Γυαλιά ηλίου και κολλύρια, για τα μάτια σας μόνο
Είναι αποδεδειγμένο ότι η μακροχρόνια έκθεση των ματιών στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλών οφθαλμικών παθήσεων. Φωτ.: Joel Mott/ Unsplash

Γυαλιά ηλίου και κολλύρια, για τα μάτια σας μόνο

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για πολλές αλλοιώσεις στο δέρμα, αφού διαπερνά την επιδερμίδα. Επιπλέον, έχει βλαπτική επίδραση στους ιστούς του οφθαλμού, γι’ αυτό η προστασία του είναι απαραίτητη.

Στην Ελλάδα, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, είναι απαραίτητο να προσέχουμε ιδιαίτερα τα μάτια μας αλλά και την ευαίσθητη περιοχή γύρω από αυτά, όχι μόνο καλοκαίρι, που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι περισσότερο βλαπτική, αλλά και όλο τον χρόνο, καθώς τα σύννεφα απορροφούν μόνο το 20% αυτής. Επομένως, χρειαζόμαστε προστασία καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε έχει ηλιοφάνεια είτε συννεφιά. Η προστασία των ματιών περιλαμβάνει τα πλατύγυρα καπέλα, χρήση γυαλιών ηλίου και αντηλιακού περιοφθαλμικά. 

 

Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται: ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διάφορα μορφώματα στην επιφάνεια του βολβού του ματιού (καλοήθη ή κακοήθη), καλοήθη και κακοήθη μορφώματα στο πολύ ευαίσθητο δέρμα των βλεφάρων και το μελάνωμα του χοριοειδούς χιτώνα, μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου.

 

Ακόμα και η βραχυχρόνια έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους. Η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται στο νερό, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, ένα επώδυνο ηλιακό έγκαυμα στο πρόσθιο τμήμα του ματιού που εκδηλώνεται με πόνο, κοκκίνισμα του ματιού, θολή όραση και ευαισθησία στο λαμπερό φως.

 

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Βεβαιωθείτε ότι προστατεύουν 100% από τη UVA και τη UVB ακτινοβολία ή ότι προσφέρουν 100% προστασία από την UV400. Επίσης, φροντίστε να είναι όσο το δυνατό πιο μεγάλα. Μη σας ξεγελά το χρώμα. Οι σκουρόχρωμοι φακοί μπορεί να μοιάζουν πιο προστατευτικοί, αλλά το χρώμα τους δεν έχει καμία σχέση με την προστασία που παρέχουν. Το θέμα είναι τι φίλτρα έχουν. 

 

cover
Θεοδώρα Τσιρούκη, MD, PHD, MSC FEBO ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ICR-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Για να διαλέξετε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου πρέπει να λάβετε υπόψη σας το περιβάλλον, τον τρόπο ζωή, το επάγγελμα, ακόμα και τα χόμπι σας, ενώ σοβαρό ρόλο στην επιλογή τους έχουν και πιθανά προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα, κάποιος που ασχολείται με θαλάσσια σπορ, μπορεί να επιλέξει τους «πολωτικούς φακούς» (polarized) που μειώνουν την αντανακλαστική λάμψη από την επιφάνεια του νερού σε στυλ «wraparound» ή μάσκας, και ελαφρύ σκελετό. Στην οδήγηση η καλύτερη επιλογή είναι ένας φακός υψηλής αντίθεσης («high contrast» ή «polarized») που επιτρέπει στο μάτι να αντιδρά φυσιολογικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού.

 

Τέλος, άτομα με μυωπία αισθάνονται καλύτερα με καφέ φακούς, άτομα με υπερμετρωπία είναι πιο άνετα με φακούς πράσινους ή πρασινογκρί. Τα γυαλιά ηλίου δεν πρέπει να προκαλούν αλλοιώσεις ή παραμορφώσεις στην όραση.

 

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Οι βλάβες στα παιδικά μάτια ξεκινούν από νωρίς και είναι αθροιστικές. Τα παιδιά είναι ομάδα υψηλού κινδύνου, αφού το οφθαλμικό τους σύστημα επιτρέπει τη διέλευση μεγαλύτερου ποσοστού ακτινοβολίας στο εσωτερικό του ματιού. Επίσης, λόγω δραστηριοτήτων, περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εκτεθειμένα στον ήλιο, ιδίως κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών τα μάτια μας έχουν εκτεθεί περίπου στο μισό του συνολικού ποσού της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ο μέσος άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του. 

 

Είναι καλό, λοιπόν, να ακολουθούμε τις εξής οδηγίες:

 

• Έως την ηλικία των 6 μηνών δεν πρέπει να υπάρχει έκθεση στον ήλιο. 

 

• Φροντίστε το παιδί να φοράει καπέλο με μεγάλο γείσο, τουλάχιστον 7,5 εκ. ώστε η σκιά να καλύπτει τα μάτια.

 

• Αποφύγετε τη έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής 11:00-16:00. 

 

• Για τα βρέφη, είναι απαραίτητο να υπάρχει στέγαστρο στο καρότσι.

 

• Η χρήση αντηλιακού είναι ουσιώδης.

 

• Η χρήση γυαλιών ηλίου είναι επίσης βοηθητική.

 

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΟΛΛΥΡΙΑ

Καλό είναι να έχουμε κάποια φάρμακα μαζί μας για να προστατευτούμε από πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις διακοπές μας. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες μας και την προδιάθεση που έχουμε. Σε περίπτωση που έχουμε γνωστές εποχικές αλλεργίες, καλό είναι να έχουμε μαζί μας αντιαλλεργικές σταγόνες και αντιισταμινικά. Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή τους (απαραίτητο είναι να έχουν μαζί τους καθαριστικά, τεχνητά δάκρυα και κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο).

 

Αν έχουμε παιδιά μαζί μας, καλό είναι να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάποιον πιθανό τραυματισμό ή αλλεργία (κολλύρια αντιβιοτικά, τεχνητά δάκρυα και αντιαλλεργικά). Αν συνηθίζουμε να ασχολούμαστε με αθλήματα στη θάλασσα, αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης φωτοκερατίτιδας από την ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλά το νερό. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η χρήση ενισχυμένων τεχνητών δακρύων σε τακτική βάση.

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon