ΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Ουδείς εξεπλάγη από τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας. Από τη στιγμή που αντέδρασαν ΗΠΑ και ΕΕ ήταν αναπόφευκτη η καταδίκη τού παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, από την οποία γλύτωσαν οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, κ.ά., επειδή δεν άνοιξαν το στόμα τους.
[Οι επόμενες σκέψεις είναι από ένα πολύ παλιό κείμενό μου.]
Πρόκειται για ελληνική πατέντα. Σε ένα περιβάλλον υπερπληροφόρησης, ανοικτών συνόρων, δημοκρατίας και μέσο επίπεδο ζωής που μόνο μονομανείς ταυτίζουν με όσα περιέγραψε ο Ντίκενς, το ΚΚΕ νομίζει πως βρισκόμαστε τουλάχιστον στον (τριτοδιεθνιστικό) μεσοπόλεμο.
Είναι άνευ σημασίας αν η πραγματικότητα δεν εννοεί να υποκύψει στον θεωρητικό και πολιτικό λόγο του. Θεραπεία υπάρχει: η ρητορεία του «μαρτυρίου» και της «θυσίας», της «ανυπακοής» και της «αντίστασης». Τώρα, αν αυτά είχαν νόημα σε εποχές διωγμών και καταπίεσης είναι παντελώς αδιάφορο. Τι κι αν τα ξερονήσια μετατράπηκαν σε «τουριστικούς προορισμούς», τι κι αν γίνονται επισκέψεις στην Ασφάλεια για έκδοση ταυτότητας και όχι «δι΄ υπόθεσιν σας».
Φτάνει να μιλάμε και να συμπεριφερόμαστε με τη λογική του «ως εάν». «Ως εάν» να μας καταδιώκουν, «ως εάν» να μας τρέμει το κεφάλαιο. Παράλληλα, το κόμμα έχει τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους σε διοικήσεις και (ασφαλώς, ασφαλώς) τις κρατικές επιχορηγήσεις του. «Ως εάν» ανατροπείς του συστήματος, εντός ενός καλά οργανωμένου συστήματος προσωπικής καριέρας και αυτοαναπαραγωγής του κόμματος.
Το «ως εάν» βεβαίως είναι περιορισμένης εμβέλειας. Το ΚΚΕ σε συνέδριο του καθαγίασε τον Στάλιν. Γράφτηκαν μερικά σχόλια, λίγοι ειρωνεύθηκαν και ελάχιστοι θύμωσαν. Οι περισσότεροι πάντως δεν το πήραν στα σοβαρά, αντιμετωπίζοντάς το με την εντελώς απαξιωτική αντίληψη του «δεν βαριέσαι, ας πιστεύουν ό,τι θέλουν».
Κοινοβουλευτικό με ολίγη επαναστατική γυμναστική όταν δεν πάνε καλά οι δημοσκοπήσεις, απολύτως προβλέψιμο σε λόγια και έργα, με αναφορές σε έναν μαρξισμό-λενινισμό για τα μπάζα, δεν θυμάμαι πότε και αν διατύπωσε μια ουσιαστική, θετική πρόταση για τη χώρα. Μια μονότονη άρνηση, τα αιώνια μονοπώλια και φυσικά η προοπτική μιας νέας κοινωνίας στη μετά θάνατον ζωή.
Τούτων και άλλων δοθέντων, πολλοί υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ αποτελεί βαρίδι και θα πρέπει να περιθωριοποιηθεί. Μονόπλευρη άποψη, άρα εσφαλμένη. Εντελώς συντηρητικό σε όλες τις εκφάνσεις του, το ΚΚΕ λειτουργεί σταθεροποιητικά, καναλιζάροντας ριζοσπαστικοποιημένους πολίτες σε μια κουλτούρα πειθαρχίας, οργανωμένης δράσης και άρνησης των αλλαγών.
Μετά την Εκκλησία, είναι η πιο σημαντική συντηρητική δύναμη στη χώρα. Φυσικά, υπάρχει συντηρητισμός και συντηρητισμός. Αλλά, μπορεί κανείς να φανταστεί συγκροτημένη κοινωνία αποτελούμενη μόνο από «προοδευτικές» δυνάμεις; Ή, για να το πω διαφορετικά, κάθε χώρα έχει τους συντηρητικούς που της αξίζουν.
• • •
ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ
Ένα νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στους Τεξανούς να μεταφέρουν όπλα χωρίς άδεια, και τον έλεγχο και την απαραίτητη εκπαίδευση, πέρασε από τους τοπικούς γερουσιαστές και αναμένεται πλέον, η επικύρωση του κυβερνήτη, Greg Abbott. Μετά την επικύρωση, το Τέξας θα γίνει η 21η πολιτεία και η πιο πυκνοκατοικημένη στις ΗΠΑ, που θα έχει και δια νόμου κάποιας μορφής οπλοφορία χωρίς άδεια.
Αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξαν τουλάχιστον 12 μαζικοί πυροβολισμοί, 11 θάνατοι και 69 τραυματισμοί. Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Gun Violence Archive, το 2021 είναι η δεύτερη σε κατάταξη χρονιά στην οποία υπήρξαν 60 μαζικοί πυροβολισμοί τον Μάιο, και 229 από την αρχή του έτους. Συνολικά και από κάθε αιτία, έχασαν τη ζωή τους 17.248 άτομα από την 1η Ιανουαρίου.
Η απάντηση των υπέρμαχων της οπλοφορίας είναι γνωστή. Στους επόμενους μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολείο, θα καλέσουν όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για την ψυχή των αδικοχαμένων παιδιών, και να ζητήσουν από τον Θεό να απαλύνει τον πόνο των γονιών τους.
• • •
ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ο οδηγός ενός ιαπωνικού Shinkansen (τρένο υψηλής ταχύτητας) απουσίασε τρία λεπτά από τη θέση του για να πάει στην τουαλέτα. Ανέθεσε τον έλεγχο στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, ενώ το τρένο με 160 επιβάτες κινούνταν με ταχύτητα 150 χιλιόμετρα/ώρα.
Τίποτα δεν θα συνέβαινε, αλλά για κακή του τύχη το Shinkansen είχε ένα λεπτό καθυστέρηση, που φυσικά την εντόπισε το σύστημα ελέγχου, και εξαιτίας της οποίας ξεκίνησε ανάκριση.
Δεδομένου ότι οι Ιάπωνες δεν αστειεύονται με την ακρίβεια, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε στον δύσμοιρο οδηγό καλά ξεμπερδέματα.
• • •
ΕΝΑΣ ΣΟΦΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο και μάλιστα τραυματικό από το να αποδεχτεί κανείς τη μεγάλη ανατροπή του κόσμου και τους μετασχηματισμούς της Γαλλίας».
[...]
Υπάρχει, όμως, ένας άλλος παράγοντας — αποφασιστικός αυτός — που πιστεύω ότι επιβάλλεται και που μοιάζει να διαφεύγει από τους πιο προσεκτικούς συναδέλφους μου, δηλαδή ότι δεν ζούμε πλέον στον ίδιο κόσμο. [...] Εφεξής, ζούμε στην απόλυτη μοναρχία της τέχνης του συμβιβασμού. [...] Το καινούργιο είναι τεράστιο. Πρόκειται, όταν χρειάζεται να αποφασιστεί κάποιο μέτρο, να μην υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να μάθουμε αν είναι δεξιό ή αριστερό, αλλά να μάθουμε, στον βαθμό που φαίνεται αναγκαίο, αν είναι εφαρμόσιμο ή όχι».
Ζαν Ντανιέλ (1920 – 2020), L'OBS, 23.05.2017
• • •
Ο ΜΠΑΞΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ ΤΟΥ ΄68
Από όλα είχε ο μπαξές του Μάη του ΄68. Πολύ αναρχισμό, Μάο και Τρότσκι, λιγότερο Λένιν και ακόμη λιγότερο Χριστό.