Τσικνοπέμπτη: 7 ψησταριές για καλό κρέας

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης! Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πιο τσικνιστό και πιο νόστιμο κρεατικό δύσκολα μπαίνει στην ψησταριά αυτήν τη μέρα. Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι, τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης. 

Δεν κάνουν όλες οι ψησταριές delivery, οπότε οργανωθείτε ανάλογα, αν σκέφτεστε να γιορτάσετε την απόλυτα κρεατοφαγική γιορτή πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά αμέσως μετά.

αρνίσια παϊδάκια φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ταβέρνα Σπύρος-Αντώνης: Ίσως το πιο λεπτοκομμένο παϊδάκι! Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς κόβουν τα παϊδάκια τόσο λεπτά στο συνοικιακό αυτό μαγαζάκι στα Πατήσια: παϊδάκι-μινιατούρα. Ακριβώς μια μπουκίτσα, ψημένη τέλεια, με μαλακό και βουτυράτο κρέας. Τα πιο πολλά στη μερίδα είναι με το «χεράκι» τους και λιγότερα τα μπριζολάκια. Πολλά μαγειρευτά με λαχανικά και όσπρια για τους vegetarian της παρέας. Εξαιρετικές τιμές, φιλόξενοι τύποι! Το ζεστό κτίριο (με κηπάκι έξω τα καλοκαίρια) θυμίζει πώς ήταν οι καλές συνοικιακές ταβέρνες παλιά, φιλόξενες και απλές. Εδώ ερχόμαστε για να φάμε καλό παϊδάκι και όχι μόνον την Τσικνοπέμπτη.
Σπύρος-Αντώνης, Γαβριηλίδου 24, Πατήσια, 210 2022358, take-away, delivery

Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι: Τέσσερις μήνες έμεινε κλειστός στο φετινό lockdown ο Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι, αλλά δεν άντεξε άλλο, ούτε και η πιστή του πελατεία στη γειτονιά! Ανοίγει πανηγυρικά, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη και σκοπεύει να μείνει ανοιχτός εφεξής. Καλά νέα αυτά, το παϊδάκι τους είναι εγγυημένο και οι τηγανητές πατάτες εξίσου νόστιμες και καλοτηγανισμένες. Όλα τα φαγητά ετοιμασμένα από την οικογένεια του Γάτου, με τον Γιάννη στο τιμόνι.
Μαύρος Γάτος, Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903, μόνο take away

αρνίσια παϊδάκια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Τρίγωνο στα Καλύβια: Παλιά, πολύ παλιά ψησταριά, που έχει καπνίσει για δεκαετίες την περιοχή μετά το Μαρκόπουλο. Μέσω Αττικής Οδού είναι μόλις είκοσι λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (έξοδος Μαρκόπουλο και μετά Καλύβια). Με τέσσερις τεράστιες εσωτερικές σάλες, τα τραπεζάκια έξω μέχρι και στα πέριξ πεζοδρόμια γέμιζαν κάθε Κυριακή και την Τσικνοπέμπτη γινόταν «το έλα να δεις». Πέρα από εξαιρετικό παϊδάκι, το ζουμερό αρνί της σούβλας (που σουβλίζουν κάθε Κυριακή ολοχρονίς) και το κατσικάκι της σούβλας, θα παραγγείλετε νόστιμο κοκορέτσι και κοντοσούβλι, μπιφτέκια τεραστίων διαστάσεων, μπριζόλες σωστά ψημένες και χωριάτικο λουκάνικο αρωματισμένο, με το πράσο του. Θα χορτάσετε με σωστά τηγανισμένες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, και ψιλοκομμένο μαρουλάκι σαλάτα ή χωριάτικη και θα πληρώσετε το πολύ 20 ευρώ το άτομο, με το αναψυκτικό.
Το Τρίγωνο, Αθηνών 36, Καλύβια Αττικής, 22990 48540, μόνο take-away 

Οι Μουριές στη Σταμάτα: Τα βόρεια προάστια αγαπούν το παλιό μαγαζί Μουριές, κοντά στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, για τα καλοψημένα παϊδάκια τους. Θα τα παραγγείλετε να σας τα φέρουν ή θα περάσετε εσείς να τα πάρετε από κει, άριστα ψημένα, με τραγανό λιπάκι και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, με πρώτη και καλύτερη τη σπιτική τυρόπιτα με δικό τους τραγανό φύλλο. Το καλοκαίρι θα απολαύσετε την ψησταριά τους στην αυλή, με τις δέκα μουριές να σκιάζουν όμορφα τον χώρο.
Μουριές, 28ης Οκτωβρίου 1, Σταμάτα Αττικής, 6945 652627, delivery, take-away

Το Γίδι στη Μεταμόρφωση: Αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα», αν και κατά τη γνώμη μου είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα», κάτι που φαίνεται και από τους όμορφους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους τους (όταν ανοίξουν με το καλό…) αλλά και από την τολμηρή πρόταση να συμπεριλάβουν στο μενού τους λιγότερο δημοφιλή μέρη των ζώων και ξεχασμένες λιχουδιές. Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη προτιμούν να παραγγείλετε τηλεφωνικά και να παραλάβετε οι ίδιοι από το μαγαζί το φαγητό σας, αλλιώς θα σας το στείλουν οι ίδιοι, με το δικό τους μέσο, για να φτάσει σ' εσάς ζουμερό και ζεστό. Ντελίβερι, λοιπόν, στις κοντινές τους περιοχές (Φιλαδέλφεια, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση) με παϊδάκια αρνίσια αλλά και προβατίνας, μπιφτέκι προβατίνας, συκωταριά στο τηγάνι, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες του κιλού, αντικριστό αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι με εξαιρετικό τζατζίκι. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
Το Γίδι, λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848, delivery στις κοντινές περιοχές, συνιστούν το take-away

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Στο Γίδι στη Μεταμόρφωση αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα» αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κληματαριά στο Νέο Ψυχικό: Θα πρότεινα αυτήν τη συμπαθητική ταβέρνα με τον ωραίο υπαίθριο χώρο πάνω στην πλατεία Ελευθερίας στο Ν. Ψυχικό, που έχει παιδική χαρά για τα παιδιά, βασικά για τα νόστιμα παϊδάκια κοτόπουλου (φυσικά, έχει και αρνίσια). Τεμαχισμένα μικρά κομμάτια κοτόπουλου με λίγο από το κόκαλό τους κάνουν την πρόταση αυτή λίγο πιο ελαφριά από το αρνίσιο ή το κατσικίσιο παϊδάκι. Αν έχει καλό καιρό, ίσως να τολμήσετε να κάτσετε στην πλατεία και με μια μπίρα στο χέρι να περιμένετε την παραγγελία σας για να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη κάπως διαφορετικά φέτος, πάντα με μάσκα και πάντα με αποστάσεις ασφαλείας.
Κληματαριά, Κωστή Παλαμά 29, Νέο Ψυχικό, 210 6743695, delivery, take-away

O Κισσός στο Χαλάνδρι: Απέναντι σχεδόν από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, στα στενά του Χαλανδρίου, κρύβεται ένα ακόμα συνοικιακό ταβερνάκι με καλό, ξεροψημένο παϊδάκι. Μια οικογενειακή ταβέρνα με τον μπαμπά στην ψησταριά και όλη την οικογένεια παρούσα στα πόστα της. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε φάβα –από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει–, μεγάλες σαλάτες και νόστιμο τζατζίκι.
Κισσός, Ρούμελης 28, Χαλάνδρι, 210 6840288, delivery e-food.gr και take-away


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT