Τι αγοράζεις πλέον με 50 ευρώ στα σουπερμάρκετ;

Τι αγοράζεις πλέον με 50 ευρώ στα σουπερμάρκετ; Facebook Twitter
Οι καταναλωτές αναρωτιούνται, πού θα οδηγήσει αυτό το κύμα της ακρίβειας, καθώς κάθε επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ είναι μια δοκιμασία για τα πορτοφόλια τους. Φωτ.: Unsplash
0

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ στα νοικοκυριά η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, παρόλο που με βάση τα επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός μειώνεται

Οι καταναλωτές αναρωτιούνται πού θα οδηγήσει αυτό το κύμα της ακρίβειας, καθώς κάθε επίσκεψη σε σουπερμάρκετ είναι μια δοκιμασία για τα πορτοφόλια τους με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά, «να εξαφανίζεται το 50ευρο για μια τσάντα πράγματα», ενώ οσονούπω έρχονται και οι γιορτές.

Υπενθυμίζεται πως το φετινό «καλάθι των Χριστουγέννων» θα ισχύει από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2024. 

Η πρόεδρος της «Ένωσης Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), Παναγιώτα Καλαποθαράκου, μίλησε στη LIFO και ανέφερε πως αυτό που καταγράφει καθημερινά η ΕΚΠΟΙΖΩ από την επαφή με τους καταναλωτές είναι οι μεγάλες και συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα. «Μεσοσταθμικά αγγίζουν σήμερα διψήφιο νούμερο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται και είναι υποπολλαπλάσιος», τόνζει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Τονίζει δε πως η ακρίβεια είναι ένα πολυπαραγοντικό και σύνθετο φαινόμενο και η αντιμετώπισή της απαιτεί μόνιμα θεσμικά εργαλεία.

Πού οφείλεται η ακρίβεια 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ αυτό οφείλεται «στις εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στις αγορές τροφίμων, στην έλλειψη ανταγωνισμού και στους ανεπαρκείς ελέγχους, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια, αλλά και στις αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και στην αθέμιτη κερδοφορία των επιχειρήσεων».

«Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας να πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά τα ίδια προϊόντα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, τη ίδια στιγμή που η αγοραστική μας δύναμη είναι υποπολλαπλάσια των ευρωπαϊκών χωρών», τονίζει.

Ωστόσο, για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα –τι αγοράζει κανείς σήμερα στα σουπερμάρκετ, έχοντας να διαθέσει ένα 50άρικο–, ας ρίξουμε μια ματιά στα ψώνια μίας ημέρας: 

- Απορρυπαντικό πλυντηρίου >>> 12,50

- Κρεμμύδια ξερά (εγχώρια) >>> 55 λεπτά 

- Χαρτικά >>> 1,90

- Ψωμί για σάντουιτς >>> 1.05

- Ρόκα >>> 1,15

- Ζαμπόν 6 φέτες >>> 4,22

- 1 Κοτόπουλο >>> 4,40

- Γάλα εβαπορέ μερίδες >>> 1,18

- Σπανάκι 100 γρ. >>> 1,15

- Φέτα συσκευασμένη >>> 6,56

- Νερό (6άδα) >>> 1,80

- Αρτοσκεύασμα >>> 84 λ.

- Αρτοσκεύασμα >>> 1,10 

- Ξηροί καρποί >>> 3,85

- Ξυραφάκια >>> 4,07

- 1 Μαρούλι >>> 1,24

Σύνολο: 46,49 €  

Από την παραπάνω λίστα, σημειωτέον, απουσιάζει το κρέας ή οποιοδήποτε άλλο «ακριβό» τρόφιμο, το βούτυρο, το φρέσκο γάλα ή κάποιος κωδικός από τα ζυμαρικά, όπως επίσης και ελαιόλαδο ή άλλος τύπου μαγειρικού ελαίου.

Πόσο βοηθούν τα μέτρα στο θέμα της ακρίβειας  

Ενώ, λοιπόν, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, η κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά μέτρων να μετριάσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα πάντως με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, τα μέτρα αυτά «έχει αποδειχθεί ότι περιορισμένα έχουν αποδώσει».

«Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο στη συγκράτηση όσο και στην αναχαίτιση του κύματος της ακρίβειας (καλάθι νοικοκυριού, διάφορα pass, μόνιμη μείωση τιμών τουλάχιστον 5%) έχουν αποδώσει περιορισμένα και δυστυχώς η ακρίβεια καλά κρατεί, και μάλιστα σε βασικά προϊόντα διατροφής», τονίζει.

Όπως σημειώνει, ναι μεν έχουν ξεκινήσει να επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις εθνικές αλλά και πολυεθνικές σε πλήθος προϊόντων για αθέμιτη κερδοφορία, ωστόσο «είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα κέρδη που αποκομίζουν». 

Η κ. Καλαποθαράκου θέτει επίσης και το θέμα του κατά πόσο εισπράττονται τα πρόστιμα αυτά. «Και δεύτερον πρέπει να δημοσιοποιούνται οι λίστες αυτών των προϊόντων (όχι μόνο οι επωνυμίες των επιχειρήσεων), ώστε οι καταναλωτές να τιμωρούμε με τη συμπεριφορά μας τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν και οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας –Ενώσεις Καταναλωτών– με συλλογικές δράσεις να επιβάλουμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας και οικονομικών μας συμφερόντων».

Τι θα γίνει τις γιορτές και τον χειμώνα με το κύμα ακρίβειας; 

Με την εορταστική περίοδο να βρίσκεται πλέον προ των πυλών, οι προβλέψεις της προέδρου της ΕΚΠΟΙΖΩ δεν είναι ενθαρρυντικές. 

«Οι προβλέψεις για την επερχόμενη εορταστική αγορά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι δυσοίωνες. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι δεν έχουμε δει αποκλιμάκωση, ιδίως στα τρόφιμα, αντίθετα συνεχείς ανατιμήσεις», αναφέρει η ίδια. 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, εν μέσω χειμώνα όπου οι ανάγκες των νοικοκυριών θα είναι αυξημένες σε θέρμανση, «φοβούμαστε ότι θα συνεχιστεί η ασφυκτική και αδιέξοδη κατάσταση που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας. Από την άλλη να σημειώσουμε ότι οι πολύ περιορισμένες αυξήσεις μισθών και συντάξεων έχουν εξανεμιστεί πριν καν δοθούν από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις».

«Τέλος θεωρούμε ότι η ακρίβεια είναι ένα πολυπαραγοντικό και σύνθετο φαινόμενο και η αντιμετώπισή της απαιτεί μόνιμα θεσμικά εργαλεία. Είναι συνεπώς επιβεβλημένο να δημιουργηθούν μόνιμοι θεσμοί που θα βοηθούν και θα στηρίζουν τα συμφέροντα των καταναλωτών. Είναι θέμα πολιτικών επιλόγων της κυβέρνησης, ώστε ο καταναλωτής να τεθεί στο επίκεντρο και να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού, αλλά και την ενδυνάμωση του καταναλωτή, διότι μόνο τότε θα επέλθει ισορροπία στην αγορά προς όφελος καταναλωτών και επιχειρήσεων», καταλήγει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ