ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization, WIPO) δημοσιοποίησε την έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2021 (Global Innovation Index, GII), από τον οποίον προκύπτουν τα εξής κύρια συμπεράσματα:
1. Η επένδυση στην καινοτομία έδειξε μεγάλη αντοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία όμως ποικίλει μεταξύ των οικονομικών κλάδων και περιοχών.
2. Η τεχνολογική πρόοδος διατηρεί σημαντικές προοπτικές.
3. Μόνο λίγες οικονομίες έχουν σταθερά κορυφαίες επιδόσεις. Ελβετία, Σουηδία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται ανάμεσα στις 5 κορυφαίες τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το 2021 προστέθηκε η Νότια Κορέα. Η πλειονότητα των 25 πιο καινοτόμων οικονομιών συνεχίζει να είναι από την Ευρώπη.
4. Χώρες μέσου εισοδήματος (Κίνα, Τουρκία, Βιετνάμ, Ινδία και Φιλιππίνες) δείχνουν ότι μπορούν να αλλάξουν το παγκόσμιο τοπίο της καινοτομίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 47η θέση μεταξύ 132 χωρών, ακολουθώντας μάλλον πτωτική πορεία (43η μεταξύ 131 χωρών το 2020 και 41η το 2019 μεταξύ 129 χωρών), και στην 30η μεταξύ 39 ευρωπϊκών χωρών. Μολονότι η χώρα μας τα πάει καλά με το ανθρώπινο κεφάλαιο (16η), υστερεί σε άλλους τομείς (π.χ. στην Έρευνα & Ανάπτυξη) με αποτέλεσμα η απόδοσή της να βρίσκεται κάτω από την προσδοκώμενη βάσει του εισοδήματός της.
• • •
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) παρουσίασε στη ΔΕΘ τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υπό τον τίτλο «Η συμβολή του ΙΙΒΕΑΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2».
Με επιστημονικό υπεύθυνο τον βιολόγο Ακαδημαϊκό, Δημήτρη Θάνο, και με συνεργαζόμενους φορείς και εργαστήρια από όλη σχεδόν την Ελλάδα, το ερευνητικό έργο αποτελεί μια γιγάντια ερευνητική προσπάθεια για τη μοριακή παρακολούθηση της COVID-19 και την ανοσολογική επιτήρηση του κορωνοϊού.
Τα συλλεγόμενα δεδομένα δείχνουν τόσο την εξελικτική πορεία του ιού, όσο και τις διαδρομές του, οι δε εξετάσεις ανάλυσης της Τ κυτταρικής ανοσίας, του βασικού τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός προστατεύεται από τον ιό, συμβάλλουν στην εκτίμηση του κινδύνου από υφιστάμενα και νέα στελέχη του ιού.
Πρόκειται για σημαντική συμβολή του ΙΙΒΕΑΑ στη μάχη που δίνει η χώρα εναντίον του κορωνοϊού, καθώς και στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πανδημιών.
• • •
Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η κατεδάφιση αγαλμάτων δεν λέει να κοπάσει.
Στην Πόλη του Μεξικού φεμινίστριες γκρέμισαν άγαλμα του Κολόμβου, το αντικατέστησαν με μια μωβ γυναίκα με σηκωμένη τη γροθιά της, και μετονόμασαν το μνημείο σε «Οι γυναίκες που αγωνίζονται».
Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι ακτιβίστριες αναφέρουν ότι τιμούν και αναγνωρίζουν τις αυτόχθονες γυναίκες που υπερασπίζονται τη γη τους και όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται να δικαιωθούν οι κόρες τους που είναι θύματα γυναικοκτονιών.
H κυβερνήτης της Πόλης του Μεξικού, Claudia Sheinbaum Pardo, δήλωσε ότι το μνημείο θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Μνημείων και Καλλιτεχνικών Έργων της Πόλης του Μεξικού.
• • •
«Α, ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ»
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 συνομολογήθηκε και ξημερώματα της 30ης Σεπτεμβρίου υπεγράφη η Συμφωνία του Μονάχου, μεταξύ της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αποκορύφωμα της πολιτικής του κατευνασμού απέναντι στην επιθετικότητα του Χίτλερ, η συμφωνία παρέδωσε την Τσεχοσλοβακία βορά στη Γερμανία και άνοιξε τον δρόμο προς τον Β΄ΠΠ.
Όταν ο πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν επέστρεψε στο Λονδίνο, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, δήλωσε «Πιστεύω ότι είναι η ειρήνη για την εποχή μας».
Την ίδια μέρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Νταλαντιέ αποβιβαζόταν στο αεροδρόμιο Μπουρζέ του Παρισιού όπου τον περίμενε πλήθος πολιτών. Έκπληκτος ο Γάλλος πρωθυπουργός, που περίμενε να τον αποδοκιμάσουν, είδε να τον επευφημούν. Τότε, γυρίζοντας προς τον διπλωμάτη και μετέπειτα νομπελίστα της λογοτεχνίας (1960), Αλεξίς Λεζέ, είπε το περίφημο: «Α, οι μαλάκες». Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το τι είπε ακριβώς, αλλά η Ιστορία κράτησε αυτή.
Δύο διαφορετικές απόψεις για τη συμφωνία, αλλά και μια κοινή στάση. Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ είχαν ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες για τη χιτλερική Γερμανία. Ίδια αφετηρία, διαφορετική κατάληξη. Ο αφελής Τσάμπερλεν ερμήνευσε εσφαλμένα τις ναζιστικές προθέσεις. Απεναντίας, ο Νταλαντιέ δεν είχε αυταπάτες για τον ναζιστικό επεκτατισμό και την επιδίωξή του να επιβάλλει την απόλυτη κυριαρχία του στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπέκυψε στη γραμμή του Τσάμπερλεν, κυρίως εξαιτίας της ηττοπάθειας πολιτικών και στρατιωτικών στη χώρα του, και της πασιφιστικής στάσης που κυριαρχούσε μεταξύ των πολιτών.
• • •
Η ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ
Συμπληρώθηκαν 450 χρόνια από τη γέννηση του Καραβάτζιο (29 Σεπτεμβρίου 1571 – 18 Ιουλίου 1610), σπάνιας περίπτωσης εκπληκτικού ταλέντου και αχαλίνωτης ροπής προς τη βία.