Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin!

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
0

#quote#Ο Νίκος Ρούσσος και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη συναντήθηκαν τυχαία, όταν σπούδαζαν στο Institute of Culinary Education στη Νέα Υόρκη. «Ήμασταν οι μοναδικοί Έλληνες στη σχολή» λέει η Γεωργιάννα. Μετά από μια σύντομη θητεία επί ελληνικού εδάφους στο Boschetto και στο 48 αντίστοιχα, έφυγαν κατευθείαν για το εξωτερικό. Η Γεωργιάννα δούλεψε στο περίφημο El Bulli κάτω από τον Ferran Adria για 4 μήνες («Ήμασταν 50 άτομα στην κουζίνα. Ήταν μεγάλο σχολείο»), ενώ ο Νίκος πήγε στην Ολλανδία στο εστιατόριο Cineac. Όταν επέστρεψαν πια στην Αθήνα, αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους («Τη μαγειρική θέλαμε να την κάνουμε δική μας και να την προωθήσουμε με τον τρόπο μας»).

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
Ξεκίνησαν να μαγειρεύουν για φίλους, κάνοντας private cheffing με τo όνομα «Funky Gourmet». Μετά από συνεννόηση με τον πελάτη, δηλαδή, μαγειρεύουν ένα μενού από την αρχή, έχοντας την πλήρη επιμέλεια της εμπειρίας. «Μας άρεσε πιο πολύ αυτή η ιδέα και ξεκινήσαμε με κόσμο που ξέραμε. Στην αρχή ειδικά, σχεδόν όλοι μας οι πελάτες ήταν και φίλοι ή φίλοι των γονιών μας». Το όλο εγχείρημα γίνεται άκρως επαγγελματικά και με στρατιωτική ακρίβεια: συνεννοούνται με τον πελάτη, διαλέγουν το μενού, φέρνουν υλικά, σκεύη, το προσωπικό τους και μετά φεύγουν αφήνοντας την κουζίνα ακριβώς όπως τη βρήκαν. Ένα χρόνο πριν απέκτησαν και τον δικό τους χώρο, ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό σε έναν πεζόδρομο του Kεραμεικού. «Είπαμε να κάνουμε τον δικό μας χώρο, έτσι ώστε να μπορούν να έρχονται κι εδώ να ζουν την ίδια εμπειρία. Είναι μια καλή ιδέα, για τα εταιρικά μενού περισσότερο. Το να πας σε ξενοδοχείο είναι απρόσωπο, σε ένα εστιατόριο δεν υπάρχει ιδιωτικότητα. Εδώ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για ένα εταιρικό γεύμα». Όχι ότι ο χώρος θυμίζει ψυχρό εταιρικό δείπνο, κάθε άλλο· είναι άκρως καλόγουστος, όπως θα περίμενε κανείς και από το όνομά του - funky.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή είναι ότι και ο Νίκος και η Γεωργιάννα έχουν μεγάλο πάθος γι' αυτό που κάνουν. Μου δείχνουν όλο περηφάνια την high tech κουζίνα τους. Η Γεωργιάννα μού λέει ότι το πρωί ξύπνησε με ανυπομονησία για να σκεφτεί πώς θα φτιάξει ένα καινούργιο πιάτο με καβούρι. Κάθε χρόνο, μάλιστα, κάνουν ένα μεγάλο γαστρονομικό ταξίδι. Φέτος πήγαν σε 7 εστιατόρια σε Γαλλία, Ισπανία και Αγγλία.

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
Οι ίδιοι λένε πως για ένα σωστό, καθιστό, γκουρμέ γεύμα ο ιδανικός αριθμός είναι μέχρι 14 άτομα, έτσι ώστε να μπορούν να συζητήσουν οι πελάτες τι έφαγαν. «Αυτό που σερβίρουμε δεν είναι απλό. Έχει γεύση, έχει επίγευση, έχει πολλά πράγματα» διευκρινίζει η Γεωργιάννα. Όσο για το τι σημαίνει γκουρμέ στην Αθήνα: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο γκουρμέ φαγητό στην Αθήνα - και γκουρμέ σημαίνει καλό φαγητό, για μένα. Δηλαδή, φαγητό που να έχει καλή πρώτη ύλη, καλή τεχνική και καλή παρουσίαση. Μας ενδιαφέρει να μυήσουμε περισσότερο κόσμο σε αυτή την κουζίνα, να γνωρίσουμε στον κόσμο περισσότερα υλικά. Κακώς πιστεύουν ότι το γκουρμέ φαγητό είναι μια μικρή ποσότητα σε ένα μεγάλο πιάτο. Είναι πάνω απ' όλα ένας ευφάνταστος συνδυασμός, μια δημιουργική κουζίνα που ξυπνάει συναισθήματα και αναμνήσεις. Είναι θέμα παιδείας. Οι Γάλλοι, ας πούμε, στα 12 πάνε στο φούρνο και βρίσκουν τυρόπιτα με ροκφόρ, κατσικίσιο τυρί, τα παιδιά τρώνε απ' όλα τα φαγητά· έχουν μεγάλη εξοικείωση με το θέμα του φαγητού. Κάτι παρόμοιο θα θέλαμε να δούμε και στην Ελλάδα· μια εξοικείωση με το ουσιαστικά καλό φαγητό. Να δούμε το φαγητό ως εμπειρία».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM