Πώς η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας
Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Γεωργία Ίσαρη εξηγεί πώς ένα σωστό πρόγραμμα συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφικής παρέμβασης.
ADVERTORIAL
H Γεωργία Ίσαρη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Η αγάπη της για την επιστήμη της διαιτολογίας-διατροφής και η πολύχρονη εμπειρία της συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφικής παρέμβασης. Καταστάσεις που περιλαμβάνουν την παχυσαρκία αλλά και άλλων όπως διαβήτη, προβλήματα του πεπτικού συστήματος και προβλήματα υπερλιπιδαιμίας. Στόχος του προγράμματός της είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού πλάνου με σκοπό την προάσπιση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ειδικότερα για τα παιδιά/εφήβους στόχος του προγράμματος είναι η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η ήπια απώλεια βάρους με στόχο την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών που είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη του παιδιού. Το πρόγραμμα είναι αυστηρά εξατομικευμένο για το κάθε παιδί, ενώ παράλληλα η διατροφική εκπαίδευση των γονέων κρίνεται απαραίτητη.
Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του σωματικού βάρους μέσα στα επιθυμητά όρια και με γνώμονα την κάλυψη των απαραιτήτων θρεπτικών συστατικών της μητέρας και του εμβρύου. Παράλληλα δίνεται σημασία στην επιλογή τροφών για τη ρύθμιση της πρωινής ναυτίας και της δυσκοιλιότητας καθώς και στα τρόφιμα και τους τρόπους παρασκευής που πρέπει να αποφεύγονται.
Για τους αθλητές και όλους όσους γυμνάζονται συστηματικά στόχος είναι η βελτίωση της σύστασης σώματος μέσα από τη μείωση του λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας, η κάλυψη των ενεργειακών και θρεπτικών συστατικών πριν και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα και η βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.
Για εκείνους που θέλουν να μειώσουν, να αυξήσουν ή να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, η εκπαίδευση γύρω από τη σωστή διατροφή και η σωστή διαχείριση του φαγητού καθώς και των ειδικών περιστάσεων που αφορούν το φαγητό. Μαθαίνουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να απολαμβάνουμε το φαγητό χωρίς τύψεις και ενοχές.
Ακόμη και για διάφορες παθολογικές καταστάσεις η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση καταστάσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφροπάθειες, ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, γαστρεντερικά νοσήματα, διαταραχές στη λήψη τροφής.
Δημιουργούμε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής με βάση το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό και την ανάλυση σύσταση σώματος. Από την ανάλυση σύστασης σώματος συλλέγουμε δεδομένα σχετικά με το λίπος (ολικό και τμηματικό – κορμός, σπλαχνικό, χέρια, πόδια), τη μυϊκή μάζα (ολική και τμηματική), την οστική μάζα, το νερό του σώματος, και την εκτίμηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.
Η Μεσογειακή Διατροφή βάσει επιστημονικών μελετών, αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής που φαίνεται να υπερτερεί τόσο στην προάσπιση της υγείας αλλά και τη βελτίωση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
Η «διαλειμματική νηστεία» κερδίζει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Αυτός ο τρόπος διατροφής περιλαμβάνει στην πραγματικότητα αποχή από το φαγητό για πολλές ώρες, αφήνοντας ένα 8ωρο μέσα στην ημέρα ελεύθερο. Η μέθοδος 16/8 είναι η πιο δημοφιλής έκδοση. Με αυτό, οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα περιορίζουν την καθημερινή τους περίοδο φαγητού σε ένα αυστηρό διάστημα 8 ωρών και δεν τρώνε για τις υπόλοιπες 16 ώρες.
Η υγεία του εντέρου μελετάται πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πεπτικών διαταραχών π.χ. αέρια, φούσκωμα,ή και πιο σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα είναι το επίκεντρο αυτής της τάσης. Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά, πέρα από την καλύτερη υγεία του εντέρου φαίνεται να συμμετέχουν και σε άλλες παθήσεις.
Η δίαιτα MIND στοχεύει να βοηθήσει τον εγκέφαλο των ατόμων που κάνουν δίαιτα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας. Από πρακτική άποψη, η δίαιτα είναι βασικά η μεσογειακή δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – κυρίως φυτικής προέλευσης, με μεγάλη εστίαση σε «πραγματικά τρόφιμα» όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και καλής παραγωγής, άγριας αλιείας ψάρια.
Διεύθυνση: Αρτάκης 147, Νέα Σμύρνη
Τηλ: 2109329411
Email: [email protected]