Αυτή την Τσικνοπέμπτη το trend προστάζει προβατίνα

Αυτή την Τσικνοπέμπτη το trend προστάζει προβατίνα Facebook Twitter
Το παϊδάκι το γνήσιο, το ορθόδοξο, είναι για μένα το λεπτοκομμένο, που σε γλιτώνει μεν από τις κακοτοπιές, αλλά το κομμένο χοντρό στα 2-2,5 εκατοστά έχει άλλη χάρη.
0

Η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη, που όλοι αγαπήσαμε από το βιβλίο της «Χόρτα» (εξαντλημένο, αλλά πρόκειται να επανακυκλοφορήσει σύντομα), τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται εντατικά με το κρέας. Ιδιαίτερα ερευνά με την ομάδα της την προβατίνα, ένα άγνωστο σε πολλούς και παρεξηγημένο κρέας, με σκοπό να την επαναφέρουν στο ελληνικό τραπέζι.

Άξια λοιπόν θεωρείται «πρέσβης» της ελληνικής προβατίνας τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, όπου και την προωθεί. Τον Απρίλιο, δε, στον δικό της χώρο, ετοιμάζει ένα σεμινάριο για την προβατίνα, για να εκπαιδευθούν σωστά οι ολοένα και περισσότεροι σεφ που την επιλέγουν αλλά και όσοι θέλουν να μάθουν πώς να τη μαγειρεύουν σωστά στο σπίτι.

— Προς τι όλη αυτή η τρέλα με την προβατίνα τα τελευταία χρόνια; Τι ιδιαίτερο έχει και έγινε τόσο δημοφιλής, ιδίως τα μπέργκερ και τα παϊδάκια της; 

Το κρέας της προβατίνας (λαϊκιστί χονδρό) είναι σίγουρα ένα είδος με φανατικούς φίλους και αντίστοιχα εχθρούς. Χάρη στην ιδιαίτερα μεστή γεύση του ξεχωρίζει από όλα τα άλλα είδη κρέατος αποτελώντας έτσι ένα μεγάλο ανεξάρτητο μαγειρικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Τα πέντε τελευταία χρόνια η ομάδα μου και εγώ έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα να ξανασυστήσουμε την προβατίνα στον Έλληνα καταναλωτή. Οπότε, όπως κατάλαβες, έχω παίξει και εγώ ρόλο στον μοδάτο «διασυρμό» της προβατίνας που βρίσκεται πλέον παντού, σε όλα τα μενού, από τα πιο in εστιατόρια μέχρι το τελευταίο σουβλατζίδικο. Ιδιαίτερα το μπέργκερ προβατίνας και η πικάνια προβατίνας με πληγώνει όταν τα βλέπω σε κακή εκτέλεση. Πολλοί μου λένε «ασ' το ρε κοπελιά, στο τέλος θα θέλει να τη δοκιμάσει και ο τύπος με την Porche που μέχρι πρότινος έτρωγε μόνο Black Angus ψητούρα και θα πάει από τα 5 στα 8 ευρώ το κιλό η προβατίνα» (γελάει). 

Τα παϊδάκια προβατίνας τρώγονται με το χέρι, αλλιώς να φας μοσχαρίσιο φιλέτο.

— Trend η προβατίνα δηλαδή! Αν και πολλοί δεν γνωρίζουν ούτε καν τι ακριβώς είναι ούτε ποιο κομμάτι προορίζεται για κάθε μαγείρεμα. Θα μας τα εξηγήσετε; 

Λοιπόν, πρόβατο ή χονδρό (εδώ εννοούμε και την προβατίνα και το κριάρι, θηλυκό και αρσενικό) είναι το ζώο άνω των 12 μηνών και βάρους μέχρι 50 κιλών. Φτιάχνει νόστιμο κοντοσούβλι, παϊδάκι, σουβλάκι από το χεράκι του, μαγειρεύεται με σάλτσα, στη γάστρα ή τυλιγμένο στη λαδόκολλά. Το ζυγούρι είναι το ενδιάμεσο στάδιο, δηλαδή το ζώο τους ενός έτους, που δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμη. Φτιάχνει ωραίο βραστό, πίτες, γίνεται μαγειρευτό ή στη γάστρα, πάντα τυλιγμένο σε χαρτί.

Όποιοι αγαπούν την προβατίνα, όπως εγώ, θεωρούμε το πρόβειο κρέας αδικημένο και συχνά κακοποιημένο προϊόν, που ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έχει βγάλει και κακή φήμη. Πολλοί, για παράδειγμα, θεωρούν πως μυρίζει, πως είναι σκληρό ή πως έχει πολύ λίπος. Στην πραγματικότητα, αν το επιλέξει κάποιος σωστά και ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία ωρίμανσης, σίγουρα κερδίζει ένα επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα το οποίο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο!

προβατίνα μαρινάδα Facebook Twitter
Η μαρινάδα καταφέρνει να εισχωρήσει μόλις μερικά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του κρέατος και σίγουρα δεν μπορεί να διασπάσει μυϊκό ιστό.

— Τι θα ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας; 

Θα προτιμήσουμε παϊδάκι νεφραμιάς, αν ο κρεοπώλης είναι μάστορας, θα σου βγάλει κοπή διαμάντι μαζί με το φιλέτο. Το t-bone προβατίνας επιβάλλεται να είναι χοντροκομμένο για να απολαύσεις και το φιλέτο σωστά ψημένο και όχι λάστιχο. Επίσης, παϊδάκι σπαλομπριζόλας (λίγοι κρεοπώλες γνωρίζουν τη συγκεκριμένη κοπή). Ή, τέλος, παϊδάκι σέλας που θεωρείται υποδεέστερο, γιατί έχει καμιά φορά και το «βασιλικό» ενδοσπλαχνικό λίπος. Και προσοχή: το φιλέτο από το μπούτι δεν είναι παϊδάκι και δεν ψήνεται με τον ίδιο τρόπο.

— Πώς θα αρτύσουμε την προβατίνα; Μυρωδικά, αλατοπίπερο, κάτι ιδιαίτερο; Τα μυστικά του ψησίματός της για μας που δεν έχουμε τον δικό σας ειδικό εξοπλισμό στο σπίτι; 

Θα σας δώσω δέκα μαγικές κινήσεις για σωστά ψημένα παϊδάκια προβατίνας, είναι μυστικά που έμαθα όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το κρέας.  

1. Αφαιρούμε με μαχαίρι ή τραβώντας προσεκτικά την εξωτερική κόκκινη μεμβράνη, γιατί δίνει λαστιχωτό μάσημα στο ψημένο παϊδάκι.

2. Τριμάρουμε, κοινώς κόβουμε με το μαχαιράκι μας το υπερβολικό λίπος. Τα παϊδάκια «σαπούνια» μάς δημιουργούν προβλήματα στο ψήσιμο γιατί προκαλούν αναφλέξεις.

3. Το αλάτι μόνο είναι αρκετό. Αλατίζουμε ανάλογα με το πάχος της κοπής 15-30 λεπτά πριν. Το πιπέρι μαζί με τη ρίγανη την ξερή τα βάζουμε μετά το ψήσιμο για να μην πικρίσουν.

4. Εγώ αγαπώ μια απλή μαρινάδα διότι δεν «επεμβαίνει» πολύ στη γεύση και το άρωμα του κρέατος. Είναι διακριτική και αρέσει στις γυναίκες, που δεν είναι, ως επί το πλείστον, τόσο λάτρεις της προβατίνας.

5. Η προβατίνα ψήνεται σε δυνατή φωτιά με γρήγορα και πολλά γυρίσματα, αλλά σε κάρβουνα που έχουν «σταχτώσει» και δεν είναι ακόμα μαύρα!

6. Αφήστε χώρο δίπλα στη σχάρα χωρίς κάρβουνο (αλλά με θερμότητα) από κάτω για να «πετάτε» τα παϊδάκια όταν οι αναφλέξεις από το λίπος είναι πολλές. Μην ψεκάζετε με νερό τις φλόγες, οι στάχτες θα δώσουν μια δυσάρεστη γεύση στο κρέας. 

7. Τα παϊδάκια προβατίνας δεν τρώγονται «κάρβουνο», αν τα βγάλετε στους 60-62 βαθμούς, θα είναι ζουμερά και σωστά ψημένα.

8. Τα παϊδάκια προβατίνας τρώγονται με το χέρι, αλλιώς να φας μοσχαρίσιο φιλέτο.

9. Το παϊδάκι προβατίνας τρώγεται ζεστό γιατί αν πάει κανένα μακρινό delivery, θα σου γανώσει τον ουρανίσκο το κρύο λίπος. Αν είναι μπούτι φιλέτο ψημένο medium, τρώγεται και την επόμενη μέρα για πρωινό! 

10. Αν δεν υπάρχει μπάρμπεκιου στο σπίτι, μια λύση είναι να τη φτιάξεις στον φούρνο χαρτόδεμα ή γκιούλμπασι (τυλιγμένη σε λαδόκολλα δηλαδή) επιλέγοντας μεγάλα κομμάτια χοντρά, κομμένα από σπάλα και μπούτι. Η άλλη λύση είναι να αγοράσεις φιλέτο προβατίνας από μπούτι κομμένο στα 2-3 εκ. με το λίπος του και να το ψήσεις όπως ένα steak μοσχαρίσιο στο τηγάνι. Δηλαδή λαδώνεις ελαφρά το τηγάνι και σε πολύ δυνατή θερμοκρασία θωρακίζεις το κρέας και από τις δυο μεριές. Του βάζεις ένα μυρωδικούλι (θυμάρι ή ρίγανη φρέσκια), μια σκελίδα σκόρδο, σβήνεις με λίγο κρασί λευκό ή κόκκινο και το βγάζεις όταν το θερμόμετρο κρέατος δείξει 60 βαθμούς για να είναι ζουμερό. 

|article_full_no_portrait|

Μαρινάρισμα πριν από το ψήσιμο ή όχι;

Εδώ οι απόψεις διίστανται! Το σωστά επιλεγμένο κρέας προβατίνας δεν θέλει μαρινάρισμα, λένε οι μεν. Υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι που ισχυρίζονται ότι η μαρινάδα θα μαλακώσει το σκληρό κρέας της προβατίνας. Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ τα πράγματα:

• Η μαρινάδα καταφέρνει να εισχωρήσει μόλις μερικά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του κρέατος και σίγουρα δεν μπορεί να διασπάσει μυϊκό ιστό.

• Η σωστή προβατίνα είναι μαλακή και νόστιμη όταν έχουν περάσει τουλάχιστον 15-20 ημέρες από τη σφαγή.

• Είναι νόστιμη και μαλακή όταν έχει ενδομυϊκό και εξωτερικό λίπος σε σωστή αναλόγια. Αποφεύγουμε δηλαδή τα «σαπούνια», που λένε οι φίλοι μου οι κρεοπώλες, το υπερβολικό λευκό λίπος στην εξωτερική πλευρά στο κρέας. 

Όσο για τα παϊδάκια στη σχάρα… αμ, δεν είναι ένα, είναι πολλά, και το καθένα έχει τη δική του χάρη και νοστιμιά – αυτό δεν το ξέρει ο κόσμος. Το παϊδάκι το γνήσιο, το ορθόδοξο, είναι για μένα το λεπτοκομμένο, που σε γλιτώνει μεν από τις κακοτοπιές, αλλά το κομμένο χοντρό στα 2-2,5 εκατοστά έχει άλλη χάρη.

H απλή μαρινάδα της Μυρσίνης Λαμπράκη για τα παϊδάκια προβατίνας

(Τα παϊδάκια μαρινάρονται στο ψυγείο για 2 έως 12 ώρες, γυρίζοντας τα 1-2 φορές)

Για 1 κιλό παϊδάκια προβατίνας, κομμένα σε πάχος 2,5 -3 εκ.

1 ½ κ.σ. κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

1 ½ κ.σ. μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος

1 κ.σ. σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο ή 1 σκελίδα πολτοποιημένη

1 κ.σ. δεντρολίβανο πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φρέσκια ρίγανη)

1 κ.σ. σχοινόπρασο πολύ ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι ηλιέλαιο

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο

Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια προβατίνας της Μυρσίνης Λαμπράκη, δηλώστε συμμετοχή εδώ.


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ