Αυτά που τρώγανε στη Μινωική Κρήτη, τα τρώνε τώρα στο Mandarin Oriental Hyde Park του Λονδίνου

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Στο Dinner by Heston Blumenthal επιχειρούν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αρχαίας ελληνικής κουζίνας. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
0

Μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθεί κάποιος με την κουλτούρα ενός πολιτισμού είναι μέσω της τελετουργίας του φαγητού και του ποτού, που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικός με τη συνειδητοποίηση ότι, κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει ελάχιστα. Και αυτό φαίνεται να συμβαίνει με τη γαστρονομική κουλτούρα της αρχαίας Ελλάδας. 

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Το Dinner by Heston Blumenthal στο Mandarin Oriental Hyde Park, στο Λονδίνο, προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλυφθούν εκ νέου οι απολαύσεις που μπορεί να σερβιρίστηκαν σε ένα αρχαιοελληνικό δείπνο. Το εστιατόριο εγκαινίασε ένα νέο μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένο από την έκθεση στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, "Labyrinth: Κνωσός, Μύθος & Πραγματικότητα".

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Οι Μινωικοί Θησαυροί εμπνέουν γεύσεις από την Αρχαία Ελλάδα

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Mathjis Cock, Ο Λαβύρινθος της Κρήτης, 1558. © Ashmolean Museum

Το αρχαίο ανάκτορο της Κνωσού αποτέλεσε το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου προηγμένου πολιτισμού στην Ευρώπη, οι απαρχές του οποίου χρονολογούνται στο 3000 π.Χ.. Το παλάτι ήταν ένα συγκρότημα εκατοντάδων κτιρίων και ο μύθος του Λαβύρινθου υποδηλώνει τον πολύπλοκο και δαιδαλώδες χαρακτήρα της κατασκευής του.

Ο μύθος λέει ότι μέσα στον Λαβύρινθο ζούσε ο Μινώταυρος (μισός άνθρωπος, μισός ταύρος) και αποτελεί την έμπνευση για την έκθεση του Μουσείου Ashmolean, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό αντικείμενα που δεν έχουν φύγει ποτέ μέχρι τώρα από την Ελλάδα. 

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Ο Άρθουρ Έβανς στην Κνωσσό το 1901. © Ashmolean Museum

Ο Λαβύρινθος της Κνωσού ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον αρχαιολόγο και (τότε) διευθυντή του Ashmolean, Άρθουρ Έβανς, ο οποίος έφερε στο φως μια πλούσια σειρά από αντικείμενα, περίτεχνα γλυπτά και τοιχογραφίες. Αυτοί οι θησαυροί παρέχουν μια μοναδική εικόνα του μινωικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του σερβιρίσματος και της παρασκευής φαγητού και ποτού.

Το Μενού Labyrinth στο Dinner by Heston Blumenthal

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Μαρμάρινο γλυπτό του Μινώταυρου, 1-300 μ.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Ελληνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Ο Jonathan Bowring, ο επικεφαλής σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Μισελέν Dinner by Heston Blumenthal, και η Deiniol Pritchard, δημιουργική διευθύντρια του The Fat Duck Group, συνεργάστηκαν με ειδικούς του μουσείου για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αχαιάς ελληνικής ελληνικής κουζίνας.

Δεν υπάρχουν πραγματικές συνταγές, οπότε η ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από τα συστατικά που αναπαρίστανται σε τοιχογραφίες και γλυπτά, καθώς και από μαγειρικά σκεύη που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή. Για παράδειγμα, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της έκθεσης είναι ένα λεπτοδουλεμένο μαρμάρινο όστρακο από τρίτωνα που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Μινωιτών για τα θαλάσσια πλάσματα. Το μενού "Λαβύρινθος" περιλαμβάνει επίσης πολυετή ελληνικά προϊόντα, όπως ελιές και αμύγδαλα, καθώς και άγρια βότανα που είναι γνωστό ότι συλλέγονταν στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το ταρτάρ ελαφιού
Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το επιδόρπιο "άρωμα ελαιολάδου". Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park

«Πολλά από αυτά που κάνουμε είναι να δημιουργούμε ασυνήθιστα πιάτα που εμπνέονται από το παρελθόν, και αυτή η συνεργασία με το μουσείο μας επέτρεψε να δουλέψουμε με υλικά και τεχνικές για να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη ερμηνεία της μινωικής κουζίνας», σχολιάζει ο Pritchard.

Τα πιάτα περιλαμβάνουν ταρτάρ ελαφιού με πράσινες ελιές και σέλινο, καθώς και χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Το "άρωμα" ελαιολάδου με σύκο, αχλάδι και κατσικίσιο γάλα προσφέρεται ως ένα νόστιμο επιδόρπιο που συντίθεται από κλασικά ελληνικά συστατικά.

Το μενού του Λαβύρινθου παραθέτει κάθε πιάτο μαζί με το αντικείμενο που επηρέασε τη δημιουργία του. Το κοντό παϊδάκι μοσχαριού με άγριο σκόρδο και καπνιστό μάραθο κάνει την εμφάνισή του μαζί με ένα ρυτό, ομοίωμα κεφαλής ταύρου του 1500 π.Χ., που προσθέτει δραματική αυθεντικότητα στην παρουσίαση του φαγητού.

Η καθηγήτρια Amy Bogaard, επικεφαλής της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχολιάζει: «Μια συναρπαστική και καινοτόμος πτυχή της έκθεσης της Κνωσού είναι ότι αφηγείται μια "γήινη" ιστορία του φαγητού παράλληλα με την απίστευτη τέχνη και τη μυθολογία της, και ο Deiniol και η ομάδα του το έχουν αποτυπώσει αυτό εξαιρετικά».

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM