ΔΕΝ ΕΠΛΗΓΗ ΤΟ ΜΠΑΜΠΙ ΓΙΑΡ
Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε ο βομβαρδισμός της περιοχής που βρίσκεται το Μπάμπι Γιάρ — η τοποθεσία στην οποία δολοφονήθηκαν 34.000 Εβραίοι από τους ναζί και τους Ουκρανούς συνεργάτες τους το 1941. Τρεις ρουκέτες με στόχο τον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου προκάλεσαν επίσης ζημίες στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ.
Ηγέτες χωρών, διεθνείς οργανώσεις και πολίτες καταδίκασαν την επίθεση και τις ζημίες στο μνημείο, συμπεριλαμβανομένων της ουκρανικής κυβέρνησης και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ωστόσο, ο ανταποκριτής του ισραηλινού Ynetnews στην Ουκρανία, Ron Ben Yishai, επισκέφτηκε το μνημείο και δεν διαπίστωσε την παραμικρή ζημία.
Καμιά ρουκέτα ή βόμβα δεν έπληξε την τοποθεσία του μνημείου. Οι ρουκέτες προκάλεσαν καταστροφές στον πύργο τηλεπικοινωνιών, ο οποίος βρίσκεται περί τα 300 μέτρα μακριά από το νέο μνημείο και ένα χιλιόμετρο από το παλιό.
Είτε από εσκεμμένη παραπληροφόρηση ή από αντιδράσεις εν θερμώ είτε από συνδυασμό τους, τελικά το μόνο που επλήγη ήταν ξανά η αλήθεια.
Πηγή: Ynetnews
• • •
Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ;
Η ρωσική εισβολή αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τη στρατηγική της εθνικής ασφάλειας τους, και τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε να διασφαλιστεί στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Η απόφαση επανεξοπλισμού της Γερμανίας ήταν η πιο ηχηρή αλλαγή. Τώρα ήρθε η σειρά της Ιαπωνίας.
Μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η πολιτική της Ιαπωνίας για τα πυρηνικά όπλα εδράστηκε στο τρίπτυχο: Δεν θα κατασκευάσουμε πυρηνικά όπλα, δεν θα έχουμε στην κατοχή μας, και δεν θα τα επιτρέψουμε στο έδαφος μας.
Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, αμφισβήτησε την τρίτη αρχή. Ο μακροβιότερος και μεγάλου κύρους πρωθυπουργός κάλεσε τη χώρα να εξετάσει την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφός της, συνδέοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το ενδεχόμενο επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν.
Ο πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, απέρριψε αμέσως το κάλεσμα του Άμπε ως «απαράδεκτο» δεδομένων των τριών αρχών για τα πυρηνικά όπλα. Εξάλλου, οργισμένη υπήρξε η αντίδραση της Κίνας, ιδίως για την αναφορά του Άμπε σε επίθεσή της στην Ταϊβάν.
Παρά ταύτα, συντηρητικές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα πολιτικών και καθηγητών που συνηγορούν ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση, και ότι η εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων είναι γεωπολιτικά δικαιολογημένη.
Είναι γεγονός ότι η πολιτική της αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής λειτούργησε θετικά επί δεκαετίες. Ωστόσο, η Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων δεν εμπόδισε χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα) να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα. Η θεωρία και η κοινή λογική λένε ότι η μεγάλη διασπορά των πυρηνικών αυξάνει την πιθανότητα χρήσης τους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα κάθε συζήτηση για πυρηνικά όπλα, που εντελώς ανεύθυνα ξεκίνησαν οι Ρώσοι.
Πηγή: South China Morning Post, The Guardian
• • •
ΡΩΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΡΤΑΣ
Χερσώνα της Ουκρανίας, 2 Μαρτίου.
Ένα κινητό ήθελε ο Ρώσος στρατιώτης, αγωνίστηκε σκληρά, αλλά η πόρτα τον νίκησε.
Russian soldier vs. Door.
— Moshe Schwartz (@YWNReporter) March 2, 2022
Kherson, Ukraine. pic.twitter.com/r4GGx8Nqot
• • •
ΤΟ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εξοπλίσει τους Ουκρανούς με πρόσθετο αριθμό των αντιαρματικών συστημάτων FGM-148 Javelin. Τις τελευταίες βδομάδες έφθασε στην Ουκρανία ένας αριθμός Javelin από τις ΗΠΑ και την Εσθονία.
Η βοήθεια αυτή χαιρετίστηκε στον Τύπο και τα κοινωνικά μέσα, εξαιτίας τόσο της μεγάλης αποτελεσματικότητάς τους όσο και ως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα του ουκρανικού λαού.
Ωστόσο, φαίνεται πως το κύριο βάρος της αντιαρματικής άμυνας σήκωσαν οι ρουκέτες Stugna-P, οι οποίες είχαν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους σε συγκρούσεις περιορισμένου εύρους τα προηγούμενα χρόνια στο Ντονμπάς.
Οι αντιαρματικές ρουκέτες Stugna-P κατασκευάζονται στην Ουκρανία από την εταιρεία Ukroboronprom, που ξεκίνησε τις παραδόσεις στον ουκρανικό στρατό το 2018. Πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικό από τα Javelin, τα Stugna-P έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Είναι 7-10 φορές φθηνότερα από τα αμερικανικά Javelin.
Το αν και πόσο απέδωσαν στις μάχες τα Stugna-P, θα το μάθουμε ύστερα από πολύ καιρό. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα τόσο αυτών όσο και των αντίστοιχων αμερικανικών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο την εκπαίδευση και το φρόνημα των χειριστών τους.
• • •
ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Σύμφωνα με την The Kyiv Independent, το Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού του Ivankiv υπέστη μεγάλες ζημίες από ρωσική επίθεση στις 25 Φεβρουαρίου.
Στα κατεστραμμένα έργα περιλαμβάνονται 25 της διάσημης Ουκρανής λαϊκής ζωγράφου, Μαρίας Πριμασένκο (1909-1997) — νεότερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι κάτοικοι έσωσαν μερικά.
Πολύ αγαπητή στη χώρα της, η αυτοδίδακτη ζωγράφος τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937, και με τον έπαινο του Πάμπλο Πικάσο όταν επισκέφθηκε της έκθεση: «Υποκλίνομαι μπροστά στο καλλιτεχνικό θαύμα αυτής της λαμπρής Ουκρανής».
Ο άλλος θαυμαστής της, Μαρκ Σαγκάλ, ονόμαζε τις δημιουργίες του «ξαδέλφια των παράξενων τεράτων της Μαρίας Πριμασένκο».
Ο πολιτισμός είναι ένα από τα θύματα του πολέμου. Αλλά ακόμη και η καταστροφή του μπορεί να τσιμεντάρει την εθνική συνείδηση. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η καταστροφή, τα έργα της Πριμασένκο βρίσκονται παντού.