησε το προηγούμενο διάστημα να περάσει μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα ποντάρουν στις τελευταίες αποκαλύψεις για τον Κασσελάκη, καθώς τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα εξέθεσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έπεσε σε πολλές αντιφάσεις και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει όσα έλεγε πριν για τον εαυτό του. Θα βοηθήσουν οι τελευταίες αποκαλύψεις το ΠΑΣΟΚ ώστε να βρεθεί στη δεύτερη θέση; Μερικοί το ελπίζουν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Μετά τις εκλογές, όμως, αρκετοί θα θέσουν θέμα στο κόμμα για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, βεβαίως, θα συμβάλει, όσο αναλογεί στην Ελλάδα με τους 21 ευρωβουλευτές που θα εκλέξει, στη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά ισχυρός τελευταία για πολλούς λόγους. Η Νέα Δημοκρατία είναι από τα πιο ισχυρά κεντροδεξιά κόμματα της Ε.Ε. (γι' αυτό δεν θέλει ένα χαμηλό ποσοστό που θα θολώσει αυτή την εικόνα), οι πολιτικές του ταυτίζονται με τη γραμμή της Δύσης χωρίς παρεκκλίσεις, έχει καλές σχέσεις με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και είναι μέλος της κυρίαρχης, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, συμμαχίας. Ο Θανάσης Μπακόλας, στενός συνεργάτης του και γραμματέας του ΕΛΚ, έχει σημαντική επιρροή, ενώ η στενή σχέση του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν εκλεγεί ξανά, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να πάει στην Ε.Ε., αλλά κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ακόμα γι' αυτό. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα στην Ε.Ε. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλα θα γίνουν όπως προγραμματίζουν οι μεγάλοι παίκτες όσο οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν ψηφίσει. Τα αποτελέσματα που θα βγάλουν οι ευρωπαϊκές κάλπες θα καθορίσουν το παιχνίδι και δεν αποκλείεται καθόλου να γκρεμίσουν μερικές βεβαιότητες.