4 μέρη με βιολογικές τροφές, ωστόσο νόστιμες. Από την Ελένη Ψυχούλη

4 μέρη με βιολογικές τροφές, ωστόσο νόστιμες. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0

Σε μια παγκόσμια αγορά που δεν αισθάνεται και τόσο καλά τώρα τελευταία, η αγορά των βιολογικών προϊόντων, που σημειωτέον κοστίζουν το κατιτίς παραπάνω, έχει αυξηθεί 15-20% στην Ευρώπη και 25-30% στην Ασία, μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το να ρωτάς για την ούγια του μοσχαριού ή του μαρουλιού που βάζεις στο καλάθι σου είναι επιτακτική ανάγκη και σημείο των καιρών.

Σε μια απλουστευμένη δεοντολογία, καλό είναι να τρώμε το κάθε πράγμα στον καιρό του και τον κολιό τον Αύγουστο, να προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά, κρέατα και γάλα, να προτιμάμε τις κακομούτσουνες ντομάτες από τις πλαστικές κι αστραφτερές και να τιμάμε στη διατροφή μας τη μεσογειακή παράδοση που προτιμά τα όσπρια και το ελαιόλαδο και αποφεύγει το κόκκινο κρέας. Ωστόσο, ας μην δαιμονοποιούμε κι ας πούμε και του στραβού το δίκιο: τα βιολογικά δεν είναι απόλυτα απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα, καθώς η μόλυνση σύνορα δεν γνωρίζει, περνά στον υδροφόρο ορίζοντα και ταξιδεύει στον αέρα. Απλά, τα βιολογικά περιέχουν 4-6 φορές λιγότερα βλαβερά κατάλοιπα.

Αφετέρου, κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο βιολογικό είναι το αλεύρι ή το φασόλι που πληρώνει σαν τέτοιο, καθότι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, υπάρχουν και ασυνείδητοι παραγωγοί και οι έλεγχοι δεν είναι τόσο επισταμμένοι. Με τα χρόνια, επίσης, και τα φυτοφάρμακα ακολουθούν τις ανησυχίες των καιρών, εξελίσσονται, πιο φιλικά για τον άνθρωπο. Περί ορέξεως, λοιπόν, ας πράξει κανείς κατά συνείδηση. Σίγουρα όμως, τα “ανήσυχα” τραπέζια μαγειρεύουν νόστιμα έως και πεντανόστιμα, καταρρίπτοντας τον μύθο που παλιότερα ήθελε την υγιεινή διατροφή συνώνυμη μιας άνοστης συνταγής με κιμά σόγιας.

*gbk, The Mall Athens, 3os όροφος

Ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις τον ίσιο δρόμο στην ανέμελη νεότητα που ορκίζεται στο φαστ-φουντ, είναι να την πάρεις με τα νερά της, μιλώντας τη διάλεκτο του χάμπουργκερ που λατρεύει. Στη στροφή των γνωστών αλυσίδων, το gbk-με πολλά λόγια gourmet burger kitschen-γαστρονομικό παρακλάδι της TGI Fridays, μέσα από τα χρώματά σου σου δίνει κιόλας το στίγμα της υγείας: πράσινο στο χρώμα του μήλου, λευκό του ξύλου στο χρώμα της καθαρότητας, λιτός σχεδιασμός που θυμίζει κομψό νεοϋορκέζικο μπαρ. Πριν 8 χρόνια, 3 νεοζηλανδοί-που ξέρουν από καλό μοσχάρι-ξεκίνησαν στο Λονδίνο μια γκουρμέ αλυσίδα με μπέργκερς, όλα από 100% Αberdeen Angus σκοτσέζικο μοσχαράκι, σπιτικές πρωτότυπες σος με την υπογραφή του διάσημου νεο-ζηλανδού σεφ Πίτερ Γκόρντον, αληθινές τηγανητές πατάτες και οργανικά προϊόντα. Το μπέρκερ από βιολογικό βουβαλίσιο κρέας είναι απλά η γεύση της νοσταλγίας, το αληθινό μπέργκερ έτσι όπως το εμπνεύστηκε ο τεξανός για το σπίτι του. Το ίδιο και το vegetarian με ψητή μελιτζάνα, κατσικίσιο τυρί και σος ντομάτας με σαλάτα ρόκας. Με αγνά υλικά, όλα τα μπεργκερς με angus μοσχαράκι διαθέτουν τη βαθιά νοστιμιά του αληθινού μοσχαριού, προδίδουν την ευτυχισμένη ζωή των ζώων στα απέραντα λιβάδια της Σκωτίας. Και κάτι παράξενο: όσο κι αν φας δεν νοιώθεις φουσκωμένος. Το μπέργκερ μπορεί πια να είναι και μια καλή πράξη για το εαυτό μας και όχι μόνο η απαγορευμένη ζώνη του διατροφικού λυκόφωτος.

Nice n’Easy, Ομήρου 60 & Σκουφά, 210617201

Κοσμικοί των ιλουστρασιόν πρωτοσέλιδων, σταρς και κολωνακιώτες ευζωιστές, τίποτα στην ατμόσφαιρα δεν θα σου θυμίσει το clean-cut της βιο-ιδεολογίας. Χαμηλά σοφιστικέ φώτα, δερμάτινα τραπέζια, τοίχοι και ταβάνι από καθρέφτη, οι σταρς του Χόλυγουντ σε ασπρόμαυρη ταπετσαρία, μουσικές του ’60 και του ’50, ό,τι χρειάζεται για μια βραδιά με σέξυ διάθεση, η οποία κυλά ακόμη πιο φλύαρη και ευδιάθετη με τη βοήθεια ενός βιολογικού κρασιού. Τα anti age milk shake με τζίντζερ, καρότο και πράσινο τσάι, το λιποδιαλυτικό Dieter’s με φράουλα, ανανά, μέλι και λεμόνι, τα βιολογικά τσάγια και ο καφές, το αφέψημα τσουκνίδας και τα λοιπά ροφήματα με ονόματα όπως “φύλακας άγγελος” και “καλό βράδυ”, οι βιολογικές μπύρες, όπως η γιαπωνέζικη iki με πράσινο τσάι και η καπνιστή Schlenkerva κινούνται εδώ στα πλαίσια μιας κλασικής ευζωίας έτσι όπως την αγάπησε εδώ και αιώνες το Κολωνάκι, κομψή, κοσμική με τις ίντριγκες και τους έρωτές της. Τα πιάτα του μενού, όλα με τα ονόματα των αστεριών του Χόλυγουντ, φτιάχνονται με βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικά τυριά και αλλαντικά, βιολογικά υλικά στις πίτες με το σπιτικό φύλλο από αλεύρι ολικής. Βιολογικός σολομός με ταμπουλέ από κινόα, πένες ολικής άλεσης με ντοματίνια, μπρόκολο και κότατζ, ντακάκια με ανθότυρο και απάκι σφακιανό, ραβασάκι από βιολογικό φύλλο κρούστας με φέτα και οξύμελι. Κι επειδή κάθε νύχτα χρειάζεται και την αμαρτία της, ενδώστε στο μπανόφι και τον χαλβά-όπως της μαμάς-ζουμερός και κανελάτος!

*Υγεία-Οικολογία, Πανεπιστημίου 57, 2103210966

Το κόμμα των οικολόγων τα οργανικά προϊόντα τα ανακάλυψε πριν απ’όλους μας και το μαγαζί της Πανεπιστημίου είναι κάτι σαν σταθμός και σαν πέρασμα: η πιο σουρεάλ ταμπέλα του κέντρου παρουσιάζει τον Χριστό σε γιγαντοαφίσα, πολλές περικοκλάδες και τσιτάτα του τύπου: “Υγεία το παν”, “Επ-ανάσταση αγάπης-Επ’ανάσταση ζωής”. Τρόφιμα, καλλυντικά, φίλτρα νερού και ιδέες για το πώς θα μετατρέψεις την τηλεόρασή σου σε τζάκι, κόσμος και κοσμάκης συνωστίζεται στα ράφια, η δίπλα πόρτα οδηγεί στο εστιατόριο. Η μυρωδιά της μαμαδίστικης σπανακόπιτας-με φύλλο ολικής άλεσης βεβαίως βεβαίως-σου σπάει τη μύτη από το πεζοδρόμιο, μέσα στην προθήκη δεν ξέρεις τί να πρωτοδιαλέξεις: τις μηνμειώδεις φακές, όλη τη γκάμα των λαδερών της ελληνικής παλέτας, τα μπιφτέκια με σπανάκι και τυρί, τις πίτες, το μπριάμ με κιμά σόγιας, τα σουβλάκια με τόφου ή κανένα υγιεινό γλυκάκι; Η πελατεία, κλώνος των παρουσιαστών του Τηλεφώς και του εμπνευστή της όλης υπόθεσης, προέδρου κυρίου Παπανικόλα, μεσήλικες διαγαλαξιακοί, σε χαλαρή επικοινωνία με το γήινο σύμπαν της Πανεπιστημίου. Παίρνεις το φαγάκι σου σε πακέτο ή πιάνεις μια θέση στα τραπεζάκια του παταριού, παρακολουθώντας το πιο παράξενο βιολογικό road moovie του πλανήτη.

*Bliss, Ρόμβης 24 & Κλειτιού, 2103250360

Σε όλα τα χρώματα της παστέλ παιδικής φαντασίας ή σαν να λέμε ντεκόρ νηπιαγωγείου, το Bliss εκτείνει τα κάλλη του στα τρία επίπεδα ενός από τα πιο όμορφα νεοκλασικά του νέου κόμβου της διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος. Κάτω οι μη καπνιστές, δίπλα στον γκρίζο ακάλυπτο που η καλή θέληση έχει μεταμορφώσει σε τροπικό κηπάκι. Στα εμπριμέ τραπέζια, μηνύματα όπως “evaluate your priorities” και “forgive and forgett” σε βάζουν στο στίγμα ενός χώρου όπου εκτός από το φαγητό, μπορείς να χαλαρώσεις με γιόγκα, ολιστικό μασάζ, ρεφλεξολογία και δημιουργικό χορό-αναλόγως σεμιναρίων. Στο Bliss τα πράγματα είναι απλά, τα υλικά φυσικά, το φαγητό “ζωντανό”, ακόμη και τα απορυπαντικά οικολογικά και το ψωμί Εσσαίων που θα ντύσει ένα σάντουιτς με λαχανικά δεν ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων. Η μουσική, από την πόρτα κιόλας, θα διώξει από την ψυχή σου το στρες της πόλης και θα σε μυήσει σε ένα σύμπαν εναλλακτικής γαλήνης. Οι χυμοί ακούγονται-και πίνονται-σαν παραμύθι με τίτλο “το πέταγμα της πεταλούδας”, “χαρά”, “γέλιο”, το τσάι πίνεται σαν “μαγικό φίλτρο της αγάπης”, το νερό περιέχει έξτρα οξυγόνο και το εναλλακτικό ταμπουλέ φτάχνεται με κινόα. Η βιολογική μπύρα από το Ρέθυμνο ταιριάζει τέλεια με τα κεφτεδάκια σόγιας, που όπως και το 90% των πιάτων φτιάγνεται με οργανικά προϊόντα, τη στιγμή της παραγγελίας. Η τάρτα με κοτόπουλο και λιαστή ντομάτα, ποίημα, το ίδιο και το ανάλαφρο τάι κοτόπουλο με έντονα αρώματα τζίντζερ και γάλα καρύδας που σερβίρεται με βραστή, νοστιμότατη πατάτα. Τελειώσαμε με τσιζ-κέικ και τσάι για το βήχα-αντίδοτο στο χειμωνιάτικο κρύο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ