ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ;
Παρά τα αναπόφευκτα και εύλογα κενά, οι στόχοι των Ρώσων και των Ουκρανών σιγά-σιγά αποσαφηνίζονται.
Οι Ρώσοι φαίνεται ότι αποβλέπουν στην προσάρτηση της ευρύτερης περιοχής του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας.
Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξήγησε τους στόχους της χώρας του, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο του CEO Council της Wall Street Journal στο Λονδίνο. Οι στόχοι τού πολέμου, είπε, είναι να σταματήσει η προέλαση της Ρωσίας, να ανακτήσει εδάφη και τέλος να διασφαλίσει την αποκατάσταση ολόκληρου του εδάφους της Ουκρανίας μέσω της διπλωματίας: «Δεν υποχωρούμε... Η νίκη θα είναι δική μας».
Χθες, επίσης, ο Μπόρις Τζόνσον διευκρίνησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προσπαθεί να εκδιώξει τον Πούτιν, λέγοντας ότι είναι «αδιάφορο» για το τι συμβαίνει στη Μόσχα. Η δήλωση αυτή βρίσκεται στον αντίποδα δημοσίων δηλώσεων αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι τελικός στόχος είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Όλα αυτά, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από την έκβαση των μαχών και θα τροποποιηθούν αναλόγως. Ωστόσο, αποτελούν μια βάση προκειμένου να κατανοήσουμε στοιχειωδώς τη δυναμική του πολέμου.
Πηγή: The Kyiv Independent, The Guardian
• • •
ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η διαρροή εγγράφου, που αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προτίθεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία είχε κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη πόλωση τις ΗΠΑ.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναζωπυρωθεί ο πόλεμος «Αμερική εναντίον Αμερικής», διότι το θέμα των αμβλώσεων είναι κατεξοχήν πολωτικό, και λιγότερο ή περισσότερο απασχολεί τη χώρα επί μισό αιώνα. Πέραν τούτου, αναπόφευκτα θα συνδεθεί με τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, οι οποίες θα καθορίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και, συνεπώς, την ευχέρεια της διοίκησης Μπάιντεν για την παραγωγή έργου.
Είναι πιθανόν, επίσης, να μετατοπίσει τον ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα εσωτερικά θέματα. Άλλωστε, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πρόσφατα ότι αυξάνεται η πίεση των Δημοκρατικών προς τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο πόλεμος στην Ευρώπη να μην καταλαμβάνει όλη του την προσοχή.
• • •
ΠΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Μερικές ημερομηνίες είναι σημαδιακές, η δε σύμπτωση γεγονότων με αυτές τα προσδίδει συμβολικό νόημα.
Στις 3 Μαΐου 1936, ορκίζεται η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου (συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και του Ριζοσπαστικού Κόμματος) με πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλούμ.
Στις 3 Μαΐου 2022, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΓ) και «Η Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν επισημοποίησαν τη συμφωνία τους για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν μήνα περίπου. Το ΚΚΓ συντάσσεται με την Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι και την «Ανυπότακτη Γαλλία», υπό τη σημαία της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης (Nupes).
«Η πλουραλιστική πλειοψηφία που θέλουμε να σχηματίσουμε θα βασίζεται σε κοινοβουλευτικές ομάδες κάθε συνιστώσας και θα έχει μια διαπαραταξιακή ομάδα για να ολοκληρώσει και να συνεχίσει αυτό το κοινό έργο μετά τις εκλογές», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΓ.
Μένει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) για να ολοκληρωθεί η συμμαχία της Αριστεράς. Χθες το πρωί, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του, Πιέρ Ζουβέ, δήλωσε ότι το ΣΚ βρίσκεται «λίγα βήματα πριν από μια ιστορική συμφωνία», αλλά ότι πρέπει να γίνουν ακόμη διαπραγματεύσεις για «ορισμένες προσαρμογές».
Ωστόσο, η ειδυλλιακή αυτή ατμόσφαιρα δεν αρέσει σε ορισμένα σημερινά και ιστορικά στελέχη του ΣΚ, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην γραμματέας Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Ολάντ, Μπερνάρ Καζενέβ. Ο Καζενέβ, μάλιστα, απειλεί να εγκαταλείψει το ΣΚ εάν επιτευχθεί συμφωνία με την «Ανυπότακτη Γαλλία». «Στην πολιτική, το να ξέρεις ποιος είσαι και τι θέλεις σημαίνει επίσης να έχεις σαφή ιδέα για το τι δεν είσαι και τι δεν θα δεχτείς ποτέ να γίνεις», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Εξάλλου, το χθες βράδυ, χίλια μέλη του ΣΚ απαίτησαν να διεξαχθεί εσωκομματική διαβούλευση πριν από οποιαδήποτε συμφωνία με την «Ανυπότακτη Γαλλία», διότι «είναι ένα υπαρξιακό ερώτημα για το κόμμα μας σήμερα». Όντως υπαρξιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι το ΣΚ στις προεδρικές εκλογές σχεδόν εξαερώθηκε...
Πηγή: AFP, Le Monde
• • •
Η ΡΩΣΙΑ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η Ρωσία θα απουσιάσει από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η απόφαση της Μόσχας συνδέεται με την κατάσταση στην Ουκρανία, και δεν υπήρξε ρωσικό μποϊκοτάζ συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η ετήσια άτυπη συνάντηση μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΠΑ, η οποία αποτελείται από πρέσβεις που εκπροσωπούν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δεν είχε πραγματοποιηθεί από το 2019 λόγω της πανδημίας.
Το σπάνιο αυτό γεγονός δείχνει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και των εταίρων στον ΟΗΕ.
• • •
Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Μετά τη Ρωσία του Πούτιν, την υπερσυντηρητική Πολωνία και την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, η Ρουμανία κινείται για την απαγόρευση της «προπαγάνδας» των ΛΟΑΤ.
Η Γερουσία του Βουκουρεστίου μόλις ψήφισε νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης στα σχολεία υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου, με την αιτιολογία ότι αποτρέπει την «κακοποίηση των παιδιών». Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη ρουμανική Κάτω Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει ήδη κρίνει ότι ο ρωσικός νόμος «είναι αντίθετος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασύμβατος με τις δημοκρατικές αξίες», και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Ρουμάνοι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι «η υιοθέτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου στη Ρουμανία θα τροφοδοτούσε τη ρωσική προπαγάνδα και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Μόσχας».
Πηγή: Reuters
• • •
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΓΚΕΤΑΣ
Η μπαγκέτα είναι το εμβληματικό ψωμί της Γαλλίας και το «θερμόμετρο της οικονομίας της»: Βρίσκεται σε διαδικασία καταχώρισης ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO, και οι Γάλλοι καταναλώνουν 320 μπαγκέτες κάθε δευτερόλεπτο, ή 10 δισεκατομμύρια ετησίως.
Όταν τον περασμένο Ιανουάριο η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Leclerc μείωσε την τιμή της μπαγκέτας στα 29 λεπτά του ευρώ, ήτοι τρεις φορές λιγότερο από τον εθνικό μέσο όρο, δηλώνοντας ότι θα διατηρήσει αυτή την τιμή για έξι μήνες, με μείωση του κέρδους της, αναπόφευκτα θα προκαλούνταν σάλος από το «Baguettegate», όπως χαρακτηρίστηκε.
Άλλοι καταναλωτές χαιρέτισαν τη μείωση της τιμής, άλλοι ήταν καχύπτοπτοι για τα κίνητρα και τις συνέπειες. Ανταγωνιστές μείωσαν επίσης την τιμή, αλλά άλλοι αρνήθηκαν να εμπλακούν σε πόλεμο τιμών. Οι εκπρόσωποι αγροτών εξέφρασαν την οργή τους, διότι όπως λένε η μείωση της τιμής υπονομεύει έναν υπό συζήτηση νόμο που αποσκοπεί στην προστασία των γεωργικών εισοδημάτων. Οι αρτοποιοί από τη μεριά τους εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι τα πρώτα θύματα αυτού του μαρκετίστικου τεχνάσματος θα είναι οι συνάδελφοί τους στις αγροτικές περιοχές.
Τα σούπερ μάρκετ Casino ανακοίνωσαν ότι από τις 27 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου θα πουλούν 5 μπαγκέτες με 1 ευρώ, ήτοι 20 λεπτά τη μία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόταση μάλλον πέρασε απαρατήρητη, παρότι οι τιμές των δημητριακών είναι στα ύψη.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι αντιδράσεις. Η έλλειψη σιτηρών έβαλε το χέρι της στη Γαλλική Επανάσταση, και συνεπώς η συμβουλή του διάσημου οικονομολόγου Ζακ Τυργκό «Μην ανακατεύεσαι με το ψωμί» προς τον Λουδοβίκο 16ο διατηρεί την αξία της.
Πηγή: France-Amérique, Capital