Το Behold Theman των Εξαρχείων φέρνει το πέμπτο κύμα καφέ στην Αθήνα

Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο, πίνουμε όλο και καλύτερο καφέ σε αυτή την πόλη, o οποίος βέβαια έχει περάσει από διάφορα κύματα ‒θα έχετε ακούσει γι’ αυτά‒ ώσπου να φτάσει στο επίπεδο και τον τρόπο με τον οποίο προσφέρεται σήμερα. Το πρώτο κύμα χρονολογείται τον δέκατο έβδομο αιώνα, μόλις ο καφές σταματάει να είναι προσιτός μόνο στους λίγους. Κορυφώνεται τον εικοστό αιώνα, όταν ο έτοιμος αλεσμένος και ο στιγμιαίος καφές αρχίζουν να παράγονται μαζικά. 

Το δεύτερο εντοπίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’80, τότε που εμφανίζονται οι πρώτες μεγάλες αλυσίδες καφέ και η φιλοσοφία του εσπρέσο αρχίζει να διαδίδεται και σταδιακά να βγαίνει εκτός Ιταλίας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το τρίτο ξεκινά να χρησιμοποιείται ως όρος στις ΗΠΑ και μέχρι τα ’10s εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα, στην Αθήνα. 

Επιλεγμένοι καφέδες από επιλεγμένες φάρμες με συγκεκριμένο γευστικό προφίλ: σε αυτό το κύμα ο καφές δεν αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα μαζικό προϊόν αλλά ως μια πρώτη ύλη με ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται από τον τόπο προέλευσής του και την επεξεργασία του. Γίνεται κομμάτι της γαστρονομίας, αντιμετωπίζεται σαν να είναι κρασί, γίνεται λόγος για terroir. Όταν η πόλη «καβάλησε» αυτό το κύμα αρχίσαμε να αποκαλούμε τους ανθρώπους που φροντίζουν καθημερινά για τον καφέ μας baristi, και αυτοί είναι που έχουν εκπαιδευτεί και μπορούν να μας μιλήσουν για τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας που διαχειρίζονται, για τα αρώματα και τις οξύτητες στο φλιτζάνι μας. 

Σίγουρα το Behold Theman έστρεψε τα βλέμματα πάνω του και λόγω της τοποθεσίας του. Αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι για να παραμείνουν αυτά πάνω του. 

Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάποιοι από τους Αθηναίους aficionados και επαγγελματίες του καφέ ισχυρίζονται πως παραμένουμε στο τρίτο κύμα καφέ, άλλοι λένε ότι έχουμε περάσει στο τέταρτο, το οποίο χαρακτηρίζεται από βραδύτερες μεθόδους εκχύλισης που αναδεικνύουν τις πιο λεπτές γεύσεις του.

Θα φτάσω όμως και στο πέμπτο, που χαρακτηρίζεται ως «το κύμα των smart boutique coffee shops». Τι είναι αυτά; Πρόκειται για μαγαζιά που δεν μας προσφέρουν απλώς ποιοτικό καφέ αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Εκφράζουν τις τρέχουσες τάσεις που διαμορφώνουν τη σκηνή του καφέ αλλά και τη φιλοσοφία που εκτείνεται πέρα από αυτόν. 

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ξεπηδούν συνέχεια ποιοτικά καφέ στην πόλη που ξέρουν καλά το προϊόν τους και συνήθως μας προσφέρουν και ένα ωραίο pairing, ξεφουρνίζοντας κέικ και είδη βιενουαζερί. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας είναι τόσο πολλές πλέον οι διευθύνσεις για ποιοτικό καφέ που νομίζω πως κάθε τέτοια καινούργια άφιξη έχει πάψει πια να μας προξενεί εντύπωση. Μέχρι που πριν από μερικούς μήνες ένα νέο μαγαζί που εμφανίστηκε στα Εξάρχεια άρχισε να συζητιέται έντονα για πολλούς λόγους, κυρίως γιατί είναι πολύ περισσότερα από ένα ακόμα καφέ. 

Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Σχεδιαστική λιτότητα, λειτουργικότητα, χρηστικότητα»: Ακολουθώντας αυτό το τρίπτυχο, αρχικός στόχος της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής σχολής του Bauhaus ήταν το ποιοτικό ντιζάιν να γίνει και πάλι οικονομικά προσιτό στη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα ντιζάιν που ξεκινούσε από τον σχεδιασμό των κατοικιών και εκτεινόταν μέχρι τα καθημερινά αντικείμενα και τα τυπογραφικά στοιχεία.

Έχοντας τις αναφορές του σε αυτό το καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό κίνημα, τo Behold Theman σίγουρα έκανε εντύπωση λόγω της αισθητικής του, με τα χρώματα και τις δικές τους κατασκευές στους τοίχους, όπου μας αφήνουν να εκφραστούμε γράφοντας. 

Πίσω από αυτό βρίσκονται ο Θοδωρής Νομικός, που είναι και ο head barista του, και ο αρχιτέκτονας Κωστής Ορφανός. Το άνοιξαν απέναντι από την πλατεία της περιοχής, που επίσης συζητιέται, λόγω του ότι έχει μετατραπεί σε ένα περιφρουρούμενο εργοτάξιο μετά την απόφαση μεταφοράς του σταθμού μετρό από το Αρχαιολογικό Μουσείο σε αυτήν. Σίγουρα το Behold Theman έστρεψε τα βλέμματα πάνω του και λόγω της τοποθεσίας του. Αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι για να παραμείνουν αυτά πάνω του. 

Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Την τελευταία φορά που το επισκέφθηκα, μια Τετάρτη μεσημέρι πριν από δύο εβδομάδες, θυμάμαι να παίζει το «Φωτιά στις κεραίες» του Pan Pan ‒ δεν το έχω ξανακούσει σε άλλο καφέ γεμάτο με κόσμο, και δεν είναι ότι το έπαιζαν για πάρτη τους.

Στο κλίμα των μουσικών προτιμήσεων της ομάδας του, στο link in bio του Ιnstagram του, δίνουν link με τις Spotify λίστες τους οι οποίες έχουν και ευφάνταστους τίτλους ‒ με έναν από αυτούς ψυλλιάζομαι πως θα ταυτιστείτε πολλοί. Ενώ κάθομαι στον ενιαίο πάγκο που έχει σχεδιάσει ο Κωστής, πίσω μου και στο μεγάλο πάνω τραπέζι κάποιοι έχουν βρει τον εναλλακτικό χώρο εργασίας τους, εκτός γραφείου και σπιτιού. 

Εκτός του ότι δίνει πολύ καφέ στο χέρι, το Behold Theman κρατάει πολύ κόσμο εκεί, σερβίροντας και στον χώρο του στην ίδια τιμή που τον προμηθευόμαστε για έξω. Δουλεύουν με επιλεγμένους μονοποικιλιακούς καφέδες από μικρές και βιώσιμες φάρμες (όλοι τους από την ελληνική εταιρεία Omsom).

Θα δοκιμάσετε κάποιες περιορισμένης κυκλοφορίας ποικιλίες όπως είναι ο Cordilerra de Fuego αναερόβιας ζύμωσης από την Κόστα Ρίκα, που κοστίζουν από 1,60, ευρώ, αν επιλέξετε έναν μονό εσπρέσο, μέχρι 2,10 ευρώ, αν προτιμάτε ένα freddo cappuccino. Πώς το καταφέρνουν αυτό; «Βλέποντας τον καφέ ως μια μακροχρόνια επένδυση. Μπορεί στο ένα ποτήρι να “χάνουμε”, αλλά ο καφές είναι συνήθεια και αν βρεις εκείνο το μέρος που σου ταιριάζει, θα τον παίρνεις πάντα από εκεί, δεν θα το αλλάξεις». 

Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Το Behold Theman λειτουργεί ως πολύ φιλόξενο working space. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι επιλογές σε τσάι και οι σοκολάτες που προσφέρουν είναι επίσης μονοποικιλιακές ‒ αν σας αρέσει η bitter, δοκιμάστε εκείνη από την Κόστα Ρίκα με 64% περιεκτικότητα σε κακάο. Το φαγητό τους έχει μόνο vegeterian και vegan προτάσεις, δοκιμάστε το σάντουιτς με ψωμί φαγόπυρου, γίδινο ημίσκληρο τυρί από την Κρήτη, αβοκάντο, βιολογικό σπανάκι, vegan μαγιονέζα, πιπέρι Σετσουάν και λάιμ. 

Στο retail κομμάτι του προσφέρει επιλεγμένα προϊόντα στην ίδια λογική, θα βρείτε μάλιστα γύρω στις τριάντα πέντε ετικέτες αποκλειστικά από Έλληνες μικροζυθοποιούς, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε εκεί σε τιμή κάβας ή να τις πάρετε για το σπίτι. Όμως δεν έχουν απλώς τα προϊόντα να στέκονται στα ράφια τους, αφού το έχουν βάλει σκοπό να μην κάθονται σε ησυχία, έτσι πριν από μερικές μέρες φιλοξένησαν τη δουλειά πολλών ανεξάρτητων brands για περίπου μία εβδομάδα, είτε αυτά είχαν να κάνουν με ρούχα είτε αφορούσαν την πρώτη εμφάνιση των νομάδων ζυθοποιών Taos Brewing, που σε συνεργασία με τη Ftelos Brewery κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση με μια IPA εμπνευσμένη από τα αρώματα του sauvignon blanc. 

Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Behold Theman ανήκει, λοιπόν, στην κατηγορία «πακετάδικο», αφού, αν είναι στον δρόμο σας, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει το μέρος απ’ όπου θα παίρνετε τον πρώτο καφέ της μέρας, είναι ένα από τα νέα «λαπτοπάδικα», εφόσον λειτουργεί ως πολύ φιλόξενο working space, προσφέρει και το άραγμα που θέλουμε όταν δίνουμε ραντεβού για καφέ, ενώ συστήνεται και ως ένας ασφαλής, ανοιχτός σε όλους ιδεοχώρος που διαρκώς κάτι θα ετοιμάζει. 

Στουρνάρη 6, Εξάρχεια, 210 3805644

Behold Theman: Το καφέ των Εξαρχείων που έχει κάνει εντύπωση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ