ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γύρω από δύο κεντρικά ερωτήματα πολώνονται οι απόψεις μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Το καθεστώς θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη του και στον ενδεχόμενο αλληλοσπαραγμό των φατριών του, διακινδυνεύοντας να ξαναγίνει η χώρα πηγή της τρομοκρατίας και της παραγωγής ναρκωτικών; Ή οι δυτικές χώρες θα πρέπει να νομιμοποιήσουν ένα καθεστώς, παρά τις ωμότητες που διέπραξε και τον εξευτελισμό των ατομικών δικαιωμάτων;
Η πρώτη άποψη απορρέει από ένα θέμα αρχής: οποιοδήποτε καθεστώς επιβάλλει τον μεσαίωνα στις γυναίκες είναι απαράδεκτο. Βασίζεται επίσης στην εκτίμηση ότι ένα φονταμενταλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να αλλάξει το ιδεοσύστημά του, συνεπώς δεν θα παραχωρήσει δικαιώματα, θα καταφεύγει όποτε χρειάζεται στη στυγνή βία, και αργά ή γρήγορα θα ενισχύσει τη διεθνή τρομοκρατία. Ό,τι φτιασιδιώματα κι αν προβάλλει, ουδείς μπορεί να εμπιστευτεί κίνημα με τόσο συμπαγές ιδεοσύστημα, και θα δείξει το πραγματικό του πρόσωπο μόλις αποχωρήσει ο τελευταίος Αμερικανός από τη χώρα.
Η δεύτερη άποψη είναι πραγματιστική. Η κατάκτηση της εξουσίας ήταν πιο «εύκολη» από όσο θα είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Όπως φαίνεται να συμβαίνει με την Κίνα, η αναγνώριση του νέου καθεστώτος ή τουλάχιστον οι επαφές μαζί του μπορεί να βασιστούν σε αμοιβαία συμφέροντα. Απεναντίας, η απομόνωσή του μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης τους, στην εξαγωγή τρομοκρατίας, και στη δημιουργία προσφυγικής μετανάστευσης μεγάλων διαστάσεων.
Κοντολογίς, η μια άποψη έχει ήδη αποφασίσει, η δε άλλη περιμένει να δει πώς θα συμπεριφερθεί το καθεστώς.
Όποιος αντιμετωπίζει τους Ταλιμπάν ως συμπαγές και αναλλοίωτο ιδεολογικό κίνημα αναπόφευκτα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζητήσεων με τους Ταλιμπάν.
Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές έχουν ήδη επισημάνει διαφορές ανάμεσα σε ορισμένους «μετριοπαθείς» ηγέτες του κινήματος, κυρίως αυτούς στο γραφείο στην Ντόχα του Κατάρ, με πρώτο τον Αμπντούλ Μπαραντάρ, και σε όσους αγωνίστηκαν στα πεδία των μαχών.
Ασφαλώς, οι Ταλιμπάν πρέπει να δώσουν πειστικά δείγματα γραφής, ιδίως μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, αποδεικνύοντας ότι οι μέχρι τούδε υποσχέσεις τους δεν είναι κατευναστικά λόγια του αέρα. Αλλά αν όντως υπάρχει μια ομάδα «μετριοπαθών» στα ψηλότερα κλιμάκια των Ταλιμπάν, η λογική (και το συμφέρον) της Δύσης επιβάλλει να ενισχυθούν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον κρατώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.
Πηγή: Gandhara, France24, Project Syndicate, AP
• • •
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ
To National Ignition Facility (NIF), στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι, σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης που πραγματοποίησε στις 8 Αυγούστου, παρήγαγε 8 φορές περισσότερη ενέργεια από τα προηγούμενα πειράματά του.
«Είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στη αδρανειακή σύντηξη από τις απαρχές της, το 1972», δήλωσε ο καθηγητής του Imperial College, Στίβεν Ρος.
Στο πείραμα, 192 ακτίνες λέιζερ, το υψηλότερο επίπεδο ενέργειας στον κόσμο, κατευθύνθηκαν σε μια κάψουλα μεγέθους σφαίρας όπλου, η οποία περιείχε δευτέριο και τρίτιο, δύο ισότοπα του υδρογόνου. Αυτό συμπίεσε το περιεχόμενο κατά 100 φορές την πυκνότητα του μολύβδου, και το θέρμανε σε 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι συνθήκες βοηθούν στην έναρξη της πυρηνικής σύντηξης.
Παράγοντας απεριόριστη καθαρή ενέργεια, η πυρηνική σύντηξη προσδοκάται ότι θα είναι η μελλοντική πηγή ενέργεια. Πρόκειται για την αντίστροφη διεργασία της πυρηνικής σχάσης: δύο ατομικοί πυρήνες «παντρεύονται» για να δημιουργηθεί ένας τρίτος.
Πηγή: BBC, Le Monde
• • •
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΜΙΑΝΜΑΡ
Η στρατιωτική δικτατορία της Μιανμάρ έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 πολίτες από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η κυβερνητική οργάνωση Assistance Association of Political Prisoners (AAPP).
Σύμφωνα με την AAPP, που παρακολουθεί τους θανάτους και τις μαζικές συλλήψεις από τα όργανα της χούντας, οι καταγεγραμμένες δολοφονίες ανέρχονται σε 1006 και οι κρατήσεις πολιτών σε 5730.
Ωστόσο, «ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε ο γραμματέας της AAPP, Tate Naing.
Πηγή: Reuters
• • •
ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, από όπου ξεκίνησαν οι Ταλιμπάν, είναι η Κανταχάρ, η Αλεξάνδρεια Αραχωσίας. Το όνομά της προέρχεται από την Iskandahar που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Η παρουσία των Ελλήνων στη χώρα κράτησε τρεις αιώνες και άφησε βαθύ αποτύπωμα στη χώρα. Μια απόδειξη είναι το χαρτονόμισμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα το 1939, στο οποίο υπάρχει νόμισμα της εποχής του βασιλιά της Βακτρίας, Ευκρατίδη, με το κείμενο «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ».
• • •
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Η φωτογραφία δεν είναι μόνον τέχνη. Η φωτογραφία είναι η καταγραφή κάποιου πράγματος που είδαμε. Το ζήτημα της φωτογραφίας είναι θέμα αρχειοθέτησης».
― Αρά Γκιουλέρ, 1958