ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΧΑΝΟΥΜΕ
Το σοκ από τις χθεσινές γαλλικές εκλογές ήταν πολύ μεγάλο, μολονότι πολλοί αναλυτές και οι δημοσκοπήσεις δεν το θεωρούσαν απίθανο σενάριο: η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν, «Μαζί», με 246 έδρες δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή.
Ένα στέλεχος της παράταξης «Μαζί» συνόψισε την απογοήτευση των μακρονικών χθες βράδυ: «Κανείς δεν κερδίζει, αλλά εμείς χάνουμε».
Το σοκ πολλαπλασιάστηκε από την αναπάντεχη επιτυχία του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» της Μαρίν Λεπέν (89 έδρες), που σχεδόν τριπλασίασε τις έδρες του σε σχέση με το ρεκόρ εδρών που είχε πετύχει το 1986.
Η αριστερή συμμαχία Nupes (142 έδρες) εμφανίζεται δια στόματος του επικεφαλής της, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ικανοποιημένη για «μια εντελώς απροσδόκητη κατάσταση, απολύτως ανήκουστη», δεδομένου ότι «η συντριβή του προεδρικού κόμματος είναι ολοκληρωτική». Παραμένει, όμως, το ζήτημα της λειτουργίας του αριστερού συνασπισμού Nupes στην Εθνοσυνέλευση.
Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις όσον αφορά το πώς ο Εμ. Μακρόν θα διαχειριστεί την πιο αδύναμη σχετική πλειοψηφία στην 5η Δημοκρατία. «Η κατάσταση είναι πρωτοφανής. Ποτέ άλλοτε η Εθνοσυνέλευση δεν γνώρισε μια τέτοια διαμόρφωση επί Πέμπτης Δημοκρατίας», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.
Αυτά έχει η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η διακυβέρνηση της χώρας θα εξασφαλιστεί μέσω συζητήσεων και συμβιβασμών. Μένει, βεβαίως, να δούμε πόσο βιώσιμη θα είναι η λύση που θα βρεθεί.
Προς το παρόν, ο Μακρόν έχει να αντικαταστήσει τις δύο υπουργούς — της οικολογικής μετάβασης, Amélie de Montchalin, και υγείας, Brigitte Bourguignon — και την υφυπουργό, Justine Benin, που δεν εξελέγησαν, σύμφωνα με έναν άτυπο κανόνα που έθεσε ο ίδιος.
Πηγή: Le Monde, L’OBS, Libération
• • •
ΜΙΚΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΙΔΕΣ
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι οι μερίδες για τα τρία τέταρτα των προσφύγων στην ανατολική Αφρική που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα του ΟΗΕ μειώνονται έως και 50%. Περισσότερο έχουν πληγεί στην Αιθιοπία, την Κένυα, το Νότιο Σουδάν και την Ουγκάντα. Στη δυτική Αφρική, το WFP ήδη μείωσε "σημαντικά" τις μερίδες.
"Αναγκαζόμαστε να πάρουμε τη σπαρακτική απόφαση να περικόψουμε τις μερίδες τροφίμων για τους πρόσφυγες που βασίζονται σε εμάς για την επιβίωσή τους", δήλωσε ο Μπίσλεϊ. «Οι διαθέσιμοι πόροι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την αλματώδη αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα σε όλο τον κόσμο».
Ο Μπίσλεϊ έκανε λόγο για "πορεία προς την πείνα", προειδοποιώντας για κόλαση στη γη αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεκάδες χώρες κινδυνεύουν με διαδηλώσεις, ταραχές και πολιτική βία φέτος, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο
Σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο σήμερα Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τρόπους απελευθέρωσης εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία, λόγω του ρωσικού αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Πάντως, είναι απίθανο η ΕΕ να εμπλακεί στρατιωτικά στη διασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Πηγή: Le Monde, The Guardian
• • •
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ EUROVISION
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου ότι, παρά την παράδοση να φιλοξενεί ο νικητής του προηγούμενου έτους την επόμενη διοργάνωση, η Eurovision 2023 δεν θα διεξαχθεί στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.
O υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Oλεξάντερ Τκατσένκο, αντέδρασε άμεσα λέγοντας ότι η απόφαση υπονομεύει τη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας: «Είναι δίκαιο να την αφαιρέσουμε από τη χώρα που αγωνίζεται για τη δημοκρατία εκ μέρους του πολιτισμένου κόσμου;».
Η Eurovision θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, ενώ ο πόλεμος θα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις των Ουκρανών και της Δύσης θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Ακατανόητη η εμμονή των Ουκρανών. Σκέπτομαι πώς θα μας φαινόταν, σε μια πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία, νέοι μέσα σε φέρετρα από τον Έβρο να φθάνουν στον σταθμό Λαρίσης και σε ένα χιλιόμετρο απόσταση να διεξάγεται η Eurovision.
• • •
ΓΙΑΤΙ;
Μια ομάδα νεολαίων κομμουνιστών διαδήλωσε στο Λονδίνο την Παρασκευή με κεντρικό σύνθημα «Χο Τσι Μιν, Τσε Γκεβάρα, Στάλιν».
Aνακύκλωση της δεκαετίας του ’70, από νέους που κανείς τους δεν ήταν τότε γεννημένος. Σχεδόν ανακύκλωση, διότι μάλλον ουδέποτε είχε ακουστεί τότε στους δρόμους το όνομα «Στάλιν».
Ίσως θα τους βοηθούσε να καταλάβουν μερικά πράγματα μια ιστοριούλα, επίκαιρη λόγω της Ουκρανίας.
Όταν ο Ινδός πρέσβης στην ΕΣΣΔ παρουσίασε στον Στάλιν τον χάρτη της Ινδίας, ο Στάλιν έδειξε τη Σρι Λάνκα και ρώτησε: «Πώς λέγεται αυτό το μικρό ινδικό νησί;».
Ο πρέσβης απάντησε: «Αυτό δεν είναι ινδικό νησί. Είναι η Σρι Λάνκα, ανεξάρτητη χώρα».
Ο Στάλιν μπερδεμένος ρώτησε: «Γιατί;».
• • •
ΛΑΘΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΕΜΑΤΟΣ
Οι υπάλληλοι ενός σούπερ μάρκετ στην Τσεχία βρήκαν 840 κιλά κοκαΐνης αξίας 70 εκατ. ευρώ, αλλά μεγαλύτερη εμπορική αξία, σε κουτιά με μπανάνες που παραδόθηκαν στο κατάστημα.
Η παράδοση, η οποία στάλθηκε σε σούπερ μάρκετ σε δύο πόλεις στη βόρεια περιοχή της χώρας, φέρεται να στάλθηκε κατά λάθος στα καταστήματα.
Πάντως, στην εταιρεία που ανέλαβε τη μεταφορά δεν πρέπει να ανησυχούν. Ουδείς πρόκειται να τους ζητήσει αποζημίωση για τη λάθος παράδοση.
• • •
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΜΠΡΑΧΙΜΙ
Η 41χρονη Ιρανή ηθοποιός, Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών στην ταινία Ηoly Spider. Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός οικογενειάρχη που δολοφόνησε δεκαέξι πόρνες στραγγαλίζοντάς τες με τα μαντήλια τους. Η δολοφονική του μανία είχε θρησκευτικά κίνητρα, αφού ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήθελε να «καθαρίσει» τους δρόμους της ιερής πόλης Μασχάντ.
Γνωστή ηθοποιός μετά το ξεκίνημα της καριέρας της το 2000, η ζωή της Εμπραχίμι άλλαξε άρδην όταν μια σεξουαλική κασέτα με τον φίλο της εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο. Ανακρίθηκε επί μήνες και αντιμετώπισε την αδιανόητη «μεσαιωνική» τιμωρία: χρόνια φυλάκισης, απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός της και 100 βουρδουλιές.
Την 1η Μαρτίου 2008, το πρωί της δίκης της, αποφάσισε να φύγει από τη χώρα: «Έπρεπε να εμφανιστώ ενώπιον ενός δικαστηρίου που αποτελούνταν από άνδρες, για να τους μιλήσω για τη σεξουαλική μου ζωή και το σώμα μου. Ήθελα να μείνω στο Ιράν, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά φοβόμουν αυτή την ταπείνωση». Έκτοτε ζει στη Γαλλία.
Η βράβευσή της αποτέλεσε μεν την εκδίκησή της, αλλά τα βάσανά της δεν τέλειωσαν.
Στις 29 Μαΐου 2022, ο Κινηματογραφικός Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης του Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε το φεστιβάλ των Καννών για την απονομή του βραβείου καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην ταινία, κάνοντας λόγο για «προσβλητική και πολιτικά υποκινούμενη κίνηση». Η δήλωση συνέκρινε την ταινία με τους «Σατανικούς στίχους» και ανέφερε ότι «προσέβαλε τις πεποιθήσεις εκατομμυρίων μουσουλμάνων και του τεράστιου σιιτικού πληθυσμού του κόσμου».
«Δεν περίμενα να με συγκρίνουν με τον Σαλμάν Ρούσντι», είπε η Εμπραχίμι, «λαμβάνω τουίτς που απειλούν ότι θα με σκοτώσουν ή θα με απαγάγουν». Ακόμη και άνθρωποι που έζησαν στο πετσί τους τον σκοταδισμό αδυνατούν να καταλάβουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει.
Πηγή: Vanity Fair
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Όποτε συμβαίνει κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει στενοχώρια, να θυμάστε να στηρίζεστε σε αυτή την αρχή: αυτό δεν είναι κακοτυχία, αλλά το να το υπομένετε παλικαρίσια είναι καλοτυχία».
— Μάρκος Αυρήλιος