ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ;
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της παρέχουν πλέον αφειδώς οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Χθες μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ζήτησε από τους αξιωματούχους των 40 χωρών στη Γερμανία να επιταχύνουν τη βοήθεια κινούμενοι με την «ταχύτητα του πολέμου».
Το ερώτημα, βεβαίως, που πλανάται είναι πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Η προφανής απάντηση είναι, όταν ηττηθούν οι Ρώσοι. Αλλά πώς ορίζεται η νίκη και ήττα;
Την πιο σαφή απάντηση μέχρι τούδε έχει δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να επιστρέψει στην κατάσταση της 23ης Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπάρξει ανακατάληψη των εδαφών που κατακτήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, εξαιρώντας τις δύο ήδη αποσχισθείσες δημοκρατίες και την προσαρτημένη Κριμαία.
Ωστόσο, μια δήλωση του Λόιντ Όστιν, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, περιέπλεξε τα πράγματα: «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη, ανίκανη να πραγματοποιήσει το είδος των ενεργειών που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία».
Τι ακριβώς σημαίνει η αποδυνάμωση της Ρωσίας; Ο πόλεμος θα συνεχιστεί και πέραν της οριοθέτησης των στόχων που έθεσε ο Ζελένσκι, δηλαδή μέχρι η Ουκρανία να αποκτήσει τον έλεγχο των δύο αυτόνομων δημοκρατιών και της Κριμαίας; Οι κυρώσεις θα διατηρηθούν εσαεί; Ή, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι σε ένα κρεσέντο πολιτικής αφέλειας ότι πρέπει να υπάρξει καθεστωτική αλλαγή στη Ρωσία με απομάκρυνση του Πούτιν και διάλυση του στρατοκρατικού καθεστώτος της Ρωσίας;
Όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, δηλώσεις όπως αυτές του Όστιν δεν είναι ασυνήθιστες, δεδομένου ότι ουδείς θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά τόσο τις οικονομίες όσο και τις διεθνείς σχέσεις. Με τούτη την έννοια, είναι αναγκαίο και ευπρόσδεκτο ένα δημόσιο τουλάχιστον περίγραμμα των στόχων στους οποίους δεσμεύεται η δύση.
• • •
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ
Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης προβλέπει στο βασικό σενάριο ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 8,8% το 2022 λόγω των κυρώσεων και αναμένει ότι θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,3% από το επόμενο έτος. Το 2024 και το 2025, το υπουργείο προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 4,6% και 2,8%, αντιστοίχως.
Στο δυσμενές σενάριο, η κρίση θεωρείται βαθύτερη: το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 12,4% το 2022 και κατά 1,1% το 2023. Ως μέτρο σύγκρισης, η μείωση του ΑΕΠ ήταν -7,8% το 2008, και -14,5% το 1992.
Πάντως, έχουν γίνει λίγες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας μετά την επιβολή των κυρώσεων, εξ ου και οι παρατηρούμενες αποκλίσεις.
Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών παρουσίασαν δύο προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη: η «ρεαλιστική» εκδοχή, η οποία προϋποθέτει μεγάλης κλίμακας κυβερνητική στήριξη, αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 5,1% φέτος, ενώ η απαισιόδοξη πτώση κατά 15%.
Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία, τον Απρίλιο, έρευνα της Τράπεζας της Ρωσίας, οι αναλυτές αναμένουν πληθωρισμό στο 22% αντί για 20%, ενώ η πτώση του ΑΕΠ εκτιμάται σε 9,2%. Το επόμενο έτος αναμένεται μηδενική δυναμική του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 7,6%.
Πηγή: Vedomosti
• • •
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΙΝΕΖΩΝ
Τρεις δάσκαλοι της κινεζικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του πανεπιστημίου του Καράτσι, καθώς και ο οδηγός του μίνι βαν στο οποίο επέβαιναν, έχασαν τη ζωή τους στη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Μπαλουχιστάν (BLA) που ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης.
Όπως φαίνεται από το βίντεο της κάμερας ασφαλείας, μια γυναίκα με μπούρκα στέκεται κοντά στην πύλη του πανεπιστημίου, και όταν την πλησιάζει το λευκό βαν ακολουθεί έκρηξη. Η γυναίκα που ταυτοποιήθηκε αργότερα είναι φοιτήτρια και μέλος του BLA.
#BREAKING | CCTV footage of the moment of the car explosion at Karachi University shows a suicide bomber self-detonating & killing at least 2 Chinese nationals. Tune in to watch #LIVE here - https://t.co/PVPLs8g0u5 pic.twitter.com/CYY3s585Vh
— Republic (@republic) April 26, 2022
Είναι η δεύτερη επίθεση εναντίον Κινέζων υπηκόων στο Πακιστάν τον τελευταίο χρόνο. Η BLA και άλλες ομάδες ανταρτών στο Πακιστάν αντιτίθενται στις αυξανόμενες επενδύσεις της Κίνας στη χώρα, τις οποίες αποκαλούν «ιμπεριαλιστικό σχέδιο», κατηγορώντας την κυβέρνηση του Πακιστάν ότι εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της επαρχίας ενάντια στη θέληση των ντόπιων κατοίκων.
Η Κίνα προωθεί μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή θαλάσσιου λιμανιού και οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, που θα συνδέουν την περιοχή της Σιντζιάνγκ με την Αραβική Θάλασσα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Ζώνη και τον Δρόμο (BRI), η οποία θα εξασφαλίζει πρόσβαση στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική.
Πηγή: DW
• • •
ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι μια κινεζική ναυτική βάση στα Νησιά Σολομώντα θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του: «Μοιράζομαι την ίδια κόκκινη γραμμή που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτά τα ζητήματα. Δεν θα έχουμε κινεζικές στρατιωτικές ναυτικές βάσεις στην περιοχή μας, στο κατώφλι μας».
Αμερικανοί αξιωματούχοι που ταξίδεψαν την Παρασκευή στα Νησιά Σολομώντα δήλωσαν ότι σέβονται μεν τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά «εάν ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή μιας στρατιωτικής εγκατάστασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τότε σημαντικές ανησυχίες και θα αντιδράσουν αναλόγως».
Με δυο λόγια, θέλουμε δεν θέλουμε, οι ζώνες επιρροής είναι ολοζώντανες. Είτε στην Ουκρανία είτε στον Ειρηνικό.
• • •
ΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Η πρωτοφανής ξηρασία που πλήττει τη Χιλή ανάγκασε την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώσει μέτρα για επιβολή περιορισμών στο νερό στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι τη διανομή του νερού με «δελτίο».
Ο αγώνας των Χιλιανών να ελεγχθεί η κατανάλωση του νερού είναι πολυεπίπεδος. Συστηματικές προσπάθειες καταβάλλονται με σκοπό να αντικατασταθούν τα υδροχαρή, εξωτικά φυτά με πιο ανθεκτικά, ντόπια. Όπως δήλωσε ο καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων, Ροντρίγκο Φουστέρ, «σε μια πόλη όπως το Σαντιάγο, με ημίξηρο κλίμα που επιδεινώνεται, είναι απαράδεκτο να έχουμε γρασίδι και να χρησιμοποιούμε νερό σαν να βρισκόμαστε στο Λονδίνο».
Παρομοίως, ένας αρχιτέκτονας ξεκίνησε πέρυσι το κίνημα «Vereda Nativa» (γηγενές πεζοδρόμιο) κατά των πεζοδρομίων «ευρωπαϊκού τύπου» με γρασίδι, που αποβλέπει την αντικατάστασή τους με ενδημικά είδη φυτών.
Αλλαγές, επίσης, γίνονται σε θεσμικό επίπεδο. Όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του νερού έχουν παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα στη Χιλή. Η παραχώρηση δεν δημιουργούσε προβλήματα, ενόσω υπήρχε αφθονία νερού. Ωστόσο, η ξηρασία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, όταν κοινότητες άρχισαν να ξεμένουν από νερό. Διαδηλωτές κατέλαβαν το 2020 την πηγή που διαχειριζόταν μια εταιρεία εξόρυξης χαλκού, απαιτώντας το νερό να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των κοινοτήτων.
Οι πιέσεις αυτές οδήγησαν στην έγκριση, τη Δευτέρα, άρθρου στο υπό διαμόρφωση νέο Σύνταγμα, το οποίο χαρακτηρίζει το νερό «αναφαίρετο δημόσιο αγαθό».
Πηγή: Buenos Aires Times
• • •
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ «Ζ»
Ο Γάλλος σκηνοθέτης Μισέλ Χαζαναβίσιους άλλαξε τον τίτλο της νέας ταινίας του «Z (όπως το Z)» σε «Coupez!» (cut, διακοπή), λόγω του κινδύνου σύγχυσης με το γράμμα Z των ρωσικών τανκς στην Ουκρανία.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολική φόρτιση που έλαβε το γράμμα Ζ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και κατόπιν αιτήματος των Ουκρανών κινηματογραφιστών, αποφάσισα να αλλάξω τον τίτλο της ταινίας μου», εξήγησε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης σε δήλωσή του τη Δευτέρα. «Ο τίτλος μπορεί να ήταν αστείος όταν τελειώσαμε την ταινία πριν από μερικούς μήνες, αλλά δεν είναι πια αστείος και δεν μπορώ να τον επωμιστώ. Η ταινία μου έχει σκοπό να φέρει χαρά και σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο δεν θα ήθελα να συνδεθεί με αυτόν τον πόλεμο. Επομένως, είμαι πολύ χαρούμενος που αλλάζω [τον τίτλο], και σε αυτόν τον βαθμό σηματοδοτώ την πλήρη υποστήριξή μου στον ουκρανικό λαό», κατέληξε ο Χαζαναβίσιους.
Το «Coupez!», μια κωμωδία ζόμπι θα ανοίξει το επόμενο Φεστιβάλ των Καννών στις 17 Μαΐου. Η ταινία αφηγείται τα γυρίσματα μιας ταινίας με ζόμπι. Ανάμεσα σε κουρασμένους και αδιάφορους τεχνικούς και ηθοποιούς, μόνο ο σκηνοθέτης διαθέτει την απαραίτητη ενέργεια για να δώσει ζωή σε μια ταινία τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού. Όμως, η εισβολή πραγματικών ζόμπι θα αναστατώσει τα γυρίσματα...
Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τίτλο θα ξαναπροβαλλόταν στους κινηματογράφους το Ζ του Κώστα Γαβρά.
Πηγή: Paris Match