Αυτά που τρώγανε στη Μινωική Κρήτη, τα τρώνε τώρα στο Mandarin Oriental Hyde Park του Λονδίνου

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Στο Dinner by Heston Blumenthal επιχειρούν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αρχαίας ελληνικής κουζίνας. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
0

Μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθεί κάποιος με την κουλτούρα ενός πολιτισμού είναι μέσω της τελετουργίας του φαγητού και του ποτού, που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικός με τη συνειδητοποίηση ότι, κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει ελάχιστα. Και αυτό φαίνεται να συμβαίνει με τη γαστρονομική κουλτούρα της αρχαίας Ελλάδας. 

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Το Dinner by Heston Blumenthal στο Mandarin Oriental Hyde Park, στο Λονδίνο, προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλυφθούν εκ νέου οι απολαύσεις που μπορεί να σερβιρίστηκαν σε ένα αρχαιοελληνικό δείπνο. Το εστιατόριο εγκαινίασε ένα νέο μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένο από την έκθεση στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, "Labyrinth: Κνωσός, Μύθος & Πραγματικότητα".

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Οι Μινωικοί Θησαυροί εμπνέουν γεύσεις από την Αρχαία Ελλάδα

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Mathjis Cock, Ο Λαβύρινθος της Κρήτης, 1558. © Ashmolean Museum

Το αρχαίο ανάκτορο της Κνωσού αποτέλεσε το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου προηγμένου πολιτισμού στην Ευρώπη, οι απαρχές του οποίου χρονολογούνται στο 3000 π.Χ.. Το παλάτι ήταν ένα συγκρότημα εκατοντάδων κτιρίων και ο μύθος του Λαβύρινθου υποδηλώνει τον πολύπλοκο και δαιδαλώδες χαρακτήρα της κατασκευής του.

Ο μύθος λέει ότι μέσα στον Λαβύρινθο ζούσε ο Μινώταυρος (μισός άνθρωπος, μισός ταύρος) και αποτελεί την έμπνευση για την έκθεση του Μουσείου Ashmolean, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό αντικείμενα που δεν έχουν φύγει ποτέ μέχρι τώρα από την Ελλάδα. 

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Ο Άρθουρ Έβανς στην Κνωσσό το 1901. © Ashmolean Museum

Ο Λαβύρινθος της Κνωσού ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον αρχαιολόγο και (τότε) διευθυντή του Ashmolean, Άρθουρ Έβανς, ο οποίος έφερε στο φως μια πλούσια σειρά από αντικείμενα, περίτεχνα γλυπτά και τοιχογραφίες. Αυτοί οι θησαυροί παρέχουν μια μοναδική εικόνα του μινωικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του σερβιρίσματος και της παρασκευής φαγητού και ποτού.

Το Μενού Labyrinth στο Dinner by Heston Blumenthal

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Μαρμάρινο γλυπτό του Μινώταυρου, 1-300 μ.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Ελληνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Ο Jonathan Bowring, ο επικεφαλής σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Μισελέν Dinner by Heston Blumenthal, και η Deiniol Pritchard, δημιουργική διευθύντρια του The Fat Duck Group, συνεργάστηκαν με ειδικούς του μουσείου για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αχαιάς ελληνικής ελληνικής κουζίνας.

Δεν υπάρχουν πραγματικές συνταγές, οπότε η ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από τα συστατικά που αναπαρίστανται σε τοιχογραφίες και γλυπτά, καθώς και από μαγειρικά σκεύη που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή. Για παράδειγμα, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της έκθεσης είναι ένα λεπτοδουλεμένο μαρμάρινο όστρακο από τρίτωνα που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Μινωιτών για τα θαλάσσια πλάσματα. Το μενού "Λαβύρινθος" περιλαμβάνει επίσης πολυετή ελληνικά προϊόντα, όπως ελιές και αμύγδαλα, καθώς και άγρια βότανα που είναι γνωστό ότι συλλέγονταν στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το ταρτάρ ελαφιού
Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το επιδόρπιο "άρωμα ελαιολάδου". Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park

«Πολλά από αυτά που κάνουμε είναι να δημιουργούμε ασυνήθιστα πιάτα που εμπνέονται από το παρελθόν, και αυτή η συνεργασία με το μουσείο μας επέτρεψε να δουλέψουμε με υλικά και τεχνικές για να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη ερμηνεία της μινωικής κουζίνας», σχολιάζει ο Pritchard.

Τα πιάτα περιλαμβάνουν ταρτάρ ελαφιού με πράσινες ελιές και σέλινο, καθώς και χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Το "άρωμα" ελαιολάδου με σύκο, αχλάδι και κατσικίσιο γάλα προσφέρεται ως ένα νόστιμο επιδόρπιο που συντίθεται από κλασικά ελληνικά συστατικά.

Το μενού του Λαβύρινθου παραθέτει κάθε πιάτο μαζί με το αντικείμενο που επηρέασε τη δημιουργία του. Το κοντό παϊδάκι μοσχαριού με άγριο σκόρδο και καπνιστό μάραθο κάνει την εμφάνισή του μαζί με ένα ρυτό, ομοίωμα κεφαλής ταύρου του 1500 π.Χ., που προσθέτει δραματική αυθεντικότητα στην παρουσίαση του φαγητού.

Η καθηγήτρια Amy Bogaard, επικεφαλής της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχολιάζει: «Μια συναρπαστική και καινοτόμος πτυχή της έκθεσης της Κνωσού είναι ότι αφηγείται μια "γήινη" ιστορία του φαγητού παράλληλα με την απίστευτη τέχνη και τη μυθολογία της, και ο Deiniol και η ομάδα του το έχουν αποτυπώσει αυτό εξαιρετικά».

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ