Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΖΗΤΑΕΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ, Η ΓΕΛΕΝ ΛΕΕΙ ΟΧΙ
Στην καθημερινή του ομιλία, σήμερα Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Θα συνεχίσουμε επίσης να επιμένουμε στη μία ή την άλλη μορφή της άρνησης του δημοκρατικού κόσμου να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο. Η εξαγωγή πετρελαίου είναι ένα από τα θεμέλια της ρωσικής επιθετικότητας. Ένα από τα θεμέλια που επιτρέπει στη ρωσική ηγεσία να μην παίρνει στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση του ουκρανικού εδάφους».
Από την άλλη, σε χθεσινή ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που θα επιβάλλουν πλήρη απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου θα οδηγήσουν πιθανότατα σε «εκτόξευση» των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Είναι μάλλον απίθανο να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο, πριν αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή, στις ΗΠΑ και αλλού, ο δε χρονικός ορίζοντας της απεξάρτησης θα πρέπει να υπολογίζεται σε τουλάχιστον έξι μήνες.
Πηγή: Reuters, President of Ukraine Official Website
• • •
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις τους για τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, ιδίως μετά την αποκάλυψη των ωμοτήτων που διέπραξε εις βάρος αμάχων.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει, σήμερα Πέμπτη, για το αν θα αναστείλει τη συμμετοχή τής Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Για να ανασταλεί η συμμετοχή της στο 47μελές συμβούλιο απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 193 χωρών της Γενικής Συνέλευσης, ενώ οι αποχές δεν μετράνε.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε: «Πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, και ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει. Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια φάρσα».
Επιπλέον, σε χθεσινή ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποβληθεί από το φόρουμ της ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20), και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μποϊκοτάρουν «συναντήσεις των G20», εάν εμφανιστούν Ρώσοι αξιωματούχοι.
Η Γέλεν είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι δολοφονίες αμάχων στην Μπούχα «είναι καταδικαστέες, αποτελούν απαράδεκτη προσβολή της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες, και θα έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην Ουκρανία και πέραν αυτής».
Πάντως, η Γέλεν αναγνώρισε ότι είναι απίθανο να αποβληθεί η Ρωσία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω των κανόνων του, μολονότι βούληση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να εκδιώξει τη Ρωσία από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.
Πηγή: The Guardian, Le Monde
• • •
ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ Ο ΟΡΜΠΑΝ
Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη.
Παρομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα ρόλο στις προμήθειες φυσικού αερίου, οι οποίες «διέπονται από διμερή σύμβαση».
Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, απέρριψε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Είναι άγνωστο προς το παρόν, πώς θα πληρωθεί τελικά το πετρέλαιο από τις ευρωπαϊκές χώρες. Η στάση, όμως, της Ουγγαρίας είναι προκλητική, διότι αυτονομείται επιδεικτικά από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπονομεύοντας μια ειλημμένη απόφαση.
Πηγή: Reuters
• • •
Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Είναι σχεδόν βέβαιο πλέον δημοσκοπικά ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα αναμετρηθεί ο Εμ. Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν. Ο Μακρόν με 27% είναι αδιαμφισβήτητα πρώτος, η Λεπέν με 23% δεν απειλείται από τον τρίτο Ζαν-Λικ Μελανσόν (16%), ενώ οι άλλοι υποψήφιοι, Βαλερί Πεκρές και Ερίκ Ζεμούρ, κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρέασε και επιτάχυνε την κατάταξη, αν δεν την άλλαξε ριζικά. Μολονότι το παρελθόν των σχέσεων της με τον Πούτιν είναι λίαν βεβαρημένο, η Λεπέν κατήγγειλε αμέσως την εισβολή και επικεντρώθηκε, όπως και ο Μελανσόν, σε θέματα οικονομικής καθημερινότητας.
Μεγάλος χαμένος είναι ο ακροδεξιός Ζεμούρ που παρέμεινε προσκολλημένος στη ρητορεία εναντίον των μεταναστών, φθάνοντας μάλιστα να διατυπώσει επιφυλάξεις ακόμη και για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων. Η Πεκρές τα έκανε θάλασσα στην προεκλογική της εκστρατεία, δεν κατάφερε, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τον ουκρανικό πόλεμο, αντίθετα προς τον Μακρόν, ο οποίος επιπλέον της στέρησε το μονοπώλιο ορισμένων προτάσεων της.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Πούτιν θα είναι «παρών» επίσης στον δεύτερο γύρο. Μια πρόγευση έδωσε ο Μακρόν, την Τετάρτη στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» και «σκανδαλώδεις» τις επικρίσεις του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι, για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τα σχόλια αυτά είναι και αβάσιμα και σκανδαλώδη, αλλά δεν με εκπλήσσουν», διότι ο κ. Μοραβιέτσκι, που υποστηρίζεται από «ένα ακροδεξιό κόμμα», «παρεμβαίνει στη γαλλική πολιτική εκστρατεία», αφού «αρκετές φορές έχει δεχθεί την κυρία Λεπέν», την οποία «υποστηρίζει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Όσο λίφτινγκ κι αν η Λεπέν επιχείρησε να κάνει στην ακροδεξιά ατζέντα της, οι θερμές σχέσεις της με τον Πούτιν είναι πολύ πρόσφατες για να μη μετρήσουν στις εκλογές.
Πηγή: Project Syndicate, Le Monde
• • •
Η ΤΥΡΡΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ
Είχα παρουσιάσει το οξυδερκές βιβλίο του Michael J. Sandel, «The Tyranny of Merit», εκφράζοντας την ευχή μου να μεταφραστεί σύντομα στη χώρα μας.
Τώρα το έχω στα χέρια μου σε εξαιρετική μετάφραση του Μιχάλη Μητσού, χάρη στις εκδόσεις Πόλις («Η τυραννία της αξίας: Τι έχει απογίνει το κοινό καλό;», Μάρτιος 2022).
Καθηγητής στο Χάρβαρντ, πολυμεταφρασμένος συγγραφέας, ο Σαντέλ δεν είναι άγνωστος στη χώρα μας. Βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει και αρκετά άρθρα του έχουν μεταφραστεί, και σίγουρα «Η τυραννία της αξίας» μόνο απαρατήρητη δεν θα περάσει.
Για δύο τουλάχιστον λόγους. Η «αξιοκρατία» και η «αριστεία» δέσποσαν τα τελευταία λίγα χρόνια στις δημόσιες διαμάχες. Όποιος ενδιαφέρεται να αφήσει πίσω του την επιδερμικότητα, που αναπόφευκτα διαπερνά τις ιδεολογικο-πολιτικές συγκρούσεις, θα βρει στο βιβλίο του Σαντέλ το βάθος που απαιτεί κάθε σοβαρή και εμπεριστατωμένη προσέγγιση της αξιοκρατίας.
Επιπλέον, μας καλεί να σκεφτούμε ότι οι εσφαλμένες απαντήσεις των απανταχού λαϊκιστών, από τον Τραμπ μέχρι τους Brexiters, δεν σημαίνουν ότι και οι αιτιάσεις όσων τους ακολούθησαν ήταν εσφαλμένες. Απεναντίας, υποστηρίζει ότι η οικονομική και πολιτισμική περιθωριοποίηση των ηττημένων προσβάλλει την ιδέα της καλής κοινωνίας, επαναφέρει στο προσκήνιο την έννοια του «κοινού καλού», και προτρέπει τα παραδοσιακά κόμματα να επανακαθορίσουν την αποστολή και άρα τα προγράμματά τους.
• • •
ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ
Με τις ωμότητες και τις καταστροφές που μαθαίνουμε καθημερινά από την Ουκρανία, έχουμε ξεχάσει πόσα ωραία και έξυπνα πράγματα κατασκεύασε ο άνθρωπος.
Όπως αυτό το συντριβάνι στη Βουδαπέστη.
Incredible Open Book Fountain pic.twitter.com/Nq9gqgzINd
— Physics & Astronomy Zone (@zone_astronomy) April 2, 2022