ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΗ
«Είναι κόλαση. Η επίθεση για την οποία γινόταν λόγος τις προηγούμενες βδομάδες άρχισε», έγραψε στο Facebook ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής του Λουγκάνσκ, Serhi Haïdaï.
Το Γενικό Επιτελείο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσαν ότι άρχισε η δεύτερη φάση του πολέμου, η «μάχη του Ντονμπάς».
Η εκατέρωθεν πολύ μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων προμηνύει τεράστια αιματοχυσία.
Ο Ζελένσκι και στρατιωτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η μάχη πιθανόν θα κρίνει την έκβαση του πολέμου.
Ας ελπίσουμε να μην πάει χαμένο το αίμα που θα χυθεί, και να ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία θα οδηγήσει τουλάχιστον στην κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία βαρύνεται ήδη με την εισβολή. Αν συνεχίσει την επιθετικότητά της, είτε νικήσει είτε χάσει στη μάχη του Ντονμπάς, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να την αφήσει να πάρει ανάσα.
• • •
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε χθες ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε «επιδείνωση της οικονομίας στη Δύση», «η Ρωσία έχει αντέξει πρωτοφανείς πιέσεις», ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και η ζήτηση έχει επανέλθει στο κανονικό επίπεδο. Παρά ταύτα, αναγνώρισε την απότομη αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 17,5%.
Πριν από την ομιλία του Πούτιν, ωστόσο, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, παρουσίασε μια λιγότερη ρόδινη κατάσταση.
Η Ναμπιούλινα είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 4% που είχαν καθορίσει οι αρχές, και ότι οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής κυρίως τις χρηματοπιστωτικές αγορές, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν όλο και περισσότερο την οικονομία».
Η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και «οι ρωσικές μεταποιητικές εταιρείες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν, πρόσθεσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Οι εταιρείες φυσικά είναι δυνατόν να προσαρμοστούν, αλλά μάλλον θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αλλάξουν. Δεν φημίζονται οι Ρώσοι ούτε για το μάνατζμεντ ούτε για το καινοτομικό πνεύμα τους.
Πηγή: Les Echos
• • •
Ο ΜΑΚΡΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε, το βράδυ της Δευτέρας στο France 5, ότι ο διάλογος με τον ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν μεν λιγότερο «εντατικός» τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν αποκλείει να «μιλήσει ξανά μαζί του».
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση του: «Πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για την ειρήνη, και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συζητήσουμε με την άλλη πλευρά. Έχουμε την αποστολή να είμαστε μεταξύ των εγγυητών αυτής της επόμενης ημέρας. Είναι σημαντικό να είναι εκεί οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η Ρωσία βρίσκεται εκεί, στην Ευρώπη... Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι επιστροφή στην κανονικότητα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, χωρίς να διεξάγουμε πόλεμο, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία... Δεν είμαστε εμπόλεμοι, δεν θα πολεμάμε εναντίον της Ρωσίας».
Αυτή είναι η μόνη ορθολογική στάση για την Ευρώπη. Ανορθολογισμός είναι να κόβεις κάθε δίαυλο επικοινωνίας, όπως θέλουν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άποψη που δεν υποστηρίζει καν η ίδια η ουκρανική ηγεσία.
Πηγή: Le Monde
• • •
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ
Δύο Βρετανοί μαχητές, ο Shaun Pinner και ο Aiden Aslin, που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις, παρουσιάστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση ζητώντας από τον Μπόρις Τζόνσον να βοηθήσει στην απελευθέρωσή τους.
Παρομοίως, Ρώσοι αιχμάλωτοι είχαν εμφανιστεί, ιδίως τις πρώτες μέρες του πολέμου, να κάνουν δηλώσεις μπροστά στις ουκρανικές κάμερες.
Το άρθρο 13 της 3ης Σύμβασης της Γενεύης αναφέρει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να προστατεύονται από «προσβολές της προσωπικής αξιοπρέπειας, ιδίως ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση».
Οι εικόνες αυτές κατά περίπτωση αναπαράγονται μαζικά στα κοινωνικά μέσα, συνοδευόμενες με υβριστικά και χλευαστικά σχόλια, πολλαπλασιάζοντας τη δημόσια διαπόμπευση των αιχμαλώτων.
Ο εξευτελισμός ανθρώπων σε εμφανή αδυναμία και υπό τον διαρκή φόβο επιπτώσεων και η δημόσια διαπόμπευσή τους είναι αθλιότητες.
• • •
Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και μιας χώρας της ΕΕ που δεν κατονόμασε ότι βρίσκονται πίσω από σειρά ψεύτικων απειλών για βόμβες σε αεροσκάφη της Air Serbia.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περισσότερες από 12 πτήσεις της Air Serbia αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι ή στη Μόσχα λόγω απειλών για βόμβες, ενώ το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου εκκενώθηκε τουλάχιστον τρεις φορές.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, απέρριψε τις δηλώσεις του Βούτσιτς ως «αβάσιμες» και «αναληθείς».
Η υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, Σερβία, που εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καταδίκασε μεν τη ρωσική εισβολή, αλλά αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και διατηρεί τακτικές πτήσεις προς τη Μόσχα.
Πηγή: The Jerousalem Post