ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Αφίξεις στον χώρο της γεύσης

Αφίξεις στον χώρο της γεύσης Facebook Twitter
0

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Ένα σπιτικό με άποψη και ιστορία. Την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την ξέρουμε από τα εστιατόριά της «Παπαδάκης» στην Πάρο και στο Κολωνάκι, από την τηλεόραση και τα βιβλία της. Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια καινούργια διάσταση στη μαγειρική της στο ολοκαίνουργιο μαγαζί Homey στο Χαλάνδρι. Εδώ η Αργυρώ επιμελείται το μενού, ενώ η νέα γένια μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, αφού η κόρη της, η Κωνσταντίνα, αναλαμβάνει τα ηνία του Homey σε συνεργασία με τον Ευγένιο Χαμηλοθώρη, γνωστός ως Μπαρμπαρόσα, με δημοφιλή εστιατόρια και μπαρ στη Νάουσα της Πάρου. Μιλάμε για την... Εθνική Πάρου. Μοντέρνα σάλα στις αποχρώσεις του μαύρου και του ξανθού ξύλου, αναπαυτικοί καναπέδες, εντυπωσιακός φωτισμός και μπάρα σουπερ πληθωρική, με τον Γιώργο Αντώνογλου να δημιουργεί ευφάνταστα κοκτέιλ και τον Λεωνίδα στα decks να ανεβάζει τη διάθεση με ωραίες μουσικές. Στο έμπα, μια σειρά από ξυλόφουρνους δίνει το στίγμα της κουζίνας. Χειροποίητο ψωμί, πίτες και γάστρες όπου σιγομαγειρεύεται το φαγητό όλη νύχτα. Αρχή με σαλάτα με ντοματίνια σκέτη γλύκα και καππαρόφυλλα ραντισμένα με ανθό αλατιού και δίπλα ξινομυζήθρα Πάρου (€10). Από τα ορεκτικά, ωραιότατα ήταν τα μανιτάρια με φύκια (€12) και οι φρεσκότατες καραβίδες σε σχεδόν διάφανη, τραγανή κρούστα, περασμένες σε σουβλάκι, που συνοδεύονται με γευστική σάλτσα ταρτάρ (€14). Η μελιτζάνα ψήνεται ολόκληρη στη χόβολη κι έρχεται κομμένη στα δύο με απαλό άγγιγμα σκόρδου, συνοδευόμενη από αρωματισμένο γιαούρτι και σπόρους ροδιού (€7). Ένα πιάτο που αναδεικνύει το μεγαλείο της απλότητας. Γεύση αληθινή και υφή βελούδινη, με το ρόδι να χαρίζει νότες οξύτητας. Οι πατάτες που έχουν σιγοψηθεί στον ξυλόφουρνο με μυρωδικά και μέσα σε μια λεμονάτη σάλτσα μουστάρδας (€5) είναι μελωμένες και ξεχειλίζουν νοστιμιά. Από τα κυρίως, το ψητό συκώτι (€14) έρχεται ιδανικά ψημένο, ζουμερό, γευστικό και ακομπανιάρεται με χειροποίητα τσιπς πατάτας και δύο υπέροχες μαρμελάδες, κρεμμυδιού και παντζαριού με μήλο. Αλλά κόλπα! Τα μάγουλα μοσχαριού με μανέστρα (€17) βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο μελωμένα. Ένα πιάτο με σπιτική, μεστή γεύση, που ενισχύεται από τον ξηρό ανθότυρο. Το φιλέτο είναι άψογο με τα πράσινα φασολάκια και η φτιαγμένη στο χέρι μπεαρνέζ που το συνοδεύει είναι ίσως η καλύτερη που έχω γευθεί. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την πληθωρική νοστιμιά που κατακλύζει τον ουρανίσκο με κάθε μπουκιά από το αρνίσιο κότσι με γλάσο λεμονιού που έχει ψηθεί βασανιστικά για 12 ώρες σε χαμηλή φωτιά και συντροφεύεται από πατάτες στη χόβολη (€15). Στο μενού υπάρχουν και τρεις προτάσεις με ψάρι – να μην ξεχνιόμαστε. Καλοστημένη οινική λίστα και προτάσεις σε ποτήρι. Την έκπληξη κάνει το εξαιρετικό sushi και maki μενού που σερβίρεται τις απογευματινές ώρες από σούσι σεφ που ήρθε από τη Νέα Υόρκη. Το Homey είναι ένα εστιατόριο που θα σε ικανοποιήσει ούτως ή άλλως. Ξέροντας, όμως, ότι έχει πίσω του ανθρώπους δοκιμασμένους στον χώρο, μπορείς να είσαι βέβαιος ότι θα προσφέρει σταθερή ποιότητα.

Homey, Εθνικής Αντιστάσεως 39, Χαλάνδρι, 210 6841156.

Η απάντηση της γης στον ήλιο. «Το κρασί είναι η απάντηση της γης στον ήλιο» είναι το μότο του ολοκαίνουργιου Vein Cheese & Wine Bar στον ήσυχο δρόμο Μάρκου Μπότσαρη στη Γλυφάδα. Ένας πραγματικά πολύ όμορφος χώρος, όπου σε αγκαλιάζει με το έμπα η καλή αύρα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η αρχιτέκτονας Δέσποινα Χαραλάμπους είναι η ευγενική ιδιοκτήτρια που με σύμμαχό της την οικογενειακή παράδοση στην εστίαση, την αγάπη στη μαγειρική και στο κρασί αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στο νέο πόστο. Ξύλο, γυμνό μπετόν, ακατέργαστος γρανίτης, μέταλλο, βιομηχανικό κρύσταλλο, είναι τα υλικά που δίνουν το διακοσμητικό στίγμα. Γοητευτική η μοντέρνα σάλα, που, αν και με έναν μόλις μήνα λειτουργίας, έχει γίνει ήδη στέκι αγαπημένο. Παίρνεις θέση στα ψηλά τραπέζια, ανταλλάσσεις κουβέντες με φιλικά πρόσωπα και ρουφάς την εφήμερη γοητεία της καθημερινότητας τσιμπολογώντας μπρουσκέτες και πίνοντας κρασί. Ο οινοχόος Γιάννης Χρυσός επιμελήθηκε την οινική λίστα με 120 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που έρχεται σε σχήμα βεντάλιας και με αρκετές προτάσεις σε ποτήρι κρασί των 75 ml και 150 ml από 2 έως 5ευρώ. Το μενού σφιχτό, με επιλογές από κρύα και ζεστά πιάτα για όλα τα γούστα. Ξεκινήσαμε με ωραία και δροσερή σαλάτα ρόκα με φλοίδες παρμεζάνας, ρόδι, πράσινο μήλο σε λεπτοκομμένες φέτες, προσούτο και αρτυμένη με βινεγκρέτ ροδιού (€7,5). Άψογο το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με πινελιές μαγιονέζας λεμονιού και παρμεζάνα (€10). Από τα ζεστά πιάτα, ορέχτηκα τα μπιφτεκάκια κοτόπουλου που ήρθαν αφράτα και σπιτικά, με ψητές πιτούλες από δίπλα και μια ανάλαφρη κρέμα μουστάρδας (€6,5). Θέλαμε, όμως, να δοκιμάσουμε ακόμα ένα ποτήρι κρασί και το συντροφεύσαμε με ωραιότατες μαριναρισμένες γαριδούλες με ροζ πιπέρι και αρωματισμένη κρέμα γιαουρτιού και μαγιονέζας με μοσχολέμονο (€8). Η Δέσποινα, σαν καλή οικοδέσποινα, κινείται διακριτικά στον χώρο και φροντίζει να μη σου λείψει τίποτα. Πρόθυμη, εξηγεί την επιτυχία του φοντί τυριών που φιγουράρει στο μενού, αφού «γίνονται παρεΐστικες μάχες όταν φτάνει στο τραπέζι». Το Vein θα το αγαπήσεις αμέσως. Θα πας το πρωί για καφέ και φρεσκοστυμμένους χυμούς, για lunch break με κρασί, μπίρες, σαλάτες, πίτες, αλμυρές τάρτες και το βράδυ για κρασί και μικρά πιάτα. Αξίζει να σημειώσεις στην ατζέντα σου ότι τις Κυριακές 12:00-4:00 το Vein σερβίρει αμερικάνικο brunch και κάθε Τετάρτη φιλοξενεί στα decks την Άννα Χρυσκιώτη με τις ταξιδιάρικες μουσικές της από το μεσοπολεμικό Βερολίνο των καμπαρέ, στην Piaf μέχρι τη Νέα Ορλεάνη των κρεολών μουσικών.

☛Vein Cheese & Wine Bar, Μάρκου Μπότσαρη 3, Γλυφάδα, 215 5159777 – 6983 863324.

Με ταυτότητα από την Πόλη. Την πολίτικη κουζίνα την έχουμε γνωρίσει σε διάφορες μορφές, του εστιατορίου, του κεμπαπτζίδικου, του μεζεδοπωλείου. Το Μπερεκέτι δεν είναι τίποτε απ' όλα αυτά. «"Κιοφτέ πιλάφ" αποκαλούσαν στην Πόλη τα μικρά μαγαζιά που καταλάγιαζαν την πείνα των περαστικών με κιοφτέδες και πιλάφι» εξηγεί ο Τάσος Ιωαννίδης, αληθινός Κωνσταντινουπολίτης, ιδιοκτήτης του καινούργιου μαγαζιού. Αυτή ήταν η μήτρα πάνω στην οποία πάτησε η ιδέα του Μπερεκετιού. Τι σημαίνει; Αφθονία. Και αυτή την αφθονία πολίτικων γεύσεων, φιλοξενίας και νοσταλγικότητας θα συναντήσεις στον μικρό γουστόζικο χώρο του. Ανοιχτή κουζίνα που αστράφτει από καθαριότητα και βιτρίνα χορταστική όπου φιγουράρουν διάφορα πιλάφια, ένεκα η καταγωγή του κυρίου Τάσου από οικογένεια ρυζεμπόρων της Πόλης. Αναπόφευκτα ακολούθησε το DNA του και το πάθος του που είναι «οι αφράτοι κιοφτέδες της μάνας μου, της Θάλειας». Θέλησε να λανσάρει την πολίτικη κουζίνα στον δρόμο, γι' αυτό και επέλεξε το μαγαζί να είναι απέναντι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού της Καλλιθέας. Αν βιάζεσαι πολύ, παίρνεις στο χέρι σάντουιτς με κιοφτέ (€2,3). Ο μαυροπίνακας δίνει ιδέες από το μενού. Αρχή με ωραία καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€3,5) που αφήνει το διακριτικό κάπνισμα της μελιτζάνας να μιλήσει στον ουρανίσκο. Τα μπουρέκια με αυθεντικό φύλλο γιουφκά με κασέρι ή παστουρμά (€4,40) τρώγονται απνευστί. Το πιάτο, όμως, που καταγράφεται στη γευστική μνήμη είναι τα υπέροχα καλοφτιαγμένα μαντί: μικρές, χειροποίητες σαν δαντέλα μπουκιές, περιχυμένες με βούτυρο Τραπεζούντας (€7,4) – πληθωρική νοστιμιά. Στο μενού θα βρεις και τα πανωπίλαφα, όπως συνηθίζουν να λένε στην Πόλη τα πιλάφια με ροβίθια ή μπιζέλια ή δαμάσκηνα. Πήραμε γεύση από ευωδιαστό πολίτικο πλιγούρι (€2,4) και μερακλήδικο ιτσλί κιοφτέ (€1,8) τραγανό απέξω και μπαχαρένιο και ζουμερό στην καρδιά του. Για τη χώνεψη αϊράνι ή θα φύγεις με τη γλύκα του αυθεντικού καζάν ντιπί και θα ανανεώσεις το ραντεβού σου μόλις πεθυμήσεις γεύσεις αληθινές της Κωνσταντινούπολης.

☛Μπερεκέτι, Γράμμου 1, Καλλιθέα, 210 9512430

Το Scala Vinoteca την Τρίτη 18 Μαρτίου υποδέχεται τον οινολόγο και οινοποιό Γιώργο Σκούρα, έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν την εικόνα και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κρασιού, προσδιορίζοντας με σαφήνεια το στίγμα του στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Το Κτήμα Σκούρα και τα εξαιρετικά κρασιά του Μοσχοφίλερο 2013, Viognier 2010, Μέγας Οίνος 2010 και Σύνορο 2008 θα συνοδεύσουν ένα ενδιαφέρον μενού που θα απολαύσουν οι οινόφιλοι.

☛ Scala Vinoteca, Σίνα 50 & Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι, 210 3610041

Το ολοκαίνουργιο αφρώδες κρασί, το Santo Sparkling από το οινοποιείο της Σαντορίνης, έκανε το ντεμπούτο του στο Οινόραμα. Πήρα γεύση και σας μεταφέρω: φτιάχνεται από την ποικιλία Ασύρτικο και η οινοποίησή του γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Με κέρδισαν οι παιχνιδιάρικες κομψές φυσαλίδες, τα αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων και οι διακριτικές νότες μελιού. Ισορροπημένο στο στόμα, με πολύ καλή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Ιδανικό απεριτίφ, συντροφεύει λευκά ντελικάτα ψάρια, sushi αλλά ταιριάζει και με ώριμα τυριά.

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT