Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin!

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
0

#quote#Ο Νίκος Ρούσσος και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη συναντήθηκαν τυχαία, όταν σπούδαζαν στο Institute of Culinary Education στη Νέα Υόρκη. «Ήμασταν οι μοναδικοί Έλληνες στη σχολή» λέει η Γεωργιάννα. Μετά από μια σύντομη θητεία επί ελληνικού εδάφους στο Boschetto και στο 48 αντίστοιχα, έφυγαν κατευθείαν για το εξωτερικό. Η Γεωργιάννα δούλεψε στο περίφημο El Bulli κάτω από τον Ferran Adria για 4 μήνες («Ήμασταν 50 άτομα στην κουζίνα. Ήταν μεγάλο σχολείο»), ενώ ο Νίκος πήγε στην Ολλανδία στο εστιατόριο Cineac. Όταν επέστρεψαν πια στην Αθήνα, αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους («Τη μαγειρική θέλαμε να την κάνουμε δική μας και να την προωθήσουμε με τον τρόπο μας»).

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
Ξεκίνησαν να μαγειρεύουν για φίλους, κάνοντας private cheffing με τo όνομα «Funky Gourmet». Μετά από συνεννόηση με τον πελάτη, δηλαδή, μαγειρεύουν ένα μενού από την αρχή, έχοντας την πλήρη επιμέλεια της εμπειρίας. «Μας άρεσε πιο πολύ αυτή η ιδέα και ξεκινήσαμε με κόσμο που ξέραμε. Στην αρχή ειδικά, σχεδόν όλοι μας οι πελάτες ήταν και φίλοι ή φίλοι των γονιών μας». Το όλο εγχείρημα γίνεται άκρως επαγγελματικά και με στρατιωτική ακρίβεια: συνεννοούνται με τον πελάτη, διαλέγουν το μενού, φέρνουν υλικά, σκεύη, το προσωπικό τους και μετά φεύγουν αφήνοντας την κουζίνα ακριβώς όπως τη βρήκαν. Ένα χρόνο πριν απέκτησαν και τον δικό τους χώρο, ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό σε έναν πεζόδρομο του Kεραμεικού. «Είπαμε να κάνουμε τον δικό μας χώρο, έτσι ώστε να μπορούν να έρχονται κι εδώ να ζουν την ίδια εμπειρία. Είναι μια καλή ιδέα, για τα εταιρικά μενού περισσότερο. Το να πας σε ξενοδοχείο είναι απρόσωπο, σε ένα εστιατόριο δεν υπάρχει ιδιωτικότητα. Εδώ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για ένα εταιρικό γεύμα». Όχι ότι ο χώρος θυμίζει ψυχρό εταιρικό δείπνο, κάθε άλλο· είναι άκρως καλόγουστος, όπως θα περίμενε κανείς και από το όνομά του - funky.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή είναι ότι και ο Νίκος και η Γεωργιάννα έχουν μεγάλο πάθος γι' αυτό που κάνουν. Μου δείχνουν όλο περηφάνια την high tech κουζίνα τους. Η Γεωργιάννα μού λέει ότι το πρωί ξύπνησε με ανυπομονησία για να σκεφτεί πώς θα φτιάξει ένα καινούργιο πιάτο με καβούρι. Κάθε χρόνο, μάλιστα, κάνουν ένα μεγάλο γαστρονομικό ταξίδι. Φέτος πήγαν σε 7 εστιατόρια σε Γαλλία, Ισπανία και Αγγλία.

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
Οι ίδιοι λένε πως για ένα σωστό, καθιστό, γκουρμέ γεύμα ο ιδανικός αριθμός είναι μέχρι 14 άτομα, έτσι ώστε να μπορούν να συζητήσουν οι πελάτες τι έφαγαν. «Αυτό που σερβίρουμε δεν είναι απλό. Έχει γεύση, έχει επίγευση, έχει πολλά πράγματα» διευκρινίζει η Γεωργιάννα. Όσο για το τι σημαίνει γκουρμέ στην Αθήνα: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο γκουρμέ φαγητό στην Αθήνα - και γκουρμέ σημαίνει καλό φαγητό, για μένα. Δηλαδή, φαγητό που να έχει καλή πρώτη ύλη, καλή τεχνική και καλή παρουσίαση. Μας ενδιαφέρει να μυήσουμε περισσότερο κόσμο σε αυτή την κουζίνα, να γνωρίσουμε στον κόσμο περισσότερα υλικά. Κακώς πιστεύουν ότι το γκουρμέ φαγητό είναι μια μικρή ποσότητα σε ένα μεγάλο πιάτο. Είναι πάνω απ' όλα ένας ευφάνταστος συνδυασμός, μια δημιουργική κουζίνα που ξυπνάει συναισθήματα και αναμνήσεις. Είναι θέμα παιδείας. Οι Γάλλοι, ας πούμε, στα 12 πάνε στο φούρνο και βρίσκουν τυρόπιτα με ροκφόρ, κατσικίσιο τυρί, τα παιδιά τρώνε απ' όλα τα φαγητά· έχουν μεγάλη εξοικείωση με το θέμα του φαγητού. Κάτι παρόμοιο θα θέλαμε να δούμε και στην Ελλάδα· μια εξοικείωση με το ουσιαστικά καλό φαγητό. Να δούμε το φαγητό ως εμπειρία».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.