ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΟΧΕΣ
Ομοβροντίες υπουργών επιχείρησαν να μετατρέψουν ένα επιστημονικό, «τεχνικό» ζήτημα σε κάτι ανάμεσα σε θεωρία ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών και σε σεβασμό του θρησκευτικού αισθήματος.
«Δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία με το κομμωτήριο» (Αδ. Γεωργιάδης), «δεν είναι το ίδιο με το να πάει κάποιος να αγοράσει ρούχα» (Στ. Πέτσας), «η πίστη είναι μια ζωτική ανάγκη του ανθρώπου» (Άκης Σκέρτσος).
Η αιτιολογία χειροτερεύει, διότι οι παρεμβάσεις είναι ανεφάρμοστες στην θρησκευτική λατρεία, «όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί σεβόμαστε την αξία της θρησκείας» (Αδ. Γεωργιάδης), το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι όποιος εκτιμά πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού δεν σέβεται την αξία της θρησκείας και το θρησκευτικό αίσθημα των ανθρώπων.
Το επιστημονικό ζήτημα — η μετάδοση του ιού και η αντιμετώπισή της — μετατρέπεται σε σεβασμό και μη σεβασμό της θρησκευτικής πίστης, δίχως κανείς να την έχει αμφισβητήσει. Μισό βήμα χρειάζεται για να μετατραπεί αυτή η άποψη σε ανιμιστική αντίληψη του ιού που δεν προσβάλλει ανθρώπους εντός των ναών.
Ενοχές προδίδει αυτή η σπουδή των κυβερνητικών στελεχών να δικαιολογήσουν μιαν απόφαση, ξένη προς την τυπική (και σωστή) κυβερνητική επιχειρηματολογία. Όντως, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιο είναι χειρότερο: να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες δίχως ράπιντ τεστ ή οι σαθρές δικαιολογίες που επικαλείται η κυβέρνηση;
• • •
ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΟΥ
Με τούτα και μ΄ εκείνα, έληξε ή σχεδόν έληξε το ζήτημα του όρου «γυναικοκτονία», μετά την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προς τους συναδέλφους του.
Πρόκειται για το πρώτο κείμενο ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού που αναφέρεi τον όρο «γυναικοκτονία» και θέτει το ζήτημα της νομικής θεμελίωσής του.
Όποιος παρακολούθησε τις σχετικές συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα μάλλον θα εντυπωσιάστηκε από το πάθος με το οποίο διεξήχθησαν.
Δεν είναι κακό να έχει κάποιος αντίθετη άποψη, απεναντίας (πρέπει να) είναι ευπρόσδεκτη. Η ομοφωνία, ιδίως σε σύνθετα θέματα, μπορεί να είναι, και συνήθως είναι, αποτέλεσμα του συρμού, παρά συγκροτημένης σκέψης.
Κακό είναι οι προκαταλήψεις, οι ειρωνείες και η επιθετικότητα, το δε χείριστο να βαπτίζει κανείς κάτι «αριστερό», «φεμινιστικό», «ταυτοτικό», να ταμπουρώνεται, και να μη βλέπει πέρα από τη μύτη του. Διότι υπάρχει μια απλή αλήθεια: Ο πιο σίγουρος τρόπος να κάνεις λάθος είναι να ερμηνεύεις βάσει της ιδεολογίας σου γεγονότα που συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, και τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσεις.
• • •
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστηρίζει, σε κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ότι το κόστος περιστολής για να επιτευχθεί η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς είναι διαχειρίσιμο.
Ο στόχος των 2 βαθμών θα μπορούσε να επιτευχθεί με μείωση των εκπομπών αντιστοίχως 45, 30 και 20% από τις αναπτυγμένες χώρες, τις υψηλού εισοδήματος αναδυόμενες αγορές, και τις χαμηλού εισοδήματος αναδυόμενες αγορές. Το ίδιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με μείωση 55, 25 και 15%, ή με μείωση 65, 20 και 10%.
Το κόστος για την επίτευξη του στόχου θα είναι 0,2 με 1,2 του παγκόσμιου ΑΕΠ, το δε μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να αναλάβουν οι πλούσιες χώρες που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές.
Πηγή: IMF
• • •
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΒ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ
Οι φιλο-Brexit στην καμπάνια του δημοψηφίσματος υποστήριζαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κερδίζει 350 εκατομμύρια λίρες τη βδομάδα από τη μη συμμετοχή του στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εξωφρενικό αυτό ψεύδος γίνεται ακόμη χειρότερο από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται.
Στις 29 Οκτωβρίου, το Department for International Trade δημοσίευσε τις στατιστικές των εξαγωγών και εισαγωγών του ΗΒ με όλες τις χώρες του κόσμου, από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με αυτές, το σύνολο των εξαγωγών προς τους κύριους ευρωπαϊκούς πάρτενερ μειώθηκε στη συγκεκριμένη περίοδο κατά 515 εκατ. λίρες τη βδομάδα ή 73,6 εκατ. ημερησίως.
Ασφαλώς, έπαιξε ρόλο ότι το εμπόριο σε αυτό το χρονικό διάστημα, που συμπίπτει με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, επηρεάστηκε από την πανδημία. Ωστόσο, το ποσό είναι μεγάλο και δεν μπορεί να αποδοθεί στα υγειονομικά μέτρα. Άλλωστε, η αρνητική επίδραση του Brexit στην οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσια από την covid-19.
Το επιχείρημα ότι οι χωριστές εμπορικές συμφωνίες θα αντισταθμίσουν τις απώλειες είναι μάλλον ασθενές. Η συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα μόνον κατά 0,01%, η δε συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν και όταν γίνει, μακροπρόθεσμα κατά 0,16%.
Πηγή: Byline Times
• • •
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΝΚΟΥΡ 2021
100 χρόνια μετά τον πρώτο μαύρο που το κέρδισε και μερικές βδομάδες μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο, το βραβείο Γκονκούρ απενεμήθη χθες στο 31χρονο Σενεγαλέζο, Mohamed Mbougar Sarr, για το μυθιστόρημά του «Η πιο μυστική ανάμνηση των ανθρώπων» (La Plus Secrète Mémoire des hommes).
Η ανακοίνωση του νικητή του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου της Γαλλίας δεν εξέπληξε κανέναν, δεδομένου ότι το τέταρτο μυθιστόρημα του Sarr βρισκόταν στις βραχείες λίστες όλων των φθινοπωρινών βραβείων.
Άλλωστε είχε κερδίσει στο πεδίο των μαχών. Μακριά από τους λογοτεχνικούς κύκλους του Παρισιού, ο Sarr είχε δημοσιεύσει το βιβλίο στον μικρό γαλλικό εκδοτικό οίκο Philippe Rey και στον σενεγαλέζικο Jimsaan, πουλώντας 30.000 αντίτυπα στη Γαλλία και έχοντας εξασφαλίσει ήδη το ενδιαφέρον 23 χωρών για τη μετάφρασή του.
Το βιβλίο περιγράφει την αναζήτηση ενός νεαρού Σενεγαλέζου συγγραφέα της πορείας τού μυστηριώδους, μη υπαρκτού συγγραφέα T. C. Elimane, που τη δεκαετία του ’30 οι παριζιάνικοι κύκλοι τον είχαν επονομάσει «ο μαύρος Ρεμπώ», πριν τον κατηγορήσουν για λογοκλοπή και εξαφανιστεί.
Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τον Χιλιανό συγγραφέα Roberto Bolano (1953-2003) και αφιερώνεται στον Yambo Ouologuem, συγγραφέα που κέρδισε το βραβείο Renaudot το 1968, κατηγορήθηκε για λογοκλοπή και η ζωή του καταστράφηκε.
Πηγή: Le Monde, L’OBS, La Règle du Jeu
• • •
SOS
Στις 3 Νοεμβρίου 1906 υιοθετήθηκε στην πρώτη Διεθνή Ραδιοτηλεγραφική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, το διεθνές σήμα κινδύνου SOS σε κώδικα Μορς, από τα αρχικά των λέξεων Save Our Ship.
Το SOS έσωσε τη ζωή αναρίθμητων ναυαγών στις θάλασσες όλου του κόσμου.
Έσωσε, επίσης, αναρίθμητους φοιτητές στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, που προειδοποιούσαν τον εαυτό τους για πιθανά θέματα στις εξετάσεις.