ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΣΚΟΠΟ ΚΙΝΔΥΝΟ
Η δημοσιευθείσα χθες έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία υποστηρίζεται ότι οι ουκρανικές τακτικές μάχης θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την ουκρανική πλευρά.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι εξισώνει το θύμα με τον θύτη, και ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντολιάκ, ότι μετέχει σε «εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας» εξυπηρετώντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου.
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, απάντησε με τουίτ της: «Ουκρανικές και ρωσικές ορδές και τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: όλοι τους επιτίθενται σήμερα στις έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας. Αυτό ονομάζεται πολεμική προπαγάνδα, παραπληροφόρηση, κακοπληροφόρηση. Αυτό δεν θα πλήξει την αμεροληψία μας και δεν θα αλλάξει τα γεγονότα».
Επισήμανε, επίσης, ότι «η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει ακούραστα την επιθετικότητα της Ρωσίας, τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: Σήμερα αναφέρουμε τις τακτικές της Ουκρανίας που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους. Σε όσους μας επιτίθενται ισχυριζόμενοι μεροληψία κατά της Ουκρανίας, λέω: ελέγξτε τη δουλειά μας. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των θυμάτων. Αμερόληπτα».
«Σήμερα είδαμε μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δυστυχώς προσπαθεί να αμνηστεύσει το τρομοκρατικό κράτος και να μεταθέσει την ευθύνη από τον επιτιθέμενο στο θύμα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία το βράδυ της Πέμπτης.
Σε παρόμοια συμπεράσματα με τη Διεθνή Αμνηστία καταλήγει, επίσης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) σε πρόσφατη έκθεσή του («Russian, Ukrainian Bases Endangering Civilians», 21.07.2022). Η έρευνά του δείχνει πώς «οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσει τους αμάχους σε άσκοπο κίνδυνο, τοποθετώντας τις δυνάμεις τους σε κατοικημένες περιοχές», χωρίς να απομακρύνουν τους κατοίκους σε ασφαλέστερες θέσεις, οδηγώντας σε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές σπιτιών.
Πηγή: Human Rights Watch, Le Figaro
• • •
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ή ΤΡΟΦΙΜΑ
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 27 ετών, χθες Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τον πληθωρισμό που προβλέπεται να ξεπεράσει το 13%.
Ακολουθώντας τη FED και την ΕΚΤ, η ΤτΑ αύξησε το τραπεζικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,75%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2008. Δεν αποκλείονται περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, και δεν θα εξέλθει από αυτήν πριν από τις αρχές του 2024.
Την Τετάρτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών ανακοίνωσε ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν θα έχει αποταμίευση το 2024, και ότι υπολογίζει πως περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πρέπει σύντομα να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης και της αγοράς αρκετών τροφίμων.
Πηγή: Reuters, ΑΡ
• • •
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Όπως κι αν το δει κανείς, η αντίδρασή της Κίνας στην επίσκεψη μιας πολιτικού στην Ταϊβάν ήταν υπερβολική. Υπερβολική μεν, αλλά όχι και ανορθολογική.
Όπως και πολλοί άλλοι, οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι «η φήμη της δύναμης είναι δύναμη» (Χομπς, Λεβιάθαν). Με άλλα λόγια, η διατήρηση της φήμης της δύναμης μιας χώρας (ή ενός ατόμου) απέναντι σε μια πρόκληση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της πραγματικής της δύναμης· συνεπώς, μια ενέργεια εναντίον της τιμής και της φήμης μιας χώρας προκαλεί ζημία στην πραγματική της δύναμη.
Το ίδιο λέει ο Περικλής στους Αθηναίους σχετικά με την απαίτηση της Σπάρτης να ανακληθεί το περί Μεγαρέων Ψήφισμα: «Καθόσον, εάν υποχωρήσετε απέναντι των, θα ευρεθήτε ενώπιον νέας και επαχθεστέρας απαιτήσεως, διότι θα νομίσουν ότι και εις τούτο θα υποκύψετε ένεκα φόβου. Ενώ, εάν αρνηθήτε αποφασιστικώς, θα τους δώσετε να εννοήσουν καθαρά ότι οφείλουν να συμπεριφέρονται απέναντι σας ως ίσοι προς ίσους μάλλον» (Θουκυδίδου Ιστορίαι, Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου, Α:140).
Έναν μήνα πριν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο αναμένεται να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία ο Σι Τζινπίνγκ — μια μείζων αλλαγή στο προεδρικό σύστημα —, ουδείς Κινέζος ήταν διατεθειμένος να παραβλέψει την «προσβολή», και πρωτίστως ο Σι.
Η Κίνα πραγματοποιεί ήδη μεγάλης κλίμακας ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αδιανόητες μέχρι σήμερα, οι οποίες θεωρούνται μοντέλο μιας μελλοντικής εισβολής στην Ταϊβάν. Παρά ταύτα, άπαντες είναι «ευχαριστημένοι» που δεν ξεκίνησε πόλεμο...
• • •
ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΟ
Το μέγεθος του σύμπαντος λέγεται ότι είναι ένας κύβος με πλευρές ίσες με 30 δισ. έτη φωτός. Οπότε ο όγκος του είναι 2,7x1031 κυβικά έτη φωτός.
Σύμφωνα με διάφορες υπολογιστικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, η μάζα του σύμπαντος είναι περίπου 1,6x1060 χιλιόγραμμα.
Αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να στριμώξουμε ολόκληρο το σύμπαν ομοιόμορφα ώστε να έχει παντού την πυκνότητα του ήλιου (1.410 χιλιόγραμμα / κυβικό μέτρο), τότε υπάρχουν 1,1x1057 κυβικά μέτρα ύλης στο σύμπαν.
Ένα κυβικό έτος φωτός περιέχει περίπου 1x1048 κυβικά μέτρα. Έτσι, όλη η ύλη στο σύμπαν θα χωρούσε σε περίπου 1 δισ. κυβικά έτη φωτός, ή σε έναν κύβο που έχει περίπου 1.000 έτη φωτός σε κάθε πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο περίπου το 0,00000000000000000000000042% του σύμπαντος περιέχει ύλη.
Το συμπέρασμα είναι απελπιστικά απλό: Το σύμπαν είναι απελπιστικά κενό.
Πηγή: HowStuffWorks
• • •
«ΕΛΑΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΙΝΩ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ»
Στις 4 Αυγούστου 1693, σύμφωνα με την παράδοση, ο Γάλλος μοναχός Dom Pierre Pérignon εφηύρε τη σαμπάνια.
Είναι μεν σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι ο εφευρέτης της σαμπάνιας, αλλά σίγουρα συνετέλεσε αποφασιστικά στην τεχνική της παραγωγής της.
Ακόμη και η διάσημη φράση του, «Ελάτε γρήγορα, πίνω τα αστέρια», ουδέποτε ειπώθηκε από τον Dom Pierre Pérignon. Η φράση εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση σαμπάνιας τη δεκαετία του 1880, αλλά δεν έχει εντοπιστεί νωρίτερα, και σίγουρα όχι στον 17ο αιώνα.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ