Νέες δομές και δράσεις για την ψυχολογική στήριξη των ογκολογικών ασθενών
Η ψυχική υγεία των ασθενών βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο των προσπαθειών του κράτους, ειδικά σε ό,τι αφορά τον καρκίνο.
Μια πληθώρα δράσεων για τη στήριξη των ογκολογικών ασθενών σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο υλοποιεί για πρώτη φορά στην πατρίδα μας το Χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις του υπουργείου Υγείας, προκειμένου οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου να έχουν ολιστική στήριξη και φροντίδα και να μπορούν να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το «χαστούκι» της διάγνωσης αλλά και όλη την πορεία προς την αποθεραπεία.
Παρότι στις μέρες μας οι περισσότερες μορφές καρκίνου είναι αντιμετωπίσιμες και αρκετά ογκολογικά νοσήματα μπορούν είτε να ιαθούν είτε να μετατραπούν σε χρόνια, ελέγξιμα νοσήματα, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν συντονισμένες πρωτοβουλίες εντός ή εκτός νοσοκομείου που να στηρίζουν τους ασθενείς σε αυτό το δύσβατο «ταξίδι» στις δομές περίθαλψης και να τους βοηθούν να διαχειριστούν καλυτέρα τον φόβο, την ανησυχία και τους προβληματισμούς που έχουν ως σύζυγοι και γονείς όχι μόνο για το τι μπορεί να τους συμβεί την επόμενη ημέρα αλλά και για το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην οικογένειά τους. Επίσης, δεν υπήρχε καμία δομή για τα αγόρια και τα κορίτσια που έρχονται νωρίς στη ζωή αντιμέτωπα με ένα ογκολογικό νόσημα και χάνουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους.
Σήμερα όλα αυτά αλλάζουν μέσα από το μεγάλο έργο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού με τη δημιουργία 106 νέων κοινοτικών δομών οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες των πολιτών, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.
Σήμερα όλα αυτά αλλάζουν μέσα από το μεγάλο έργο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού με τη δημιουργία 106 νέων κοινοτικών δομών οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες των πολιτών, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Για τις 66 έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαγωνιστική διαδικασία, έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι και έχουν εκδοθεί οι πρώτες 54 άδειες ίδρυσης, οπότε ξεκινούν και οι προσλήψεις, ώστε τα κέντρα ημέρας, οι ξενώνες φιλοξενίας, οι κινητές μονάδες και τα κέντρα έγκαιρης παρέμβασης που περιλαμβάνονται σε αυτές να λειτουργήσουν άμεσα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ωφελούμενους.
Σε αυτό το σημαντικό έργο-ορόσημο για την ψυχική υγεία στην πατρίδα μας συμπεριλαμβάνονται δράσεις ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς που υλοποιεί η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, σε συνεργασία με άλλους φορείς της κοινωνίας, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικές εταιρείες, τα επαγγελματικά επιμελητήρια, η Εκκλησία κ.ά. Έτσι, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, αναμένεται να λειτουργήσει στην Αττική κέντρο ημέρας για τη στήριξη των εφήβων και των νέων που έρχονται αντιμέτωποι με ογκολογικό νόσημα.
Ήδη, όπως εξηγεί η υφυπουργός, λειτουργεί στη χώρα μας η Ανοιχτή Γραμμή 215 2152121 για τη στήριξη των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος», η οποία βοηθά και στη διακοπή του καπνίσματος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ογκολογικοί ασθενείς είναι καπνιστές και το τσιγάρο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου, όχι μόνο του πνεύμονα.
Επίσης, λειτουργεί πρόγραμμα στήριξης των υγειονομικών και γενικά των εργαζομένων, που πλέον θα μπορούν να απευθύνονται στα νέα κέντρα ημέρας για εργαζομένους, τα οποία θα βοηθούν γιατρούς και νοσηλευτές των ογκολογικών κλινικών να διαχειριστούν τη μεγάλη πίεση που δέχονται καθημερινά. Ήδη μέσα στην πανδημία ξεκίνησε να υλοποιείται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αργώ το πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία» για τη στήριξη των γιατρών, των νοσηλευτών, των ασθενών και των οικογενειών τους.
Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται κι άλλα κέντρα ημέρας που θα δημιουργηθούν για την οικογένεια και θα αφορούν όλα τα ζητήματα που δημιουργούν διαταραχή και δυσαρμονία στις οικογενειακές σχέσεις. Στην ίδια λογική της στήριξης των πολιτών σε θέματα ψυχικής ενδυνάμωσης υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης, μια καινοτόμος συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της τέχνης με δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία, εκθεσιακούς χώρους και άλλες δραστηριότητες που θα συνταγογραφούνται!
Ταυτόχρονα, θα υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση των ωφελούμενων σε ειδικά κέντρα ημέρας που θα δημιουργηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η ψυχική υγεία των ασθενών βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο των προσπαθειών του κράτους, ειδικά σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελο Φιλόπουλο, να εξηγεί ότι η ψυχολογία του ασθενούς με καρκίνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται ο οργανισμός του στη θεραπεία.