Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου;

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Επιστρέφει από κάθε προορισμό χαρούμενος, εμπνευσμένος και φορτωμένος με ειδικά σκεύη μαγειρικής για τα καινούργια φαγητά... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Εντός Ελλάδος, κάθε εβδομάδα, για τη «Νόστιμη Γη», και με κάθε ευκαιρία εκτός. Επιστρέφει από κάθε προορισμό χαρούμενος, εμπνευσμένος και φορτωμένος με ειδικά σκεύη μαγειρικής για τα καινούργια φαγητά: μεγάλα τηγάνια για την αυθεντική τορτίγια εσπανιόλα, XXL γουόκ για αρωματικά κινέζικα ανάμεικτα ρύζια, μπαμπουδένια σκεύη για σπιτικά dumplings στον ατμό, ξύλινες τρυπητές κουτάλες και κάθε είδους πλαστικό διακοσμητικό που στολίζει πολύχρωμα και με χιούμορ τα εξωτικά πιάτα από τις μακρινές κουζίνες του κόσμου.


Το ψυγείο του είναι η απόδειξη! Ταξίδι στην Ισπανία; Το ψυγείο γεμάτο ώριμο τυρί μαντσέγκο, χαμόν και λουκάνικα τσορίθο, τσάτνεϊ από πορτοκάλια Βαλένθια και πιπεριές.


Ασία; Μάτσα από αρωματικό λέμονγκρας, καυτερά τσίλι, φύλλα καφίρ, κάρι σε σκόνη και πάστα, φρέσκος κουρκουμάς, τσιπς γαρίδας...


Ανοίξαμε το ψυγείο του Βασίλη Καλλίδη όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ασία και να τι βρήκαμε:

O σεφ Βασίλης Καλλίδης προμηθεύεται τα εξωτικά τρόφιμα από τα παντοπωλεία Σαλαμάτ (Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι), Dong Fang (Λεωνίδου 25, Μεταξουργείο), International Food Market Πειραιά (Σαχτούρη 15, Πειραιάς) και το καλύτερο κίτρινο κάρι σε σκόνη στο mini market Αλεξάνδρεια (Παράσχου 104, Γκύζη).   

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Μάτσα από αρωματικό λέμονγκρας, καυτερά τσίλι, φύλλα καφίρ, κάρι σε σκόνη και πάστα, φρέσκος κουρκουμάς, τσιπς γαρίδας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και... τρεις πανεύκολες ασιατικές συνταγές του Βασίλη Καλλίδη

Κίνα
Σούπα κοτόπουλο με dumplings


Υλικά για 4 άτομα
• 2 μπούτια κοτόπουλο

• 1 κομμάτι τζίντζερ (5 εκατοστά περίπου) κομμένο σε μικρά κυβάκια

• 1 χούφτα φύλλα από μποκ-τσόι ολόκληρα

• 6 κουτ. σούπας σόγια σος
• 12 dumplings με λάχανο και σχοινόπρασο (chives)

• 3 κουταλιές της σούπας κινέζικο σησαμέλαιο

• 1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου σε δύο λίτρα νερό με το αλάτι για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σουρώνουμε τον ζωμό και ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο.
Βάζουμε τον ζωμό στην ίδια κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε στη σούπα τα ψαχνά του κοτόπουλου, το τζίντζερ, τη σόγια σος και τα dumplings.
Βράζουμε για τρία λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα του μποκ-τσόι.


Ινδία
Ρεβιθιά κάρι με λαϊμ


Υλικά για 4 άτομα
• 2 κονσέρβες βρασμένα ρεβίθια

• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

• 2 πατάτες σε μικρά κυβάκια

• 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι κομμένες σε λεπτές ροδέλες

• 1 κουτ. της σούπας γλυκό κίτρινο κάρι σε σκόνη

• Χυμός από δύο λάιμ

• 6 κουταλιές της σούπας φοινικέλαιο

• 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τσίλι και το σκόρδο στο φοινικέλαιο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το κάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 ακόμα λεπτά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια, σουρωμένα από το ζουμί τους, και τις πατάτες.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και στύβουμε τα λάιμ.
Σερβίρουμε ιδανικά με αχνιστό ρύζι μπασμάτι.

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ταϊλάνδη
Κοτόπουλο πράσινο κάρι του Βασίλη


Υλικά για 4 άτομα
• 600 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπαστουνάκια

• 1 κομμάτι τζίντζερ (6 εκατοστά) κομμένο σε σπιρτάκια

• 1 κονσέρβα φύτρες μπαμπού χοντροκομμένες

• 1 κονσέρβα γάλα καρύδας

• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη κοκοφοίνικα

• Χυμός από 2 λάιμ

• 1 κουτ. της σούπας πάστα πράσινο κάρι

• 2 τεμάχια λέμονγκρας κομμένα στη μέση

• 4 κουταλιές της σούπας φοινικέλαιο

• 5-6 φύλλα καφίρ

• 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα καρύδας, ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φύλλα καφίρ, το φοινικέλαιο, το λέμονγκρας και το τζίντζερ.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις φύτρες μπαμπού, τον χυμό από τα λάιμ (και τη μία στυμμένη λεμονόκουπα) και το αλάτι.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά και τελευταία στιγμή προσθέτουμε το πράσινο κάρι.
Ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για πέντε ακόμα λεπτά.
Σερβίρουμε ιδανικά με ταϊλανδέζικο αρωματικό ρύζι Jasmin και πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με μπόλικο χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ