Εντός Ελλάδος, κάθε εβδομάδα, για τη «Νόστιμη Γη», και με κάθε ευκαιρία εκτός. Επιστρέφει από κάθε προορισμό χαρούμενος, εμπνευσμένος και φορτωμένος με ειδικά σκεύη μαγειρικής για τα καινούργια φαγητά: μεγάλα τηγάνια για την αυθεντική τορτίγια εσπανιόλα, XXL γουόκ για αρωματικά κινέζικα ανάμεικτα ρύζια, μπαμπουδένια σκεύη για σπιτικά dumplings στον ατμό, ξύλινες τρυπητές κουτάλες και κάθε είδους πλαστικό διακοσμητικό που στολίζει πολύχρωμα και με χιούμορ τα εξωτικά πιάτα από τις μακρινές κουζίνες του κόσμου.
Το ψυγείο του είναι η απόδειξη! Ταξίδι στην Ισπανία; Το ψυγείο γεμάτο ώριμο τυρί μαντσέγκο, χαμόν και λουκάνικα τσορίθο, τσάτνεϊ από πορτοκάλια Βαλένθια και πιπεριές.
Ασία; Μάτσα από αρωματικό λέμονγκρας, καυτερά τσίλι, φύλλα καφίρ, κάρι σε σκόνη και πάστα, φρέσκος κουρκουμάς, τσιπς γαρίδας...
Ανοίξαμε το ψυγείο του Βασίλη Καλλίδη όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ασία και να τι βρήκαμε:
O σεφ Βασίλης Καλλίδης προμηθεύεται τα εξωτικά τρόφιμα από τα παντοπωλεία Σαλαμάτ (Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι), Dong Fang (Λεωνίδου 25, Μεταξουργείο), International Food Market Πειραιά (Σαχτούρη 15, Πειραιάς) και το καλύτερο κίτρινο κάρι σε σκόνη στο mini market Αλεξάνδρεια (Παράσχου 104, Γκύζη).
Και... τρεις πανεύκολες ασιατικές συνταγές του Βασίλη Καλλίδη
Κίνα
Σούπα κοτόπουλο με dumplings
Υλικά για 4 άτομα
• 2 μπούτια κοτόπουλο
• 1 κομμάτι τζίντζερ (5 εκατοστά περίπου) κομμένο σε μικρά κυβάκια
• 1 χούφτα φύλλα από μποκ-τσόι ολόκληρα
• 6 κουτ. σούπας σόγια σος
• 12 dumplings με λάχανο και σχοινόπρασο (chives)
• 3 κουταλιές της σούπας κινέζικο σησαμέλαιο
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου σε δύο λίτρα νερό με το αλάτι για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σουρώνουμε τον ζωμό και ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο.
Βάζουμε τον ζωμό στην ίδια κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε στη σούπα τα ψαχνά του κοτόπουλου, το τζίντζερ, τη σόγια σος και τα dumplings.
Βράζουμε για τρία λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα του μποκ-τσόι.
Ινδία
Ρεβιθιά κάρι με λαϊμ
Υλικά για 4 άτομα
• 2 κονσέρβες βρασμένα ρεβίθια
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 πατάτες σε μικρά κυβάκια
• 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι κομμένες σε λεπτές ροδέλες
• 1 κουτ. της σούπας γλυκό κίτρινο κάρι σε σκόνη
• Χυμός από δύο λάιμ
• 6 κουταλιές της σούπας φοινικέλαιο
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τσίλι και το σκόρδο στο φοινικέλαιο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το κάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 ακόμα λεπτά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια, σουρωμένα από το ζουμί τους, και τις πατάτες.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και στύβουμε τα λάιμ.
Σερβίρουμε ιδανικά με αχνιστό ρύζι μπασμάτι.
Ταϊλάνδη
Κοτόπουλο πράσινο κάρι του Βασίλη
Υλικά για 4 άτομα
• 600 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπαστουνάκια
• 1 κομμάτι τζίντζερ (6 εκατοστά) κομμένο σε σπιρτάκια
• 1 κονσέρβα φύτρες μπαμπού χοντροκομμένες
• 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη κοκοφοίνικα
• Χυμός από 2 λάιμ
• 1 κουτ. της σούπας πάστα πράσινο κάρι
• 2 τεμάχια λέμονγκρας κομμένα στη μέση
• 4 κουταλιές της σούπας φοινικέλαιο
• 5-6 φύλλα καφίρ
• 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα καρύδας, ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φύλλα καφίρ, το φοινικέλαιο, το λέμονγκρας και το τζίντζερ.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις φύτρες μπαμπού, τον χυμό από τα λάιμ (και τη μία στυμμένη λεμονόκουπα) και το αλάτι.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά και τελευταία στιγμή προσθέτουμε το πράσινο κάρι.
Ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για πέντε ακόμα λεπτά.
Σερβίρουμε ιδανικά με ταϊλανδέζικο αρωματικό ρύζι Jasmin και πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με μπόλικο χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.
σχόλια