Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
1
Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Καλή και η Τσικνοπέμπτη αλλά προσωπικά εγώ γιορτάζω την Καθαρή Δευτέρα. Όπως μαζί μου γιορτάζουν και όσοι έχουν έναν έρωτα παραπάνω με το θαλασσινό και το νηστίσιμο. Καθώς ποτέ δεν αφήνω αυτή τη μέρα να πάει στα ψάχνοντας και στα χαμένα και μια ζωή τη γιορτάζω επιμελώς, με άφθονους φίλους στο πλάι μου, έχω να μοιραστώ μαζί σας μια εμπεριστατωμένη άποψη για το τέλειο σαρακοστιανό Κούλουμο-λουκούμι πάρτυ.

  

• Αν αποφασίσεις πικ-νικ, σκέψου το δυο φορές: για κάποιο λόγο μια ανώτερη δύναμη αποφασίζει μια θλίψη, μια μουντάδα κι ένα βρωμόκρυο για τη συγκεκριμένη μέρα. Το πάρτυ-σπίτι, με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες, είναι μια εγγύηση, ειδικά αν το οργανώσεις ρεφενέ.

 

• Το οποίο πάρτυ μπορεί να σου κοστίσει ο κούκος-αηδόνι αν στο μενού συμπεριλάβεις γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και-ω ναι!-ταπεινό χταποδάκι που εξαφανίζεται και στο ψήσιμο. Αντίθετα, η λίστα με τις απαλές σαν χάδι τιμές περιλαμβάνει μύδια, πετροσωλήνες, στρόμπια, χάβαρα, ελληνικά ολόφρεσκα καβουράκια, φρέσκα αβγά ψαριών από τη Βαρβάκειο, κατεψυγμένο γόνο καλαμαριού αλλά και το cult καλαμαράκι κονσέρβας που μπορείς να μαγειρέψεις σε μια άκρως εντυπωσιακή-και φτουριστική-μακαρονάδα.

• Αν με το νου σου βάζεις έξοδο, σου εύχομαι ο Θεός βοηθός! Πρώτα για να βρεις τραπέζι. Δεύτερον για να σε εξυπηρετήσουν. Και τρίτον, να καταθέσω πως όσες φορές έχω πάει ακόμη και στην πιο εγγυημένη μου ψαροταβέρνα έχω συναντήσει κατεψυγμένο καλαμαράκι και γενικώς μια «ξεπέτα» της απολύτου καταστροφής.

• Το ωραιότερο όλων είναι να το ξενυχτίσεις Κυριακή βράδυ και να τελειώσεις τη μέρα στη Βαρβάκειο γύρω στις 3, τότε που όλοι οι πάγκοι είναι φορτωμένοι με τα καλύτερα, απ’όπου και θα διαλέξεις χωρίς τον συνωστισμό που θα θολώσει τον εγκέφαλό σου, συνετά και σίγουρα το μενού της επομένης.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Η καλύτερη λαγάνα

• Χειροποίητη και με βιολογικό αλεύρι, καλύτερα να την παραγγείλετε τηλεφωνικά μια μέρα πριν: Μαμά ψωμί, Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

• Από τον ξυλόφουρνο, χωρίς βελτιωτικά και χημικά, στον Έξαρχο, Πλ. Καπανδριτίου 2295053181.

• Από χωριάτικο χοντρόκοκκο αλεύρι, ψημμένη στον ξυλόφουρνο και στον «Καρρά», Λεωφ. Μαραθώνος 58, 2106217762, Άγιος Στέφανος.

• Σε μυστική συνταγή από τα Γιάννενα, στα «Γιάννενα», Μεγ. Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι, 2105711606.

• Σε χωριάτικη συνταγή, από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών κο Χρήστου, Λεωφ. Βουλιαγμένης 70, 2109270744, Αχαρνών 254, Πατήσια, 2108662729

• Από τον εξπέρ του γιαννιώτικου προζυμιού Κατσαρό, Σ. Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, 2109630914.

• Στην «Πνύκα», Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941. Από αγνό ελληνικό σιτάρι, ψημμένη σε φούρνο με πυρότουβλα.

Σαρρή 13 & Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, 21032 14035. Με αλεύρι από τους μύλους Λούλη και Μάρα και παράδοση από το 1907.

“Αρτοποιητής” όνομα και πράγμα για λαγάνα σε διαφορετικές ποικιλίες. Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 2109230052.

”Η Λυκόβρυση”, Σοφοκλή & Βενιζέλου 48, Λυκόβρυση, 2102815042. Με αλεύρι από τους φούρνους Κεπενού και Βούζα.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Αυτοί που ειδικεύονται στα όστρακα

Η Βαρβάκειος (3π.μ.-1μ.μ.) Οι πελάτες της νύχτας βρίσκουν το καλύτερο, μεγαλύτερη ποικιλία και αποφεύγουν το στριμωξίδι.

Ο Μπαρμπουνάκης (28ης Οκτωβρίου, Ψυχικό. 2106743639)

Αγγελική Αδάμ, (Ψαραγορά Λαυρίου, 2292022209)

Ο Φάρος (Κηφισίας 234, στάση Αβάνας. 2106714483)

Όστρακο (Αγ. Δημητρίου 18, Δραπετσώνα. 2104619937)

Βατίστας Αφροδίτης 2, Βάρκιζα. 2108972164,

The Lobster Co (Χαρ. Τρικούπη, 200. Ν. Ερυθραία 2108003272)

Στρατής Μπουρνούς (Λ. Παπάγου 130 Ζωγράφου 2107706215)

Στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά σας συστήνω τον Κοκώνη, από τους λίγους ιχυοπώλες που τιμούν το ζωντανό όστρακο όλο το χρόνο και όχι μόνο τη Σαρακοστή. Μύδια από το Πόρτο Λάγος, άγρια κυδώνια και γυαλιστερές, ελληνικό φρέσκο χταπόδι και ζωντανοί αστακοί από το ενυδρείο. 2104222574 Ανοιχτά από τις 2 τη νύχτα ως τη 1 το μεσημέρι, το ίδιο και την Κυριακή.

Για τα υπόλοιπα της ημέρας

• Μια βόλτα στην Κεντρική Αγορά, θα σας προμηθεύσει τα άπαντα του νηστίσιμου τραπεζιού στις χαμηλότερες τιμές: χόρτα του βουνού από την κυρία στην είσοδο. Επί της Αρμοδίου, ο πάγκος με κάθε λογής ελιές, κρητικές, Μαλαισίνας, τουρσί, θρούμπες. Χαβιάρι σε πολύ καλές τιμές από το ρώσικο μπακάλικο στην Αρμοδίου. Στο γωνιακό κατάστημα μπαίνοντας από Σωκράτους θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τουρσιά, ελιές και ταραμά.

• Στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα θα βρείτε ελιές και τουρσιά σε πρωτότυπες συνταγές, έτοιμες ταραμοσαλάτες, θαλασσινές σαλάτες και αλειφές, ντολμαδάκια από γυναικείους συνεταιρισμούς, πατέ χταπόδι από το Ευ Ζην, χταπόδι με πιπέρια και μελιτζάνες από τη Γιαμ, πολίτικη σαλάτα της Γιαμ, ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, νηστίσιμα γλυκά, βιοτεχνικούς χαλβάδες, ρακή και επιλεγμένα ούζα.

Πανδαισία (Αγ. Ιωάννου 23Β, Εμπ. Κέντρο Παπανικόλα, Αγ. Παρασκευή. 2106017731)

Ιδαίον Άντρον (Φορμίωνος 141, Καισαριανή. 2107600204)

Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, (Σοφοκλέους 1, 210-3234612)

Benito, (Θέμιδος 22, Π. Φάληρο. 2109837677)

Το θυμάρι του Στρέφη Καλλιδρομίου 51Α Εξάρχεια 2103300384, έχει την πιο σπιτική ταραμοσαλάτα που δοκίμασες ποτέ σε έτοιμη, του Μχιταριάν.

• Επίσης απίστευτη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και φρέσκο κρεμμυδάκι φτιάχνει η Γιαμ (σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα).

• Ο «Μανδραγόρας», Γούναρη14 στον Πειταιά, 2104172961 αναλαμβάνει να σας στρώσει το τραπέζι της πιο γκουρμέ νηστείας, χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας: Λαχανοντολμάδες με ξινολάχανο, σταφίδες και κουκουνάρι, ανθός κολοκυθού, βλαστάρια κάπαρης, βολβοί και μελιτζανάκι σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καρδιά αγκινάρας με σκόρδο, ροζ πιπέρι και δεντρολίβανο σε αγουρέλαιο, γίγαντες τουρσί με λιαστή ντομάτα, χταπόδι από την Κάρυστο με πιπέρια και ανθό ρίγανης, γαρίδες λεμονάτες με μουστάρδα, σαλάτα θαλασσινών με λαχανικά, ριζότο θαλασσινών, αστακός ψητός με σάλτσα μουστάρδας και χαλβάς Παπαγιαννόπουλου από το Βόλο. Ανοιχτά 5 π.μ.-1 μ.μ.

• Ο κύριος Ανδρέας Βλασόπουλος φτιάχνει βασικά το καλύτερο φύλλο, παραδοσιακό και με τα αγνότερα υλικά. Κοντά στο φύλλο, κι έναν μαγικό χειροποίητο χαλβά, με βανίλια, κακάο ή με ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η άλλη διάσταση στον χαλβά του μπακάλη. Σφολιατίνα, (Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429)

• Στο «Στάχυ», Κύπρου 23 στα Βριλήσσια, (2106139977) θα λύσεις δυό θέματα με τη μία: πολύ καλή λαγάνα αλλά και υπέροχη δική τους ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά από χεράκια μαμάς, που ξενυχτάει για να προλάβει τους πολλούς φανς της τέχνης της για την περίσταση.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Γεύση
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

σχόλια

1 σχόλια