ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ
Τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη συνέβαλε στη σθεναρή πολιτική αντίδραση της Ευρώπης. Αλλά μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι αποκλίνουσες προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν αυτή την ενότητα, καθώς η προσοχή τους μετατοπίζεται όλο και περισσότερο από τον πόλεμο στις ανησυχίες για το κόστος ζωής.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του European Council on Foreign Relations (ECFR) δείχνει ότι βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των πολιτών που επιθυμούν ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης, το λεγόμενο στρατόπεδο «Ειρήνης» (35% των ερωτηθέντων), και εκείνων που θέλουν να τιμωρηθεί η Ρωσία, το λεγόμενο στρατόπεδο «Δικαιοσύνης» (25% των ερωτηθέντων).
Τα ευρήματα της έρευνας, που διενεργήθηκε σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ — Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία — καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο συμπλέουν με πρόσφατες παρόμοιες έρευνες στις ΗΠΑ.
Παρότι η πλειονότητα παντού είναι υπέρ της Ουκρανίας, σε όλες τις χώρες, πλην της Πολωνίας, το στρατόπεδο της «Ειρήνης» είναι μεγαλύτερο από το στρατόπεδο της «Δικαιοσύνης». Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το κόστος των οικονομικών κυρώσεων και την απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης.
Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, σημειώνεται στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες θα αντιταχθούν σε έναν μακρύ και παρατεταμένο πόλεμο — μόνο στην Πολωνία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία υπάρχει σημαντική δημόσια υποστήριξη για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν μια νέα γλώσσα για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ αυτών των αναδυόμενων στρατοπέδων, προκειμένου να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και να αποφύγουν την πόλωση μεταξύ και εντός των χωρών.
Πηγή: European Council on Foreign Relations (ECFR)
• • •
Η ΚΙΝΑ ΣΤΗ ΛΑΘΟΣ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Στη δεύτερη τηλεφωνική τους συνδιάλεξη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεχίσει να προσφέρει αμοιβαία υποστήριξη [στη Ρωσία] σε θέματα που αφορούν βασικά συμφέροντα και μείζονες ανησυχίες, όπως η κυριαρχία και η ασφάλεια», σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να επεκταθεί η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της χρηματοδότησης, της βιομηχανίας, των μεταφορών και σε άλλους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία που έχει γίνει πιο περίπλοκη λόγω της παράνομης πολιτικής κυρώσεων της Δύσης».
Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ: «Τα έθνη που παίρνουν το μέρος του Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθούν αναπόφευκτα στη λάθος πλευρά της ιστορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι οποιαδήποτε υποστήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας ή διευκόλυνση της Μόσχας για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις, θα βλάψει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Παρά ταύτα, Πεκίνο και Κρεμλίνο διευρύνουν τις «χωρίς όρια» σχέσεις τους στον πολιτικό, εμπορικό και στρατιωτικό τομέα. Σημειωτέον, με περσινές εμπορικές συναλλαγές ύψους 147 δισ. δολαρίων, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.
Αναμφισβήτητα, η προσέγγιση των δύο χωρών αποτελεί μια από τις μείζονες παράπλευρες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, και σημαντική παράμετρο στο υπό διαμόρφωση νέο γεωπολιτικό τοπίο.
Πηγή: Le Monde, The Guardian
• • •
ΕΠΙΦΟΒΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Στις 8 Ιουνίου 2022, το Συμβούλιο των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει το Ιράν για την άρνησή του να συνεργαστεί με την έρευνα του οργανισμού σχετικά με τις πυρηνικές εργασίες του παρελθόντος.
Μια ημέρα αργότερα, η Τεχεράνη αντέδρασε στη μομφή αφαιρώντας 27 κάμερες του ΙΑΕΑ που είχαν τοποθετηθεί για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων σε αρκετές από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Η κατάσταση δείχνει να οδεύει προς τη ρήξη. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν ο πόλεμος στην Ουκρανία εμπλέκεται στις εντάσεις, δεδομένων των καλών σχέσεων της Κίνας και της Ρωσίας (που είχαν προσυπογράψει τη συμφωνία του 2015) με το Ιράν.
Αν όντως υπάρξει ρήξη, αναμένονται ακραίες εντάσεις στην περιοχή. Ούτε το Ισραήλ και οι σύμμαχές του αραβικές χώρες του Κόλπου θέλουν ένα πυρηνικό Ιράν ούτε οι ΗΠΑ.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: αν ξεκινήσει νέος πόλεμος, ο Ντ. Τραμπ θα είναι ο άμεσα υπεύθυνος. Η καταγγελία από την κυβέρνησή του της σεβαστής από όλους συμφωνίας του 2015 είναι η πηγή των σημερινών αδιεξόδων.
Πηγή: Inkstick, France Inter
• • •
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ
Το ιταλικό Orient Express La Dolce Vita ξεκινά τα ταξίδια του το 2023. Ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, η νέα ιταλική σιδηροδρομική υπηρεσία προσδοκά ότι η πολυτέλεια του La Dolce Vita θα ελκύσει μια «νέα γενιά», ασφαλώς πλούσιων, ταξιδιωτών.
Τα έξι τρένα La Dolce Vita θα διαθέτουν 12 πολυτελείς καμπίνες, 18 σουίτες, μια υπερπολυτελή σουίτα, και ένα βαγόνι εστίασης, στο οποίο οι ταξιδιώτες θα απολαμβάνουν την ιταλική υψηλή κουζίνα.
Τα περισσότερα ταξίδια θα διατρέχουν την Ιταλία, αλλά θα υπάρχουν επίσης τρία διεθνή δρομολόγια από τη Ρώμη προς το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, Σπλιτ.
Οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν, για ταξίδια από μία έως τρεις ημέρες.
Πηγή: Look – Travels
• • •
Ο ΛΟΥΣΙΑΝ ΦΡΟΪΝΤ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣΙΣ ΜΠΕΙΚΟΝ
Ένα πορτρέτο του Λούσιαν Φρόιντ από τον Φράνσις Μπέικον, που δεν έχει εκτεθεί στο κοινό από το 1965, δημοπρατείται με εκτιμώμενη τιμή άνω των 40 εκατ. ευρώ.
Στη «Σπουδή για το Πορτρέτο του Λούσιαν Φρόιντ» συνυπάρχουν δύο από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα.
Μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Λονδίνο το 1944, ο Μπέικον και ο Φρόιντ συνδέθηκαν με στενή φιλία που διήρκεσε κάπου 40 χρόνια. Ο Φρόιντ και ο Μπέικον ήταν και οι δύο παρείσακτοι. Ο Μπέικον, ομοφυλόφιλος εξοστρακισμένος από οικογένειά του, ο Εβραίος Φρόιντ, πρόσφυγας του οποίου οι γονείς είχαν διαφύγει από τη ναζιστική Γερμανία.
Η «Σπουδή για το Πορτρέτο του Λούσιαν Φρόιντ» χρονολογείται από την πιο ανθηρή περίοδο της καριέρας του Μπέικον. Ο Μπέικον ζωγράφισε τουλάχιστον 16 πορτρέτα του φίλου του.
Πηγή: Sotheby’s