Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Tο να στήσεις ένα κατάστημα, έστω και ηλεκτρονικό, με μεταχειρισμένα και vintage ρούχα μπορεί σε πολλούς να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια νέα (παλιά) τάση που έχει ενισχυθεί από το γεγονός ότι πότε άλλοτε δεν υπήρχαν τόσo πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες να πουλήσει κανείς παλιά ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ κυρίως μέσω του Διαδικτύου. Σκρολάροντας, για παράδειγμα, στο Ιnstagram και στο Facebook, αποκλείεται να μην πέσεις πάνω σε κάποιο τέτοιου είδους ηλεκτρονικό κατάστημα, πολλές φορές δε χωρίς την παράλληλη ύπαρξη κάποιου φυσικού μαγαζιού.

Το φαινόμενο φαίνεται να εντάθηκε περαιτέρω με την είσοδο του Depop στη ζωή μας, μιας social shopping πλατφόρμας, κάτι μεταξύ Instagram και eBay, μέσα στην οποία ο καθένας μπορεί να στήσει το δικό του brand και να προωθήσει τα κομμάτια της συλλογής του.

Όμως, εκτός αυτών, τελευταία στην Αθήνα έχει παρατηρηθεί και το εξής: ανοίγουν ολοένα και περισσότερα μικρά καταστήματα με vintage, μεταχειρισμένα ή ρούχα προηγούμενων σεζόν, μέσα στα οποία βρίσκει κανείς θησαυρούς σε πολύ καλές τιμές.


Παρ' όλα αυτά, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων, το λεγόμενο thrift-shopping, δεν συμβάλλει μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων ή στη δημιουργία ενός μοναδικού στυλ, αλλά συνδυάζει κατά κάποιον τρόπο το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς θα έλεγε κανείς ότι βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αγγίζει και θέματα ηθικής. Όλο και περισσότερος κόσμος σκέφτεται σήμερα λίγο παραπάνω τις επιπτώσεις της «γρήγορης μόδας» στο περιβάλλον αλλά και τα ηθικά ζητήματα που συνδέονται με τη γρήγορη και φθηνή παραγωγή ρούχων χαμηλής ποιότητας που υπηρετούν τις εφήμερες τάσεις της μόδας. Η λογική του thrifting, λοιπόν, που έχει να κάνει με την επαναχρησιμοποίηση, επηρεάζει θετικά την έννοια της βιωσιμότητας και της «ηθικής» μόδας.

Αυτό που βρίσκω συναρπαστικό στην ενασχόλησή μου με το vintage είναι ότι τίποτα δεν χάνεται στο χώρο και στον χρόνο και ότι υπάρχει σύνδεση δεκαετιών, ανθρώπων και ιστοριών μέσα από τα ρούχα και τα αξεσουάρ!


Ωστόσο, το να στήσεις ένα κατάστημα, έστω και ηλεκτρονικό, με μεταχειρισμένα και vintage ρούχα μπορεί σε πολλούς να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Εκτός από «καλό μάτι», χρειάζεται ώρες ψαξίματος, πλυσίματος, πολλές φορές επιδιορθώσεων και συντηρήσεων, μέχρι και ολόκληρο στήσιμο φωτογράφισης για την προώθησή των ρούχων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους (όλες γυναίκες) πέντε νέων, διαφορετικών μαγαζιών (ηλεκτρονικών και φυσικών), που μας είπαν τα μυστικά του επαγγέλματος.

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Lilia in Love Vintage

H Ναόμι και η Δάφνη είναι δύο Ιταλο-ελληνίδες αδελφές με background στη γραφιστική, στη μόδα και στον κινηματογράφο. Η αγάπη τους για τα βίντατζ έχει ξεκινήσει από παλιά, καθώς συλλέγουν κομμάτια από μικρές. Όπως λένε οι ίδιες, το Lilia in Love ξεκίνησε επειδή κατάλαβαν πως πολλά από τα ρούχα που είχαν στα χέρια τους άξιζαν μια δεύτερη ζωή.


«Αποφασίσαμε να ονομάσουμε το μαγαζί μας "Lilia in Love", εμπνευσμένες από την 96χρονη γιαγιά μας, αιώνια κοκέτα και εκκεντρική φιγούρα της οικογένειας. Επιλέγουμε ένα-ένα τα κομμάτια, φροντίζουμε πάντα να είναι σε άριστη κατάσταση και σε πολύ προσιτές τιμές. Σίγουρα, δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα παρά στην ποσότητα. Αγαπάμε πολύ τα ρούχα παλαιότερων δεκαετιών, αλλά διαθέτουμε και πιο σύγχρονα brands, όπως τα Unif, Max Mara, Michael Kors κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να εντοπίζουμε κομμάτια με διαχρονικό χαρακτήρα.


Τα βρίσκουμε στα πιο απίθανα μέρη και η αλήθεια είναι πως δεν σταματάμε να ψάχνουμε στα ταξίδια μας, στις βόλτες μας στην Αθήνα, στα ντουλάπια της μητέρας και της γιαγιάς μας. Ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια είναι ένα ζευγάρι vintage γυαλιά Fiorucci που βρήκαμε σε ένα από τα ταξίδια μας στο Μιλάνο. Είναι μια μάρκα που λατρεύουμε και έχουμε κι άλλα κομμάτια από αυτήν» λένε οι ίδιες, ενώ ταυτόχρονα μου στέλνουν μια φωτογραφία με ένα Guess κροσέ πλεκτό φόρεμα, γράφοντάς μου: «Μόλις το είδαμε, μας θύμισε τη Βανέσα Παραντί στα '90s».

 

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Lilia in Love Vintage
Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Lilia in Love Vintage

 

Μου λένε ότι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. «Αν το δεις σαν δουλειά αυτό που κάνουμε είναι πολύ απαιτητικό, καθώς στην αρχή ανακαλύπτουμε ένα ρούχο, στη συνέχεια πρέπει να το πλύνουμε, να διορθώσουμε την όποια μικροατέλεια, να το φωτογραφίσουμε, να το προωθήσουμε και να το στείλουμε στον αγοραστή ‒ πόσο μάλλον που συχνά μας αρέσει να μεταποιούμε τα ρούχα με κεντήματα και βαφές. Απλώς εμείς δεν το βλέπουμε ακριβώς σαν δουλειά. Για εμάς όλη αυτή η διαδικασία είναι μια συνέχιση των άλλων μας πρακτικών, που μας επιτρέπει να είμαστε δημιουργικές, να διασκεδάζουμε και να μοιραζόμαστε αυτά που αγαπάμε.


Εδώ και αρκετά χρόνια αποφεύγουμε όσο μπορούμε να ψωνίζουμε από τις μεγάλες αλυσίδες. Θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις και να φοράμε μοναδικά κομμάτια. Σε αντίθεση με τα καινούργια ρούχα που παράγονται και καταναλώνονται γρήγορα και μαζικά, το vintage ρούχο κρύβει μια γοητεία, μια ιστορία και μια άλλη σχέση με τον χρόνο και τη μνήμη.

Μάλλον όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται όσον αφορά το πώς φτιάχνεται ένα ρούχο και από πού προέρχεται. Υπάρχει υπερπαραγωγή, ενώ και η οικολογία μπαίνει στη ζωή μας με όλο και περισσότερους τρόπους. Πλέον, το να αγοράζει κανείς vintage μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο αισθητική αλλά και πολιτική επιλογή.


Φροντίζουμε πάρα πολύ την καθαριότητα των ρούχων μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα συσκευάζουμε και τα στέλνουμε. Απαντάμε σε κάθε ερώτηση και μας αρέσει να καλλιεργούμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες. Εξάλλου, η επικοινωνία μας με τους πελάτες είναι από τα αγαπημένα μας κομμάτια σε όλη τη διαδικασία.


Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε το φτηνότερο κομμάτι μας κοστίζει 9 ευρώ, τα περισσότερα κυμαίνονται μεταξύ 15-25 ευρώ, ενώ το ακριβότερο είναι ένα ζευγάρι ολοκαίνουρια Ray-Ban σε αψεγάδιαστη κατάσταση, που φτάνει τα 90 ευρώ».

Instagram, depop

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

L'On space

H Μαριλένα ζει στο κέντρο της Αθήνας και ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μόδα. Τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει δημιουργήσει το L'Οn space στην οδό Πραξιτέλους 33, στον 4ο όροφο ενός διατηρητέου κτιρίου. Εκεί, ακούγοντας βινύλια, φροντίζει, φωτογραφίζει και έπειτα προωθεί προς πώληση τη συλλογή με τα ρούχα που έχει δημιουργήσει.


Το L'ON δεν είναι ένα μαγαζί με second hand με τη συνηθισμένη έννοια όρου, μια και διαθέτει ρούχα και αντικείμενα από το παρελθόν, τα περισσότερα εκ των οποίων υπάρχουν σε παραπάνω από ένα κομμάτια και νούμερα. Επίσης, στο L'ON μπορείς να συνδυάσεις φθηνά '90s, unused denims με μεταξωτά Hermès, Fendi, Blumarine, Dior, που συμπεριλαμβάνονται στην πιο ακριβή σειρά της συλλογής.


Η Μαριλένα μου εξηγεί ότι τα κομμάτια της συλλογής της τα διαλέγει ίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό «με βάση το τι μου αρέσει έμενα να φοράω στην καθημερινότητά μου και τα αντίστοιχα ανδρικά με βάση τι μου αρέσει να βλέπω στα αγόρια που συναναστρέφομαι, δίνοντας σημασία στα υφάσματα και την ποιότητα. Φέτος έχω πάθει μια εμμονή με τα σετ, με αγαπημένα μου τα φλοράλ βισκόζ πουκάμισα με αντίστοιχη φούστα αλλά και τα λινά μπλέιζερ ή κοστούμια.

Η ίδια θεωρεί πως η στροφή του κόσμου στα vintage έχει να κάνει με την κακή ποιότητα των ρούχων που κυκλοφορούν σήμερα.


Τα κομμάτια που βρίσκω περνάνε όλα από διαδικασία καθαρισμού, είτε είναι used είτε unsed, καθώς, σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται χρόνια σε αποθήκες, οπότε χρειάζονται συντήρηση. Έπειτα, γίνεται η φωτογράφιση». Τις περισσότερες φορές τον ρόλο του μοντέλου τον έχει η ίδια, ενώ τις υπόλοιπες συνεργάζεται με φίλους φωτογράφους, art directors, στυλίστες και μοντέλα στην Ελλάδα ή στα ταξίδια της στο εξωτερικό.

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
L'On space
Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
L'On space


Η ίδια θεωρεί πως η στροφή του κόσμου στα vintage έχει να κάνει με την κακή ποιότητα των ρούχων που κυκλοφορούν σήμερα. «Τα υφάσματα δεν αντέχουν στον χρόνο, ενώ ο σχεδιασμός των ρούχων αφορά την τάση μίας και μόνο σεζόν και μετά θεωρούνται ξεπερασμένα. Αυτό που έχουν τα vintage ρούχα έναντι αυτών του fast fashion είναι ότι ξέρεις πως τα περισσότερα είναι μοναδικά κομμάτια ή, τέλος πάντων, υπάρχουν σε περιορισμένο αριθμό.


Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι τιμές, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά πιο χαμηλές. Στο L'ON μπορείς να βρεις ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ από 20 έως 200 ευρώ, κάποια εκ των οποίων είναι συλλεκτικά κομμάτια ή προέρχονται από γνωστούς οίκους μόδας.


Στο site θα μπορεί κάνεις να βρει τη vintage συλλογή μας αλλά και special συλλογές που θα βγαίνουν ανά περιόδους, σε συνεργασία με φίλους από την Ελλάδα και τo εξωτερικό».

lonspace.comInstagram

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
L'On space

 

Newskin Vintage Clothing

H Μαργαρίτα είναι φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα σπουδάζει styling στην Pansik. «Άνοιξα το μαγαζί αρχικά το 2016, στο πέμπτο όροφο ενός κτιρίου στη Βαρβάκειο, που λειτουργούσε μόνο ως showroom με ραντεβού, ενώ την επόμενη χρονιά μεταφέρθηκα στην οδό Παλλάδος στου Ψυρρή, όπου βρίσκομαι μέχρι και σήμερα, αυτήν τη φορά λειτουργώντας ως κατάστημα σε καθημερινή βάση». Συνεχίζει, βέβαια, να είναι αρκετά κρυμμένο, μια και είναι εντός στοάς, γεγονός που, όπως λέει η ίδια, της αρέσει πολύ.


«Το σκεπτικό πίσω από το Newskin Vintage Clothing ήταν να δημιουργήσω μια μπουτίκ/χρονοκάψουλα παλαιότερων δεκαετιών, εμπνευσμένη από ταινίες και μουσικές που μου αρέσουν. Επειδή με ενδιαφέρουν πολλά και διαφορετικά είδη υποκουλτούρας, θέλω τα ρούχα στο μαγαζί να αντιπροσωπεύουν λίγο απ' όλα αυτά, έτσι υπάρχουν από παρδαλά πουκάμισα μέχρι διχτυωτά φορέματα και από ψηλόμεσα '80s τζιν μέχρι '70s ψυχεδελικά φορέματα. DIY τζιν τζάκετ με patches, σχεδιασμένα στο χέρι, και tie dye από συνεργαζόμενο καλλιτέχνη» λέει η Mαργαρίτα που τα επιλέγει ένα-ένα, με βασικά κριτήρια τα μοτίβα, τα υφάσματα, την ποιότητα και την ιδιαιτερότητά τους. «Επιλέγω νούμερα όλων των μεγεθών και δίνω έμφαση στις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80».

Στη συλλογή υπάρχουν κομμάτια από 15 μέχρι και 150 ευρώ, τα οποία έχουν πιο θεατρικό χαρακτήρα, με λεπτομέρειες δουλεμένες στο χέρι, παγέτες και απλικέ στοιχεία.


Αυτά που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο από τη συλλογή της είναι τα μεταξωτά qipao φορέματα και μπλούζες, οι κινέζικες ρόμπες και τα ινδικά καφτάνια. «Αυτό που μου αρέσει είναι ότι πολλά από αυτά τα αυθεντικά, παραδοσιακά κομμάτια έχουν λεπτομέρειες που είναι δουλεμένες στο χέρι από ανθρώπους της χώρας από την οποία προέρχονται. Γενικά, μου αρέσει οτιδήποτε λαογραφικό. Ανά περιόδους στο μαγαζί είχα βρει και διέθετα ακόμα και κομμάτια ελληνικών παραδοσιακών στολών.


Έχουμε μια ολοένα αυξανόμενη τάση να σκεφτόμαστε τη βιωσιμότητα των επιλογών μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η ελάττωση της χρήσης του πλαστικού και πηγών διοξειδίου του άνθρακα για τις μεταφορές μας, η ανακύκλωση, όλα αυτά πέφτουν κάτω από τη σκιά του φόβου του κόσμου για την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εκτός αυτών, σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο τις επιλογές μας και πώς μεταφράζονται σε τριτοκοσμικές χώρες και στην ποιότητα ζωής εργατών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από πολυεθνικές εταιρείες fast fashion.


Όλοι αυτοί πιστεύω ότι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κόσμος απομακρύνεται από αυτές. Επιπλέον, για πολλούς η στροφή στα vintage ρούχα είναι ένας εύκολος τρόπος για να διαφοροποιηθούν στυλιστικά από το πλήθος.


Όλα τα ρούχα που τοποθετούνται στο μαγαζί έχουν περάσει από διαδικασία απολύμανσης που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά στάνταρ υπουργείων Υγείας. Όποιο ρούχο δοκιμαστεί στο μαγαζί, απολυμαίνεται πάλι με ατμοσίδερο πριν επανατοποθετηθεί στις κρεμάστρες. Το ίδιο ισχύει και για κάθε ρούχο που στέλνω, πριν τοποθετηθεί στο δέμα.


Στη συλλογή υπάρχουν κομμάτια από 15 μέχρι και 150 ευρώ, τα οποία έχουν πιο θεατρικό χαρακτήρα, με λεπτομέρειες δουλεμένες στο χέρι, παγέτες και απλικέ στοιχεία. Κατά καιρούς διοργανώνω events προσφορών που ισχύουν τόσο για το φυσικό κατάστημα όσο και για το ηλεκτρονικό».


Facebook, Instagram

Rats Vintage Clothing

Την Αθηνά Βαφειάδου, αν και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία πέντε χρόνια φαίνεται να την κερδίζει η Αθήνα. Αποφασισμένη να μείνει εδώ, δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο το Rats Vintage Clothing.


«Για μένα τα second hand ρούχα είναι ένα μέσο έκφρασης μιας εναλλακτικής αισθητικής και ενός ιδιαίτερου στυλ ντυσίματος, χρησιμοποιώντας κομμάτια μοναδικά, τα οποία δεν παράγονται πλέον και έχουν ένα oldschool vibe» λέει η ίδια, η οποία εισάγει όλα τα κομμάτια της συλλογής της από το εξωτερικό.


Εδώ η εξειδίκευση έχει να κάνει με επώνυμα αθλητικά ρούχα, όπως τα Fila, Kappa, Adidas, Nike και πολλά ακόμη. Τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια της συλλογής του Rats είναι από designers και σχέδια που φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του '80, ενώ η ποιότητά τους ξεπερνά αυτή των έτοιμων ρούχων που κυκλοφορούν σήμερα.

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Rats Vintage Clothing


«Κάνω έρευνα για προμηθευτές καθημερινά, προσπαθώ να μην επαναπαύομαι. Μόλις βρω αυτό που ψάχνω, ταξιδεύω, για να έχω τη δυνατότητα να επιλέξω εγώ η ίδια τα ρούχα που θα φέρω στην Ελλάδα. Η πιο ωραία στιγμή είναι οι άπειρες ώρες στις αποθήκες, όταν προσπαθείς να ξεδιαλέξεις μοναδικά κομμάτια. Όταν φτάσουν στην Αθήνα, ξεκινάει η δημιουργική δουλειά, φωτογραφίσεις για το lookbook, πολλές από τις οποίες είναι θεματικές, και όλα αυτά μέχρι να καταλήξουν στην πλατφόρμα του Instagram», καθώς το e-shop του καταστήματος είναι προς το παρόν υπό κατασκευή και μέχρι να ετοιμαστεί όλες οι πωλήσεις γίνονται μέσα από το Instagram. Καθημερινά ανεβαίνουν καινούργια κομμάτια, στα οποία μπορεί να δει κανείς αναλυτικά πληροφορίες και τιμές.


«Μέσα από τη δουλειά μου έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος στρέφεται στα μεταχειρισμένα όχι απαραίτητα γιατί ζητά μια πιο οικονομική  λύση, αλλά περισσότερο από άποψη αισθητικής και στυλ. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε κομμάτια που είναι εκτός κυκλοφορίας και κατ' επέκταση αποκτούν μοναδικό χαρακτήρα για τον πελάτη.


Πιστεύω ότι είναι μια εναλλακτική και μάλιστα ισχυρή τάση έναντι της γρήγορης μόδας, καθώς τα τελευταία χρόνια η vintage/second hand κοινότητα καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη βιομηχανία της μόδας, δημιουργώντας νέα trends.


Οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 80 ευρώ, όμως υπάρχουν και συλλεκτικά  κομμάτια σε πιο υψηλές τιμές».

Facebook, Instagram

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Vintage Darling

Η Πάτια Ιορδανίδου εργάζεται ως beauty editor σε γυναίκεια περιοδικά και sites τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όμως, εκτός από beauty addict, δηλώνει και vintage enthusiast. Το Vintage Darling, όπως λέει η ίδια, είναι ένας ανοιχτός διάλογος με τη μόδα παλιών δεκαετιών, ένα στυλιστικό ταξίδι στον χρόνο, ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού που δεν τελειώνει ποτέ. «Παρότι ξεκίνησε περισσότερο ως προσωπική ανάγκη αυτοέκφρασης και μέσο διαφυγής από τη mainstream μονοτονία της μόδας, πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε μια διαδραστική virtual boutique και ένα σημείο συνάντησης και επικοινωνίας με ανθρώπους που έχουν την ίδια φιλοσοφία μ' εμένα».


Η συλλογή της αποτελείται από vintage, second hand και preowned ρούχα και αξεσουάρ που συλλέγει προσεκτικά ένα προς ένα απ' όλα τα μέρη του κόσμου, από υπαίθριες αγορές, εξωτικά παζάρια, κρυμμένα μαγαζιά. «Δεν αγοράζω ποτέ με το κιλό! Θέλω να έχω την απόλυτη εποπτεία κάθε ρούχου που κρεμάω στη ράγα και να αφήνομαι στη γοητεία της αφήγησης της μοναδικής ιστορίας του» λέει η ίδια και συνεχίζει:

«Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίον μου αρέσει να ψαχουλεύω μετά μανίας στις ντουλάπες των μαμάδων, των γιαγιάδων και των φιλενάδων τους, ώστε να ξετρυπώνω και να ξαναζωντανεύω μικρούς θησαυρούς και να μαθαίνω πώς, πότε και γιατί αποκτήθηκαν. Είναι μαγικό να βλέπω παλιά, σκονισμένα ρούχα να παίρνουν νέα πνοή και να φιγουράρουν και πάλι, εντελώς φρέσκα, στους δρόμους της πόλης».

Οι second hand αγορές είναι ένας πολύ έξυπνος και οικονομικός τρόπος για να ανανεώνουμε τη γκαρνταρόμπα μας. Τα ρούχα από δεύτερο χέρι συνήθως κοστίζουν λιγότερο από τα καινούργια. Επιπλέον, είναι ξεχωριστά, μοναδικά.


Ένα από πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια της συλλογής της είναι ένα συλλεκτικό twin set του Givenchy που αποτελείται από παντελόνι και τζάκετ με βάτες, είναι φτιαγμένο από 100% βαμβάκι, έχει την απόχρωση της μέντας και φέρνει τα ζωηρά '80s στο σήμερα. «Το πέτυχα σε απίστευτα χαμηλή τιμή σε ένα μπαζάρ, εδώ, στην Αθήνα, που ήταν ανοιχτό σε λίγους. Θέλει τόλμη και φαντασία για να το φορέσει κάποιος και για να αντισταθμίσω την εκκεντρικότητά του, το συνδυάζω με πολυφορεμένα γκρίζα All Star.


Πριν από αρκετό καιρό, στη Ρώμη, την οποία επισκέπτομαι πολύ συχνά για τις vintage αγορές μου, ένας καλός φίλος με έφερε σε επαφή με έναν γνωστό του συλλέκτη. Μόλις είχε συγκεντρώσει εκπληκτικά κομμάτια, από δερμάτινες τσάντες και επώνυμα, μεταξωτά μαντίλια μέχρι φωτιστικά και έπιπλα των '60s, '70s και '80s από την οικία μιας παλιάς αστής. Βρέθηκα, λοιπόν, στο υπέροχο σπίτι του στην περιοχή Montemario, που έχει πιάτο όλη την πόλη. Έμεινα έκθαμβη μπροστά στο θέαμα με τις τεράστιες αποθήκες του, τις οποίες μου άνοιγε μία-μία και μου έδειχνε τη συλλογή του. Έφυγα με ό,τι μπορούσα να κουβαλήσω, δηλαδή με όλα τα αξεσουάρ.


Στην Ελλάδα, πάλι, βρίσκω πολλά χρησιμοποιημένα, χειροποίητα ρούχα, γιατί η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας ήταν κάποτε σε μεγάλη άνθηση και οι γυναίκες ράβονταν στις δικές τους μοδίστρες. Να φανταστείτε ότι η παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας άγγιζε το 60% της συνολικής παραγωγής στην τότε ΕΟΚ! Όλα αυτά, βέβαια, συνέβαιναν μέχρι τα '90s.


Αυτό που βρίσκω συναρπαστικό στην ενασχόλησή μου με το vintage είναι ότι τίποτα δεν χάνεται στο χώρο και στον χρόνο και ότι υπάρχει σύνδεση δεκαετιών, ανθρώπων και ιστοριών μέσα από τα ρούχα και τα αξεσουάρ!

Thrift-shopping στην Αθήνα: Η επιστροφή των μεταχειρισμένων και vintage ρούχων Facebook Twitter
Το Vintage Darling, όπως λέει η Πάτια Ιορδανίδου, είναι ένας ανοιχτός διάλογος με τη μόδα παλιών δεκαετιών, ένα στυλιστικό ταξίδι στον χρόνο, ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού που δεν τελειώνει ποτέ.


Από τη στιγμή που θα αποκτήσω ένα κομμάτι μέχρι να φτάσει στην ντουλάπα ενός σύγχρονου κοριτσιού της πόλης υπάρχει μια συγκεκριμένη, χρονοβόρα αλλά και ενδιαφέρουσα διαδικασία. Τα στέλνω στο καθαριστήριο ή τα πλένω στο πλυντήριο, ανάλογα με το ύφασμα και τη φθορά που έχουν. Πολλές φορές κάνω έξτρα παρεμβάσεις, όπου θεωρώ ότι χρειάζεται. Φρεσκάρω το δέρμα με ειδικές μαλακτικές κρέμες, καθαρίζω τα κοσμήματα με υλικά που έχω στα ντουλάπια της κουζίνας μου. Η μαγειρική σόδα και το αλάτι είναι το τέλειο κοκτέιλ για ανανέωση των faux bijoux και των ασημένιων κοσμημάτων!

Αντλώντας έμπνευση από το Instagram, το Pinterest και τους διεθνείς τίτλους περιοδικών μόδας προετοιμάζω το styling και το concept της φωτογράφισης, η οποία παίρνει συνήθως μια μορφή που παραπέμπει σε editorial μόδας με φόντο τις αγαπημένες μου γειτονιές, το Παγκράτι και την Κυψέλη, εμβληματικά κτίρια της πόλης, όπως το Hilton και το Ωδείο Αθηνών, και παλιά, αστικά διαμερίσματα». Η επαγγελματική προσέγγιση αυτού του τύπου είναι εντελώς γνώριμη και οικεία για την ίδια, καθώς έχει μεγαλώσει μέσα στα περιοδικά μόδας.


Όσο για το αν αποδίδουν όλα αυτά οικονομικά, εξαρτάται πώς ορίζει ο καθένας το κέρδος, λέει η Πάτια. Κέρδος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, το πρωτότυπο, εξεζητημένο στυλ, το να περνάει η ιστορία ενός ρούχου από γενιά σε γενιά, η χαρά που δίνει στους γύρω του όταν τους προτείνει κάτι που δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα τους πηγαίνει. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ μιας επιτυχημένης ιστορίας για μένα.


Οι second hand αγορές είναι ένας πολύ έξυπνος και οικονομικός τρόπος για να ανανεώνουμε τη γκαρνταρόμπα μας. Τα ρούχα από δεύτερο χέρι συνήθως κοστίζουν λιγότερο από τα καινούργια. Επιπλέον, είναι ξεχωριστά, μοναδικά. Δεν έχω βρει ποτέ μέχρι σήμερα το ίδιο ρούχο ή αξεσουάρ δύο φορές. Είναι η πιο σύγχρονη και hip εναλλακτική στις μεγάλες αλυσίδες του fast fashion και τη βαρετή ομοιομορφία τους.


Επιπλέον, θεωρώ ότι η ηθική και eco friendly κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης είναι πιο επίκαιρη και σημαντική από ποτέ. Το vintage είναι μια μορφή ανακύκλωσης με θετικό πρόσημο για το παγκόσμιο οικοσύστημα».

Οι τιμές της συλλογής της ποικίλλουν και υπάρχουν προτάσεις για κάθε budget: από casual μέχρι επώνυμα, συλλεκτικά κομμάτια Givenchy, Claude Montana, Prada και Celine. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ξεκινούν από 6 ευρώ. Τόσο κοστίζουν οι χειροποίητες μάσκες προστασίας που έχει φτιάξει από 100% βαμβάκι και παλιά, αχρησιμοποίητα τόπια.

Facebook, Instagram



Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 ολοκαίνουργια μαγαζιά που άνοιξαν στην Αθήνα, αμέσως μετά τη λήξη του lockdown

Living / 3 ολοκαίνουργια μαγαζιά που άνοιξαν στην Αθήνα, αμέσως μετά τη λήξη του lockdown

Ένας γαλλικού τύπου φούρνος-ζαχαροπλαστείο, ένα μαγαζί με κεραμικά και είδη πρωινού και ένα μαγαζί με φυτά και είδη περιποίησης τους στέλνουν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμά ότι η ζωή συνεχίζεται.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νύχια

Μόδα & Στυλ / Τα μακριά νύχια και το slut shaming στην εργασία

Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι συζητούν για τα αρνητικά σχόλια και τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα τη γυναικεία εμφάνιση και για το γεγονός πως οι περισσότερες στερεοτυπικές απόψεις στον χώρο εργασίας έχουν να κάνουν με το φύλο.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Μόδα & Στυλ / Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Ο Marc Jacobs υπογράφει το τεύχος Δεκεμβρίου της αμερικανικής «Vogue», κατακτώντας άλλη μια πρωτιά στην παθιασμένη καριέρα του, που ταυτίστηκε με επιδείξεις-υπερθεάματα, το grunge των ’90s και το fusion της πολυτελούς μόδας με την τέχνη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ode to socks: Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Radio Lifo / Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Πότε ακριβώς οι κάλτσες, από ασήμαντη λεπτομέρεια, έγιναν οι πρωταγωνίστριες στο ντύσιμο; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Ξένια Βανικιώτη, τη δημιουργό της πιο δημοφιλούς ελληνικής εταιρείας cool καλτσών, της Ode to socks.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Άνοιξη του 2025

Μόδα & Στυλ / Άνοιξη 2025: Τα ντεφιλέ δεν κράτησαν χαμηλό προφίλ

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα πασαρέλας των περασμένων ημερών, η χειροποίητη δεξιοτεχνία, η πυκνή σημειολογία, οι μεταγραφές και οι επέτειοι προσέφεραν συγκινήσεις σε μια μεταβατική περίοδο για το σύνολο της βιομηχανίας του high fashion.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ