ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
«Υπάρχει κακός συγχρονισμός (timing) και χειρότερος συγχρονισμός, και αυτός είναι σίγουρα χειρότερος συγχρονισμός», είχε δηλώσει στο VOX την περασμένη εβδομάδα ο ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Κίνας Fairbank του Χάρβαρντ, Λεβ Νάχμαν. «Η ανησυχία είναι ότι η μετάβαση της Πελόζι θα μπορούσε να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».
Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί. Στους New York Times, ο Τόμας Φρίντμαν επέκρινε την επίσκεψη της Πελόζι ως «εντελώς απερίσκεπτη, επικίνδυνη και ανεύθυνη», και ο Economist γράφει ότι το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν αναδεικνύει την «ασυνάρτητη στρατηγική της Αμερικής, και ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι χαοτική».
Παρομοίως, η Washington Post σε άρθρο της διευθυντικής ομάδας της γράφει ότι «η ζημία από την απερίσκεπτη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν πρέπει να περιοριστεί». «Η επιτυχημένη εξωτερική πολιτική συνδυάζει υψηλές αρχές με έξυπνη, έγκαιρη εκτέλεση», αλλά η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν «για να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ταϊβάν κατέδειξε το πρώτο — αλλά όχι το δεύτερο», και τώρα «ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη ζημία και να αντιμετωπίσει μια πιθανή αύξηση της μακροπρόθεσμης κινεζικής πίεσης στην Ταϊβάν».
Οι απόψεις αυτές διατυπώνονται, ενώ το Πεκίνο προχώρησε στην επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Ταϊβάν, και ξεκίνησαν σήμερα οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, των οποίων οι τοποθεσίες γύρω από το νησί προδιαγράφουν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια πραγματική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν, όπως εξήγησε στην κινεζική τηλεόραση ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, Meng Xiangqing. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, Global Times, οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τη «χρήση προηγμένων όπλων», συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων DF-17.
Η χθεσινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των G7, με τη συμμετοχή και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χρησιμοποιηθεί μια επίσκεψη ως πρόσχημα για επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στα Στενά της Ταϊβάν», δεδομένου ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις αντίστοιχες πολιτικές της μίας Κίνας, όπου εφαρμόζεται, και στις βασικές θέσεις των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν».
«Επαναλαμβάνουμε την κοινή και σταθερή δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν με διαφάνεια και να διατηρήσουν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για την αποφυγή παρεξηγήσεων», καταλήγει η δήλωση των G7.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ κατήγγειλε σήμερα τη δήλωση των G7, λέγοντας ότι είναι «άσχημη» και «ξεδιάντροπη» και θυμίζει τις «οκτώ συμμαχικές δυνάμεις» που εισέβαλαν στην Κίνα πριν από εκατό χρόνια.
Πηγή: Washington Post, Economist, Global Times
• • •
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ
Σήμερα Πέμπτη στη Βιέννη, επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
«Επιστρέφουμε στη Βιέννη με χαμηλές προσδοκίες, αλλά θα κάνουμε μια καλόπιστη προσπάθεια», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσίασε πρόσφατα ένα επικαιροποιημένο σχέδιο συμφωνίας και κάλεσε το Ιράν να λάβει απόφαση επί της πρότασης.
Ο Μπορέλ έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι, μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα περιθώρια για πρόσθετους σημαντικούς συμβιβασμούς έχουν εξαντληθεί», και πρόσθεσε ότι το σχέδιο συμφωνίας του «αντιπροσωπεύει την καλύτερη δυνατή συμφωνία ... οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα ... αν η συμφωνία απορριφθεί, κινδυνεύουμε με μια επικίνδυνη πυρηνική κρίση».
Η συμφωνία του 2015 έχει σχεδόν πεθάνει μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018, οι δε συνομιλίες για την αναβίωσή της ναυάγησαν φέτος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αυξηθεί η ανησυχία των δυτικών διπλωματών ότι οι επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ενδέχεται να ενισχύσουν τους Ρεπουμπλικάνους που τάσσονται κατά της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να στενέψουν πολύ τα περιθώρια για την τελική επίλυση.
Πηγή: Politico, Axios
• • •
ΟΙ G7 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των G7 επαναλαμβάνονται οι γενικές αρχές της ενεργειακής πολιτικής που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν.
Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διερεύνηση περαιτέρω μέτρων για να εμποδιστεί η Ρωσία να επωφεληθεί από τον πόλεμο, να μειωθούν τα έσοδά της από τους υδρογονάνθρακες ώστε να περιοριστεί η δυνατότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Η επιβολή τιμής πλαφόν στο πετρέλαιο βρίσκεται στο τραπέζι: «Παραμένουμε αποφασισμένοι να εξετάσουμε μια σειρά προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για συνολική απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται σε ίση ή μικρότερη τιμή από εκείνη που θα συμφωνηθεί σε διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους».
Πάντως, η κοινή δήλωση σημειώνει ότι «θα εξετάσουμε επίσης μηχανισμούς μετριασμού παράλληλα με τα περιοριστικά μας μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτες και επηρεαζόμενες χώρες θα διατηρήσουν την πρόσβαση στις αγορές ενέργειας, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία».
• • •
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ;
«Όλα είναι σχετικά», «η αλήθεια είναι σχετική» είναι στερεότυπες δηλώσεις σε διάφορες συζητήσεις, βαρύγδουπα κλισέ υποτιθέμενων «αυθεντιών».
Καταρχάς, αν ισχύει ότι η αλήθεια είναι σχετική, τότε αυτός ο ισχυρισμός αυτοαναιρείται, διότι διατείνεται ότι δεν είναι σχετικός, άρα ότι έχει καθολική ισχύ.
Λιγότερο προφανές είναι αν ο ηθικός σχετικισμός πάσχει επίσης, διότι δεν είναι σαφές αν ο σχετικισμός όσον αφορά το ηθικό καλό και κακό είναι ηθικός ισχυρισμός. Ωστόσο, κατά κανόνα οι ηθικοί σχετικιστές καταδικάζουν την πίστη σε καθολικά ηθικά πρότυπα ως μορφή «πολιτισμικού ιμπεριαλισμού», με την έμμεση παραδοχή ότι ο πολιτισμικός ιμπεριαλισμός είναι κακός. Αλλά αν τα ηθικά πρότυπα είναι σχετικά, τότε το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό ότι ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός είναι καταδικαστέος.
Κάποιοι μεταμοντέρνοι διακηρύσσουν ότι η «αλήθεια» είναι προϊόν δομών εξουσίας και ότι η σύγχρονη επιστήμη είναι απλώς μια «αφήγηση» λευκών Ευρωπαίων ανδρών, ότι η αλήθεια κατασκευάζεται. Μόνο που αυτές οι απόψεις πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, όταν πάνε να κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο ή επιβιβάζονται στο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν. Το είπε καλά ο Ρίτσαρντ Ντόκινς: «Κανείς δεν είναι κοινωνικός κονστρουκτιβιστής στα 30.000 πόδια».
Ο σχετικισμός είναι επικίνδυνος και ιδιοτελής, διότι επιδιώκεται μέσω αυτού να αποφύγει κανείς την κριτική και τη λογοδοσία. Οι κακές ιδέες είναι παράσιτα, και ο σχετικισμός αδρανοποιεί το νοητικό ανοσοποιητικό σύστημά μας. Τα αντικειμενικά πρότυπα του σωστού και του λάθους είναι η κύρια άμυνά μας απέναντι στις κακές ιδέες, και αν χάσουμε αυτά τα πρότυπα, τότε όλα επιτρέπονται.
[Από ένα κείμενο του Maarten Boudry]
• • •
ΠΕΡΙ ΑΥΘΕΝΤΙΩΝ
Επειδή έχουμε κατακλυστεί από αυθεντίες, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι μια αυθεντία είπε κι αυτό:
«Ο σοβιετικός πολίτης έχει, κατά τη γνώμη μου, πλήρη ελευθερία κριτικής».
— Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Libération, 15 & 20 Ιουλίου 1954 (συνέντευξη μετά την επιστροφή του από την ΕΣΣΔ).