Έκλεψαν ολόκληρη γέφυρα

Έκλεψαν ολόκληρη γέφυρα Facebook Twitter
Συμμορία έκλεψε μια μεταλλική γέφυρα μήκους 18 μέτρων και βάρους 500 τόνων στην περιοχή Bihar της Ινδίας. Παριστάνοντας αξιωματούχους της Κρατικής Υπηρεσίας Αρδεύσεων, οι κλέφτες την αποσυναρμολόγησαν σε 48 ώρες, με τη βοήθεια του τοπικού τμήματος αρδεύσεων και κατοίκων.
0

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις, με βάση το 97% των καταμετρημένων ψήφων από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Μέσα στις παρενθέσεις, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2017.

ΜΑΚΡΟΝ 27,6% (24%): Ο «τρόμος» πρωτιάς της Λεπέν προκάλεσε κινητοποίηση, και βρέθηκε σε σχετικά καλύτερη θέση από το 2017.

ΛΕΠΕΝ 23,41% (21,3%): Αύξηση μεν, αλλά η ψαλίδα με τον Μακρόν άνοιξε σε σχέση με το 2017.

ΜΕΛΑΝΣΟΝ 21,9% (19,6%): Αξιοσημείωτη αύξηση που τη γιόρτασε. Καλώς ή κακώς, αυτός είναι η Αριστερά στη Γαλλία σήμερα.

Εφεξής, αυτά είναι τα τρία μεγάλα μπλοκ στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.

ΠΕΚΡΕΣ 4,80% (Φιγιόν: 20,01%): Με το εξευτελιστικό αποτέλεσμα κάτω από 5%, «Οι Ρεπουμπλικάνοι» βρίσκονται σε πορεία εξαέρωσης. Ήδη άρχισαν οι αποκλίσεις: η Πεκρές καλεί τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν Μακρόν, ενώ το μεγαλοστέλεχος, Ερίκ Σιοτί, Λεπέν.

ΖΕΜΟΥΡ 7%: Το αν αυτός ο ακροδεξιός θα επιχειρήσει και θα καταφέρει να παραμείνει στην πολιτική μένει να το δούμε.

ΙΝΤΑΛΓΚΟ 1,74% (Αμόν, 6,36%): Το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο μετατράπηκε πλέον σε γκρουπούσκουλο.

Χάος φαίνεται να χωρίζει τη Γαλλία από την «ανταγωνίστριά» της, Γερμανία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (δεύτερο ποσοστό):

Ακροδεξιά: 33% έναντι 10%

Σοσιαλδημοκρατία: 1,74 έναντι 26%

Οικολόγοι: 4,6 έναντι 15%

MAKRON LEPEN Facebook Twitter
Ο Εμ. Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

• • •

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ
Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντιέται με τον Ρώσο πρόεδρο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Το Σάββατο επισκέφτηκε το Κίεβο και την Μπούσα, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι, αλλά [έχουμε] σαφή θέση για τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πρέπει να σταματήσει! Απαιτούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι, κατάπαυση του πυρός και πλήρης διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου», έγραψε σε τουίτ, ανακοινώνοντας την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Η Αυστρία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, αλλά αντιτίθεται σε πιθανό εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Νεχάμερ δήλωσε ότι ενημέρωσε άλλους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με την επίσκεψή του στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Σαρλ Μισέλ και του Όλαφ Σολτς, καθώς και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πάντως, θα πρέπει μάλλον να θεωρείται βέβαιο ότι η επίσκεψη θα προκαλέσει μια κάποια αναστάτωση στη Δύση, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο αντίθεσης στη ρωσική πολεμική επιθετικότητα.

ZELENSKY NEHAMER Facebook Twitter
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνάντησή τους το Σάββατο 9 Απριλίου στο Κίεβο.

• • •

ΖΟΦΕΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε, το βράδυ της Κυριακής, δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις για την Ουκρανία, και προειδοποίησε για ένα ακόμη πιο ζοφερό σενάριο εάν η σύγκρουση συνεχιστεί: Το 2022, το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα υποχωρήσει κατά 45,1%, ενώ της Ρωσίας κατά 11,2%.

Για την Ουκρανία, αυτό το σενάριο είναι πολύ χειρότερο από το 20% που ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. 

Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι η απότομη αύξηση της φτώχειας: Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με 5,50 δολάρια την ημέρα αναμένεται να αυξηθεί από 1,8% το 2021 σε 19,8% φέτος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία θα συρρικνωθούν κατά 4,1% φέτος εξαιτίας του πολέμου, σενάριο δύο φορές χειρότερο από την ύφεση λόγω της πανδημίας (-1,9%).

Πηγή: Le Monde, Reuters, Bloomberg

• • •

ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Οι μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις στο Περού θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως οι πρώτες οργισμένες αντιδράσεις (παρόμοιες έγιναν και στη Σρι Λάνκα) στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα λιπάσματα.

Ο πληθωρισμός στο Περού έπιασε τον Μάρτιο το υψηλό 26ετιας, η δε χώρα εισάγει 1,2 εκατ. τόνους λιπασμάτων. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων παγκοσμίως και μεγάλος τροφοδότης της Λατινικής Αμερικής. 

Φυσικά, ένα γεγονός ούτε αρκεί για να προβλέψουμε το τι θα συμβεί παγκοσμίως, ούτε όμως μπορεί να υποβαθμιστεί η σημασία του. Πάντως, είναι πασίγνωστο ότι οι φτωχοί είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την έκρηξη των τιμών, και το ενδεχόμενο μαζικών βιαιοτήτων απασχολεί τις κυβερνήσεις.

Σημειωτέον, οι βιαιότητες (τέσσερις τουλάχιστον νεκροί) και οι λεηλασίες ήταν τέτοιας έκτασης, ώστε η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμό της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, Λίμα.

• • •

ΠΡΩΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΑΘΟΥ
Πρέπει να είναι η πρώτη δέσμευση πολιτιστικού αγαθού μετά τις επιβληθείσες κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η Γαλλία αποφάσισε να «δεσμεύσει», αλλά όχι να «κατάσχει, έναν πίνακα της συλλογής Μορόζωφ, τον οποίο δανείστηκε το Ίδρυμα Louis Vuitton για την έκθεση «Εικόνες της σύγχρονης τέχνης» που οργάνωσε στο Παρίσι από τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 3 Απριλίου 2022. 

Τα υπόλοιπα 200 έργα θα επιστραφούν στη Ρωσία, εκτός από δύο των οποίων εξετάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η Γαλλία κινείται με βάση απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξαιρεί από τις κυρώσεις «πολιτιστικά αγαθά δανεισμένα στο πλαίσιο επίσημης πολιτιστικής συνεργασίας με τη Ρωσία». 

Κρατικοποιημένη το 1918, η συλλογή Μορόζωφ αποτελεί κρατική ιδιοκτησία της Ρωσίας. Ωστόσο, ιδιοκτήτης της δεσμευμένης αυτοπροσωπογραφίας του ζωγράφου Pyotr Konchalovsky είναι ο Ρώσος ολιγάρχης, Petr Aven, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο τού Πούτιν, μέχρι δε τον Μάρτιο 2022 διεύθυνε τη σημαντικότερη εμπορική τράπεζα της Ρωσίας, Alfa Bank. 

Πηγή: Fondation Louis Vuitton, Le Monde

Pyotr Konchalovsky Facebook Twitter
Pyotr Konchalovsky, «Αυτοπροσωπογραφία σε γκρι», Αμπραμτσέβο, περιοχή της Μόσχας, 1911.

• • •

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ «Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ»
Μια παράπλευρη απώλεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι και οι απόψεις του Σάμιουελ Χάντιγκτον για τη σύγκρουση των πολιτισμών, που τις διατύπωσε στο περιώνυμο άρθρο του «Η σύγκρουση των πολιτισμών» (ΣτΠ, Foreign Affaires, 1993) και κατόπιν στο ομώνυμο βιβλίο του.

Κατά τον Χάντιγκτον, μια νοητή «γραμμή ρήγματος» μεταξύ «πολιτισμών» «...περνάει κατά μήκος των σημερινών συνόρων μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας και μεταξύ των κρατών της Βαλτικής και της Ρωσίας, διασχίζει τη Λευκορωσία και την Ουκρανία διαχωρίζοντας τήν πιο Καθολική δυτική Ουκρανία από την Ορθόδοξη ανατολική Ουκρανία, κινείται προς τα δυτικά διαχωρίζοντας την Τρανσυλβανία από την υπόλοιπη Ρουμανία και στη συνέχεια περνάει μέσα από τη Γιουγκοσλαβία σχεδόν ακριβώς κατά μήκος της γραμμής που σήμερα διαχωρίζει την Κροατία και τη Σλοβενία από την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία».

Εξαιτίας αυτού, προβλέπει ρητά ότι η πιθανότητα σύγκρουσης θα είναι μικρή «αν ο πολιτισμός είναι αυτό που μετράει». «Αν ο πολιτισμός είναι αυτό που μετράει, ωστόσο, η πιθανότητα βίας μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων θα πρέπει να είναι μικρή. Πρόκειται για δύο σλαβικούς, κυρίως ορθόδοξους λαούς που έχουν στενές σχέσεις μεταξύ τους εδώ και αιώνες. Από τις αρχές του 1993, παρά τους λόγους σύγκρουσης, οι ηγέτες των δύο χωρών διαπραγματεύονταν αποτελεσματικά και εκτόνωναν τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ υπήρξαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών αλλού στην πρώην Σοβιετική Ένωση και μεγάλη ένταση και κάποιες συγκρούσεις μεταξύ δυτικών και ορθόδοξων χριστιανών στις χώρες της Βαλτικής, δεν υπήρξε σχεδόν καμία βία μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών».

Η ρωσική εισβολή ενταφίασε τη διχοτομία «Χριστιανισμός έναντι Ισλάμ» (τα «αιματηρά σύνορα του Ισλάμ», κατά τον Χάντιγκτον). Όπως λέει ο καθηγητής, Ολιβιέ Ρουά, αυτή η διχοτομία ουδέποτε έπαιξε ρόλο στο όραμα του Πούτιν: «Από την εποχή της Αικατερίνης Β', η Ρωσία πάντα ενσωμάτωνε τους μουσουλμάνους στην αυτοκρατορία. Και ο Πούτιν έχει μεν ένα αυτοκρατορικό όραμα, σίγουρα δεν έχει μια γεωστρατηγική βασισμένη στη θρησκεία, όπως πίστευαν κάποιοι από την ευρωπαϊκή δεξιά και ακροδεξιά».

Στην πραγματικότητα, η θεωρία του Χάντιγκτον είναι από καιρό με το ένα πόδι στον τάφο. Τρεις επεμβάσεις της Ρωσίας στην πρώην ΕΣΣΔ είχαν στόχο χριστιανικές και Ορθόδοξες χώρες: Γεωργία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ (ήταν στο πλευρό του Αζερμπαϊζάν και όχι της Αρμενίας), και Ουκρανία, στη δε Τσετσενία υποστήριξε τον Καντίροφ. Επιπλέον, η Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, θα έπρεπε να συνδέσουν το μέλλον τους με τη Ρωσία κατά τον Χάντιγκτον, και μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Τέλος, το περίφημο «σινικό» μπλοκ έχει μείνει μόνο με την Κίνα, δεδομένου ότι Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ν. Κορέα κοιτάνε προς τη Δύση.

Είναι λάθος να συμπεράνει κάποιος από τα προαναφερθέντα ότι τα πολιτισμικά στοιχεία είναι άνευ σημασίας. Είναι, όμως, βέβαιο ότι οι διχοτομίες του Χάντιγκτον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ένα από τα μεγάλα μυστικά της εποχής είναι να ξέρει κανείς πώς να κατακτά τις λαϊκές προκαταλήψεις και τα πάθη, με τέτοιο τρόπο ώστε να εισάγει σύγχυση αρχών που καθιστά αδύνατη κάθε συνεννόηση μεταξύ εκείνων που μιλούν την ίδια γλώσσα και έχουν τα ίδια συμφέροντα.

— Νικολό Μακιαβέλι, όπως τον έβαλε να λέει ο δικηγόρος Μορίς Ζολί στο κείμενό του «Διάλογος στην Κόλαση μεταξύ Μακιαβέλι και Μοντεσκιέ» (1864)

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ