Το 2012 ξεκίνησε με κακούς οιωνούς

Facebook Twitter
0

Φωτό: Esben Salling, ActionAid

Στη ζώνη του Σαχέλ της Αφρικής η έλλειψη τροφής είναι πραγματικότητα ακόμα και κατά τις περιόδους που οι βροχοπτώσεις είναι πάνω από το συνηθισμένο. Φέτος η περιοχή απειλείται ξανά από μεγάλη έλλειψη τροφίμων λόγω διαφόρων παραγόντων (η κρίση του 2010, πλημμύρες, κύμα μεταναστών από τη Λιβύη) και αν δεν παρθούν εγκαίρως αρκετά μέτρα, θα χαθούν ζωές και περιουσίες, όπως το 2005, το 2008 και το 2010. Ως τώρα, δέκα εκατομμύρια ανθρώπων έχουν πληγεί από τις απανωτές κρίσεις.

Εικόνα: ΟΗΕ

«Αυτή τη στιγμή σε όλο το Σαχέλ υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας και κινδυνεύουν 5 με 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι τα αποθέματα τροφής θα τελειώσουν κάποια στιγμή το Μάρτιο και μετά θα ξεκινήσει η “lean season”. Οι χώρες που απειλούνται περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Μάλι, η Μαυριτανία και η Μπουρκίνα Φάσο και αρκετά λιγότερο η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Γκάμπια.» λέει η Άννα Μπότσογλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ActionAid Ελλάδας.

Τι είναι η lean season;

«Ναι, από μόνο του αυτό έχει ενδιαφέρον. Lean season είναι η περίοδος ανάμεσα σε δύο σοδειές, όπου τα νοικοκυριά πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα για να φάνε, που σημαίνει ότι είναι συνήθως περίοδος πείνας. Το ότι υπάρχει έκφραση γι αυτό καταλαβαίνει πόσο μέρος της ζωής των ανθρώπων είναι ότι θα πεινάσουν κάθε χρόνο. Στο βόρειο Μπαγκλαντές δε η πείνα είναι τόσο πολύ μέρος της ζωής τους για τόσα χρόνια που έχουν ονομάσει μια εποχή του χρόνου έτσι. Υπάρχει ο χειμώνας, η άνοιξη, το καλοκαίρι και η monga που σημαίνει πείνα.»

Η περιοχή εισέρχεται το Μάιο στην “lean season” οπότε τα φαινόμενα θα ενταθούν προς το χειρότερο. Τους περασμένους μήνες οι βροχές ήταν λίγες και ασταθείς, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Ολόκληρες κοινότητες θα αντιμετωπίσουν μήνες χωρίς αρκετή τροφή, μέχρι την επόμενη σοδειά, που θα είναι το Σεπτέμβριο.

Εικόνα: ΟΗΕ


Λένε ότι η γνώση είναι δύναμη – στην προκειμένη περίπτωση, δεν ξέρω αν η γνώση είναι αρκετή. Σε μία ταραχώδη περίοδο, όπως αυτή της Ελλάδας, τι μπορεί να κάνει κανείς; Το πρόβλημα έχει πολλά πόδια, καθώς εκτός από την έλλειψη τροφής, υπάρχει και έλλειψη προσβασιμότητας σ’ αυτή – οι κρίσεις εντείνουν τα άγρια ανθρώπινα ένστικτα, όπως πολύ καλά ξέρουμε κι εμείς.

«Προς το παρόν η ActionAid μελετά και καταγράφει καθώς εμείς κάνουμε δράση σε Νιγηρία, Σενεγάλη και Γκάμπια και όχι στις χώρες όπου οι κάτοικοι κινδυνεύουν περισσότερο. Επειδή ο τρόπος που προσεγγίζουμε την ανάπτυξη είναι με μακροχρόνια προγράμματα και ακόμα και στις έκτακτες καταστάσεις μένουμε στην περιοχή για 3 χρόνια μετά, δεν επεμβαίνουμε σε χώρες που δεν έχουμε ήδη δράση, εκτός εάν υπάρχει εξαιρετική ανάγκη. Ακόμα και τότε πρέπει να υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ότι θα βοηθήσουμε σωστά και ότι η βοήθεια θα φτάσει εκεί που πρέπει. Έτσι, για παράδειγμα δεν στείλαμε βοήθεια στη Σομαλία γιατί δεν δουλεύουμε εκεί (μόνο ο ΟΗΕ έχει καταφέρει να κάνει κάτι και υπάρχουν κατηγορίες ότι τα τρόφιμα πάνε στους οπλαρχηγούς) και γιατί δεν έχουμε πρόσβαση καθώς η πολιτική κατάσταση είναι αυτή που είναι. Επικεντρωθήκαμε στην Κένυα που δουλεύουμε ήδη, που βρίσκεται δίπλα και δέχεται πολλούς πρόσφυγες.»

 

Αν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε να βοηθήσετε: Εδώ Tο Facebook της ActionAid, εδώ το Twitter...

Κι εδώ μπορείτε να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε για να ολοκληρωθεί ένα σχολείο στη Ρουάντα. Από την σελίδα της ActionAid:

Γνωρίζουμε μέσα από την πολυετή δράση μας, ότι η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου να καταπολεμήσουν την πείνα. Γνωρίζοντας γραφή και ανάγνωση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. 

• Tο εισόδημα ενός ανθρώπου μπορεί να αυξηθεί κατά 10% για κάθε χρόνο παρακολούθησης στο σχολείο 
• Ένα παιδί έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από το HIV/AIDS εάν ολοκληρώσει το δημοτικό. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ