Μοναδικά τα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό από τον φυσιολογικό τοκετό
Είναι γεγονός πως ο φυσιολογικός τοκετός υπερτερεί σε όλα τα σημεία τόσο για τη νέα μητέρα όσο και για το νεογνό.

Μοναδικά τα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό από τον φυσιολογικό τοκετό

Στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή, που μπορεί να μοιάζει με επέμβαση ρουτίνας, αλλά δεν παύει να αποτελεί χειρουργείο. Από την άλλη, ο φυσιολογικός τοκετός παρακάμπτει τη χειρουργική επέμβαση και έχει πολλά οφέλη για τη μητέρα και για το παιδί.

Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για τη μητέρα και το νεογνό, το οποίο έτσι προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο για τη ζωή εκτός της μήτρας. Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική διαδικασία που ξεκινά μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης και δεν απαιτεί ιατρογενείς παρεμβάσεις, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως όλα βαίνουν ομαλά.

 

Αναντικατάστατα οφέλη για το νεογνό

H διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού και τα στάδια αυτού ωφελούν το νεογνό με πολλούς και σημαντικούς τρόπους. Καταρχάς, η γέννηση αποτελεί μια απόλυτα φυσική διαδικασία. Στον φυσιολογικό τοκετό, η ίδια η φύση αποφασίζει τη στιγμή της γέννησης. Όταν φθάνει η κατάλληλη στιγμή, παράγονται ουσίες οι οποίες μπλοκάρουν τις ορμόνες της κύησης (π.χ. προγεστερόνη) και κινητοποιούν τη διαδικασία παραγωγής προσταγλανδινών, ορμονών που προκαλούν τις ωδίνες.

 

Λιακάκος
Ο Δρ. Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διευκολύνεται ο θηλασμός

Το νεογνό βρίσκεται σε εγρήγορση αμέσως μετά τον τοκετό, αναζητά το στήθος της μητέρας του και αρχίζει να θηλάζει. Με την έναρξη του θηλασμού, τα βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα της μητέρας έρχονται σε επαφή με το νεογνό και το βοηθούν να βελτιώσει το ανοσοποιητικό του.

 

Ανοσοποιητικό και αναπνευστική λειτουργία 

Είναι αποδεδειγμένο πως τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό αναπνέουν καλύτερα, θηλάζουν πιο εύκολα και είναι γενικά πιο δραστήρια σε σχέση με αυτά της καισαρικής τομής. Επίσης, τη στιγμή της διέλευσης του μωρού από τη λεκάνη πραγματοποιούνται κινήσεις περιστροφής και προώθησης, ο θώρακας του μωρού διαστέλλεται και παράγονται ορμόνες όπως οι κατεχολαμίνες (παρόμοιες με την αδρεναλίνη) και η κορτιζόλη, που ευνοούν την ωρίμανση των πνευμόνων του. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός πως η επαφή του βρέφους με τη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου ενισχύει φυσικά το ανοσοποιητικό του σύστημα.

 

Πλεονεκτήματα για την επίτοκο

Καταρχάς, ο φυσιολογικός τοκετός συνεπάγεται αποφυγή χειρουργικής επέμβασης και γρήγορη ανάνηψη. Μπορεί η καισαρική τομή να είναι μια συνηθισμένη πρακτική, αλλά δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη. Αντιθέτως, στον φυσιολογικό τοκετό (κολπικός τοκετός) η γυναίκα μπορεί να είναι λειτουργική από την ίδια κιόλας ημέρα.

 

Διευκόλυνση της γαλουχίας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας μετά τη γέννηση, η ωκυτοκίνη διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα, ενισχύοντας τη συσταλτικότητα των μυϊκών κυττάρων που επιτρέπουν την έξοδο του γάλακτος. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού οι γυναίκες αισθάνονται βαθιά ικανοποίηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για τον νέο τους ρόλο στη ζωή. Η διαστολή της μήτρας, η έξοδος του νεογνού, η δυνατότητα η μητέρα να νιώθει κάποιο πόνο εξαρτώνται από ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη, η προλακτίνη και οι ενδορφίνες και αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη μαμά και στο μωρό της.

 

Μικρότερος κίνδυνος για τραυματισμό στο περίνεο

Αν τηρηθούν τα στάδια του τοκετού, είναι πιθανό το περίνεο να μην τραυματιστεί, έτσι αποφεύγονται η επισιοτομία και οι μικροτραυματισμοί. Είναι γεγονός πως ο φυσιολογικός τοκετός υπερτερεί σε όλα τα σημεία τόσο για τη νέα μητέρα όσο και για το νεογνό. Η σωστή πληροφόρηση για τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού, η εμπειρία της μαίας και η εμπιστοσύνη στον γιατρό είναι τα απαραίτητα εφόδια για κάθε γυναίκα που θέλει να ζήσει αυτήν τη συγκλονιστική στιγμή που μένει ανεξίτηλη.

 

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία γέννησης ενός παιδιού και κάθε ιατρική παρέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει ιατρικός λόγος. Η καλλιέργεια εμπιστοσύνης ανάμεσα στον γιατρό και την εγκυμονούσα είναι ιδιαίτερης σημασίας, ιδίως όταν πρόκειται για την πρώτη γέννα.

 

Δρ. Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

www.drliakakos.gr

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon