Το 2012 ξεκίνησε με κακούς οιωνούς

Facebook Twitter
0

Φωτό: Esben Salling, ActionAid

Στη ζώνη του Σαχέλ της Αφρικής η έλλειψη τροφής είναι πραγματικότητα ακόμα και κατά τις περιόδους που οι βροχοπτώσεις είναι πάνω από το συνηθισμένο. Φέτος η περιοχή απειλείται ξανά από μεγάλη έλλειψη τροφίμων λόγω διαφόρων παραγόντων (η κρίση του 2010, πλημμύρες, κύμα μεταναστών από τη Λιβύη) και αν δεν παρθούν εγκαίρως αρκετά μέτρα, θα χαθούν ζωές και περιουσίες, όπως το 2005, το 2008 και το 2010. Ως τώρα, δέκα εκατομμύρια ανθρώπων έχουν πληγεί από τις απανωτές κρίσεις.

Εικόνα: ΟΗΕ

«Αυτή τη στιγμή σε όλο το Σαχέλ υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας και κινδυνεύουν 5 με 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι τα αποθέματα τροφής θα τελειώσουν κάποια στιγμή το Μάρτιο και μετά θα ξεκινήσει η “lean season”. Οι χώρες που απειλούνται περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Μάλι, η Μαυριτανία και η Μπουρκίνα Φάσο και αρκετά λιγότερο η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Γκάμπια.» λέει η Άννα Μπότσογλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ActionAid Ελλάδας.

Τι είναι η lean season;

«Ναι, από μόνο του αυτό έχει ενδιαφέρον. Lean season είναι η περίοδος ανάμεσα σε δύο σοδειές, όπου τα νοικοκυριά πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα για να φάνε, που σημαίνει ότι είναι συνήθως περίοδος πείνας. Το ότι υπάρχει έκφραση γι αυτό καταλαβαίνει πόσο μέρος της ζωής των ανθρώπων είναι ότι θα πεινάσουν κάθε χρόνο. Στο βόρειο Μπαγκλαντές δε η πείνα είναι τόσο πολύ μέρος της ζωής τους για τόσα χρόνια που έχουν ονομάσει μια εποχή του χρόνου έτσι. Υπάρχει ο χειμώνας, η άνοιξη, το καλοκαίρι και η monga που σημαίνει πείνα.»

Η περιοχή εισέρχεται το Μάιο στην “lean season” οπότε τα φαινόμενα θα ενταθούν προς το χειρότερο. Τους περασμένους μήνες οι βροχές ήταν λίγες και ασταθείς, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Ολόκληρες κοινότητες θα αντιμετωπίσουν μήνες χωρίς αρκετή τροφή, μέχρι την επόμενη σοδειά, που θα είναι το Σεπτέμβριο.

Εικόνα: ΟΗΕ


Λένε ότι η γνώση είναι δύναμη – στην προκειμένη περίπτωση, δεν ξέρω αν η γνώση είναι αρκετή. Σε μία ταραχώδη περίοδο, όπως αυτή της Ελλάδας, τι μπορεί να κάνει κανείς; Το πρόβλημα έχει πολλά πόδια, καθώς εκτός από την έλλειψη τροφής, υπάρχει και έλλειψη προσβασιμότητας σ’ αυτή – οι κρίσεις εντείνουν τα άγρια ανθρώπινα ένστικτα, όπως πολύ καλά ξέρουμε κι εμείς.

«Προς το παρόν η ActionAid μελετά και καταγράφει καθώς εμείς κάνουμε δράση σε Νιγηρία, Σενεγάλη και Γκάμπια και όχι στις χώρες όπου οι κάτοικοι κινδυνεύουν περισσότερο. Επειδή ο τρόπος που προσεγγίζουμε την ανάπτυξη είναι με μακροχρόνια προγράμματα και ακόμα και στις έκτακτες καταστάσεις μένουμε στην περιοχή για 3 χρόνια μετά, δεν επεμβαίνουμε σε χώρες που δεν έχουμε ήδη δράση, εκτός εάν υπάρχει εξαιρετική ανάγκη. Ακόμα και τότε πρέπει να υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ότι θα βοηθήσουμε σωστά και ότι η βοήθεια θα φτάσει εκεί που πρέπει. Έτσι, για παράδειγμα δεν στείλαμε βοήθεια στη Σομαλία γιατί δεν δουλεύουμε εκεί (μόνο ο ΟΗΕ έχει καταφέρει να κάνει κάτι και υπάρχουν κατηγορίες ότι τα τρόφιμα πάνε στους οπλαρχηγούς) και γιατί δεν έχουμε πρόσβαση καθώς η πολιτική κατάσταση είναι αυτή που είναι. Επικεντρωθήκαμε στην Κένυα που δουλεύουμε ήδη, που βρίσκεται δίπλα και δέχεται πολλούς πρόσφυγες.»

 

Αν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε να βοηθήσετε: Εδώ Tο Facebook της ActionAid, εδώ το Twitter...

Κι εδώ μπορείτε να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε για να ολοκληρωθεί ένα σχολείο στη Ρουάντα. Από την σελίδα της ActionAid:

Γνωρίζουμε μέσα από την πολυετή δράση μας, ότι η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου να καταπολεμήσουν την πείνα. Γνωρίζοντας γραφή και ανάγνωση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. 

• Tο εισόδημα ενός ανθρώπου μπορεί να αυξηθεί κατά 10% για κάθε χρόνο παρακολούθησης στο σχολείο 
• Ένα παιδί έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από το HIV/AIDS εάν ολοκληρώσει το δημοτικό. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ