Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
1
Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Καλή και η Τσικνοπέμπτη αλλά προσωπικά εγώ γιορτάζω την Καθαρή Δευτέρα. Όπως μαζί μου γιορτάζουν και όσοι έχουν έναν έρωτα παραπάνω με το θαλασσινό και το νηστίσιμο. Καθώς ποτέ δεν αφήνω αυτή τη μέρα να πάει στα ψάχνοντας και στα χαμένα και μια ζωή τη γιορτάζω επιμελώς, με άφθονους φίλους στο πλάι μου, έχω να μοιραστώ μαζί σας μια εμπεριστατωμένη άποψη για το τέλειο σαρακοστιανό Κούλουμο-λουκούμι πάρτυ.

  

• Αν αποφασίσεις πικ-νικ, σκέψου το δυο φορές: για κάποιο λόγο μια ανώτερη δύναμη αποφασίζει μια θλίψη, μια μουντάδα κι ένα βρωμόκρυο για τη συγκεκριμένη μέρα. Το πάρτυ-σπίτι, με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες, είναι μια εγγύηση, ειδικά αν το οργανώσεις ρεφενέ.

 

• Το οποίο πάρτυ μπορεί να σου κοστίσει ο κούκος-αηδόνι αν στο μενού συμπεριλάβεις γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και-ω ναι!-ταπεινό χταποδάκι που εξαφανίζεται και στο ψήσιμο. Αντίθετα, η λίστα με τις απαλές σαν χάδι τιμές περιλαμβάνει μύδια, πετροσωλήνες, στρόμπια, χάβαρα, ελληνικά ολόφρεσκα καβουράκια, φρέσκα αβγά ψαριών από τη Βαρβάκειο, κατεψυγμένο γόνο καλαμαριού αλλά και το cult καλαμαράκι κονσέρβας που μπορείς να μαγειρέψεις σε μια άκρως εντυπωσιακή-και φτουριστική-μακαρονάδα.

• Αν με το νου σου βάζεις έξοδο, σου εύχομαι ο Θεός βοηθός! Πρώτα για να βρεις τραπέζι. Δεύτερον για να σε εξυπηρετήσουν. Και τρίτον, να καταθέσω πως όσες φορές έχω πάει ακόμη και στην πιο εγγυημένη μου ψαροταβέρνα έχω συναντήσει κατεψυγμένο καλαμαράκι και γενικώς μια «ξεπέτα» της απολύτου καταστροφής.

• Το ωραιότερο όλων είναι να το ξενυχτίσεις Κυριακή βράδυ και να τελειώσεις τη μέρα στη Βαρβάκειο γύρω στις 3, τότε που όλοι οι πάγκοι είναι φορτωμένοι με τα καλύτερα, απ’όπου και θα διαλέξεις χωρίς τον συνωστισμό που θα θολώσει τον εγκέφαλό σου, συνετά και σίγουρα το μενού της επομένης.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Η καλύτερη λαγάνα

• Χειροποίητη και με βιολογικό αλεύρι, καλύτερα να την παραγγείλετε τηλεφωνικά μια μέρα πριν: Μαμά ψωμί, Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

• Από τον ξυλόφουρνο, χωρίς βελτιωτικά και χημικά, στον Έξαρχο, Πλ. Καπανδριτίου 2295053181.

• Από χωριάτικο χοντρόκοκκο αλεύρι, ψημμένη στον ξυλόφουρνο και στον «Καρρά», Λεωφ. Μαραθώνος 58, 2106217762, Άγιος Στέφανος.

• Σε μυστική συνταγή από τα Γιάννενα, στα «Γιάννενα», Μεγ. Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι, 2105711606.

• Σε χωριάτικη συνταγή, από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών κο Χρήστου, Λεωφ. Βουλιαγμένης 70, 2109270744, Αχαρνών 254, Πατήσια, 2108662729

• Από τον εξπέρ του γιαννιώτικου προζυμιού Κατσαρό, Σ. Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, 2109630914.

• Στην «Πνύκα», Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941. Από αγνό ελληνικό σιτάρι, ψημμένη σε φούρνο με πυρότουβλα.

Σαρρή 13 & Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, 21032 14035. Με αλεύρι από τους μύλους Λούλη και Μάρα και παράδοση από το 1907.

“Αρτοποιητής” όνομα και πράγμα για λαγάνα σε διαφορετικές ποικιλίες. Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 2109230052.

”Η Λυκόβρυση”, Σοφοκλή & Βενιζέλου 48, Λυκόβρυση, 2102815042. Με αλεύρι από τους φούρνους Κεπενού και Βούζα.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Αυτοί που ειδικεύονται στα όστρακα

Η Βαρβάκειος (3π.μ.-1μ.μ.) Οι πελάτες της νύχτας βρίσκουν το καλύτερο, μεγαλύτερη ποικιλία και αποφεύγουν το στριμωξίδι.

Ο Μπαρμπουνάκης (28ης Οκτωβρίου, Ψυχικό. 2106743639)

Αγγελική Αδάμ, (Ψαραγορά Λαυρίου, 2292022209)

Ο Φάρος (Κηφισίας 234, στάση Αβάνας. 2106714483)

Όστρακο (Αγ. Δημητρίου 18, Δραπετσώνα. 2104619937)

Βατίστας Αφροδίτης 2, Βάρκιζα. 2108972164,

The Lobster Co (Χαρ. Τρικούπη, 200. Ν. Ερυθραία 2108003272)

Στρατής Μπουρνούς (Λ. Παπάγου 130 Ζωγράφου 2107706215)

Στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά σας συστήνω τον Κοκώνη, από τους λίγους ιχυοπώλες που τιμούν το ζωντανό όστρακο όλο το χρόνο και όχι μόνο τη Σαρακοστή. Μύδια από το Πόρτο Λάγος, άγρια κυδώνια και γυαλιστερές, ελληνικό φρέσκο χταπόδι και ζωντανοί αστακοί από το ενυδρείο. 2104222574 Ανοιχτά από τις 2 τη νύχτα ως τη 1 το μεσημέρι, το ίδιο και την Κυριακή.

Για τα υπόλοιπα της ημέρας

• Μια βόλτα στην Κεντρική Αγορά, θα σας προμηθεύσει τα άπαντα του νηστίσιμου τραπεζιού στις χαμηλότερες τιμές: χόρτα του βουνού από την κυρία στην είσοδο. Επί της Αρμοδίου, ο πάγκος με κάθε λογής ελιές, κρητικές, Μαλαισίνας, τουρσί, θρούμπες. Χαβιάρι σε πολύ καλές τιμές από το ρώσικο μπακάλικο στην Αρμοδίου. Στο γωνιακό κατάστημα μπαίνοντας από Σωκράτους θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τουρσιά, ελιές και ταραμά.

• Στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα θα βρείτε ελιές και τουρσιά σε πρωτότυπες συνταγές, έτοιμες ταραμοσαλάτες, θαλασσινές σαλάτες και αλειφές, ντολμαδάκια από γυναικείους συνεταιρισμούς, πατέ χταπόδι από το Ευ Ζην, χταπόδι με πιπέρια και μελιτζάνες από τη Γιαμ, πολίτικη σαλάτα της Γιαμ, ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, νηστίσιμα γλυκά, βιοτεχνικούς χαλβάδες, ρακή και επιλεγμένα ούζα.

Πανδαισία (Αγ. Ιωάννου 23Β, Εμπ. Κέντρο Παπανικόλα, Αγ. Παρασκευή. 2106017731)

Ιδαίον Άντρον (Φορμίωνος 141, Καισαριανή. 2107600204)

Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, (Σοφοκλέους 1, 210-3234612)

Benito, (Θέμιδος 22, Π. Φάληρο. 2109837677)

Το θυμάρι του Στρέφη Καλλιδρομίου 51Α Εξάρχεια 2103300384, έχει την πιο σπιτική ταραμοσαλάτα που δοκίμασες ποτέ σε έτοιμη, του Μχιταριάν.

• Επίσης απίστευτη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και φρέσκο κρεμμυδάκι φτιάχνει η Γιαμ (σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα).

• Ο «Μανδραγόρας», Γούναρη14 στον Πειταιά, 2104172961 αναλαμβάνει να σας στρώσει το τραπέζι της πιο γκουρμέ νηστείας, χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας: Λαχανοντολμάδες με ξινολάχανο, σταφίδες και κουκουνάρι, ανθός κολοκυθού, βλαστάρια κάπαρης, βολβοί και μελιτζανάκι σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καρδιά αγκινάρας με σκόρδο, ροζ πιπέρι και δεντρολίβανο σε αγουρέλαιο, γίγαντες τουρσί με λιαστή ντομάτα, χταπόδι από την Κάρυστο με πιπέρια και ανθό ρίγανης, γαρίδες λεμονάτες με μουστάρδα, σαλάτα θαλασσινών με λαχανικά, ριζότο θαλασσινών, αστακός ψητός με σάλτσα μουστάρδας και χαλβάς Παπαγιαννόπουλου από το Βόλο. Ανοιχτά 5 π.μ.-1 μ.μ.

• Ο κύριος Ανδρέας Βλασόπουλος φτιάχνει βασικά το καλύτερο φύλλο, παραδοσιακό και με τα αγνότερα υλικά. Κοντά στο φύλλο, κι έναν μαγικό χειροποίητο χαλβά, με βανίλια, κακάο ή με ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η άλλη διάσταση στον χαλβά του μπακάλη. Σφολιατίνα, (Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429)

• Στο «Στάχυ», Κύπρου 23 στα Βριλήσσια, (2106139977) θα λύσεις δυό θέματα με τη μία: πολύ καλή λαγάνα αλλά και υπέροχη δική τους ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά από χεράκια μαμάς, που ξενυχτάει για να προλάβει τους πολλούς φανς της τέχνης της για την περίσταση.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Γεύση
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια