ΔΥΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προφανώς θα αντιμετωπιζόταν διαφορετικά, και έτσι αντιμετωπίστηκε, στις δύο χώρες.
Τις επόμενες θα υπάρξουν ψύχραιμες αποτιμήσεις αυτής της συνάντησης.
Πάντως, θα έλεγα με βεβαιότητα ότι δύο είναι οι κερδισμένοι στη χώρα μας: ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Ασφαλώς σε συννενόηση μεταξύ τους, η στάση του κ. Δένδια εξέφρασε τις απόψεις της πλειονότητας των Ελλήνων — το αντίθετο θα ήταν περίεργο.
Ήδη πρώτος υπουργός στις αξιολογήσεις, ο κ. Δένδιας εδραίωσε για τα καλά την πρωτιά του.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αποδυνάμωσε αντίθετες φωνές μέσα στο κόμμα του για σκληρή στάση, άρα εμφανίζεται ως απόλυτος κυρίαρχος της κατάστασης.
Θα έφτανα μάλιστα στο σημείο να πω ότι, αν αυτή η «επιτυχία» συνδυαστεί με μια σχετικώς πετυχημένη επιστροφή στην κανονικότητα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκλογές.
• • •
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ
Η γαλλική Βουλή ψήφισε ομόφωνα, χθες Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, νόμο κατά της σεξουαλικής βίας αε ανηλίκους, καθορίζοντας το όριο της συγκατάθεσης στα 15 χρόνια, και στα 18 σε περίπτωση αιμομιξίας.
Πρόκειται για «ιστορικό βήμα», δήλωσε ο υπουργός Δικαοσύνης, Ερίκ Ντυπόν-Μορετί, προσθέτοντας ότι ουδείς θα μπορεί να επικαλεστεί τη συγκατάθεση ενός ανήλικου κάτω των 15 ετών.
Πρόκειται για σκλήρυνση της νομοθεσίας μέσα σε κλίμα που σημαδεύτηκε από υποθέσεις, όπως του πολιτειολόγου Ολιβιέ Ντυαμέλ, ο οποίος μάλιστα ομολόγησε την περασμένη Τρίτη ότι πράγματι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τον ανήλικο θετό γιό του, πράξη που όμως έχει παραγραφεί.
Για να αποφευχθεί η καταδίκη του «εφηβικού έρωτα» με ελεύθερη συγκατάθεση, συμπεριελήφθη ρύθμιση, με την προσωνυμία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», η οποία ορίζει ότι οι ποινές δεν ισχύουν αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο νέων είναι το πολύ 5 έτη.
• • •
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η χαοτική διαχείριση της πανδημίας από τις βραζιλιάνικες αρχές, δίχως καμιά «συντονισμένη και κεντρική απάντηση», βύθισε τη χώρα σε «ανθρωπιστική καταστροφή», κατήγγειλλαν την Πέμπτη οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.
«Τη βδομάδα της 5ης Απριλίου, 11% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως κατεγράφησαν στη Βραζιλία, καθώς και πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων», τόνισαν στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Η ευθύνη βαραίνει τον ακροδεξιό πρόεδρο, Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος δεν έπαψε να ελαχιστοποιεί το εύρος της πανδημίας και να κριτικάρει τα μέτρα που έλαβαν περιφερειακές πολιτείες και δήμοι. Τα χαμόγελα έχουν εξαφανιστεί στον κύκλο του, καθώς οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται, κριτικές ακούγονται από ορισμένους πρώην στενούς συνεργάτες του, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των Βραζιλιάνων κρίνει αρνητικά τις κυβερνητικές ενέργειες, ήτοι 17 μονάδες πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα εξάμηνο.
Την Τρίτη, η Γερουσία όρισε μια επιτροπή για να διερευνήσει ενδεχόμενες «παραλείψεις» της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί, στις 21 Μαρτίου, μια ανοικτή επιστολή 500 οικονομολόγων, τραπεζιτών, και επικεφαλής επιχειρήσεων που απαιτούσε πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά της covid-19.
Τα πράγματα δείχνουν να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα για τον Βολσονάρο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών από ένα στενό κύκλο πιστών, κατάσταση που ενισχύει την εικόνα ενός μοναχικού, ακόμα και παρανοϊκού, προέδρου, ο οποίος κοιμάται με ένα πιστόλι στο κομοδίνο, σύμφωνα με τη Le Monde.
• • •
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Στις 13 Απριλίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, η μεγάλη γαλλική εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Evian ρώτησε με ένα τουίτ αν ήπιαν οι αναγνώστες του ένα λίτρο νερό.
Το τουίτ προκάλεσε διαμαρτυρίες από μουσουλμάνους που θεώρησαν ότι πρόσβαλε τους μουσουλμάνους.
Η εταιρεία επανήλθε με το νέο τουίτ δηλώνοντας ότι λυπάται για την «αδεξιότητα αυτού του τουίτ» που δεν εμπεριείχε καμιά πρόκληση.
Τα έκανε χειρότερα. Μετά το δεύτερο τουίτ ξεσηκώθηκαν πολλοί που θεώρησαν εντελώς αδικαιολόγητη τη συγγνώμη.
Όλα αυτά για το νερό; Όχι, ακριβώς. Φαίνεται ότι ουκ ολίγοι ψάχνουν ευκαιρία για φασαρία με το παραμικρό.
• • •
ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Θλιβερή επέτειος ήταν η χθεσινή για το Παρίσι και η Γαλλία. Πριν από δυο χρόνια η Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες. Ο Εμ. Μακρόν την επισκέφθηκε, και με ένα εμψυχωτικό μήνυμα στα κοινωνικά μέσα διαβεβαίωσε ότι «η Παναγία των Παρισίων θα επανενωθεί με τους πιστούς και τους επισκέπτες της το 2024».
Όλοι περιμένουν να δουν να στέκεται στα πόδια του ο καθεδρικός ναός του Παρισιού, διότι η σημασία του είναι πολύ ευρύτερη από τη θρησκευτική του διάσταση, όπως εξήγησε ο ιστορικός της τέχνης Κένεθ Κλαρκ: «Τι είναι ο πολιτισμός; Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να τον ορίσω με αφηρημένους όρους. Αλλά πιστεύω πως τον αναγνωρίζω όταν τον βλέπω». Και γυρίζοντας προς την Παναγία των Παρισίων, πρόσθεσε: «Και τον βλέπω τώρα».
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Διάσημη φωτογραφία διάσημου φωτογράφου.
Ο Μαρκ Ριμπού απαθανάτισε, το 1953, έναν ελαιοχρωματιστή με στυλ χορευτή, ενώ βάφει τον πύργο του Άιφελ.