ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έξαρσης της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Χθες, στη μεν Γερμανία ξεπεράστηκαν για πρώτη φορά τα 50.000 κρούσματα, στη δε Ολλανδία τα 16.364 κρούσματα αποτελούν ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τον προηγούμενο ρεκόρ των 12.997 κρουσμάτων της 20ης Δεκεμβρίου 2020.
Μετά τη χθεσινή επιδείνωση, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ολλανδίας συστήνει την επιβολή μερικού λοκντάουν — το πρώτο μετά το καλοκαίρι στη Δυτική Ευρώπη — πιέζοντας την κυβέρνηση να λάβει δραστικά και αντιδημοφιλή μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της covid-19. Σήμερα, αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Ρούτε, η οποία πάντως ακολουθεί γενικά τις υποδείξεις των ειδικών.
Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού, απέκλεισε κατηγορηματικά την επιβολή νέου λοκντάουν. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο λοκντάουν, ακόμα και αν το προτείνει η επιτροπή των ειδικών.
Υπάρχει μια «σκληρή» και μια «ήπια» ερμηνεία της κυβερνητικής θέσης. Η σκληρή είναι να πάρουμε κυριολεκτικά τις κυβερνητικές δηλώσεις, και η ήπια, να θεωρήσουμε αναθεωρητέα τη θέση της κυβέρνησης, διότι δεν θέλει να προκαλέσει πανικό και αντιδράσεις πριν χρειαστεί να πάρει δραστικά μέτρα.
Η πρώτη ερμηνεία στερείται λογικής. Υπάρχει πάντα ένα κατώφλι στον αριθμό των θανάτων και ένα σημείο κρασαρίσματος του συστήματος Υγείας, πέρα από τα οποία κάθε κοινωνία θα θεωρήσει αδικαιολόγητη την άρνηση να επιβληθεί λοκντάουν.
Αν ισχύει η δεύτερη ερμηνεία, υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στα λεγόμενα της κυβέρνησης, και αυτο-εγκλωβισμός στην αδράνεια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, όπως είδαμε στους δύο προηγούμενους μήνες.
Το κυβερνητικό δόγμα των πρώτων μηνών της πανδημίας «πρώτα η ανθρώπινη ζωή, μετά η οικονομία» έχει εξαχνωθεί. Έχει, επίσης, εξαερωθεί το δόγμα ότι η γνώμη των ειδικών μετράει, αφού οι αποφάσεις της κυβέρνησης εμφανίζονται να είναι προειλημμένες στο μείζον θέμα ενός νέου λοκντάουν.
Κάθε λογικός άνθρωπος γνωρίζει πως είναι «παραφροσύνη να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα». Όποιος υποτιμά αυτήν την απλή αλήθεια, θα πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί μεγάλο κόστος, διότι εξορισμού ο δογματισμός είναι αδιέξοδος.
• • •
ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ
Όπως αναμενόταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) υιοθέτησε, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, κείμενο, το οποίο αυξάνει ακόμη περισσότερο το κύρος και την ισχύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Η ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΚ ενέκρινε ψήφισμα πάνω στις «μεγάλες επιτυχίες» τού κινήματος που ιδρύθηκε το 1921.
Τα κείμενα που δημοσίευσαν τα επίσημα μέσα είναι διθυραμβικά. Το ΚΚΚ έγραψε «την πιο καταπληκτική εποποιία της ιστορίας του κινεζικού έθνους σε χιλιετίες». Η «σκέψη» του Σι είναι «η πεμπτουσία της κινεζικής κουλτούρας και της ψυχής» και η παρουσία του «αποφασιστικής σημασίας για να προωθήσει την ιστορική διεργασία της μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού έθνους».
To China Xinhua News πλέκει ύμνους σε επίπεδο προσωπολατρείας: «Αυτός [ο Σι] είναι άνθρωπος αποφασιστικότητας και δράσης, άνθρωπος βαθιών σκέψεων και αισθημάτων, άνθρωπος που έχει κληρονομήσει μια κληρονομιά αλλά τολμάει να καινοτομεί, άνθρωπος που διαθέτει όραμα για το μέλλον και δεσμεύεται να εργαστεί ακούραστα γι’ αυτό».
Είναι μόνον το τρίτο ψήφισμα που υιοθετεί το ΚΚΚ στην ιστορία του. Το 1945, τέσσερα χρόνια πριν πάρει την εξουσία, ενίσχυσε την εξουσία του Μάο Τσετούνγκ, και το 1981 του Ντενγκ Σιάο Πινγκ, όταν ετοίμαζε τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενταφίαζαν τον μαοϊσμό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα επανεκλεγεί στο προσεχές συνέδριο το Φθινόπωρο του 2022 για τρίτη θητεία, πρωτοφανές από την εποχή του Μάο, έστω κι αν θα είναι ηλικίας 68 ετών που παραδοσιακά οδηγεί σε συνταξιοδότηση τα διευθυντικά στελέχη. Το 2018 τροποποίησε το σύνταγμα ώστε να μπορεί να παραμείνει και για τρίτη θητεία, η δε «σκέψη» του συμπεριελήφθη επίσης στο σύνταγμα, όπως εκείνη του Μάο.
Η Κίνα οδεύει προς την ενός ανδρός αρχή. Θα πρέπει να θυμάται, όμως, ότι ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας δεν είναι τόσο αποτελεσματικός, όσο συνήθως λέγεται.
Πηγή: Le Monde, The Guardian, China Xinhua News
• • •
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η Βουλή του Χονγκ Κονγκ ψήφισε νόμο, ο οποίος επιτρέπει την κυβέρνηση να απαγορεύει την προβολή ή διαφήμιση ταινιών αντίθετων προς την εθνική ασφάλεια.
Όποιος παρουσιάζει απαγορευμένη ταινία διατρέχει τον κίνδυνο φυλάκισης 3 ετών και προστίμου ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Χονγκ Κονγκ (110.000 ευρώ).
Επιπλέον, ο νόμος επιτρέπει στην επιτροπή λογοκρισίας να εισέρχεται σε χώρους και να πραγματοποιεί έρευνες ακόμη και δίχως ένταλμα προκειμένου να σταματήσει την προβολή ή τη διαφήμιση απαγορευμένων ταινιών.
Ο νέος νόμος ψηφίστηκε μετά την προβολή στο φεστιβάλ των Καννών της ταινίας του Kiwi Chow, «Επανάσταση της Εποχής μας». Η ταινία, που αναφέρεται στις διαδηλώσεις του 2019 εναντίον του νομοσχεδίου για την έκδοση, δεν προβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, αλλά ο τοπικός φιλοκινεζικός τύπος τη σφυροκόπησε, θεωρώντας ότι προωθούσε την ανεξαρτησία.
Αυταρχικό καθεστώς που φοβάται τις κινηματογραφικές ταινίες οδεύει ολοταχώς προς τη δικτατορία, αν δεν είναι ήδη.
Πηγή: Hong Kong Free Press, Global Voices
Το τρέιλερ της ταινίας «Επανάσταση της Εποχής μας»
• • •
Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
Ο υπολογιστής ήταν επαρκώς αξιόπιστος, το 1952, προκειμένου να πείσει το κοινό για τη σπουδαιότητά του.
Οι δύο πρωτοπόροι κατασκευαστές του πρώτου υπολογιστή ENIAC, John Eckert και John Mauchly, είχαν κατασκευάσει τον UNIVAC (Universal Automatic Computer) στη νεοφυή τους επιχείρηση, που λόγω οικονομικών προβλημάτων απορροφήθηκε από τη Remington Rand το 1950.
Ο πέμπτος UNIVAC εγκαταστάθηκε στα Lawrence Livermore Labs τον Απρίλιο του 1953. Πριν, όμως, από τη μεταφορά του, η Remington Rand τον χρησιμοποίησε σε μιαν ανορθόδοξη εργασία.
Στις προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 1952, χρησιμοποιήθηκε για να προβλέψει τον νικητή της μάχης μεταξύ του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και του Αντλάι Στήβενσον, που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι πάλευαν στήθος με στήθος. Μισή ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η μηχανή αποφάνθηκε ότι νικητής ήταν ο Αϊζενχάουερ. Η δυσπιστία των διευθυντικών στελεχών της Remington Rand και των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού CBS News, που μετέδιδε τις προβλέψεις, για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και η λίγο αργότερα πανηγυρική αναγνώρισή της, έκανε την πρόβλεψη του υπολογιστή ακόμα πιο εκπληκτική.
Οι ιστορικοί συμφωνούν: Τη μέρα αυτή, αφενός εγκαινιάστηκε η εισαγωγή του υπολογιστή στην εθνική πολιτική και, αφετέρου, πέρασε στη συνείδηση των πολιτών στις ΗΠΑ ως μείζον τεχνολογικό επίτευγμα.
Για μια σύντομη περίοδο, μάλιστα, μετά, ο UNIVAC ήταν συνώνυμος με τον υπολογιστή, όπως ακριβώς ο «Τσελεμεντές» είχε γίνει συνώνυμο του βιβλίου μαγειρικής.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Δωσ’ μου δύο ώρες δραστηριότητας τη μέρα, και θα πάρω τις υπόλοιπες 22 σε όνειρα»
— Λουίς Μπουνιουέλ