Gargaretta
Ένα μπιστρό που εμπνέεται από μια πανέμορφη αθηναϊκή συνοικία.
Πόσο μοναδική είναι η αίσθηση που έχεις μετά από μια ξεχωριστή παράσταση; Είναι εκείνη η στιγμή που θέλεις οπωσδήποτε έναν χώρο να σε κρατήσει για λίγο ακόμα στον κόσμο της μυθοπλασίας και της τέχνης. Η αγαπημένη Γαργαρέττα, που αναβιώνει από το όνομα και μόνο μια ολόκληρη εποχή, είναι αγαπημένος after αλλά και pre-theater προορισμός που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από την αριστοκρατική Αθήνα του παρελθόντος, τότε που οι κάτοικοι της συνοικίας γνώριζαν ο ένας τον άλλον. Αυτό το «μαζί», αυτή την οικειότητα είναι που σου ξυπνά κάθε φορά η Gargaretta και οι γεύσεις της γίνονται ιδανική αφορμή για συναντήσεις σε μια ατμόσφαιρα που ξέρει πώς να φέρνει κοντά τους ανθρώπους.
Άλλωστε στο μενού –μόλις ανανεώθηκε με καινούργιες προτάσεις– ξεχωρίζουν τα πιάτα της μέσης που φέρνουν κοντά όλη την παρέα. Να δοκιμάσεις τα τρυφερά χοιρινά μάγουλα με κρέμα σελινόριζας και το ονειρεμένο κατσικάκι που σιγομαγειρεύεται στον φούρνο με λαχανικά και ξινό τραχανά, αλλά και τα γιουβαρλάκια με ψάρι ημέρας, μια μπουγιαμπέσα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
Πέρα από κλασική στάση πριν ή μετά από μια παράσταση ή μια συναυλία, η Gargaretta ετοιμάζει πολλές αφορμές για να συναντιόμαστε στο 1 της Ροβέρτου Γκάλι. Στο Halloween week θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις ένα special menu με πιάτα βασισμένα στην κολοκύθα και συνταγές που κρύβουν γευστικές εκπλήξεις! Από 7 έως 13 Νοεμβρίου το sherry week σε προσκαλεί σε μια γευσιγνωσία sherry με προσεγμένα γευστικά pairings, ενώ το Σαββατοκύριακο του μαραθωνίου το μενού αποκτά extra energizing πιάτα για τους δρομείς και τους συνοδούς τους. Υγιεινές brunch προτάσεις, τονωτικοί χυμοί και ένα ιδιαίτερα dinner το βράδυ του Σαββάτου είναι η συμβολή της Gargaretta σε αυτή την ιστορική διοργάνωση.
Τα μεσογειακά υλικά και οι εποχικές επιλογές γίνονται βάση για μια γευστική εμπειρία που η Gargaretta πασπαλίζει με μπόλικη αυθεντική χαμογελαστή διάθεση.
Ροβέρτου Γκάλι 1, Ακρόπολη, 210 9228713
Facebook, Instagram
Beauty Killed The Beast
Μετά το πέσιμο της αυλαίας, έχει κοκτέιλ και bar food.
Το Beauty Killed The Beast μόλις έκλεισε πέντε χρόνια και αυτά τα γενέθλια είναι μια μικρή γιορτή για όλους εμάς που το έχουμε κατατάξει στα λατρεμένα στέκια. Καθώς η θεατρική σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη, έχουμε ακόμα έναν λόγο να βρεθούμε στο νούμερο 14 της οδού Παραμυθίας, γιατί η σωστή θεατρική βόλτα ξεκινά με την επιλογή της παράστασης που θα δεις και καταλήγει με κοκτέιλ και πιάτα στα τραπεζάκια του BKTB.
Το νέο μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος έχει φανταστικές προτάσεις bar food –δηλαδή αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι αφού πέσει η αυλαία– και, όπως πάντα, βασίζεται στις προσεγμένες πρώτες ύλες και στους εμπνευσμένους συνδυασμούς.
Τα steam buns λαχανικών με μανιτάρι, γλυκοπατάτα, κρεμμυδάκι, φρέσκο κόλιανδρο και unagi sauce είναι στα vegan new entries που πρέπει να δοκιμάσεις, όπως άλλωστε και τα bao buns κοτόπουλο (2 τεμάχια) με mayo, καρότο και αγγούρι. Το χειροποίητο ψωμάκι που φτιάχνεται στην κουζίνα του BKTB κάνει όλη τη διαφορά κι αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη μπουκιά.
Αν είσαι λάτρης του συνδυασμού κοκτέιλ - πίτσα, η Roma και η Salsiccia συνδυάζονται τέλεια με όποιο ποτό κι αν διαλέξεις. Εξάλλου, η signature cocktail list που έχουν σχεδιάσει οι bartenders του Beauty έχει μείξεις άκρως ιδιαίτερες και κατάλληλες για after theater βόλτες! Αν πρέπει από κάπου να ξεκινήσεις –γιατί μάλλον θα θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα–, το Welcome to the Jungle, το Honey Βee και το Blues Booze είναι must try! Και μια ακόμα συμβουλή: αν θέλεις να απολαύσεις όλη τη μαγεία του BKΤB, διάλεξε να καθίσεις μέσα. Αυτή η ατμόσφαιρα απλώς είναι τέλεια!
Παραμυθίας 14, Κεραμεικός, 210 5240117
Facebook, Instagram
Prosopa
Οι θεατρόφιλοι της Αθήνας έχουν το δικό τους στέκι.
Τα χειμωνιάτικα βράδια στο κέντρο της Αθήνας θα δεις να κυκλοφορούν παρέες διαφορετικές που μόλις βγήκαν από κάποια θεατρική σκηνή – και τι υπέροχο που σε αυτή την πόλη έχουμε τόσες πολλές! Και παρότι η επιλογή της παράστασης μπορεί να χωρίζει τους θεατρόφιλους, η after theater βόλτα τούς φέρνει στα Prosopa, σε μια αυθόρμητη συνάντηση που έχει γεύσεις για όλους. Κρασί στα ποτήρια από την προσεγμένη wine list και προτάσεις που συνοδεύουν τη συζήτηση για το έργο που μόλις είδες είναι το σκηνικό που στήνεται στο Prosopa και είναι μοναδικό.
Στο μενού πρωταγωνιστούν οι πρώτες ύλες της Μεσογείου και τα πιάτα μπαίνουν στη μέση ή γίνονται ατομικές επιλογές που δεν θέλεις να μοιραστείς με κανέναν. Στη φετινή βόλτα μετά το θέατρο μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα φιλετάκια μοσχαριού με σπαράγγια και παρμεζάνα αλλά και τις εκπληκτικές μαύρες χειροποίητες ταλιατέλες με φρέσκο σολομό. Δροσερές σαλάτες με premium υλικά συνοδεύουν το γεύμα σου –must try η σαλάτα κινόα με baby λαχανικά και πορτοκάλι– αλλά και τα ορεκτικά προσφέρουν στo Prosopa τη δική τους γαστρονομική άποψη.
Θα σε ενθουσιάσουν οι εξαιρετικές κοπές όπως το Flank Black Angus Αμερικής και δεν γίνεται να φύγεις χωρίς ένα επιδόρπιο που η γεύση του θα σε συνοδεύει για ώρες. Το τιραμισού με κονιάκ Courvoisier και το cheesecake φιστικοβούτυρο είναι κλασικές επιλογές, όπως κλασική επιλογή είναι και το Prosopa, που γίνεται στέκι και αυτόν τον χειμώνα. Τώρα που έκλεισε η αυλή, ο ζεστός του χώρος είναι προορισμός για να ολοκληρώσεις τη θεατρική σου βόλτα στην πόλη.
Μεγάλου Βασιλείου 52, 210 3413433, www.prosopa.gr, Facebook, Instagram
Βασίλαινας
Ένα καλλιτεχνικό στέκι για after theater γευστικές στιγμές.
Η μαγεία του θεάτρου είναι μια ευχάριστη νιρβάνα απ’ την οποία δεν θέλεις να βγεις. Θέλεις να μείνεις όσο περισσότερο μπορείς σε αυτή την κατάσταση και να απολαύσεις την απόδραση από την πραγματικότητα.
Γι’ αυτό η ατμόσφαιρα του Βασίλαινα σού έρχεται στο μυαλό αυθόρμητα μετά το τέλος της παράστασης. Ένα στέκι με καλλιτεχνική αύρα που μέσα στη μακρά ιστορία του έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του –ξεκινώντας από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά– κάποιες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης. Άλλωστε, ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα του Βασίλαινα, θα βρεις χειρόγραφα του Σεφέρη, του Μυριβήλη, του Ηλία Καζάν, της Δέσπως Διαμαντίδου και πολλών άλλων που επηρέασαν με τον δικό του τρόπο ο καθένας τον νεότερο πολιτισμό της χώρας μας. Ο Βασίλαινας, στο κέντρο της Αθήνας πλέον, προσφέρει μια γευστική εμπειρία που ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη βόλτα στις σκηνές της πόλης.
Εμβληματικά πιάτα βασισμένα στους θησαυρούς της θάλασσας συνδυάζονται με τα κρασιά της λίστας σε ένα pairing που έχει άρωμα Μεσογείου. Αν δεν έχεις βουτήξει τις τραγανές αραβικές πιτούλες στη φημισμένη ταραμοσαλάτα, δεν μπορείς να καταλάβεις πώς ένα τόσο ταπεινό πιάτο μπορεί να σε εκπλήξει με τη νοστιμιά του. Φανταστικό και το γιουβέτσι γαρίδας με καπνιστή ντομάτα αλλά και το ψητό καλαμάρι με φάβα, γλυκόξινη αλμύρα και μελάνι σουπιάς που σε μεταφέρει στα ανοιχτά του Αιγαίου. Ιδανική πρόταση για ένα light dinner και τα ωμά πιάτα του καταλόγου. Το λαβράκι carpaccio με βινεγκρέτ από ψητά πικάντικα λεμόνια είναι μια αριστοτεχνική συνταγή που αναδεικνύει την ντελικάτη γεύση του αλλά και τη φρεσκάδα των πρώτων υλών.
Εξάλλου, στον Βασίλαινα όλα τα πιάτα έχουν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο χώρος που γίνεται σταθερή αξία της after theater διασκέδασης.
Βρασίδα 13, περιοχή Χίλτον, 210 7210501, www.vassilenas.gr
Facebook, Instagram
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.