ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ Η ΗΛΕΙΑ
Γράφηκε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξοργίστηκε μόλις είδε το περιβόητο βίντεο από τη Σπάρτη. Το πιστεύω, διότι έχει χίλιους λόγους να εξοργιστεί.
Απόδειξη της σημασίας που απέδωσε στο περιστατικό είναι η ακαριαία αντίδρασή του, διότι κατάλαβε (και ειπώθηκε) ότι το περιστατικό βάλλει ευθέως στον ηθικο-πολιτικό κώδικα της ΝΔ.
Το γεγονός είναι προκλητικό για οποιονδήποτε. Με υπερχειλίζουσα έπαρση, ο πρώην υπουργός, Πέτρος Δούκας, εκθείαζε τον εκμαυλισμό των ψηφοφόρων ως μέγα επίτευγμα του κόμματός του.
Ακόμη χειρότερη ήταν η παρέμβαση του τέως υπουργού, Σπήλιου Λιβανού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Λιβανός ισχυρίστηκε ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία έχει και σήμερα το ίδιο ακριβώς μοντέλο διακυβέρνησης και διαχείρισης κρίσεων, παρότι «υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα».
Αναπόφευκτα, αυτό το σκόρπισμα από το ελικόπτερο δημόσιου χρήματος θυμίζει ότι παρόμοιες πρακτικές οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στις μετέπειτα περιπέτειες της χώρας, για τις οποίες οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας μόνον αμελητέες δεν είναι.
Βεβαίως, το γεγονός ήταν πασίγνωστο και εν πάση περιπτώσει όχι δυσβάσταχτο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό που έδειξε, όμως, το βίντεο ήταν ο κυνισμός, η αλαζονεία και η προκλητικότητα, δηλαδή ό,τι απεχθέστερο για την εικόνα ενός κόμματος. Διότι άλλο να τα θεωρείς γνωστά, και άλλο μεγαλοστελέχη να σου τα τρίβουν στα μούτρα.
Ακόμη χειρότερα. Στα καλά καθούμενα, πρόσφεραν στο πιάτο το αντίβαρο του «Ματιού» στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι όσα ελέχθησαν υπονομεύουν, επίσης, ευθέως τον ηθικο-πολιτικό κώδικα της Νέας Δημοκρατίας, με την έννοια της συμπεριφοράς της απέναντι σε ανθρώπους πληγωμένους από φυσική καταστροφή, και μάλιστα με δεκάδες νεκρούς. Πρόκειται για την ίδια ουσιαστικά συμπεριφορά που καταλογίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι. Ηθικο-πολιτικά πρόκειται για απολύτως συγκρίσιμα φαινόμενα. Οι επιμέρους διαφορές θα χαθούν στις διαμάχες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη επικοινωνιακά εξαιτίας των αδέξιων έως άθλιων χειρισμών του στο Μάτι. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δομήσει επιθετικό επικοινωνιακό λόγο πανεύκολα για την Ηλεία. Το δίδυμο Δούκας-Λιβανός του έδωσαν τη δυνατότητα να πλήξει την Νέα Δημοκρατία στον ηθικο-πολιτικό της πυρήνα. Ούτε οι φωτιές ούτε ο χιονιάς έθιξαν αυτόν τον σκληρό πυρήνα.
Με τούτη την έννοια, ο πρωθυπουργός δικαίως εξοργίστηκε. Μένει τώρα να βρεθεί ένα πειστικό αφήγημα για όλα αυτά, πέρα από τις αποπομπές και τις διαγραφές. Όσο ταχύτερα βρεθεί, τόσο το καλύτερο. Διότι έρχονται και εκλογές.
• • •
Ο ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Πέντε ώρες κράτησαν οι συνομιλίες μεταξύ του Εμ. Μακρόν και του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των πολύωρων συνομιλιών;
Φαίνεται πως το μόνο αποτέλεσμα είναι η υπόσχεση του Πούτιν ότι είναι έτοιμος για «συμβιβασμό». Η υπόσχεση αυτή μπορεί να μη σημαίνει τίποτα ουσιαστικό, μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει πολλά.
Ο Μακρόν φαίνεται πως επεδίωξε να βρει ένα σημείο ισορροπίας, και να καθησυχάσει τη Μόσχα. Από τη μια ήταν αμετακίνητος στις μεγάλες αρχές της Δύσης, και της Ευρώπης ειδικά. Υποστήριξε, λόγου χάριν, την πάγια θέση ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ανοικτές τις πόρτες του, ακόμη και για τη Σουηδία και τη Φιλανδία.
Από την άλλη, έδειξε κατανόηση για τις ρωσικές ανησυχίες. «Δεν υπάρχει ασφάλεια για τους Ευρωπαίους, αν δεν υπάρχει ασφάλεια για τη Ρωσία», δήλωσε.
Η προσπάθεια του Γάλλου είναι να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για το Κίεβο. Αφού χαιρέτησε την ψυχραιμία του Ζελένσκι που έχει απέναντί του 100.000 Ρώσους στρατιώτες, τόνισε τη σημασία του φορμάτ Νορμανδία και τις συζητήσεις για τη συμφωνία του Μινσκ.
Πάντως, δίχως κατάλληλη απάντηση σε ενδεχόμενη επίθεση των Ρώσων, δύσκολα θα ευοδωθούν οι συζητήσεις. Αλλά ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι αναγκαστικά κοινοποιήσιμο.
Πηγή: Le Monde
• • •
ΤΗΝ ΕΔΕΙΡΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΣΕ ΜΑΣΚΑ
Έξι ενήλικες επετέθησαν σε μια 17χρονη, επειδή αρνήθηκε να φορέσει μάσκα σε τραμ του Βερολίνου.
Οι τρεις άντρες και τρεις γυναίκες προπηλάκισαν με ρατσιστικές ύβρεις τη νεαρή, και της επιτέθηκαν με κλωτσιές και τραβώντας την από τα μαλλιά, όταν κατέβηκε από το τραμ.
Η 17χρονη πήγε στο νοσοκομείο εξαιτίας των τραυμάτων. Αργότερα, οι τρεις άντρες, ηλικίας μεταξύ 42 και 51 ετών, εντοπίστηκαν από την αστυνομία σε μπαρ μεθυσμένοι, ενώ σε έναν τουλάχιστον βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες.
Εντελώς ασυνήθιστο περιστατικό, που μάλλον εξηγείται από τις ρατσιστικές ύβρεις. Φαίνεται πως περισσότερο τους ενόχλησε το χρώμα της, παρά η μάσκα.
• • •
ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΓΙΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ
Πριν από 60 χρόνια, στις 7 Φεβρουαρίου 1962, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζoν Κένεντι, υπογράφει το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα.
Ξέρουμε από τον επικεφαλής του γραφείου τύπου, Πιέρ Σάλινγκερ, ότι πριν υπογράψει του ζήτησε να βρει «1.000 Petit Upmanns», τα περίφημα κουβανέζικα πούρα.
Ο Σάλινγκερ αποκάλυψε, επίσης, το 1994 ότι ο Κένεντι, πέντε μέρες πριν τη δολοφονία του, ζήτησε από «κάποιον Γάλλο δημοσιογράφο» να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Φιντέλ Κάστρο. Αναγνωρίζοντας ότι το εμπάργκο ήταν σφάλμα, καλούσε τον Κάστρο να ξεκινήσουν συνομιλίες για να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο δημοσιογράφος ήταν ο διευθυντής του Nouvel Observateur, Ζαν Ντανιέλ, που επιβεβαίωσε το γεγονός με επιστολή του στην Washington Post, αλλά με την παρατήρηση ότι το μήνυμα ήταν προφορικό, και όχι γραπτό.
Το 2014, ο Μπάρακ Ομπάμα αναγνώρισε την αποτυχία του εμπάργκο, ξεκινώντας μια ιστορική προσέγγιση των δύο χωρών με σκοπό να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους.
Η προσπάθεια αυτή ανακόπηκε από τον Ντ. Τραμπ, που ακύρωσε τη συμφωνία του 2014, και έκτοτε υπάρχει στασιμότητα στις σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας.
«Είναι ολική αποτυχία», λέει ο ειδικός στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις, καθηγητής William LeoGrande. «Πρόκειται για μέτρο που ετέθη σε εφαρμογή εδώ και 60 χρόνια στο πλαίσιο της πολιτικής να ανατραπεί η κουβανική κυβέρνηση. Το εμπάργκο είναι πάντα στη θέση του και η κουβανική κυβέρνηση το ίδιο».
Πηγή: The Washington Post, La Presse
• • •
ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΑ
Ο Κινέζος Λι Χόνγκμπο (γενν. 1974) σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, Τσίλιν, και απέκτησε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα από τη φημισμένη σχολή Καλών Τεχνών του Πεκίνου, CAFA.
Με πηγή έμπνευσης τα παραδοσιακά κινεζικά χάρτινα παιχνίδια, ο Χόνγκμπο κατασκευάζει τα γλυπτά του από χιλιάδες πτυσσόμενα φύλλα χαρτιού και κόλα. Χάρη στην τεχνική του, στερεά κρανία, σώματα, προτομές κινούνται, επιμηκύνονται, παραμορφώνονται.
Έργα του παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις και σε μουσεία πολλών χωρών.
Les #sculptures en papier dépliables de l'artiste chinois © Li Hongbo (b. 1974) pic.twitter.com/qh5SrJQ6kh
— Brindille (@Brindille_) February 5, 2022