Ο ΠΟΥ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ
Μετά από αίτημα της Ρωσίας, συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς, που διατυπώθηκαν δίχως αποδείξεις, σχετικά με εμπλοκή των ΗΠΑ σε βιολογικές δραστηριότητες στην Ουκρανία.
Σε χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ, το Reuters γράφει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβούλευσε την Ουκρανία να καταστρέψει τα παθογόνα, που βρίσκονταν στα δημόσια εργαστήρια υγείας, προκειμένου να αποτραπεί «οποιαδήποτε διαρροή», η οποία θα διέδιδε ασθένειες στον πληθυσμό. Η υπόδειξη αυτή προκλήθηκε από το ενδεχόμενο να υποστούν ζημίες εξαιτίας των βομβαρδισμών τα κτήρια που στεγάζουν τα εργαστήρια.
Οι ειδικοί της βιοασφάλειας είπαν ότι συνεργάζονταν επί πολλά χρόνια με τα εργαστήρια με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους «ακούσιας ή σκόπιμης διαρροής παθογόνων». Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΠΟΥ είχαν στηρίξει τα εργαστήρια.
Πάντως, ο ΠΟΥ δεν είπε πότε έγιναν οι υποδείξεις, τι είδους ήταν τα παθογόνα, και αν οι υποδείξεις του υλοποιήθηκαν.
Τις τελευταίες μέρες, τα «βιολογικά εργαστήρια» («βιολογικές εγκαταστάσεις» ή «εργαστήρια βιολογικού πολέμου») βρίσκονται στο επίκεντρο διαμαχών. Οι μεν Ρώσοι επιμένουν ότι πρόκειται για «εργαστήρια βιολογικού πολέμου», οι δε Αμερικανοί για πάγια προπαγανδιστική τακτική των Ρώσων. Πάντως, ο ΠΟΥ δεν έκανε καμιά απολύτως αναφορά σε βιολογικό πόλεμο.
Πηγή: Reuters
• • •
Η CANCEL CULTURE ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ
Ο υπερ-ταλαντούχος 20χρονος Ρώσος πιανίστας, Αλεξάντερ Μαλόφιεφ, δεν θα εμφανιστεί στις 9, 10 και 13 στο Μόντρεαλ. Η συμμετοχή του στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ ακυρώθηκε.
Ουκρανοί κάτοικοι του Μόντρεαλ ζήτησαν με μέιλ από τη ΣΟΜ να ακυρώσει τη συμμετοχή τού Μαλόφιεφ, λέγοντας ότι δεν αφορά τη στάση του για τον πόλεμο, αλλά την προώθηση ενός ρωσικού προϊόντος, στην προκειμένη περίπτωση ενός «πολιτισμικού προϊόντος».
Ο Μαλόφιεφ, που έχει συγγενείς στην Ουκρανία, κατήγγειλε τον πόλεμο στις 2 Μαρτίου, με ανάρτησή του στο Facebook: «Η αλήθεια είναι ότι κάθε Ρώσος θα αισθάνεται ένοχος επί δεκαετίες, εξαιτίας της φοβερής και αιματηρής απόφασης που κανένας μας δεν θα μπορούσε να επηρεάσει και να προβλέψει».
Ο πολιτισμός δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις. Αν είναι θλιβερό, όμως, να ζητούνται «ομολογίες πίστεως» ατομικά από καλλιτέχνες, είναι αποκρουστική μισαλλοδοξία να καταδικάζεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκε Ρώσος. Πρόκειται για cancel culture στη χειρότερή της εκδοχή και μάλιστα από ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες κατά τεκμήριο την καταγγέλλουν.
Πηγή: CTV News Montreal
• • •
Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Η γαλλική Monde γράφει ότι η Λιθουανία απαγόρευσε, χθες Πέμπτη, προσωρινά όλες τις εκπομπές των καναλιών τηλεόρασης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, και επέβαλε περιορισμούς στα ΜΜΕ της χώρας αν υποστηρίζουν την εισβολή. Απαγόρευσε επίσης κάθε διαδήλωση υπέρ της ρωσικής εισβολής. Τα μέτρα θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Απριλίου.
Είναι γνωστά τα αισθήματα μίσους και φόβου που τρέφουν οι Βαλτικές χώρες προς τη Ρωσία. Αλλά η εξήγηση δεν αποτελεί δικαιολογία για την καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων.
Η Λιθουανία είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, και επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους που δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αλά καρτ. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία μεν, αλλά δεν είναι συμπολεμιστές.
Επιπλέον, η μισαλλοδοξία τυφλώνει. Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ήταν οι πρώτες χώρες που ζήτησαν να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, δίχως συναίσθηση σε τι κινδύνους έβαζαν την ανθρωπότητα.
Πηγή: Le Monde
• • •
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΑΛΙΝ Ο ΠΟΥΤΙΝ;
Στην πολιτική ρητορική εδώ και δεκαετίες, δεσπόζει η άποψη ότι ο Χίτλερ και ο Στάλιν εκπροσωπούν εξίσου το κακό: Είναι οι δύο κατεξοχήν περιπτώσεις του ολοκληρωτισμού, εξίσου απεχθείς για όποιον τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Από την άλλη, ο Στάλιν υπήρξε ηγέτης της Ρωσίας, της οποίας ηγέτης είναι επίσης ο Πούτιν.
Τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί ο Πούτιν, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, παρομοιάζεται με τον Χίτλερ και όχι με τον Στάλιν; Γιατί η ταύτιση του Πούτιν με τον Χίτλερ θεωρείται ότι κάνει αποτελεσματικότερη την πολεμική εναντίον του;
Το επιχείρημα ότι ο Στάλιν, αντίθετα με τον Χίτλερ, δεν εισέβαλε σε άλλες χώρες δεν στέκει. Εισέβαλε στη Φιλανδία, στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, όπου μάλιστα βαρύνεται με το έγκλημα του Κατίν.
Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι μαζικά και δίχως πολλή σκέψη χρησιμοποιείται η ευρύτατα διαδεδομένη πλάνη της reductio ad Hitlerum — μια άποψη ή πράξη καταδικάζεται, επειδή παρόμοια πίστευε ή έκανε ο Χίτλερ. Μια πιο εκλεπτυσμένη εξήγηση θα έλεγε ότι, στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών και παρά τις απόπειρες ταύτισής του με τον Στάλιν, ο Χίτλερ θεωρείται το απόλυτο κακό, ό,τι πιο αποτρόπαιο έχει εμφανιστεί στην ιστορία της ανθρωπότητας.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ