Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin!

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
0

#quote#Ο Νίκος Ρούσσος και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη συναντήθηκαν τυχαία, όταν σπούδαζαν στο Institute of Culinary Education στη Νέα Υόρκη. «Ήμασταν οι μοναδικοί Έλληνες στη σχολή» λέει η Γεωργιάννα. Μετά από μια σύντομη θητεία επί ελληνικού εδάφους στο Boschetto και στο 48 αντίστοιχα, έφυγαν κατευθείαν για το εξωτερικό. Η Γεωργιάννα δούλεψε στο περίφημο El Bulli κάτω από τον Ferran Adria για 4 μήνες («Ήμασταν 50 άτομα στην κουζίνα. Ήταν μεγάλο σχολείο»), ενώ ο Νίκος πήγε στην Ολλανδία στο εστιατόριο Cineac. Όταν επέστρεψαν πια στην Αθήνα, αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους («Τη μαγειρική θέλαμε να την κάνουμε δική μας και να την προωθήσουμε με τον τρόπο μας»).

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
Ξεκίνησαν να μαγειρεύουν για φίλους, κάνοντας private cheffing με τo όνομα «Funky Gourmet». Μετά από συνεννόηση με τον πελάτη, δηλαδή, μαγειρεύουν ένα μενού από την αρχή, έχοντας την πλήρη επιμέλεια της εμπειρίας. «Μας άρεσε πιο πολύ αυτή η ιδέα και ξεκινήσαμε με κόσμο που ξέραμε. Στην αρχή ειδικά, σχεδόν όλοι μας οι πελάτες ήταν και φίλοι ή φίλοι των γονιών μας». Το όλο εγχείρημα γίνεται άκρως επαγγελματικά και με στρατιωτική ακρίβεια: συνεννοούνται με τον πελάτη, διαλέγουν το μενού, φέρνουν υλικά, σκεύη, το προσωπικό τους και μετά φεύγουν αφήνοντας την κουζίνα ακριβώς όπως τη βρήκαν. Ένα χρόνο πριν απέκτησαν και τον δικό τους χώρο, ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό σε έναν πεζόδρομο του Kεραμεικού. «Είπαμε να κάνουμε τον δικό μας χώρο, έτσι ώστε να μπορούν να έρχονται κι εδώ να ζουν την ίδια εμπειρία. Είναι μια καλή ιδέα, για τα εταιρικά μενού περισσότερο. Το να πας σε ξενοδοχείο είναι απρόσωπο, σε ένα εστιατόριο δεν υπάρχει ιδιωτικότητα. Εδώ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για ένα εταιρικό γεύμα». Όχι ότι ο χώρος θυμίζει ψυχρό εταιρικό δείπνο, κάθε άλλο· είναι άκρως καλόγουστος, όπως θα περίμενε κανείς και από το όνομά του - funky.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή είναι ότι και ο Νίκος και η Γεωργιάννα έχουν μεγάλο πάθος γι' αυτό που κάνουν. Μου δείχνουν όλο περηφάνια την high tech κουζίνα τους. Η Γεωργιάννα μού λέει ότι το πρωί ξύπνησε με ανυπομονησία για να σκεφτεί πώς θα φτιάξει ένα καινούργιο πιάτο με καβούρι. Κάθε χρόνο, μάλιστα, κάνουν ένα μεγάλο γαστρονομικό ταξίδι. Φέτος πήγαν σε 7 εστιατόρια σε Γαλλία, Ισπανία και Αγγλία.

Άλλο ένα Αθηναικό εστιατόριο με αστέρι Michelin! Facebook Twitter
Οι ίδιοι λένε πως για ένα σωστό, καθιστό, γκουρμέ γεύμα ο ιδανικός αριθμός είναι μέχρι 14 άτομα, έτσι ώστε να μπορούν να συζητήσουν οι πελάτες τι έφαγαν. «Αυτό που σερβίρουμε δεν είναι απλό. Έχει γεύση, έχει επίγευση, έχει πολλά πράγματα» διευκρινίζει η Γεωργιάννα. Όσο για το τι σημαίνει γκουρμέ στην Αθήνα: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο γκουρμέ φαγητό στην Αθήνα - και γκουρμέ σημαίνει καλό φαγητό, για μένα. Δηλαδή, φαγητό που να έχει καλή πρώτη ύλη, καλή τεχνική και καλή παρουσίαση. Μας ενδιαφέρει να μυήσουμε περισσότερο κόσμο σε αυτή την κουζίνα, να γνωρίσουμε στον κόσμο περισσότερα υλικά. Κακώς πιστεύουν ότι το γκουρμέ φαγητό είναι μια μικρή ποσότητα σε ένα μεγάλο πιάτο. Είναι πάνω απ' όλα ένας ευφάνταστος συνδυασμός, μια δημιουργική κουζίνα που ξυπνάει συναισθήματα και αναμνήσεις. Είναι θέμα παιδείας. Οι Γάλλοι, ας πούμε, στα 12 πάνε στο φούρνο και βρίσκουν τυρόπιτα με ροκφόρ, κατσικίσιο τυρί, τα παιδιά τρώνε απ' όλα τα φαγητά· έχουν μεγάλη εξοικείωση με το θέμα του φαγητού. Κάτι παρόμοιο θα θέλαμε να δούμε και στην Ελλάδα· μια εξοικείωση με το ουσιαστικά καλό φαγητό. Να δούμε το φαγητό ως εμπειρία».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT