ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΛ
«Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική, αλλά όχι τώρα» είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα για τις πυρκαγιές.
«Τώρα πράγματι δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Αυτήν τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα σπίτια, οι περιουσίες των πολιτών και τα δάση μας, απάντησε αυθημερόν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίνοντας από το τι και (κυρίως) πώς γράφεται στα κοινωνικά μέσα, οι οπαδοί (αυτή είναι η λέξη) και των δύο κομμάτων δεν σεβάστηκαν τις εκκλήσεις αυτές.
Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον λόγο από το ότι κάθονται ασφαλείς στον καναπέ του σπιτιού τους, με το κλιματιστικό στο φουλ. Δίχως, πρωτίστως, να σέβονται όσους παλεύουν με το θεριό.
Αλλά αυτά για τους οπαδούς είναι ψιλά γράμματα.
• • •
ΣΠΑΝΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde της 6ης Αυγούστου αποκάλυψε ένα συγκλονιστικό γεγονός για τους αναγνώστες τού Λουί-Φερντινάντ Σελίν και γενικότερα της λογοτεχνίας.
Βρέθηκαν τα θεωρούμενα οριστικά ως χαμένα χειρόγραφα του Γάλλου συγγραφέα. Τα χειρόγραφα εκλάπησαν από την οικία του στη Μονμάρτρη από αντιστασιακούς, λίγο μετά την απελευθέρωση του Παρισιού (25 Αυγούστου 1944). Πριν από έναν μήνα ο αντισημίτης, ρατσιστής, φιλοναζί, Σελίν, μαζί με τη σύζυγό του, είχαν φύγει για τη Γερμανία.
Τα χειρόγραφα παρέδωσε ένας αναγνώστης της εφημερίδας Libération στον Jean-Pierre Thibaudat, κριτικό του θεάτρου, ο οποίος αρθρογραφούσε στην εφημερίδα. Ο Thibaudat δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του προσώπου που είχε στην κατοχή τις χιλιάδες χειρόγραφες σελίδες.
Τα χειρόγραφα περιλαμβάνουν το ανέκδοτο «Casse-Pipe», που συμπληρώνει την τριλογία «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» και «Θάνατος με δόσεις», ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Londres», ένα χειρόγραφο «La volonté du roi Krogold» και άλλα.
Όντως, «μια φιλολογική ανακάλυψη που σπανίως συμβαίνει σε έναν αιώνα».
Πηγή: Le Monde
• • •
Η ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΕΙΛΟΡ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
Πριν από έναν χρόνο, στις 4 Αυγούστου, μια από τις μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις της ιστορίας συγκλόνισε τη Βηρυτό.
Αποτέλεσμα πολυετούς κρατικής αδιαφορίας για αποθηκευμένους εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου δίχως μέτρα προστασίας, η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 214 ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων και την ισοπέδωση συνοικιών.
Μέχρι σήμερα ουδείς υψηλόβαθμος αξιωματούχος έχει κατηγορηθεί στην ανέκαθεν γοητευτική και διεφθαρμένη αυτή πόλη.
Η Βηρυτός είναι η Ελίζαμπεθ Τέιλορ των πόλεων: παλαβή, διαλυμένη, γερασμένη, και για πάντα φορτωμένη με δράμα. Θα παντρευτεί επίσης όποιον ξετρελαμένο μνηστήρα υποσχεθεί ότι θα της κάνει πιο άνετη τη ζωή, ανεξάρτητα από το πόσο ακατάλληλος είναι.
― Rabih Alameddine, An Unnecessary Woman, 2014
(Ο Alameddine είναι Λιβανέζος που ζει στις ΗΠΑ)
• • •
ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΧΙΛΙΟΥΣ ΗΛΙΟΥΣ
«Λαμπρότερη από χίλιους ήλιους» ήταν η έκρηξη της πρώτης ατομικής στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.
Παραφράζοντας ελάχιστα τον Τόμας Σέλινγκ (ομιλία στην απονομή του Νόμπελ, 2005), το σημαντικότερο γεγονός από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα είναι αυτό που ουδέποτε συνέβη: η χρήση πυρηνικών όπλων σε πολεμικές συρράξεις.
Έτσι εξηγείται: Ουδείς νοήμων άνθρωπος αμφισβητεί ότι η Χιροσίμα υπήρξε γεγονός τεράστιας σημασίας για την ανθρωπότητα και ότι αναδείχθηκε σε σύμβολο του βιβλικών διαστάσεων ολέθρου. Ο καθαγιασμός της βοήθησε να αναδυθεί το ταμπού του διαχωρισμού των όπλων σε συμβατικά και μη συμβατικά, συνεπώς να εδραιωθεί η πολιτική της αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής, χάρη στα οποία δεν ζήσαμε μέχρι σήμερα το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού: τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ