ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΕΔΩΚΑΣ, ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ
Όταν ως αντιπολίτευση σπεκουλάρεις ασύστολα πάνω στην ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, θα έρθει η σειρά σου να υποστείς τα ίδια.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όχι μόνον δεν θα αραιώσουν, αλλά θα πολλαπλασιαστούν λόγω κλιματικής αλλαγής. Παρά τις βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν, είναι πρακτικά αδύνατο στο ορατό μέλλον να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά — αποτελεσματικά βάσει όσων περιγράφονται στα χαρτιά.
Χώρες, που οργάνωσαν μηχανισμό πολιτικής προστασίας πολύ πριν από εμάς, σηκώνουν συχνά τα χέρια σε πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις. Σφοδρή χιονοθύελλα στο Τέξας, πέρυσι τον Φεβρουάριο, άφησε δίχως ηλεκτρικό ρεύμα περί τα 4,4 εκατ. καταναλωτές, οι πλημμύρες στη Γερμανία προκάλεσαν σχεδόν 200 θανάτους, 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές της Βόρειας Καλιφόρνιας το 2018.
Μολονότι θα μπορούσε να μετριαστεί, δεν πρόκειται να σταματήσει το σπεκουλάρισμα της όποιας αντιπολίτευσης πάνω στις αστοχίες της όποιας κυβέρνησης. Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να υπερασπίσει τον εαυτόν της, θα επικαλεστεί η αντιπολίτευση όταν γίνει κυβέρνηση, και αντιστρόφως.
Δεν πρόκειται να σταματήσει η αντιπαλότητα, διότι οι φυσικές καταστροφές, οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στους πολίτες έχουν να κάνουν με την εικόνα και με καταστάσεις ευκολονόητες. Άλλο να βλέπεις εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στα χιόνια ή δάση και ανθρώπους να καίγονται, και άλλο να προσπαθείς να καταλάβεις τη διαχρονική εξέλιξη των σπρεντ.
Σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν ευθύνες ή ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση. Αλλά σε αυτά δεν βοηθούν ούτε οι τωρινές κορώνες της αντιπολίτευσης, ούτε η κυβερνητική καυχησιολογία των προηγούμενων ημερών ότι είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κακοκαιρία.
• • •
ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ
Τον φετινό Ιανουάριο, συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την υιοθέτηση της μονοτονικής γραφής στην ελληνική γλώσσα. Το μονοτονικό έχει επικρατήσει κατά κράτος, και οποιαδήποτε σκέψη επιστροφής στο πολυτονικό είναι τουλάχιστον αφελής.
Υπάρχουν λίγοι που υποστηρίζουν και χρησιμοποιούν το πολυτονικό σε μια εμφανώς μάχη οπισθοφυλακής. Τα επιχειρήματά τους είναι μεν ασθενή, αλλά τουλάχιστον μπορείς να συζητήσεις μαζί τους.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι που βλέπουν ότι το μονοτονικό οδηγεί τον Ελληνισμό στην καταστροφή και τον αφανισμό. Δεν θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με τα λεγόμενά τους, αν δεν αποτελούσαν τμήμα, ενίοτε λίαν ηχηρό, μιας μη αμελητέας μερίδας πολιτών που διαρκώς πιπιλίζουν την καραμέλα της παρακμής.
Με αυτούς δεν μπορείς να συζητήσεις. Όσοι θεωρούν την κοινωνία εκφυλισμένη και παρακμιακή στερούνται σοβαρότητας. Είναι ίδιοι με εκείνους που ονομάζουν «τρελούς» τους ψυχικά ασθενείς. Η συγκινησιακή, ασαφής, φιλοκαταστροφική ορολογία που χρησιμοποιούν δείχνει ότι δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλούν, και το χειρότερο πως μισούν ή/και φοβούνται ό,τι δεν μπορούν να καταλάβουν.
• • •
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΝΓΚ ΣΟΥΑΙ;
Τελικά, το Αυστραλιανό Όπεν άλλαξε την απόφασή του, και εφεξής επιτρέπει στους θεατές να φορούν T-shirt με το μήνυμα «Πού είναι η Πενγκ Σουάι;». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ισχύει η απαγόρευση των πανό με «πολιτικά ή εμπορικά» συνθήματα.
Η αλλαγή αυτή ήταν επακόλουθο της μεγάλης αντίδρασης που προκάλεσε η αρχική απαγόρευση των T-shirt. Ο θρύλος του παγκόσμιου τένις, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, την είχε χαρακτηρίσει «αξιολύπητη», και ο υπουργός Άμυνας, Πήτερ Ντάτον, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «πολιτικό ζήτημα», αλλά για «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
• • •
PELOTON ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Μάθαμε την εταιρεία Peloton και το ομώνυμο στατικό της ποδήλατο, όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «And Just Like That».
Ο τηλεοπτικός θάνατος του «Mr. Big» από καρδιακή προσβολή, εξαιτίας της γυμναστικής σε ποδήλατο της Peloton καταβαράθρωσε την αξία της μετοχής της κατά 11,3% την επομένη της προβολής του επεισοδίου και κατά 5% τη μεθεπομένη.
Αυτό, όμως, ήταν μάλλον η κορυφή του παγόβουνου. Η Peloton έλαμψε το 2020 με την πανδημία, στη διάρκεια της οποίας οι πωλήσεις της εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Η προσφορά δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση των ποδηλάτων της, των οποίων η διόλου ευκαταφρόνητη τιμή έφθανε μέχρι τα 2.500 δολάρια.
Τα πράγματα, όμως, αναστράφησαν. Η εταιρεία ήταν πεπεισμένη ότι η κατάσταση με την πανδημία θα συνεχιζόταν, και δημιούργησε ένα απόθεμα για το οποίο πλέον δεν υπήρχε ζήτηση. Τα αποθέματα συσσωρεύονταν όσο προχωρούσε ο εμβολιασμός, και ουδείς φυσικά ήταν διατεθειμένος να αγοράσει νέο ποδήλατο.
Πάντως, τα μεγαλοστελέχη της πρέπει να είναι ευχαριστημένα. Πούλησαν μετοχές τους, συνολικής αξίας 500 εκατ. δολαρίων, όταν η τιμή της μετοχής ξεπέρασε τα 80 δολάρια και κυρίως τα 100 δολάρια (η σημερινή της τιμή είναι 29,71 δολάρια).
Πηγή: Vox, CNN
• • •
VILLA AURORA
Τελικά, η διάσημη Villa Aurora στη Ρώμη δεν βρήκε αγοραστή. Η δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης 350 εκατ. ευρώ για την αξίας 471 εκατ. ευρώ βίλα, υπήρξε άγονη.
Στις αρχές Απριλίου θα υπάρξει νέα δημοπρασία, αλλά με τιμή εκκίνησης τα 282 εκατ. ευρώ, ήτοι 20% μικρότερη.
Δεν είναι μόνο οι τοιχογραφίες οροφής του Καραβάτζο και η «Αυγή» του Γκουερτσίνο, από την οποία πήρε το όνομα η βίλα, καθώς και τα άλλα έργα τέχνης που κοσμούν το εκπληκτικής ομορφιάς κτήριο.
Είναι και η ιστορία που βαραίνει. Στα μπαλκόνια της ο Γαλιλαίος συνομιλούσε με τον ιδιοκτήτη της, καρδινάλιο Λουντοβίκο Λουντοβίσι, για τους πλανήτες και τα αστέρια· στους χώρους της φιλοξενήθηκαν ο Γκαίτε, ο Τσαϊκόφσκι, ο Γούντι Άλεν, γι' αυτήν έγραψε ο Χένρι Τζέιμς: «Η τελειότητα της άνετης ζωής σίγουρα θα οδηγούσε εδώ».
Φαίνεται πως ο ιστορικός και καλλιτεχνικός πλούτος δεν έχει εξαντληθεί. Ο Καραβάτζο βρέθηκε μόλις το 1968, το 2016 αποκαλύφθηκε μια μεγάλη τοιχογραφία του Πιέτρο Γκαλιάρντι, ενώ εικάζεται ότι ανασκαφές θα αποκαλύψουν σημαντικά ευρήματα, δεδομένου ότι στον ίδιο χώρο βρισκόταν μια βίλα του Ιούλιου Καίσαρα.
Οι Ιταλοί επιθυμούν η βίλα να περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους. Κάπου 35.000 άτομα υπέγραψαν σχετικό αίτημα, το οποίο ο υπουργός Πολιτισμού διαβίβασε στον Μάριο Ντράγκι. Αν υπάρξει πλειοδότης τον Απρίλιο, βάσει νόμου η ιταλική κυβέρνηση μπορεί, καταβάλλοντας το ίδιο ποσό, να πάρει στην κατοχή της το ακίνητο. Το ποσό, πάντως, δεν είναι ασήμαντο, ιδίως αυτή την περίοδο που τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Πηγή: Connaissance des Arts, The National