Ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες δίχως ράπιντ τεστ και κυβερνητικές ενοχές

diego rivera museum Facebook Twitter
Το προ 80ετίας όνειρο του Ντιέγκο Ριβέρα έγινε πραγματικότητα αυτή τη βδομάδα στο μουσείο Anahuacalli της Πόλης του Μεξικού, όπου ένα σύμπλεγμα 13 κτηρίων στεγάζει τα 60,000 αντικείμενα προ-ισπανικής τέχνης της συλλογής του.
0

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΟΧΕΣ

Ομοβροντίες υπουργών επιχείρησαν να μετατρέψουν ένα επιστημονικό, «τεχνικό» ζήτημα σε κάτι ανάμεσα σε θεωρία ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών και σε σεβασμό του θρησκευτικού αισθήματος. 

«Δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία με το κομμωτήριο» (Αδ. Γεωργιάδης), «δεν είναι το ίδιο με το να πάει κάποιος να αγοράσει ρούχα» (Στ. Πέτσας), «η πίστη είναι μια ζωτική ανάγκη του ανθρώπου» (Άκης Σκέρτσος).

Η αιτιολογία χειροτερεύει, διότι οι παρεμβάσεις είναι ανεφάρμοστες στην θρησκευτική λατρεία, «όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί σεβόμαστε την αξία της θρησκείας» (Αδ. Γεωργιάδης), το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι όποιος εκτιμά πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού δεν σέβεται την αξία της θρησκείας και το θρησκευτικό αίσθημα των ανθρώπων.

Το επιστημονικό ζήτημα — η μετάδοση του ιού και η αντιμετώπισή της — μετατρέπεται σε σεβασμό και μη σεβασμό της θρησκευτικής πίστης, δίχως κανείς να την έχει αμφισβητήσει. Μισό βήμα χρειάζεται για να μετατραπεί αυτή η άποψη σε ανιμιστική αντίληψη του ιού που δεν προσβάλλει ανθρώπους εντός των ναών.

Ενοχές προδίδει αυτή η σπουδή των κυβερνητικών στελεχών να δικαιολογήσουν μιαν απόφαση, ξένη προς την τυπική (και σωστή) κυβερνητική επιχειρηματολογία. Όντως, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιο είναι χειρότερο: να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες δίχως ράπιντ τεστ ή οι σαθρές δικαιολογίες που επικαλείται η κυβέρνηση;

• • •

ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΟΥ

Με τούτα και μ΄ εκείνα, έληξε ή σχεδόν έληξε το ζήτημα του όρου «γυναικοκτονία», μετά την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προς τους συναδέλφους του.

Πρόκειται για το πρώτο κείμενο ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού που αναφέρεi τον όρο «γυναικοκτονία» και θέτει το ζήτημα της νομικής θεμελίωσής του. 

Όποιος παρακολούθησε τις σχετικές συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα μάλλον θα εντυπωσιάστηκε από το πάθος με το οποίο διεξήχθησαν.

Δεν είναι κακό να έχει κάποιος αντίθετη άποψη, απεναντίας (πρέπει να) είναι ευπρόσδεκτη. Η ομοφωνία, ιδίως σε σύνθετα θέματα, μπορεί να είναι, και συνήθως είναι, αποτέλεσμα του συρμού, παρά συγκροτημένης σκέψης.

Κακό είναι οι προκαταλήψεις, οι ειρωνείες και η επιθετικότητα, το δε χείριστο να βαπτίζει κανείς κάτι «αριστερό», «φεμινιστικό», «ταυτοτικό», να ταμπουρώνεται, και να μη βλέπει πέρα από τη μύτη του. Διότι υπάρχει μια απλή αλήθεια: Ο πιο σίγουρος τρόπος να κάνεις λάθος είναι να ερμηνεύεις βάσει της ιδεολογίας σου γεγονότα που συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, και τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσεις.

• • •

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστηρίζει, σε κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ότι το κόστος περιστολής για να επιτευχθεί η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς είναι διαχειρίσιμο.

Ο στόχος των 2 βαθμών θα μπορούσε να επιτευχθεί με μείωση των εκπομπών αντιστοίχως 45, 30 και 20% από τις αναπτυγμένες χώρες, τις υψηλού εισοδήματος αναδυόμενες αγορές, και τις χαμηλού εισοδήματος αναδυόμενες αγορές. Το ίδιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με μείωση 55, 25 και 15%, ή με μείωση 65, 20 και 10%. 

Το κόστος για την επίτευξη του στόχου θα είναι 0,2 με 1,2 του παγκόσμιου ΑΕΠ, το δε μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να αναλάβουν οι πλούσιες χώρες που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές.

Πηγή: IMF

Climate change conference Facebook Twitter
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστηρίζει ότι το κόστος άμβλυνσης της κλιματικής αλλαγής είναι διαχειρίσιμο. 

• • •

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΒ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ

Οι φιλο-Brexit στην καμπάνια του δημοψηφίσματος υποστήριζαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κερδίζει 350 εκατομμύρια λίρες τη βδομάδα από τη μη συμμετοχή του στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το εξωφρενικό αυτό ψεύδος γίνεται ακόμη χειρότερο από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται.

Στις 29 Οκτωβρίου, το Department for International Trade δημοσίευσε τις στατιστικές των εξαγωγών και εισαγωγών του ΗΒ με όλες τις χώρες του κόσμου, από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με αυτές, το σύνολο των εξαγωγών προς τους κύριους ευρωπαϊκούς πάρτενερ μειώθηκε στη συγκεκριμένη περίοδο κατά 515 εκατ. λίρες τη βδομάδα ή 73,6 εκατ. ημερησίως.

Ασφαλώς, έπαιξε ρόλο ότι το εμπόριο σε αυτό το χρονικό διάστημα, που συμπίπτει με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, επηρεάστηκε από την πανδημία. Ωστόσο, το ποσό είναι μεγάλο και δεν μπορεί να αποδοθεί στα υγειονομικά μέτρα. Άλλωστε, η αρνητική επίδραση του Brexit στην οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσια από την covid-19.

Το επιχείρημα ότι οι χωριστές εμπορικές συμφωνίες θα αντισταθμίσουν τις απώλειες είναι μάλλον ασθενές. Η συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα μόνον κατά 0,01%, η δε συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν και όταν γίνει, μακροπρόθεσμα κατά 0,16%.

Πηγή: Byline Times

• • •

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΝΚΟΥΡ 2021

100 χρόνια μετά τον πρώτο μαύρο που το κέρδισε και μερικές βδομάδες μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο, το βραβείο Γκονκούρ απενεμήθη χθες στο 31χρονο Σενεγαλέζο, Mohamed Mbougar Sarr, για το μυθιστόρημά του «Η πιο μυστική ανάμνηση των ανθρώπων» (La Plus Secrète Mémoire des hommes).

Η ανακοίνωση του νικητή του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου της Γαλλίας δεν εξέπληξε κανέναν, δεδομένου ότι το τέταρτο μυθιστόρημα του Sarr βρισκόταν στις βραχείες λίστες όλων των φθινοπωρινών βραβείων. 

Άλλωστε είχε κερδίσει στο πεδίο των μαχών. Μακριά από τους λογοτεχνικούς κύκλους του Παρισιού, ο Sarr είχε δημοσιεύσει το βιβλίο στον μικρό γαλλικό εκδοτικό οίκο Philippe Rey και στον σενεγαλέζικο Jimsaan, πουλώντας 30.000 αντίτυπα στη Γαλλία και έχοντας εξασφαλίσει ήδη το ενδιαφέρον 23 χωρών για τη μετάφρασή του.

Το βιβλίο περιγράφει την αναζήτηση ενός νεαρού Σενεγαλέζου συγγραφέα της πορείας τού μυστηριώδους, μη υπαρκτού συγγραφέα T. C. Elimane, που τη δεκαετία του ’30 οι παριζιάνικοι κύκλοι τον είχαν επονομάσει «ο μαύρος Ρεμπώ», πριν τον κατηγορήσουν για λογοκλοπή και εξαφανιστεί.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τον Χιλιανό συγγραφέα Roberto Bolano (1953-2003) και αφιερώνεται στον Yambo Ouologuem, συγγραφέα που κέρδισε το βραβείο Renaudot το 1968, κατηγορήθηκε για λογοκλοπή και η ζωή του καταστράφηκε.

Πηγή: Le Monde, L’OBS, La Règle du Jeu

Mohamed Mbougar Sarr Facebook Twitter
Ο νικητής του βραβείου Γκονκούρ 2021, Mohamed Mbougar Sarr.

• • •

SOS

Στις 3 Νοεμβρίου 1906 υιοθετήθηκε στην πρώτη Διεθνή Ραδιοτηλεγραφική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, το διεθνές σήμα κινδύνου SOS σε κώδικα Μορς, από τα αρχικά των λέξεων Save Our Ship.

Το SOS έσωσε τη ζωή αναρίθμητων ναυαγών στις θάλασσες όλου του κόσμου.

Έσωσε, επίσης, αναρίθμητους φοιτητές στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, που προειδοποιούσαν τον εαυτό τους για πιθανά θέματα στις εξετάσεις. 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ